Αναπαραγωγή Η κανάρα μαδάει το νεοσσό, τι να κάνω;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης nik123
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

nik123

PB New Member
Εγγραφή
25 Μαϊ 2018
Μηνύματα
1
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα
ευχαριστώ για την αποδοχή στην ομάδα.
Ασχολούμαι τα τελευταία δύο χρόνια με τα καναρίνια.
Έχω ένα ζευγάρι καναρίνια,ζευγάρωσαν κανονικά, η κανάρα έκανε έξι αυγά εκ των οποίων τα δύο τα έφαγε ο αρσενικός και τα άλλα δύο τα γέννησε εκτός φωλιάς. ΈΜΕΙΝΑΝ δύο εκ των οποίων έσκασε το ένα εδώ και 15 μέρες. Σήμερα παρατήρησα ότι το μαδάει η θυληκιά παρόλο που έχει νήματα στο κλουβί. Σημειωτέον ότι από τότε που εφαγε τα αυγά ο αρσενικός τον έχω χώρια.
Δοκίμασα πέντε φορέσ να τον βαλω με την οικόγενεια αλλά δεν ταίζει το μικρό θέλει να ζευγαρώσει ξανά. Παρακαλώ πες τε μου τι μπορώ να κάνω;
 
Το θέμα είναι τι θέλεις να κάνεις...
Θα έλεγα ότι η εποχή αναπαραγωγής των καναρινιών λόγω καλοκαιριού, υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής υγρασίας, επερχόμενης πτερόρροιας κλπ, έχει εκπνεύσει. Με άλλα λόγια δεν θα ήταν καλό να συνεχίσεις την αναπαραγωγή. Επομένως, η επόμενη σειρά αυγών που θα κάνει το θηλυκό καναρίνι, μάλλον θα είναι άσπορη, εκτός κι αν τα πουλιά έχουν ζευγαρώσει πρόσφατα. Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις άλλο νήμα (και αυτό που της δίνεις), βαμβάκι επίσης και να παρακολουθήσεις αν το θηλυκό θα συνεχίσει να μαδάει τον νεοσσό. Αν ναι, κι εφόσον έχεις τον αρσενικό στο άλλο μισό της ζευγαρώστρας, θα έλεγα να τον αφήσεις με τον νεοσσό στη φωλιά (να τον μεταφέρεις σε εκείνη τη μεριά δηλαδή) και τη θηλυκιά στην άλλη χωρίς (ή με, αν έχουν προσφάτως ζευγαρώσει) φωλιά ή νήμα και άσε τη να κάνει τα αυγά της κάτω ή δώσε της φωλιά με νήμα και τσόχα και αφήνεις να κλωσσήσει για μία εβδομάδα, κάνεις ωοσκόπηση και μας λες τι είδες. Θα πρέπει όμως να είσαι εκεί και να παρατηρείς τη σχέση του παιδιού με τον πατέρα και αν αυτός ταΐζει. Επίσης θα πρέπει να δίνεις αυγό, αυγοτροφή και μαλακούς σπόρους στην πλευρά του μικρού, ώστε να μπορεί ο πατέρας εύκολα να το ταΐσει και μάλιστα με τροφές που ευνοούν την αναπτυξη. Τέτοιοι σπόροι είναι οι κία*, καμελίνα, νίζερ, περίλα, καναβούρι, λιναρόσπορος*. Οι πρώτοι τρεις σε μία ταΐστρα οι άλλοι τρεις σε άλλη ταΐστρα και φυσικά μία ταΐστρα με το μείγμα σπόρων που δίνεις και αυγό σφικτό σε άλλη (τουλάχιστον 12 λεπτά υπό βρασμό) και το οποίο θα αλλάζεις κάθε 4 ώρες διότι χαλάει, και αυγοτροφή επίσης. Αν τώρα ο πατέρας δεν ταΐζει ή επιτίθεται στον νεοσσό, επαναφέρεις τη μητέρα στη μεριά του μικρού, αλλάζεις τον πατέρα σε άλλο κλουβί χωρίς να υπάρχει οπτική και ακουστική επαφή μεταξύ των δύο γονέων, αλλάζεις το μικρό φωλιά, αφήνοντας την άλλη στρωμμένη, δίνοντας πάλι νήμα και βαμβάκι, και προσπαθείς να βάλεις τροφές όσο το δυνατό πιο θρεπτικές και μαλακές όπως αυτές που σου έγραψα πιο πάνω.

Οι σπόροι με αστερίσκο * μπορούν να αγοραστούν από καταστήματα βιολογικών προϊόντων για ανθρώπους φυσικά, ενώ οι άλλοι από πετσοπς, αλλά φρόντισε να είναι συσκευασμένοι και με εμπορική σήμανση και τη συσκευασία να την ανοίξεις εσύ.

Τι σκέφτεσαι να κάνεις από τα παραπάνω;
 
Back
Top