Αναπαραγωγή Η επάρκεια υλικού φωλιάς καθορίζει τον αριθμό αυγών που θα γεννηθούν

Ο ρόλος των αρσενικών στην επάρκεια του υλικού για το χτίσιμο της φωλιάς και η σχέση τους με τον αριθμό των αυγών που θα γεννηθούν. Με απλά λόγια, Όσο περισσότερο υλικό κουβαλούν στη φωλιά τα αρσενικά τόσο περισσότερα αυγά γεννούν τα θηλυκά.

nest-building-cover.jpg

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand της Νοτίου Αφρικής και του Ινστιτούτου Percy FitzPatrick του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, ανακάλυψαν ότι τα θηλυκά σπουργίτια (Passer domesticus) διατίθενται να επενδύσουν περισσότερη ενέργεια στην επώαση των αυγών, ανάλογα με την ικανότητα των αρσενικών να μεταφέρουν και να γεμίζουν τη φωλιά με αρκετό υλικό ώστε να μονώσει τους νεοσσούς από το κρύο και να τους κρατήσει στη ζωή.

"Πραγματοποιήσαμε ένα πείραμα με δύο ομάδες ελέγχου. Συνολικά, παρατηρήθηκε η συμπεριφορά 50 ζευγαριών σπουργιτιών", ανέφερε η Λόλα Garcia Lopez de Hierro, η επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της έρευνας, η ικανότητα μεταφοράς υλικού στη φωλιά μπορεί να αποτελέσει κριτήριο σεξουαλικής επιλογής για τα θηλυκά, αλλά και κίνητρο για να διαθέσουν περισσότερη ενέργεια στην αναπαραγωγή. "Η επάρκεια του υλικού στη φωλιά παρέχει εξαιρετική μόνωση και τα θηλυκά γνωρίζουν ότι όσο περισσότερα υλικό μεταφέρει το αρσενικό, τόσο λιγότεροι νεοσσοί θα πεθάνουν", αναφέρουν οι ερευνητές.

Το πείραμα διεξήχθη στο φυσικό περιβάλλον του Dassen Island (Νότια Αφρική) και είναι η πρώτη φορά που αυτή η συμπεριφορά τεκμηριώνεται στα σπουργίτια.

Αφαίρεση και προσθήκη υλικού στις φωλιές​

Οι ερευνητές αφαιρούσαν και πρόσθεταν υλικό στις φωλιές κάθε ομάδας των πενήντα ζευγαριών σπουργιτιών, σε διαφορετικές στιγμές της αναπαραγωγικής τους περιόδου.

"Καταγράφαμε σε βίντεο τη φωλιά και συγκεντρώναμε πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των σπουργιτιών. Στη συνέχεια, συγκρίνοντας αυτές τις πληροφορίες με δεδομένα που διαθέταμε ήδη, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο υλικό βρισκόταν στη φωλιά, τόσο περισσότερα αυγά επώαζαν τα σπουργίτια", επισήμανε η Garcia-Lopez de Hierro.

Επίσης, παρατήρησαν ότι όταν τα θηλυκά διαπίστωναν πως έλλειπε υλικό από τη φωλιά, καλούσαν ζωηρά τα αρσενικά σπουργίτια κι αυτά ανταποκρίνονταν φέρνοντας περισσότερο υλικό, χορεύοντας γύρω από το θηλυκό κατά την επιστροφή στη φωλιά.

Μονογαμικά πουλιά τα σπουργίτια​

Το ενενήντα τοις εκατό των σπουργιτιών διατηρούν το ίδιο ταίρι κάθε χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του αναπαραγωγικού συντρόφου. Για παράδειγμα, το μέγεθος του μαύρου σημείου στο στήθος του αρσενικού, αποτελεί ένδειξη της βιολογικής του ποιότητας. "Όσο μεγαλύτερο είναι το μαύρο σημείο στο στήθος του αρσενικού, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητά του, μια ένδειξη την οποία τα θηλυκά μπορούν εύκολα να διακρίνουν", εξηγούν οι επιστήμονες.

Άλλοι παράγοντες που υποδεικνύουν τη βιολογική ποιότητα των αρσενικών, είναι η ερυθρότητα της κεφαλής, με άλλα λόγια, "όσο καλύτερα αξιοποιούν τα καροτένια στο χρώμα των φτερών τους, τόσο μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία θα έχουν". Τέλος, η αναλογία μεταξύ του μεγέθους του ράμφους και του μεγέθους του ταρσού, είναι μία ακόμη ένδειξη βιολογικής ποιότητας των αρσενικών.

Σχετικό περιεχόμενο​

Ποια υλικά επιλέγουν και τι φωλιές φτιάχνουν τα πουλιά στη φύση
Φωλιές και υλικά για πτηνά εκτροφής
Φυσικές φωλιές από πορτοκάλι
 
Back
Top