Διατροφή Η διατροφή της καρδερίνας εκτροφής

Το κεφάλαιο "διατροφή της καρδερίνας σε συνθήκες εκτροφής" του <Link Removed>. Ανάλυση διατροφικών αναγκών, φυσικές τροφές, μείγματα σπόρων, συμπληρώματα διατροφής και ένα προτεινόμενο ετήσιο διατροφικό πρόγραμμα ανά περίοδο εκτροφής.

Γενικοί κανόνες στη διατροφή της καρδερίνας​

διατροφή καρδερίνας

Με την εξάπλωση και τη διάδοση πληροφοριών μέσω του διαδικτύου, τα νέα προϊόντα, την αυξημένη βιβλιογραφία και την ταυτόχρονη γνωριμία της Παγκόσμιας & Ευρωπαϊκής κοινότητας εκτροφέων, η <Link Removed> περιήλθε σε νέα επίπεδα με πλουραλισμό τροφών, συμπληρωμάτων, "υπερτροφών" (super foods) και <Link Removed>.

Όπως συμβαίνει και με τα προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπους, είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσουμε και να τα εντάξουμε όλα στη διατροφή των πουλιών μας. Στόχος λοιπόν του κάθε νέου εκτροφέα θα πρέπει να είναι το σωστό ξεκίνημα, η ελαχιστοποίηση των λαθών που μπορεί να "στοιχίσουν". Στη συνέχεια, η προσαρμογή του διαιτολογίου των πουλιών με βάση τις δικές του παρατηρήσεις, εμπειρία, συνθήκες και οικονομικά δεδομένα.

Η μόδα των superfoods​

Από τη "μόδα" των superfoods (<Link Removed>, ιπποφαές, <Link Removed>, και σε λίγο καιρό acai berry, χλωρέλλα κ. Α.) κρατάμε σίγουρα τη σπιρουλίνα και το foniopaddy, τα οποία έχουν δοκιμαστεί για χρόνια από πετυχημένους εκτροφείς και για τα οποία υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα.

Γενικός κανόνας που θα πρέπει να αποτελεί "μπούσουλα" για σωστή εκτροφή είναι να καταλήξουμε σε έναν βασικό "κορμό" που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μείγματα τροφής (είτε προσαρμοσμένα σε κάθε εποχή, είτε ένα βασικό για όλες τις εποχές) που θα συμπληρώνεται κατά περιόδους με συμπληρωματικούς σπόρους, προϊόντα, φυτά, φρούτα, λαχανικά, αυγοτροφές, πολυβιταμίνες, χωρίς να αλλάζουμε συχνά ή σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή της καρδερίνας.

Ειδικά το στρες ή ο συνωστισμός, η απότομη αλλαγή διατροφής, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τα κοκκίδια που αποτελούν υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την καρδερίνα.

Η αναλογία των σπόρων​

Γενικά η διατροφή της καρδερίνας αλλά και του καναρινιού, είναι περίπου μοιρασμένη ποσοτικά μεταξύ των <Link Removed> (αν και στο καναρίνι ο καναρινόσπορος μαζί με άλλους αμυλούχους σπόρους, αποτελεί περίπου το 70+ % των μειγμάτων).

Η καρδερίνα όμως (σε αντίθεση με το καναρίνι που χρειάζεται επάρκεια 8-10 σπόρων στα μείγματα) θα πρέπει να καταναλώνει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σπόρων, σε συνάρτηση με τις αυξημένες ανάγκες της σε ζωική πρωτεΐνη και φρούτα - λαχανικά.

Ο χώρος εκτροφής (εσωτερικός, εξωτερικός, μεγάλες κλούβες, μικρά κλουβιά) διαφοροποιεί και τις διατροφικές ανάγκες, που όπως είπαμε θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα, στηριζόμενος όμως πάντα σε ένα καλό πλούσιο μείγμα το οποίο θα εμπλουτίζεται με συμπληρώματα, επιπλέον σπόρους και φυτά - λαχανικά ανάλογα με την εποχή.

Η χορήγηση των σπόρων​

Η καρδερίνα από ένστικτο (όπως και τα περισσότερα πουλιά) προτιμάει στη διατροφή της τους ελαιούχους σπόρους για τη γρήγορη κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Φυσικό λοιπόν είναι να καταναλώνει πρώτα τους μεγάλους απ' αυτούς (συνήθως καναβούρι, ηλιόσπορο). Δυστυχώς οι περισσότεροι εκτροφείς συνηθίζουν να συμπληρώνουν τις ταΐστρες και έτσι η καρδερίνα συνεχίζει να ψάχνει και να τρώει τους συγκεκριμένους σπόρους με μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία της (<Link Removed>, υπέρβαρο πουλί κλπ.).

Ένας τρόπος ελέγχου των σπόρων στη διατροφή της καρδερίνας είναι να τους παρέχουμε καθημερινά σε ποσότητα ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού ανά πουλί ή αν γεμίζουμε την ταΐστρα, να απομακρύνουμε φυσώντας τα τσόφλια από τους ήδη φαγωμένους σπόρους και να περιμένουμε να τελειώσει σχεδόν όλη η τροφή πριν την ξαναγεμίσουμε.

Ο δεύτερος τρόπος πιθανώς να προκαλέσει άγχος το πουλί που δεν θα βρίσκει τους σπόρους που θέλει και έχει μάθει με συνέπεια το αδυνάτισμα και το "καρίνιασμα". Έτσι, μπορούμε σαν αντιστάθμισμα και στα πλαίσια μιας σωστής και ολοκληρωμένης διατροφής να προσφέρουμε το ασπράδι από το αυγό (καθαρή ζωική πρωτεΐνη) που είναι διαιτητικό, αποτοξινωτικό και τονωτικό, αλλά και λαχανικά - χόρτα - φρούτα που έχουν πολλές φορές αναφερθεί στο forum του PetBirds.

Τέτοια είναι οι ζοχοί, η <Link Removed>, <Link Removed>, αγριομάρουλο, <Link Removed>, μπρόκολο, μήλο, αγγούρι, seneciovulgaris/γαρδελόχορτο, κατιφέ κ. Α.

Καρδερίνες και καναρίνια μαζί​

Οι καρδερίνες δεν πρέπει επίσης να στεγάζονται στον ίδιο χώρο με καναρίνια όπου θα μοιράζονται την ίδια διατροφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι καρδερίνες έχουν την τάση να επιλέγουν τους "εύκολους", λιπαρούς και νόστιμους σπόρους του μείγματος των καναρινιών με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα γι' αυτές διατροφικά στοιχεία.

Με αυτό τον τρόπο η διατροφή της καρδερίνας είναι ανεπαρκής και μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε επιβάρυνση του συκωτιού και γενικά σε προβλήματα υγείας που οφείλονται σε χρόνια έλλειψη των απαραίτητων <Link Removed>.

Ετήσιο διατροφικό πρόγραμμα ανά χρονική περίοδο​

Το διατροφικό πρόγραμμα της καρδερίνας χωρίζεται σε τρεις περιόδους:
  1. Χειμώνας (συντήρηση/ηρεμία)
  2. Αναπαραγωγή (πιο πλούσια γεύματα, φρούτα, λαχανικά, συμπληρώματα)
  3. Πτερόρροια (αυξημένη ανάγκη αμινοξέων, πολυβιταμινών, μπάνιου)

Χειμερινή διατροφή​

Στις εξωτερικές εκτροφές, οι θερμιδικές ανάγκες των πουλιών κατά τη χειμερινή περίοδο είναι αυξημένες. Έτσι, η αύξηση του ποσοστού των ελαιούχων σπόρων είναι αναγκαία προκειμένου να βοηθηθούν οι καρδερίνες στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος (χαμηλές θερμοκρασίες και ψύχος).

Τέτοιοι ελαιούχοι σπόροι είναι ο ηλιόσπορος (υψηλή πρωτεϊνική αξία), το αγκάθι Μαρίας (ηπατοπροστατευτικό), το <Link Removed>, η περίλλα, ο σπόρος chia (30% πρωτεϊνη, 30% Ω3 λιπαρά οξέα, 30% φυτικές ίνες - απαραίτητος σε κάθε περίοδο), η καμελίνα, ο ζωχός (απαραίτητο και στη χλωρή μορφή του), ο ταραξάκος, το νίζερ, λιναρόσπορος, σουσάμι, τριφύλλι, καναβούρι, σπόροι πεύκου κ. Α.

Οι αμυλούχοι σπόροι είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, την πρωταρχική πηγή ενέργειας για όλες τις λειτουργίες του σώματος και ειδικά των μυών, με πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη. Τέτοιοι σπόροι είναι ο καναρινόσπορος ή ασπούρι, το σιτάρι (με το έλαιο του φυσική πηγή υψηλής συγκέντρωσης βιταμίνης Ε απαραίτητη στην περίοδο αναπαραγωγής), η <Link Removed>, οι σπόροι αγριόχορτων, κεχρί, γρασίδι, βρώμη κ. Α.

Περισσότερα για τη <Link Removed>.

Διατροφή αναπαραγωγής​

Με την αρχή της άνοιξης, λίγο πριν την περίοδο αναπαραγωγής ξεκινά και η χορήγηση μεγαλύτερης ποικιλίας συμπληρωματικών σπόρων και τροφών.

Το αυγό έχει ιδιαίτερη θέση σε αυτές τις τροφές αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και θειούχα αμινοξέα (μεθειονίνη-λυσίνη). Η χορήγησή του σε εξωτερικές εκτροφές ξεκινά από τη μια φορά την εβδομάδα και αυξάνεται σταδιακά ανά βδομάδα, φτάνοντας στη χορήγηση του μέρα παρά μέρα μέχρι και την πτερόρροια.

Διακόπτουμε τη χορήγησή του αυγού μόνο κατά τη γέννηση του 3ου-4ου αυγού της καρδερίνας, μέχρι να βγουν οι νεοσσοί.

Ταυτόχρονα, σε ξεχωριστή ταΐστρα ή στην αυγοτροφή, χορηγούμε κάποιους ή όλους από τους επιπλέον συμπληρωματικούς σπόρους όπως <Link Removed> (<Link Removed>), chia, foniopaddy, μαγιά μπύρας, <Link Removed>, σπιρουλίνα (φύκι με υψηλή διατροφική αξία-ίσως η πιο πλούσια τροφή της φύσης), σπόρους πεύκου.

Απαραίτητη και η χορήγηση φρούτων, λαχανικών, φυτών με προεξέχοντα το μήλο, το μπρόκολο, το σπανάκι, την <Link Removed>). Δεν ξεχνάμε τη ρίγανη, το βασιλικό την πρόπολη (πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε αμινοξέα και με αντιβακτηριδιακή δράση) και τα άλλα βότανα είτε σε χλωρή μορφη, είτε σε αποξηραμένη σαν προσθήκη στην αυγοτροφή.

Λόγω των αυξημένων αναγκών σε ασβέστιο, παρέχουμε κόκκαλο σουπιάς (πρέπει να δίνεται όλο το χρόνο) η θρυμματισμένα στο μπλέντερ τσόφλια αυγών (που πρώτα τα έχουμε βράσει η τα έχουμε βάλει για 2-3 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων για αποστείρωση) ή ασβέστιο σε σκόνη που προσθέτουμε στο νερό (π.χ. calcivit).

Εξίσου απαραίτητη η προσθήκη σιτέλαιου (πλούσιου σε βιτ. Ε) στη αυγοτροφή και η προσθήκη ζωικής πρωτεΐνης (είτε με σκουλήκια mealmorms, pinkies), είτε μέσω αυγοτροφής (insect pate). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν χορηγούμε ζωντανά σκουλήκια γιατί ο κίνδυνος να μεταφέρουμε -μέσω αυτών- μικρόβια στα πουλιά μας είναι μεγάλος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει αυτά να βράζονται για 2-3 λεπτά και μετά να χορηγούνται στα πουλιά.

Την περίοδο της αναπαραγωγής ο οργανισμός του πουλιού υποβάλλεται σε μεγάλη δοκιμασία και οι σπόροι που θα του προσφέρουμε, θα πρέπει να του δώσουν επιπλέον ενέργεια και να κάνουν τον οργανισμό του πιο ανθεκτικό μιας και έχει να ταΐσει και τους νεοσσούς.

Περισσότερα για την <Link Removed>.

Διατροφή πτερόρροιας​

Την περίοδο της πτερόρροιας, ο οργανισμός της καρδερίνας έχει περισσότερη ανάγκη αμινοξέων και λιπαρών οξέων (απαραίτητα τα φύτρα βλαστώματος, η <Link Removed>, ο σπόρος chia για λιπαρά οξέα, νίζερ, περίλλα).

Αν και το <Link Removed> αφειδώς καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι άκρως απαραίτητο κατά την περίοδο της πτερόρροιας. Καλό είναι να είναι εμπλουτισμένο με ΕΜ ή σταγόνες μηλόξυδου ή με <Link Removed>.

Περισσότερα για την <Link Removed>.

Κεφάλαια οδηγού​

  1. <Link Removed>
  2. <Link Removed>
  3. <Link Removed>
  4. <Link Removed>
  5. <Link Removed>

Σχετικό περιεχόμενο​

<Link Removed>[/LIST]
 

Συνημμένα

  • goldfinch_diet_thumb.webp
    goldfinch_diet_thumb.webp
    46,7 KB · Προβολές: 8.345
Back
Top