Διατροφή Η διατροφική αξία των σπόρων

Οι σπόροι που προσφέρουμε στα πτηνά, είτε μεμονωμένους περιστασιακά ως συμπλήρωμα στη διατροφή τους, είτε ως συστατικό του βασικού μείγματος σπόρων τους.

Η διατροφική αξία των σπόρων που τρώνε τα πουλιά μας​

Παρουσίαση σπόρων που καταναλώνουν τα πτηνά και η διατροφική τους αξία.

Κεχρί - Canary seed​

Αμυλούχος σπόρος, ο κύριος σπόρος του μίγματος σε ποσοστό 65%, όταν οι ανάγκες για ελαιούχους είναι αυξημένη και έως 75% στη περίοδο συντήρησης, πριν την προετοιμασία για αναπαραγωγή.

Πλούσιος σε βιταμίνη Β3, Β6, Β9, Σίδηρο, Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Φώσφορο.

Κεχρί - Canary seed

Αποφλοιωμένη βρώμη - Oat seed​

Αμυλούχος σπόρος. Προστιθέμενος στο μείγμα από 8% έως 10% καλύπτει το κενό που αφήνει το κεχρί αλλά και συμπληρώνει τη λυσίνη- μεθειονονίνη - αργινίνη που έχει σε ποσότητα, σε αντίθεση με το κεχρί.

Πλούσια σε πρωτεΐνες, Λιπαρά, βιταμίνη Ε, Β1, Β2, Β5, Β9, Σίδηρο, Κάλιο, Ασβέστιο, Φώσφορο, Μαγνήσιο.

Αποφλοιωμένη βρώμη - Oat seed

Καναβούρι - Hemp seed​

Ελαιούχος σπόρος πλούσιος σε λιπαρά, από τα οποία το 80% είναι ωφέλιμα λιπαρά οξέα όπως το λινολενικό (ω-6), α-λινολενικό (ω-3), γ-λινολενικό γνωστό ως GLA. Με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, εύκολα μεταβολίσιμη, βιταμίνη Α, Β, C, D, E, Σίδηρο, Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγνήσιο.

Προσθήκη στο μείγμα έως 5%, ανάλογα την εποχή και τις ανάγκες σε λιπαρούς σπόρους.

Καναβούρι - Hemp seed

Νίζερ - Niger seed​

Ελαιούχος σπόρος με όμοια σύσταση σε λιπαρά και πρωτεΐνες με το κανναβούρι, που το συμπληρώνει στο μείγμα σε έξτρα λιπαρά οξέα (παλμιτικό-ελαικό) ενώ του λείπει το λινολενικό, γι’αυτό προσφέρεται μαζί και ποτέ χωρίς το κανναβούρι.

Προσθήκη στο μείγμα από 8% έως 10%, ιδίως αν υπάρχει και κανναβούρι.

Νίζερ - Niger seed

Μαρουλόσπορος - Salad seed​

Ελαιούχος σπόρος ιδιαίτερης βιολογικής σημασίας, με σημαντικά ποσοστά πρωτεινών, λιπαρών οξέων και υδατανθράκων.

Προσθήκη στο μείγμα έως 3%.

Μαρουλόσπορος - Salad seed

Λιναρόσπορος - Flax seed​

Ελαιούχος σπόρος, με αυξημένο ποσοστό φυτικών ινών, κάτι που τον καθιστά κατάλληλο για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού.

Πλούσιος σε βιταμίνη Ε, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, ω-3 λιπαρά. Προσθήκη στο μείγμα από 5% έως 7%.

Λιναρόσπορος - Flax seed

Ραδικόσπορος - Cicoria seed​

Ελαιούχος σπόρος με υψηλά ποσοστά β-καροτίνης, που θωρακίζει τον οργανισμό προλαμβάνοντας την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών.

Πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, νάτριο, μαγνήσιο.

Προσθήκη στο μείγμα έως 3%.

Ραδικόσπορος - Cicoria seed

Περίλλα - Perilla seed​

Ελαιούχος σπόρος με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, αφομοιώσιμες πολύ γρήγορα, με σημαντικά ποσοστά ω3 - ω6 - ω9 λιπαρών οξέων. Πολύ σημαντικός σπόρος, ιδίως κατά την προετοιμασία για αναπαραγωγή και κατά την πτερόρροια.

Προσθήκη στο μείγμα κατά την πτερόρροια έως 7%, τον υπόλοιπο χρόνο έως 5%.

Περίλλα - Perilla seed

Κία ή Τσία - Chia seed​

Ελαιούχος σπόρος. Σημαντική πηγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων και πρωτεΐνης, με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: απορροφά 10πλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με τη δική του, δημιουργώντας ένα είδος ζελέ, με αποτέλεσμα οι υδατάνθρακες να αργούν να μετατραπούν σε σάκχαρα. Άρα το πουλί έχει διαθέσιμη ενέργεια για περισσότερο χρόνο και θωρακίζεται έναντι σε βακτήρια που προσβάλουν το στομάχι.

Πλούσιος σε ω-3 & ω-6 λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, Ασβέστιο, Φώσφορο, Κάλιο, Ψευδάργυρο.

Προσφέρεται σε ξεχωριστή ταΐστρα.

Περισσότερα: Σπόροι Chia στα πτηνά.

Κία ή Τσία - Chia seed

Καμελίνα - Camellina sativa​

Ελαιούχος σπόρος με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και κύρια πηγή βιταμίνης Ε. Μόνο το Σιτέλαιο έχει μεγαλύτερη.

Προσφέρεται σε ξεχωριστή ταΐστρα.

Καμελίνα - Camellina sativa

Κινόα - Quinoa seed​

Περιέχει βασικά αμινοξέα για τη δημιουργία ζωικών ιστών (λυσίνη και μεθειονίνη), με χαμηλά λιπαρά οξέα και την αξία της (λόγω πρωτεΐνης) να αγγίζει σχεδόν αυτή του αυγού.

Προσφέρεται μέσω της αυγοτροφής ή σε ξεχωριστή ταΐστρα.

Κινόα - Quinoa seed

Περισσότερα: Κινόα (Quinoa Seed) στη διατροφή των πτηνών.

Σουσάμι​

Ελαιούχος σπόρος, ιδιαιτέρως θρεπτικός χάριν της υψηλής ποιότητος αμινοξέων (μεθειονίνη) και ανόργανων στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορο) που περιέχει.

Πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, Σελήνιο, Σίδηρο.

Προσφέρεται μέσω της αυγοτροφής ή σε ξεχωριστή ταΐστρα.

Σουσάμι

Ρούπσεν - Canola seed​

Ελαιούχος σπόρος, όμοιος σε πρωτεΐνες και λιπαρά με το κανναβούρι αλλά και το νίζερ, με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ω-9. Συναντάται σε δύο είδη, το κόκκινο και το μαύρο.

Προσφέρεται κυρίως σε καναρίνια φωνής. Δεν συνιστάται πρόσθεση πάνω από 5% στο μείγμα.

Ρούπσεν - Canola seed

Bella Di Notte - Oenothera biennis​

Ελαιούχος σπόρος, από τον οποίο εξάγεται το evening primrose oil (EPO), που αποτελεί βασική πηγή ως συμπλήρωμα του σπάνιου στις τροφές λιπαρού οξέος GLA, ουσία ιδιαιτέρως σημαντική στην ορμονική ισορροπία των θηλυκών, αλλά βοηθά και σε πιθανά προβλήματα γονιμότητας.

Προσφέρεται μέσω της αυγοτροφής ή σε ξεχωριστή ταΐστρα.

Bella Di Notte - Oenothera biennis

Παπαρουνόσπορος - Poppy seed​

Ελαιούχος σπόρος με πολύ καλή αναλογία Ασβεστίου (1.5%) και Φωσφόρου (1%). Περιέχει επίσης Μαγγάνιο, Ψευδάργυρο, Χαλκό, βιταμίνη Β1, Β5, Β9, αλλά διαθέτει σε μεγάλη ποσότητα το αμινοξύ Αργινίνη. Η Αργινίνη δεν προκαλεί "πύρωμα" στα πουλιά αλλά όταν υπάρχει ορμονικά αυτή η διάθεση, η χρήση του εν λόγω σπόρου, μέσω του ημερήσιου σιτηρεσίου, ισχυροποιεί τη στύση στο γεννητικό όργανο του πουλιού, δημιουργώντας ουσιαστικά έντονη αιμάτωση.

θεωρείται ιδανικός κατά την πτερόρροια (λόγω των αμινοξέων) ώστε να ηρεμήσουμε τα πουλιά.

Προσφέρεται μέσω της αυγοτροφής ή σε ξεχωριστή ταΐστρα.

Παπαρουνόσπορος - Poppy seed


Παπαρουνόσπορος - Poppy seed​

Αμυλούχος σπόρος, χαμηλός σε λιπαρά αλλά με σχετικά υψηλό ποσοστό Πρωτεϊνών (το 10% του βάρους του). Πλούσιος σε αμινοξέα, Ασβέστιο, Φώσφορο, Ψευδάργυρο, Μαγγάνιο. Γνωστός για την αντικοκκιδιακή του δράση, γι αυτό και θεωρείται από πολλούς εκτροφείς ως ίσως το καλύτερο "φυσικό προβιοτικό" κατά τη διατροφική προετοιμασία προ της αναπαραγωγής.

Υπάρχουν δε καταγεγραμμένες έρευνες - αναφορές, όπου εκτροφείς χορήγησαν σπόρο foniopaddy σε ασθενή πτηνά και αμέσως επανήλθαν.

Προσφέρεται KΥΡΙΩΣ μέσω της αυγοτροφής ή σε ξεχωριστή ταΐστρα.

Παπαρουνόσπορος - Poppy seed

Περισσότερα: Foniopaddy, ένας σπόρος θαύμα;

Κεχρί Σενεγάλης - Millet senegalis​

Αμυλούχος σπόρος, πλούσιος ιδίως σε υδατάνθρακες (59%+), Ασβέστιο, Φώσφορο, Σίδηρο, βιταμίνη Β1, Β2, Β9. Θεωρείται από τους πιο ευκολόπεπτους σπόρους, ιδίως λόγω του μικρού του μεγέθους και του ιδιαιτέρως μαλακού περιβλήματος του.

Προσφέρεται ανεξαρτήτως του μείγματος (ως κέρασμα).

Κεχρί Σενεγάλης - Millet senegalis

Γαιδουράγκαθο - Real thistle seed​

Ελαιούχος σπόρος, με υψηλό δείκτη πρωτεϊνών (16%), λιπαρών (23%) και υδατανθράκων (17%), πλούσιος σε Ασβέστιο και Φώσφορο, ιδιαίτερα αγαπητός στις καρδερίνες αλλά χρήσιμος πολύ και για τα καναρίνια, λόγω των τονωτικών και καθαρκτικών ιδιοτήτων του.

Πρέπων είναι να υπάρχει στο ημερήσιο σιτηρέσιο των πτηνών. Η ουσία Συλιμαρίνη (σιλυβίνη, σιλυδιανίνη και σιλυκριστίνη) που υπάρχει στο σπόρο, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες έχει την ιδιότητα να βοηθά στην αναγέννηση των πιθανά κατεστραμμένων κυττάρων του συκωτιού, κάτι που τον καθιστά ιδιαιτέρως σημαντικό για τα πουλιά, κυρίως όταν το συκώτι τους έχει καταπονηθεί από αρρώστια, φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και από υπερδοσολογία των όποιων διατροφικών συμπληρωμάτων προσφέρουμε.

Προσθήκη στο μείγμα ως 1%.

Γαιδουράγκαθο - Real thistle seed

Πίνακας διατροφικής αξίας των σπόρων​


Πίνακας διατροφικής αξίας των σπόρων

Σχετικό περιεχόμενο​

Οι σπόροι και η θρεπτική τους αξία
 
Άρθρο είπε:
δημιουργώντας ένα είδος ζελέ, με αποτέλεσμα οι υδατάνθρακες να αργούν να μετατραπούν σε σάκχαρα
Η "καθυστέρηση" στο μεταβολισμό των υδατανθράκων αφορά στα σάκχαρα και όχι στο λίπος. Πρόκειται για μια διαδικασία που βοηθά έναν οργανισμό με προβλήματα διαβήτη και γενικά στη διαχείριση της ινσουλίνης όταν υπάρχουν σχετικά προβλήματα.

Σε αυτό το άρθρο εξηγείται η διαδικασία με αρκετές λεπτομέρειες. Το φαινόμενο Chia Gel
 
Έχεις δίκιο Σταύρο. Σάκχαρα ήθελα να γράψω και έγραψα λίπος. Παρακαλώ πολύ αν δε σου είναι κόπος, ας διορθωθεί.

Ευχαριστώ.
 
Το κινόα το δίνουμε στα πουλιά όπως είναι ή το βράζουμε όπως το τρώμε εμείς;
 
Διαβάζοντας το άρθρο για την διατροφική αξία των σπόρων, είδα ότι η περιεκτικότητα σε κεχρί στο μείγμα πρέπει να είναι από 65 ως 75% ανάλογα την περίοδο. Έχω όμως παρατηρήσει ότι στα μείγματα το κεχρί είναι σε αναλογία 30%. Είναι πρέπον λοιπόν να αραιώνουμε τα μείγματα με περισσότερο κεχρί ώστε να έρθει στην επιθυμητή αναλογία; Σημειώνω ότι δεν μιλάω για χύμα αλλά μόνο συσκευασμένους σπόρους.
 
Επειδή δεν θυμόμουν ακριβώς που το είδα έψαξα διάφορα θέματα του φόρουμ της διατροφής αλλά δεν το βρήκα. Μετά θυμήθηκα ότι πρέπει να το δα σε μια συσκευασία της vitacraft στο σούπερ μάρκετ και αν δεν κάνω λάθος το 30% αναφερόταν στο μακρόστενο κεχρί (ασπούρι).
 
Μου φαίνεται εξαιρετικά μικρή η αναλογία κεχριού για μείγμα καναρινιών. Ακόμα κι αν υπάρχει, δεν θα επέλεγα ποτέ τέτοιο μείγμα με τόσο χαμηλή περιεκτικότητα.
 
MrNek36 είπε:
Είναι πρέπον λοιπόν να αραιώνουμε τα μείγματα με περισσότερο κεχρί ώστε να έρθει στην επιθυμητή αναλογία;
Θα μπορούσες να το κάνεις, αλλά το θέμα είναι αν μπορείς να εμπιστευτείς τον σπόρο που θα προσθέσεις στο μείγμα ώστε να έρθει σε μια καλύτερη αναλογία. Εάν ο σπόρος δεν είναι καλής ποιότητας ή αν είναι κακά συντηρημένος, τότε θα καταστρέψεις ολόκληρη την ποσότητα.
 
Σπόροι όπως ο chia που απλά αναγράφεται ότι δίνονται ξεχωριστά, σε ποιες ποσότητες δίνονται;
 
Back
Top