Η αυγοτροφή μου
Η παρασκευή αυγοτροφής από τους λάτρεις των καναρινιών, είναι ένα θέμα όπου υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, αλλά όλες οι συνταγές κινούνται γύρω από κάποια στάνταρ:
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΥΓΟ
Βάζουμε στο μούλτι 2 δαχτυλα ρασκ ή φρυγανια τριμμενη. Προσθέτουμε 10 μπαλίτσες κεμπάπ σόγιας, 2 ωμούς καρπούς brazil nuts ,1 κουτάλι του γλυκού μαγιά (εγώ βάζω της "κτηνιατρικης" www.ktiniatriki.gr ), 1κουτάλι τ. Γ γύρη (απαραίτητα στην προετοιμασία της αναπαραγωγής ), 1κουτάλι τ. Γ ρίγανη, 1κουτάλι τ. Γ θυμάρι, το περιεχόμενο μιας κάψουλας προβιοτικού (χρησιμοποιώ ultra levure) και τα κάνουμε όσο μπορούμε " σκόνη"
Σε ενα μπρίκι βάζουμε 100 ml (το πολύ) νερό, το χλυαίνουμε και διαλύουμε μια κουταλιά μέλι.Βάζουμε στη μύτη του κουταλιού σπιρουλίνα και 1 κουταλάκι σιτέλαιο(μόνο στο διάστημα προετοιμασίας της αναπαραγωγής και στήν πτερόρροια, κόβεται άν η κανάρα βγάλει το πρώτο αυγό).
Ανακατέβω με ένα μιξεράκι του φραπέ και ριχνω το υγρό σε ένα μπολ. Εκεί ρίχνω και το 1/2 του μίγματος που έχω έτοιμο στο μούλτι, ανακατεύω με ενα κουτάλι καλά και το αφήνω μισή ώρα να απορροφήσει την υγρασία.Ήδη παρατηρούμε διόγκωση τού μίγματος. Μετά το μισάωρο βάζω στο μούλτι όπου έχει μείνει το υπόλοιπο 1/2 του μίγματος, 1 αυγό κομμένο σε φέτες με το μαχαίρι, καλά βρασμένο (12 λεπτά) , να έχει κρυώσει όμως. Με παλμική (διακοπτόμενη εννοώ -πολύ σημαντικό για να μη λασπώσει) λειτουργία θρυματίζω το αυγό καί προσθέτω λίγη φρυγανιά αν βλέπω ότι τείνει να λασπώσει.
Μεταφέρω τελικά και αυτό το μίγμα στο μπολ και ανακατεύω με το κουτάλι. Η αυγοτροφή είναι έτοιμη για τα πουλάκια σας.
Προαιρετικά αν θέλουμε βάζουμε μια κουταλιά απο νίζερ, που θα οδηγήσει τα πουλιά να τη δοκιμάσουνε πιο εύκολα. Επίσης αν τα πουλιά μας δεν τρώνε τους μικρούς σπόρους που δίνουμε ξέχωρα όπως chia ,fonniopaddy,camelina κλπ τότε τούς προσθέτουμε στην αυγοτροφή.
Επίσης για όσους θέλουν την τροφή τους να την κρατούν για μεγαλύτερο διάστημα, μπορούν να την χωρίζουνε σε ποσότητες που νομίζουν και να την αποθηκεύουνε στην κατάψυξη ή εναλλακτικά αντί βραστού αυγού να χρησιμοποιούν αυγό σε σκόνη (μπορεί να προμηθευθεί κανείς από γνωστό κατάστημα με βότανα σπόρους και μπαχαρικά της οδού ευρυπίδου στην Αθήνα)
Η παρασκευή αυγοτροφής από τους λάτρεις των καναρινιών, είναι ένα θέμα όπου υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, αλλά όλες οι συνταγές κινούνται γύρω από κάποια στάνταρ:
- αυγό σφιχτό, τριμμένο με το τσόφλι ή χωρίς αν δίνεται ασβέστιο με άλλο τρόπο.
- ράσκ ή φρυγανιά τριμμένη για την απορρόφηση του νερού, στο οποίο πριν διαλύουμε τα συμπληρώματα διατροφής. Το ράσκ , κατά τη γνώμη μου, καλά είναι να το αλέθουμε πριν προσθέσουμε το νερό. Ετσι το αυγό έχει πιο λεπτή υφή
- τριμμένα λαχανικά(έχω δει συνταγές είτε με καρότο, είτε με μπρόκολο και προσθέτω πότε πότε στην συνταγή μου)
- τροφές που σε μικρή ποσότητα έχουν τεράστια βιολογική αξία (σπιρουλίνα ή γύρη - θα πρότεινα εναλλάξ χρήση)
- συμπληρώματα όπως μαγιά που έχει όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών β και όχι μόνο, ή έτοιμα σκευάσματα διαφόρων εταιριών του εμπορίου πολυβιταμινικά ή εξειδικευμένα όπως η χορήγηση βιταμίνης Ε πριν την αναπαραγωγική περίοδο(εγώ προτείνω εναλλακτικά σιτέλαιο που είναι η μεγαλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης Ε και διπλά αφομειώσιμη από την συνθετική
- προβιοτικό σε σκόνη (πχ ultra levure, probizyme, beneflora,leviferm,aves probiotics κλπ)
- ριζάλευρο του εμπορίου για μωρά ενισχυμένο με βιταμίνες
- η προσθήκη τριμμένου με μούλτι σε σκόνη, κιμά ή κεμπάπ σόγιας ο όποιος επειδή είναι απολιπασμένος(έχει βγει το σογιέλαιο)έχει πολύ καλή σύσταση πρωτεΐνης 52% με όλα τα αμινοξέα της ζωικής(όπως το αυγό) 32%,υδατανθρακες,15%φυτικες ίνες και μόλις 1% λιπαρα
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΥΓΟ
Βάζουμε στο μούλτι 2 δαχτυλα ρασκ ή φρυγανια τριμμενη. Προσθέτουμε 10 μπαλίτσες κεμπάπ σόγιας, 2 ωμούς καρπούς brazil nuts ,1 κουτάλι του γλυκού μαγιά (εγώ βάζω της "κτηνιατρικης" www.ktiniatriki.gr ), 1κουτάλι τ. Γ γύρη (απαραίτητα στην προετοιμασία της αναπαραγωγής ), 1κουτάλι τ. Γ ρίγανη, 1κουτάλι τ. Γ θυμάρι, το περιεχόμενο μιας κάψουλας προβιοτικού (χρησιμοποιώ ultra levure) και τα κάνουμε όσο μπορούμε " σκόνη"
Σε ενα μπρίκι βάζουμε 100 ml (το πολύ) νερό, το χλυαίνουμε και διαλύουμε μια κουταλιά μέλι.Βάζουμε στη μύτη του κουταλιού σπιρουλίνα και 1 κουταλάκι σιτέλαιο(μόνο στο διάστημα προετοιμασίας της αναπαραγωγής και στήν πτερόρροια, κόβεται άν η κανάρα βγάλει το πρώτο αυγό).
Ανακατέβω με ένα μιξεράκι του φραπέ και ριχνω το υγρό σε ένα μπολ. Εκεί ρίχνω και το 1/2 του μίγματος που έχω έτοιμο στο μούλτι, ανακατεύω με ενα κουτάλι καλά και το αφήνω μισή ώρα να απορροφήσει την υγρασία.Ήδη παρατηρούμε διόγκωση τού μίγματος. Μετά το μισάωρο βάζω στο μούλτι όπου έχει μείνει το υπόλοιπο 1/2 του μίγματος, 1 αυγό κομμένο σε φέτες με το μαχαίρι, καλά βρασμένο (12 λεπτά) , να έχει κρυώσει όμως. Με παλμική (διακοπτόμενη εννοώ -πολύ σημαντικό για να μη λασπώσει) λειτουργία θρυματίζω το αυγό καί προσθέτω λίγη φρυγανιά αν βλέπω ότι τείνει να λασπώσει.
Μεταφέρω τελικά και αυτό το μίγμα στο μπολ και ανακατεύω με το κουτάλι. Η αυγοτροφή είναι έτοιμη για τα πουλάκια σας.
Προαιρετικά αν θέλουμε βάζουμε μια κουταλιά απο νίζερ, που θα οδηγήσει τα πουλιά να τη δοκιμάσουνε πιο εύκολα. Επίσης αν τα πουλιά μας δεν τρώνε τους μικρούς σπόρους που δίνουμε ξέχωρα όπως chia ,fonniopaddy,camelina κλπ τότε τούς προσθέτουμε στην αυγοτροφή.
Επίσης για όσους θέλουν την τροφή τους να την κρατούν για μεγαλύτερο διάστημα, μπορούν να την χωρίζουνε σε ποσότητες που νομίζουν και να την αποθηκεύουνε στην κατάψυξη ή εναλλακτικά αντί βραστού αυγού να χρησιμοποιούν αυγό σε σκόνη (μπορεί να προμηθευθεί κανείς από γνωστό κατάστημα με βότανα σπόρους και μπαχαρικά της οδού ευρυπίδου στην Αθήνα)