Γενικά Η επιστροφή των γερακιών στην Βαρκελώνη

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sissy
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Βουλιαγμένη
Στη Βαρκελώνη ο βιολόγος Eduard Durany, ηγείται προσπάθειας να επιστρέψουν ως μόνιμοι κάτοικοι της πόλης τα γεράκια (πετρίτες).
Εχθές συγκεκριμένα παρακολουθούσα ένα ντοκιμαντέρ στη ΕΡΤ3, όπου σε ουρανοξύστη της πόλης, έχουν τοποθετηθεί ξύλινα κουτιά τα οποία χρησιμοποιούνται ως φωλιές από τα γεράκια.
Υπάρχουν ήδη 9 ζευγάρια και 22 νεοσσοί
1570635523862.png 1570635540390.png 1570635563964.webpp (480 x 320).jpg1570635588653.png
Τα ψηλά κτίρια, αλλά και τα καμπαναριά των εκκλησιών της πόλης ''αντικαθιστούν'' τα ψηλά βουνά για τα πουλιά αυτά, με τη βοήθεια της ομάδας, καταφέρνουν να βρουν φωλιές, πολλαπλασιάζονται και κάποια δαχτυλιδώνονται.
1570635625603.png

Γεράκια ζούσαν μόνιμα στη Βαρκελώνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 70.
Εδώ και 20 χρόνια γίνεται προσπάθεια να επιστρέψουν και ν΄αναπαραχθούν ξανά στην πόλη.
Ανέφεραν πως υπάρχουν πολλά περιστέρια στη Βαρκελώνη, οπότε υπάρχει μπόλικη τροφή γι΄αυτά...

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Η φυση θα βρει τις ισορροπίες της :)
Πάντα!
Είναι όμως διαφορετικό ''αυτά'' να γίνονται στη φύση δηλαδή στο φυσικό χώρο τους και άλλο να συμβαίνουν στη πόλη ''μπροστά στα μάτια σου''.
Καθόλου δεν θα μου άρεσε να δω ένα πανέμορφο γεράκι να σκοτώνει και να τρώει ένα ανύποπτο ή και όχι περιστέρι...

Πάντα!
Είναι όμως διαφορετικό ''αυτά'' να γίνονται στη φύση δηλαδή στο φυσικό χώρο τους και άλλο να συμβαίνουν στη πόλη ''μπροστά στα μάτια σου''.
Καθόλου δεν θα μου άρεσε να δω ένα πανέμορφο γεράκι να σκοτώνει και να τρώει ένα ανύποπτο ή και όχι περιστέρι...

Το αντιλαμβάνομαι αυτο που λες Σισσυ αλλα ανήκουμε στην γενια που εχει δει πολεμο σε απ'ευθειας μεταδοση απο την τηλεοραση και ανθρώπους σε ελευθερη πτωση απο τους δίδυμους πυργους... Προσωπικά δυσκολα θα με σοκαρε μια τετοια εικονα...

Το αντιλαμβάνομαι αυτο που λες Σισσυ αλλα ανήκουμε στην γενια που εχει δει πολεμο σε απ'ευθειας μεταδοση απο την τηλεοραση και ανθρώπους σε ελευθερη πτωση απο τους δίδυμους πυργους...προσωπικά δυσκολα θα με σοκαρε μια τετοια εικονα...
Συμφωνώ, αλλά είχαμε επιλογή να τα δούμε ή όχι... Εμένα πχ δεν ήταν επιλογή μου (και) να βλέπω... Το να μαθαίνω μου ήταν υπέρ αρκετό!

Συμφωνώ, αλλά είχαμε επιλογή να τα δούμε ή όχι... Εμένα πχ δεν ήταν επιλογή μου (και) να βλέπω... Το να μαθαίνω μου ήταν υπέρ αρκετό!

Σε αυτο εχεις ενα point!

Κάποιες σκέψεις, σε ένα βαθμό αυθαίρετες, Σίσσυ..

Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο θα πρέπει να επιστρέψει το γεράκι στην υπερανεπτυγμένη πολεοδομικά Βαρκελώνη. Υπάρχει θέμα εξαφάνισης του;
Απλά αναζητώ την απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα..
Γιατί να ζει και να αναπαράγεται σε ένα ξύλινο κουτί σε έναν ουρανοξύστη;
Γιατί να τρέφεται με το περιορισμένο "διαιτολόγιο" που του παρέχει η πόλη αντί να την αράξει στο εθνικό πάρκο Collserola που είναι παραδίπλα και έχει μέγεθος όσο όλη η Βαρκελώνη με ότι κάλο συνεπάγεται αυτό για την "φύση" του;

Εξηγήθηκε ο λόγος για τον οποίο θελουν να επιστρέψουν τα γεράκια σε αυτό το, κατά την δική μου ταπεινή άποψη, αφιλόξενο συγκριτικά με την φύση, περιβάλλον;

Μην παρεξηγηθώ, σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητώ τους επιστήμονες και τις έρευνες που εκπόνησαν πριν ξεκινήσουν αυτό το project..Απλά εκφράζω κάποιους προβληματισμούς μου..

Θα ψάξω να το βρω αυτό το ντοκιμαντέρ!

Mάλιστα..
Μέσες άκρες, το τελευταίο ζευγάρι είχε σκοτωθεί (αιτία;) το 1973. Τα επανέφεραν το 1999.. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι θα κάνουν καλό γιατί διώχνουν τα περιστέρια και τους γλάρους.. Μήπως φέρνουμε τα γεράκια για να γλυτώσουμε από τις κουτσουλιές;

Ζητώ συγνώμη..ίσως να το παρατράβηξα..😔

Mάλιστα..
Μέσες άκρες, το τελευταίο ζευγάρι είχε σκοτωθεί (αιτία;) το 1973. Τα επανέφεραν το 1999.. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι θα κάνουν καλό γιατί διώχνουν τα περιστέρια και τους γλάρους..Μήπως φέρνουμε τα γεράκια για να γλυτώσουμε από τις κουτσουλιές;

Ζητώ συγνώμη..ίσως να το παρατράβηξα..😔

Μη βάζεις ιδέες... Αν και δεν διαθέτουμε παρά 2-3 ''ουρανοξύστες'' στην Αθήνα (προς το παρόν τουλάχιστον).

Μήπως φέρνουμε τα γεράκια για να γλυτώσουμε από τις κουτσουλιές;

Δημήτρη δεν ξέρω αν είναι για τις κουτσουλιές, αλλά η πρώτη μου σκέψη ήταν πως γίνεται για να ελεγχθεί ο πληθυσμός των περιστεριών που σε μια πολη με άφθονες πηγές τροφής γι αυτά αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και ενδεχομένως να αποτελούν εστίες μόλυνσης. Μπορεί να σκέφτηκαν ότι φέρνοντας σε αυτό το περιβάλλον τους φυσικούς του θηρευτές ενδεχομένως να επέλθει μια ισορροπία χωρίς να λάβουν ακραία μέτρα εξόντωσης.

Σε χονδρικές γραμμές, θα έλεγα ότι με ή χωρίς σκοπιμότητα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ορνιθοπανίδα και τους πληθυσμούς στο οικοσύστημα.Βαρκελώνη. Προφανώς ενισχύουν και την ευζωία των μικρών νεοσσών, διότι στο συγκεκριμένο μέρος, προφανώς απουσιάζει η πληθώρα των θηρευτών τους (π.χ. Φίδια), και πιθανά να τους ταΐζουν κιόλας. Όλα αυτά βέβαια τα φαντάζομαι, αλλά δεν μου φαίνονται και τόσο μα τόσο απίθανα. Τώρα γιατί να το κάνουν; Ενδεχομένως για να δημιουργήσουν στα πέριξ έναν ικανό αριθμό γερακιών, τα οποία στη συνέχεια θα διασπαρούν, τα περισσότερα ενδεχομένως και από μόνα τους, χωρίς δηλαδή την ανθρώπινη μεταφορά στα πέριξ, συμπεριλαμβανομένου και του πάρκου που αναφέρει ο Δημήτρης, και ακόμα μακρύτερα, ώστε η επαρχία / περιφέρεια της πόλης να αποικιστεί εκ΄νέου ή να εμπλουτιστεί με νέο αίμα, από το είδος και πάει λέγοντας. Αυτό το εγχείρημα, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι δυνητικά έχει το πλεονέκτημα ότι οι άνθρωποι μελετητές / φροντιστές τους παραμένουν στα σπίτια / ερευνητικά κέντρα / ιατρεία τους και επομένως δημιουργούν (ή εμπλουτίζουν όπως είπαμε) έναν πληθυσμό με συνέχεια, και καθώς παραμένουν στην κοιτίδα του εν' λόγω πληθυσμού, ελέγχουν με συνέχεια και υψηλή ίσως συχνότητα τα προβλήματα του, αλλά βάζοντας και πομπούς σε κάποια άτομα (οι πομποί συνήθως έχουν συγκεκριμένη εμβέλεια), εξετάζουν πιο οργανωμένα το είδος και την εξάπλωσή του.
Σχετικά με γλάρους και περιστέρια, δεν έχω άποψη, πέραν του ότι τα γεράκια αυτά μου φαίνεται απίθανο να μειώσουν τον πληθυσμό των ενήλικων γλάρων (δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσαν να σκοτώσουν τα μικρά τους), αλλά μετά. Ποιός θα τρώει τα σκουπίδια της Βαρκελώνης;

Back