Αναπαραγωγή Η κανάρα μου πέταξε το αυγό από τη φωλιά

louizakon

PB New Member
Εγγραφή
19 Απρ 2024
Μηνύματα
18
Καλησπέρα. Είναι η πρώτη φορά που γράφω σε φόρουμ. Είχα δυο καναρινάκια αρσενικά. Μου χάρισαν μία θηλυκιά και έτσι αποφάσισα να τα βάλω να ζευγαρώσουν. Έκαναν την πρώτη προσπάθεια τον προηγούμενο μήνα. Η κανάρα έκανε 6 αυγουλάκια. Αλλά και τα 6 άσπορα. Της τα είχα παρει ένα ένα και τα είχα αντικαταστήσει με ψευτικα. Με αφηνε να τα πάρω και δεν ειχε προβλημα. Πριν τα πεταξω έκανα ωοσκόπηση και ηταν κενα. Εβγαλα τη φωλιά και τα χώρισα για λίγο . Τα ταιζα καλα οσο μπορουσα. Τα ξαναεβαλα και αφησα να δω τί θα κανουν. Ειχαν πολυ καλη χημεια. Ταιζόντουσαν κλπ. Έκανε 5 αυγουλάκια αυτη τη φορά. Δεν της τα πήρα σκεπτομενη πως αφου δεν ηταν γονιμοποιημενα την πρωτη φορα λεω σιγα μην ειναι όλα αυτη τη φορά. Στη μεση περιπου είπα να πάρω ένα να κάνω ωοσκόπηση να δω αν τυχον έχει πουλάκι. Και είχε! Χάρηκα και σκεφτηκα πως πάμε καλά και πως έχουμε τουλάχιστον ένα πουλάκι Ομως η καναρα θυμωσε αυτη τη φορά! ΚΑι μόλίς έβαλα το αυγολάκι πίσω το χάλασε και το πεταξε έξω απο τη φωλιά. Πάει το πουλάκι. Επειδή δεν εχω καμία γνώση πάνω στην αναπαραγωγή των καναρινιών. Θα ήθελα τη βοήθεια σας. Δεν φαινεται να χαλαει τα υπολοιπα αυγουλάκια. Συνεχιζει να κλωσαει. Δεν ηξερα οτι θα την πειραζε! Στην προηγουμενη προσπαθεια με αφηνε να τα παιρνω. Δεν καταλαβαινω γιατι αυτο τωρα. Αν τελικα γινουν κάποια πουλάκια απο τα 4 αυγά που έγιναν. Τι πρέπει να κάνω εγώ για να τη βοηθησω να τα μεγαλωσει; Συγνωμη για το μεγάλο μήνυμα.
 
@louizakon θα της παρέχεις αυγοτροφή με καλά ποσοστά πρωτεϊνών καλή συσκευασμένη τροφή και καθαρό νεράκι , αυγό να βάζεις παράλληλα με την αυγοτροφή 1/4 για δύο ώρες μαξιμουμ χωρίς το τσόφλι (εφόσον έχεις νεοσσούς) , από κει και πέρα όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, μην ενοχλείς πολύ την καναρα διακριτικά θα παρακολουθείς την εξέλιξη τους μέχρι να βγουν και να ψιλοδυναμωσουν αυτά από εμένα, σου εύχομαι κάθε επιτυχία 😃
 
@louizakon σου προτείνω να διαβάσεις πολύ προσεκτικά το άρθρο που σου επισυνάπτω....αν προκύψουν απορίες ή είσαι αβέβαιη για κάτι, εννοείται το συζητάμε. Καλή Επιτυχία στην αναπαραγωγή
 
Καλησπέρα σε όλους σας. Τελικά σκάσανε τα τρία αυγουλάκια. Το τέταρτο δεν εχει σκάσει. Το περίμενα σήμερα τελευταία μέρα. Πόσο να το αφήσω μέχρι να το βγάλω; Υπάρχει κίνδυνος αν πάω να το πάρω να αφήσει τα πουλάκια; Επίσης διάβασα πως μετά από μια εβδομάδα πρέπει να καθαρίσω τη φωλιά και να βάλω άλλη; Και αν μου παρατήσει τα πουλάκια και θυμώσει; Θα ήθελα τις συμβουλές σας πάνω σε αυτά τα θέματα. επίσης έχω πάρει εκτός της αυγοτροφής που τους βάζω και το βραστό αυγό, μια βιταμίνη που λέει ότι είναι με φρούτα και μπισκότο. Μπορώ να τους βάζω και αυτό; Συγνώμη για τις τόσες πολλές ερωτήσεις αλλά οι απορίες μου πολλές. Ευχαριστώ .
 
Καλησπέρα.
Πόσο να το αφήσω μέχρι να το βγάλω;
Άφησε το 2 ημέρες ακόμα.
Υπάρχει κίνδυνος αν πάω να το πάρω να αφήσει τα πουλάκια;
Θα πρέπει να το βγάλεις όταν η κανάρα βγει από την φωλιά μόνη της για να ενοχληθεί όσο το δυνατόν λιγότερο.
Μπορείς να βάλεις ένα ψεύτικο στην θέση του για 5-6 ημέρες.
Επίσης διάβασα πως μετά από μια εβδομάδα πρέπει να καθαρίσω τη φωλιά και να βάλω άλλη;
Μπορείς να κάνεις αλλαγή φωλιάς με τσόχα στις 10 ημέρες (η φωλιά πρέπει να είναι ίδια με την αρχική).
μια βιταμίνη που λέει ότι είναι με φρούτα και μπισκότο.
Αν είναι χύμα όχι, αν είναι επώνυμης εταιρείας μπορείς να την δώσεις.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Τελικά το ενα απο τα πουλάκια ηταν νεκρό κατω στον πάτο της φωλιάς. Φταίω που δεν άλλαξα τα αυγουλάκια με ψεύτικα . Αν είχαν σκάσει όλα μαζί ίσως τα κατάφερνε. :( Επίσης για να μην την ξαναενοχλήσω έβγαλα και το αβγουλάκι που είχε μείνει. Απο την ωοσκόπηση μου φάνηκε πως είχε ξεκινήσει να κάνει πουλάκι αλλά δεν είχε προχωρήσει να μεγαλώσει. Έμειναν 2 τώρα. Είναι 5 και 6 ημερών. Τη φωλία πρέπει να την αλλαξω άμεσα που ήταν νεκρο το άλλο πουλάκι μέσα; Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια σας. Είμαι εντελώς άσχετη και προσπαθώ να μάθω.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Καλησπέρα.
Φταίω που δεν άλλαξα τα αυγουλάκια με ψεύτικα . Αν είχαν σκάσει όλα μαζί ίσως τα κατάφερνε.
Αυτή ακριβώς είναι η χρησιμότητα των ψεύτικων αυγών.
Τη φωλία πρέπει να την αλλαξω άμεσα
Όχι, άφησε να φτάσουν 10 ημερών.
Έμειναν 2 τώρα. Είναι 5 και 6 ημερών
Ταΐζουν και οι δυο γονείς τα μικρά ?

Να τα χαίρεσαι !!!
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Ευχαριστώ πολύ! Ευχομαι αυτά τα δύο να τα καταφέρουν! Ναι ταίζουν και οι δύο! Είναι και ο αρσενικός και η θηλυκιά πολύ προσηλωμένοι. Γιαυτό και πίστευα πως θα τα κατάφερνε και το τρίτο το μικρούλι. Εχω παρατηρήσει πως πιο πολύ τα ταιζουν βραστό αυγό και σποράκια. Την αυγοτροφή και τη βιταμίνη σαν να μην υπάρχει στο κλουβί. Απλά όσο διαβάζω άρθρα τόσο αγχώνομαι για την πορεία τους.Ειδικά αυτό με τις ψείρες με έχει αναστατώσει γιατί τη θηλυκιά μου την χαρισανε απο εκτροφή με πολλα πουλάκια. Και σκέφτομαι αν είχε κάτι και μου το έφερε; Τα εχω στο σπίτι μεσα κοντα μου και προσπαθώ να τα καθαρίζω καθημερινά. Βάζω και ξυδι. Αλλά και πάλι δεν ξερεις! Εντωμεταξύ ένας κύριος στο YouTube έλεγε να βαζουμε ξύδι και στο νεράκι που πινουν και στη μπανιέρα που κάνουν μπάνιο. Για τις ψείρες αυτό. Δεν το έχω διαβάσει σε κάποιο άρθρο αυτό και δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει. Πάντως καλού κακου εχτές το βράδυ που κοιμόντουσαν πήγα με φακό να δω αν κινείται κάτι . Δεν είδα τίποτα. Έβαλα και έναν κώνο απο χαρτόνι όλη νύχτα ( μου το είπε ένας κύριος στο fb) και το πρωί ήταν καθαρό. Εύχομαι να μην υπάρχει κάτι. Ευχαριστώ πολύ πάντως για τις συμβουλές και συγνώμη για την πολυλογία μου. Εχω ενθουσιαστεί με τη διαδικασία και αγχωθεί επισης! Καλημέρα :)
[automerge]1714376750[/automerge]
Επίσης ήθελα να ρωτήσω όταν είναι να αλλάξω φωλιά. Είπαμε πως πρέπει να ειναι ακριβώς ίδια να βάλω τσόχα. Ψειρόσκονη; Αυτή που βάζουν και σε κότες κλπ; Επίσης τα πουλάκια τα πιάνω με κουταλάκι; με την τσιμπηδα που πιανουμε τα αυγά ή με το χέρι; Με το χέρι μ΄΄ηπως θυμώσει η κυρία μου πάλι; Ευχαριστώ και πάλι συγνωμη που σας έχω ζαλίσει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Την αυγοτροφή και τη βιταμίνη σαν να μην υπάρχει στο κλουβί
Να αγοράζεις πάντα επώνυμες σφραγισμένες συσκευασίες και όχι διάφανα σακουλάκια χωρίς στοιχεία.
Επίσης ήθελα να ρωτήσω όταν είναι να αλλάξω φωλιά. Είπαμε πως πρέπει να ειναι ακριβώς ίδια να βάλω τσόχα. Ψειρόσκονη;
Να πάρεις την σκόνη της Pinex από pet shop και να την ρίξεις πάνω στην τσόχα.
Τα εχω στο σπίτι μεσα κοντα μου και προσπαθώ να τα καθαρίζω καθημερινά.
Δεν χρειάζεται, όσο λιγότερο ενοχλείς τόσο καλύτερα, καθαριότητα ανά 10 ημέρες είναι μια χαρά στην περίοδο της αναπαραγωγής.
Επίσης τα πουλάκια τα πιάνω
Με το χέρι.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Πολύ κατατοπιστικος. Ευχαριστω. Δυστυχως δεν βρηκα pinex σκόνη ουτε τσοχα εδω στη περιοχη μου. Υπάρχει κάποια εναλλακτικη; Γιατι και απο το ιντερνετ να παραγγείλω θα παει μετα το Πασχα. Ευχαριστω.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Δυστυχως δεν βρηκα pinex σκόνη ουτε τσοχα
Υπάρχει κάποια εναλλακτικη;
Στα σούπερ μαρκετ υπάρχουν κάποια σετ με αυτοκόλλητες τσόχες που προορίζονται για καρέκλες και έπιπλα, έχουν συνήθως και ένα μεγάλο κομμάτι που μπορείς να κόψεις στρογγυλό και να το βάλεις στην φωλιά. (μην βγάλεις την μεμβράνη που υπάρχει στο πίσω μέρος γιατί αν κολλήσει μετά ξεκολλάει πολύ δύσκολα)
 
Χριστός Ανέστη σε όλους! Χρόνια πολλά με υγεία!
Τα πουλάκια αισίως έχουν φτάσει 13 και 12 ημερών. Έχουν αρχίσει και βγάζουν φτεράκια. Το ζευγαράκι μου όμως ξεκίνησε πάλι να ζευγαρώνει για τρίτη φορά. Επειδή δεν θέλω άλλη γέννα έβαλα διαχωριστικό και άφησα τη μαμά με τα πουλάκια. Έκανα καλά; Δεν έχω βάλει άλλη φωλιά μέσα. Δεν θα ήθελα να κάνει άλλα αβγουλάκια . Τη πρώτη φορά μου είχε κάνει 6 άσπορα ( νομίζω τα είχα βάλει νωρίς) και τη δεύτερη άλλα 5. Είπα να μη κάνει άλλα μήπως είναι κακό για εκείνη. Απο την άλλη σκέφτομαι μήπως είναι πολύ κουραστικό για εκείνη να ταΐζει μόνη της τα δυο μικρά. Ο αρσενικός μου είναι πολύ καλός μπαμπάς και βοηθούσε πάρα πολύ. Τάιζε όσο και εκείνη. Ποιά είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ πολύ και καλές; γιορτές :). Θα προσπαθήσω να βάλω φωτό από τα μικρούλια έτσι για το καλό. Είναι πολύ γλυκούλια!
 

Συνημμένα

  • εικόνα_Viber_2024-05-06_10-03-53-545.webp
    εικόνα_Viber_2024-05-06_10-03-53-545.webp
    214,8 KB · Προβολές: 16
Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο πιθανές λύσεις....μένουν με τη μητέρα τους που τα ταΐζει, δεν κάνει άλλη φωλιά, δεν κάνει άλλα αυγά κλπ, ή μένουν με τον πατέρα τους.
Τώρα επειδή οι γονείς έχουν ήδη ζευγαρώσει, και βλέπονται, δεν είναι απίθανο, ακόμα και χωρίς άλλη φωλιά, να κάνει επόμενη σειρά αυγών στην ήδη υπάρχουσα φωλιά ή σε άλλο σημείο του κλουβιού. Στην περίπτωση αυτή, και δεδομένου ότι η φωλιά της δεν είναι ιδιαίτερα στρωμένη από όσο μπορώ να δω, υπάρχει επίσης η πιθανότητα (και είναι αυξημένη) να ξεπουπουλιάσει τους νεοσσούς ώστε να υπάρχει υπόστρωμα στη φωλιά της, κάτι που δεν το θέλουμε. Το ερώτημα είναι: τα πουλάκια έχουν βγει καθόλου από τη φωλιά; και...το θηλυκό τα σκεπάζει το βράδυ ή κοιμάται έξω από τη φωλιά; Αν η απάντηση είναι ναι, στην 1η ερώτηση και όχι στη 2η (δλδ κοιμάται εκτός φωλιάς) θα μπορούσες να εναλλάξεις τις θέσεις των ενηλίκων και να τα αφήσεις με τον πατέρα τους, παρακολουθώντας αν τα φροντίζει. Στην περίπτωση που όντως δεις ότι τα ταΐζει, τότε παίρνεις μια δεύτερη ζευγαρώστρα και μετακινείς εκεί το θηλυκό, την τοποθετείς δε σε σημείο που να μην βλέπει τον αρσενικό κι αν είναι δυνατό να μην τον ακούει, και καλό θα ήταν το σημείο αυτό να είναι πιο σκοτεινό ώστε να ξεπυρώσει.
 
@ianos Χρόνια πολλα και πάλι. Λοιπόν η κανάρα εχει καναδυό βράδια που κοιμάται εκτός φωλιάς. Και δυστυχώς έχει ζευγαρώσει αρκετές φορες με τον αρσενικό. Τα χώρισα εχτές αλλα σήμερα είδα πως δυσκολευόταν να κουμαντάρει τα μικρά γιατί είχε πάει μέσα στη φωλιά και φώναζε να πάει να ταΐσει ο αρσενικός. Οπότε έβγαλα το χώρισμα και κατευθείαν ο κύριος έπιασε δουλειά. Τάισε μικρά αλλα κατά τη διάρκεια ξαναζευγάρωσε με την κανάρα κάμποσες φορές! Επίσης άρχισαν και οι δύο να κόβουν χαρτάκια από κάτω το πάτωμα προφανώς για να κάνουν φωλιά.
Φοβάμαι πως ότι και να κάνω θα βγάλει αβγουλάκια; Οπότε να βάλω δεύτερη φωλιά και να παίρνω τα αβγουλάκια και να βάλω ψεύτικα στη θέση τους; Είναι και αυτή μια επιλογή; Αν τη βάλω μόνη της και πάλι κάνει αβγουλάκια; Δεν ήθελα να ξανακάνει. Αλλά έτσι όπως έγιναν τα πράγματα δεν θα μπορέσω να το αποφύγω.
 
Οπότε να βάλω δεύτερη φωλιά και να παίρνω τα αβγουλάκια και να βάλω ψεύτικα στη θέση τους;
Να τους δώσεις και νήμα.
Οπότε έβγαλα το χώρισμα και κατευθείαν ο κύριος έπιασε δουλειά.
Σε αυτή την φάση ο Κάναρος είναι απαραίτητος για να ταΐζει τα μικρά.

Όταν τα μικρά απογαλακτιστούν στην ηλικία των 30 ημερών περίπου μπορείς να τα μεταφέρεις σε ένα ευρύχωρο κλουβί και να μεταφέρεις τον κάναρο σε ατομικό κλουβί.
Όταν η κανάρα επωάσει τα ψεύτικα αυγά για 15 ημέρες μπορείς να αρχίσεις να βγάζεις τα αυγά, ένα κάθε ημέρα και με το τελευταίο αυγό αφαιρείς και την φωλιά και τοποθετείς το κλουβί σε ένα σκιερό σημείο για να ξεπυρώσει και να ηρεμήσει.

Να τα χαίρεσαι !!!
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αυτό που λες θα ακολουθήσω και ο Θεός βοηθός. Στεναχωριεμαι λιγο που θα χαλασω αυγουλάκια γονιμοποιημένα. Αλλά δυστυχώς δεν βλέπω άλλη λύση. Ευχαριστώ και πάλι!
 
Καλησπέρα σε όλους. Τα πουλάκια βγήκαν από τη φωλιά τους εδώ και τρείς μέρες. Είναι 18 - 19 ημερών. Ήθελα να ρωτήσω μέχρι πότε πρέπει να τους βάζω καθημερινά φρέσκο αυγό; Ακόμα τα ταΐζουν οι γονείς τους. Αν και βλέπω πως τσιμπολογουν γύρω γύρω . Ευχαριστώ
 
Back
Top