Γενικά Η ιστορία των παπαγάλων ως κατοικίδια πουλιά στην Ευρώπη

anatoly

PB Member
Εγγραφή
18 Μαϊ 2008
Μηνύματα
1.341
Η ιστορία των παπαγάλων ως κατοικίδια πουλιά στην Ευρώπη

Όποιον κ να ρωτήσεις, μικρό ή μεγάλο, λάτρη των πτηνών ή μη, ξέρει να σου πει τι είναι ο παπαγάλος. Οι περισσότεροι βέβαια έχουν στο μυαλό τους ένα μεγαλόσωμο πολύχρωμο πτηνό που μπορεί κ μιλάει, τον γνωστό κ πανέμορφο Μακάο. Πού όμως κ πότε ξεκινάει η κατοχή παπαγάλων σαν κατοικίδια πουλιά;

Η ομορφιά, η κοινωνική τους φύση, η εξυπνάδα, αλλά και η ικανότητα να μιμούνται ήχους, ακόμη και την ανθρώπινη φωνή πάντα γοήτευαν τον άνθρωπο. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η κατοχή παπαγάλων, αλλά και άλλων πτηνών που «μιλάνε» όπως η μάινα, το ψαρόνι, το κοράκι, είναι γνωστή από την εποχή του Αιγυπτιακού, Αρχαίου Ελληνικού και Ρωμαϊκού πολιτισμού ή ακόμη και πιο νωρίς στην αρχαία Κίνα.

Η πιο παλιά γραπτή αναφορά σε παπαγάλο είναι από τον Κτησία το 397 π.Χ. Ο Αριστοτέλης επίσης περιγράφει ένα πτηνό που το φώναζε Psittacae, το όνομα στο οποίο βασίζεται η επιστημονική ονομασία της οικογένειας των παπαγάλων-Psittacine.

Εκείνος όμως που είναι πιο διάσημος αρχαίος ιδιοκτήτης παπαγάλου είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Έφερε στην Ευρώπη διάφορα είδη παπαγάλων από την Ινδία το 327 π.Χ., πιθανόν ένα από αυτά να ήταν ο ringneckparakeet ή ο Alexandrineparakeet, που οφείλει το όνομα του στο μεγάλο στρατηλάτη, ή ακόμη κ άλλα άγνωστα στις μέρες μας είδη.

Μετά το θάνατο του Μακεδόνα βασιλιά, οι παπαγάλοι έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς κ στους αρχαίους Ρωμαίους και η κατοχή τους ήταν σύμβολο πολυτέλειας και υψηλής κοινωνικής θέσης. Ήταν αγαπητοί στους Ρωμαίους αυτοκράτορες, κυρίως λόγω της μιμητικής ικανότητας τους, αναφέρεται ότι είχαν μάθει να χαιρετάνε τον Καίσαρα με την προσφώνηση : «Άβε Καίσαρα, μεγάλε κατακτητή και ηγέτη».

Κατά το Μεσαίωνα οι παπαγάλοι αποτελούσαν δημοφιλή κατοικίδια για τους εύπορους Ευρωπαίους. Ήταν επίσης αγαπητοί στις βασιλικές οικογένειες, ακόμη και στο Βατικανό.

Το 1493 ο Χριστόφορος Κολόμβος επέστρεψε στην Ισπανία από τον Νέο Κόσμο με ένα ζευγάρι Αμαζόνες της Κούβας, δώρο για την βασίλισσα Ισαβέλλα. Με την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου το εμπόριο των παπαγάλων διευρύνθηκε.

Από τον 16ο αιώνα και μετά ξεκίνησε η συστηματική κατοχή κατοικίδιων πτηνών στη Μεγάλη Βρετανία και το 18ο αιώνα άρχισε η ορνιθοκουλτούρα να παίρνει τη μορφή που έχει μέχρι τις μέρες μας.

Οι παπαγάλοι ήταν όμως δημοφιλείς και στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ιδιαίτερα στους κατοίκους του Λευκού Οίκου.

Διάσημοι ιδιοκτήτες παπαγάλων ήταν:
Η Μαρία Αντουανέτα
Ο Μότσαρτ
Πρόεδροι των ΗΠΑ όπως ο Τζέφερσον, Ρούζβελτ, ο Κένεντι κ. Α.
Ο Τσώρτσιλ

Και στις μέρες μας:
Αντελίνα Τζολί
Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ελίζαμπεθ Τέιλορ
Χίλαρι Σουάνγκ
Πάρις Χίλτον

Celebrity Parrot Owners - Planned Parrothood.
 
να προσθεσω και εναν διασημο παπαγαλοφιλο και με μεγαλη παρεα μακαο τον David Copperfield, τον γνωστο μαγο που οι αδυναμιες του ειναι δυο, οι ωραιες γυναικες και οι μεγαλοι μακαο!
 
να προσθεσω και εναν διασημο παπαγαλοφιλο και με μεγαλη παρεα μακαο τον David Copperfield, τον γνωστο μαγο που οι αδυναμιες του ειναι δυο, οι ωραιες γυναικες και οι μεγαλοι μακαο!

Μιας και το θιξες στο λινκ ειναι μ εναν απο τους μακαο του.

birdtricksstore.com/images/DavidCopperfield3s.JPG
 
ο αλλος διπλα του ειναι ο steven wormach , καπως ετσι λεγεται, πολυ γνωστος εκπαιδευτης παπαγαλων
 
Back
Top