Ασθένειες Η κανάρα κάτι έπαθε... νόμιζα ήταν πτερόρροια

Nightfall25

PB New Member
Εγγραφή
19 Αυγ 2007
Μηνύματα
8
Πόλη
Αθήνα
Παιδιά sos... Θέλω τη γνώμη σας για το παρακάτω youtube. Το ζευγάρι με τα καναρίνια μου έμεινε χωρίς νερό για 2 μέρες... Τελικά μόλις ήρθα Αθήνα εσπευσμένα, τα πρόλαβα ίσα ίσα. Φαινόταν εξαντλημένα, τα έδωσα νερό με ζάχαρη, τροφή, αυγό. Την άλλη μέρα αφού έιχαν συνέλθει απο το ΣΟΚ! τα έδωσα σπανάκι αυγό πάλι και ήταν μια χαρά κεφάτα πάλι... Μετά όμως την 3η μέρα αφού τα ταιζα συνεχώς μήλο-σπανάκι-αυγό-καναβούρι, η θυληκιά φούσκωσε καθόταν κάτω στο κλουβί και δεν είχε όρεχη... Ο αρσενικός είναι μια χαρά με εξαίρεση ότι έχει πτερόρροια αυτον τον καιρο! Ετσι υπέθεσα οτι και η θυληκιά θα είναι αδιάθετη επιδή θα αρχίσει η πτερόρροια της! Σήμερα Κυριακή 5 μέρες μετα απο την ημέρα που τα βρήκα χωρίς νερό η θυληκιά δε μπορει να πάρει τα πόδια, σε λίγες ώρες περιμένω το αναπόφεκτο μου φαίνεται ότι έχει αδυνατίσει πολύ, και στην κοιλιά της βλέπω ένα εξόγκωμα δε ξέρω ίσως κάνω λάθος. Για δεστε το youtube λίγο βλέπετε κάτι; <broken link removed>
 
Σταύρο μου καλημέρα, μολις την έχασα...όλα έγιναν τόσο απότομα... Δε μπορώ να καταλάβω εντάξει έμειναν χωρίς νερό 2 μέρες και πάλι θαύμα ήταν που έζησαν! Αλλα τα πρόλαβα να πάρει ευχή, συνήλθαν μετά... έτρωγαν με όρεξη ότι έβαζα για 3-4 μέρες. Δε μπορώ να καταλάβω πώς έφτασε σε αυτό το σημείο η θυληκιά. Σου φαίνεται αδύνατη στο youtube ή ιδέα μου; Λοιπόν διάρροια δέν είχε! Από ζέστη δεν ψόφησε. Τι αρρώστεια είναι αυτή εκεί που φαίνεται μια χαρά και τρών όλες τις λιχουδιές ξαφνικά δεν μπορεί να πάρει τα πόδια.

Μήπως απο το πολύ σπανάκι που έφαγε;
μήπως που έμεινε χωρίς νερό πριν 5 μέρες;
μήπως το αυγό την πείραξε; γιατι το άφησα μια μέρα 12 ώρες μέσα και χάλασε.
μήπως ήπιε πολύ νερό και εφαγε λαίμαργα και επαθε τίποτα;
μήπως είχε εντερικό πρόβλημα/αρρώστεια και την έκρυβε;
μήπως επειδή πριν 2 μέρες την είδα ήπιε απο την μπανιέρα νερό και μολύνθηκε; (αμέσως την εβγάλα γιατι ηταν λίγο ακάθαρτη ισα μια γουλια που ήπιε)

Ηταν μια χαρά ειχε συνέλθει, και επαιζε μεσα στο κλουβί συνέχεια... Πολύ φοβάμε ότι κατι απο αυτό που εφάγε μετέπειτα την πείραξε!
 
Καταρχήν λυπάμαι που χάθηκε το πουλάκι.

Το ότι έζησαν τα πουλιά χωρίς νερό μετά από δύο μέρες, ειδικά αυτή την εποχή, είναι ίσως θαύμα όπως θα ήταν θαύμα να ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία χωρίς επιπτώσεις.

Αφήνοντας στην άκρη τώρα πια το θέμα της αμελείας, νομίζω πώς οι πρώτες ενέργειες ήταν καθοριστικές. Σωστά έκανες που τους έδωσες νερό με ζάχαρη (αρκεί η ζάχαρη να ήταν σε μικρή ποσότητα) αλλά νομίζω πώς για την πρώτη εβδομάδα τουλάχιστον θα έπρεπε να τους χορηγείς μόνο φρέσκο νερό με πολυβιταμίνες και σκέτο μείγμα σπόρων.

Αυτό που βλέπω στο βίντεο (όσο μπορώ διακρίνω) είναι ότι το πουλί είχε σοβαρό γαστρεντερικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί είτε να προϋπήρχε (ασυμπτωματικά) και να εκδηλώθηκε μετά την πλήρη εξασθένηση του πουλιού, είτε να δημιουργήθηκε μετά το ατυχές περιστατικό. Μην ξεχνάς ότι η ασθένεια των πουλιών ξεκινά πολύ πριν γίνουν ορατά τα συμπτώματα της από εμάς.
Μήπως απο το πολύ σπανάκι που έφαγε;
μήπως που έμεινε χωρίς νερό πριν 5 μέρες;
μήπως το αυγό την πείραξε; γιατι το άφησα μια μέρα 12 ώρες μέσα και χάλασε.
μήπως ήπιε πολύ νερό και εφαγε λαίμαργα και επαθε τίποτα;
μήπως είχε εντερικό πρόβλημα/αρρώστεια και την έκρυβε;
μήπως επειδή πριν 2 μέρες την είδα ήπιε απο την μπανιέρα νερό και μολύνθηκε; (αμέσως την εβγάλα γιατι ηταν λίγο ακάθαρτη ισα μια γουλια που ήπιε)
Όλα αυτά που αναφέρεις ακούγονται σαν crash test μετά από τη σύγκρουση. Το πουλί είχε περάσει μια πολύ μεγάλη δοκιμασία για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στη συνέχεια οτιδήποτε από αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος που νομίζω πως θα ήταν καλύτερα να τους έχεις χορηγήσει μόνο σπόρους, φρέσκο νερό καθημερινά με πολυβιταμίνες ή ίσως ηλεκτρολύτες και να μείνουν στην ησυχία τους για μία εβδομάδα χωρίς μπάνια και άλλες περιττές πολυτέλειες.
 
Φίλε nightfall25 απόσο μπόρεσα να δω και να καταλάβω το πουλάκι δεν ήταν απλά αδύνατο αλλά έιναι ο ορισμός του καρινιάσματος.
Τα πουλιά μένοντας δύο μέρες χωρίς νερό στην κυριολεξία είχαν στεγνώσει. Δηλαδή είχαν αφυδατωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πολύ καλά έκανες και τους έβαλες νερό με ζάχαρη αλλά το λάθος σου ήταν ότι δεν πρόσεξες κάτι. Τα πουλιά όντας στεγνά μετά από την αφυδάτωση πρέπει να έχουν ένα ελαφρύ και ισορροπημένο γέυμα. Εσύ χορηγώντας τους όλα αυτά ήταν σαν να τους έριξες βόμβα μέσα στο κλουβί. Θέλει λίγο προσοχή σε τέτοιες περιπτώσεις. Το παθαίνουμε όλοι.Βάζουμε τα πάντα νομίζοντας ότι τους κάνει καλό αλλά δεν είναι έτσι. Ένα φρουτάκι για βιταμίνες και λίγο φρέσκο φαγητό από κεχρί και νίζερ θα ήταν καλύτερο. Η θηλυκιά απότι κατάλαβα έπαθε το στομάχι της γιατί δεν άντεξε ό οργανισμός της το φαγητό.
 
Συλλυπητήρια, το έχω νιώσει πολλές φορές απανωντά αυτό το συναίσθημα και ξέρω πως είναι. Και εδώ που τα λέμε δεν είναι λίγες οι φορές που τα έχω ξεχάσει χωρίς νερό και φαί για 2-3μέρες. Την τελευταία φορά που το έπαθε μια κανάρα που είχα, κυριολεκτικά εξεράγει! Έπαθε καρδιακό σοκ και ίσα που κατάφερε ο πατέρας μου να την σώσει από την ανακοπή γιατί εγώ απλά χτυπιώμουν μές το σπίτι αλαλάζοντας. Για τρείς μέρες ήταν σε άθλια χάλια μέχρι που πάνω που νόμιζα ότι πάμε καλά - είχε εν τω μεταξύ από την καταβολή αυτή δυνάμεων πάθει κάποια πολύ σοβαρή μόλυνση από μύκητες κυρίως - πέθανε λυποθυμισμένη από έλλειψη σιδήρου. Τρεις μέρες με φρουτόκρεμα μήλο και φαρμακα, χαμομήλι στα μάτια και λίγο για να πίνει. Ήταν άθλιο αυτό που της έκανα, που την αφησα χωρις τροφή και νερό!

Στη δικιά σου όμως εκτός από τα προηγούμενα που αναφέρθηκαν από τους υπόλοιπους εγώ έχω να φανταστώ και κάτι ακόμα. Είπες ότι ήταν ζευγάρι στο κλουβί. Υπάρχει λοιπόν μια πιθανότητα να είχαν ζευγαρώσει και να μην μπορούσε να βγάλει το αυγό. Σε αυτή την περίπτωση ζούν περίπου μια ημέρα ακόμα με κατήφεια έως σε κάποιες περιπτώσεις ενδοκοιλιακής γέννησης το πολύ 4ημέρες και φαίνεται ένας όγκος στην κοιλιά σαν αυγό.

Βλέπω ότι έχει μια άσπρη φωλίδα στην αμάρα. Ίσως να είχε πάθει κάποια έμφραξη είτε από πολύ τροφή και έλλειψη νερού για καιρό που αποσυντονίζει τη χλωρίδα του εντέρου έιτε από κάποια μόλυνση λόγω καταβολής δυνάμεων είτε από πιθανό αυγό.

Αν δεν είχε περιτώματα και έκανε έντονες προσπάθειες αφόδευσης χωρίς αποτέλεσμα μάλλον πρέπει να σκεφτείς κάτι τέτοιο.

Μπορεί να χρειάζεται αντιβίωση και το άλλο σου καναρίνι προληπτικά.Ζήτα κι άλλες γνώμες επι του τελευταίου.
 
Φίλε nightfall δυστυχώς πολλές φορές αναρωτιέμαι και εγώ. Πως είναι δυνατόν ενώ φροντίζω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πουλιά,τους παρέχω όσο περισσότερα πράγματα, αυτά να πεθαίνουν;
Δυστύχώς όσα φάρμακα, αντιβιώσεις και να τους δίνουμε κάποια από αυτά τα χάνουμε από κάποια αρρώστεια, που ή δεν πήραμε είδηση ότι υπάρχει ή από αιτίες άγνωστες σε εμάς. Στην φύση βέβαια έτσι είναι. Ο ισχυρός και υγιείς πάντα επιβιώνει ενώ ο φιλάσθενος πετάει για άλλους πιο ωραίους ίσως κόσμους.
Μην περιμένεις να βρίσκεις πάντα την απάντηση. Υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που κάνουν το πουλί να αρρωσταίνει και να χάνετε. Το μόνο που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε πιο προσεχτικοί. Πρέπει πάντα να παρατηρούμε τα πουλιά που έχουμε και στο παραμικρό ύποπτο σύμπτωμα να επεμβένουμε.
Κάθε βδομάδα εγώ πιάνω ένα ένα τα πουλιά και τα φυσάω στην κοιλιά.'Ετσι διαπιστώνω αν έχουν κάποιο εντερικό σύμπτωμα ή πρόβλημα με το συκώτι τους.Φυσώντας τα βλέπω αν έχουν και ψείρες. Παρατηρώντας την συμπεριφορά τους και την κίνηση μέσα στο κλουβί όπου ζουν θα καταλάβεις πολλά.
Στην περίπτωση της κανάρας σου θέλω να πιστέυω ότι οδηγήθηκε στο θάνατο επειδή το πουλί δεν είχε συνέλθει πλήρως από την αφυδάτωση και με τόσο εξασθενημένο οργανισμό δεν μπόρεσε να χωνέψει την τροφή. Δεν νομίζω να είχε αυγό.Αυτό θα το καταλάβαινες. Το πουλί θα κάθονταν κάτω και θα φαίνονταν ότι πονάει και δεν μπορεί να βγάλει το αυγό.Αυτό κρατάει το πολύ μία ημέρα.
Μπορεί βέβαια να έπαθε και καρδιακή προσβολή. Μετά από την αφυδάτωση πολλά όργανα δεν λειτουργούν στο εκατό τις εκατό.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω πάνω απόλα στον εαυτό μου και μετά σε όλους τους φίλους του forum και δεν θέλω να με παρεξηγήση κανείς. Παιδιά προσοχή. Το φαγητό και ειδικά το νερό πρέπει να το αλλάζουμε καθημερινά.Αν όχι το φαγητό(καθε δύο μέρες οποσδήποτε) το νερό θέλει κάθε μέρα.
 
Σωστός! Άλλωστε στη φύση ελεύθερο θα την άλλαζε κάθε 10 λεπτά! 🙄
 
Kαλημερα! Απλά στη φυση τα πουλακια ειναι πιο ανθεκτικα, γιατι πρεπει να επιβιωσουν, αναγκαστικα θ απιουν βρομικο νερο,θα φανε οσο βρουν και θα αναπτυξουν πιο ανθεκτικο οργανισμο.
Απλά εμεις, εχοντας τα στην αιχμαλωσια, προσπαθουμε να τα εχουμε οσο το δυνατον πιο ανετα..., καθαρα..., καλοταισμενα..., γιατι απλα τ αθελουμε φυλακισμενα για τη συντροφια μας
 
Καλημέρα φίλε μου, λυπάμαι για την απώλεια.

Εγώ πιστεύω χρειάζεται πιο πολύ υπευθυνότητα και προνοητικότητα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε έτσι τα ζωντανά μας, όταν ξέρουμε ότι θα λείψουμε μέρες, έστω σαβ/κο. Όλοι μας λείπουμε είτε τριήμερα, διακοπές κτλ. Υπάρχουν πολλές λύσεις για τα προστατέψουμε. Και γω έχει τύχει προσωπικά να λείπω κατά διαστήματα, αλλά πάντα βάζω διπλές ή τριπλές ποτίστρες (αν είναι μικρές), και εφεδρικές ταΐστρες.Ή αλλιώς βάζουμε κάποια συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα να κάνουν την δουλειά αυτή.

Αλλά προπάντων δεν αφήνουμε τα πουλιά στην τύχη τους, πιστεύοντας ότι θα γυρίσουμε και αυτά θα κελαηδάν ανέμελα.

Λυπάμαι και πάλι, ελπίζω γρήγορα να το αντικαταστήσεις αν δεν έχεις άλλα.
 
Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας! Κάποτε είχα ένα καναρίνι το οποίο έζησε 11 χρόνια σε υψόμετρο 1300 μέτρα... ακόμη και με χιόνια είχε κοιμηθεί έξω στην βεράντα. Από γεράκι και από γάτα είχε γλιτώσει αμέτρητες φορές... Συνηθισμένος λοιπόν από το παλιό καναρινάκι που είχα ξεχάστηκα ότι είναι ευαίσθητοι οργανισμοί και χρειάζονται φροντίδα και μελέτη!
Το πρόβλημά μου τώρα είναι πώς θα πείσω την φίλη μου να πάρουμε καινούρια θηλυκιά, μιας και το ζευγάρι συμβόλιζε τη δική μας σχέση :)God Bless me!
 
Συνηθισμένος λοιπόν από το παλιό καναρινάκι που είχα ξεχάστηκα ότι είναι ευαίσθητοι οργανισμοί και χρειάζονται φροντίδα και μελέτη!
Άντε με το καλό το νέο πουλάκι και σε νέες βάσεις τώρα πια, εύχομαι να σας συντροφεύουν για πολύ καιρό.
Το πρόβλημά μου τώρα είναι πώς θα πείσω την φίλη μου να πάρουμε καινούρια θηλυκιά, μιας και το ζευγάρι συμβόλιζε τη δική μας σχέση :) God Bless me!
Σε αυτήν την περίπτωση νομίζω πως θα ήταν χρησιμότερη μια γυναικεία συμβουλή :cool14:

Κυρίες μου, τα φώτα σας.
 
Back
Top