Γενικά Η καρδερίνα είναι πιο ευαίσθητη από το καναρίνι;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nikos81
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Nikos81

PB New Member
Εγγραφή
18 Οκτ 2016
Μηνύματα
47
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σας,

Σε γενικές γραμμές η καρδερίνα είναι πιο ανθεκτικό πουλάκι από το καναρίνι ή πιο ευαίσθητο; Εννοω σε σχέση με καιρικές συνθήκες, ανοχή σε αρρώστιες κτλπ...
Επίσης μέχρι πόσων ετών φτάνει η καρδερίνα;
Μιλάω πάντα για εκτροφής (balcanica)
 
Ως είδος που πρόσφατα αναπαράχθηκε από τον άνθρωπο έχει πιο μεγάλες "ευαισθησίες" στις "οικόσιτες νόσους" από τα καναρίνια γι αυτό και έχει πολύ μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.
Προσοχή όμως... αυτό δεν συμβαίνει στις ελεύθερες καρδερίνες .. Που είναι εξαιρετικά ανθεκτικές σε όλα...
Ειδικά για τις συνθήκες της πατρίδας μας...
Ίσως να φταίει πως ο χρόνος εξέλιξης των ανοσιών της στα "οικόσιτα" βακτήρια, μικρόβια και υιούς είναι εξαιρετικά μικρός και φυσικά όχι τόσο ανεπτυγμένος όσο στα υπόλοιπα ωδικά εκτρεφόμενα πουλιά.
Για παράδειγμα οι παπαγάλοι και τα καναρίνια που έχουν αρκετούς αιώνες κοντά στον άνθρωπο έχουν βρει τις ισορροπίες τους... όσο φυσικά αυτό μπορεί να λεχθεί.
Επιπρόσθετα όλων των άλλων είναι και η διατήρηση της φυσικής συμπεριφοράς που η εξέλιξή τους μέσα στους πολλούς αιώνες δύσκολα θα αποβληθεί σε μερικές δεκαετίες...
Μιλάω για τη φυσική συμπεριφορά των άγριων πουλιών να κρύβουν την ασθένειά τους πολύ καλά... αποτρέποντας τους θηρευτές τους να τα εντοπίσουν και να τα θηρεύσουν...
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα... όταν θα μπορέσουμε να δούμε την άρρωστη καρδερίνα... Να είναι τις περισσότερες φορές δυστυχώς πολύ αργά...
 
Από όλα αυτά να υποθέσω πως η συνύπαρξη με καναρίνια κρύβει κινδύνους για την καρδερίνα; Γίάτί αυτό συνηθίζεται στην χώρα μας.
 
Αν επεξεργαστείς τις πληροφορίες που σου δόθηκαν πιο πριν, έχεις τις απαντήσεις σου.
Οι καρδερίνες δεν είναι ευαίσθητες οργανικά, είναι ευαίσθητες ψυχολογικά γιατί δεν έχουν ακόμα εξημερωθεί πλήρως, στο dna τους κυκλοφορεί άγριο αίμα, ακόμα και αν είναι γεννημένες σε κλουβί και στεναχωριούνται εύκολα, από παράγοντες όχι πάντα εύκολα κατανοητούς από εμάς.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσουν αυτοάνοσα, να έχουν έξαρση τα κοκκίδια κτλ.
Τώρα ως προς το μικροβιακό φορτίο, όταν έχουν γεννηθεί στο ίδιο μέρος, έχουν αποκτήσει την απαραίτητη ανοσία και δεν κινδυνεύουν από τα πουλιά με τα οποία συγκατοικούν.
Οι μεταφορές ανόμοιων ειδών στην εκτροφή μας, έτσι κι αλλιώς είναι μια δουλειά που θέλει προσοχή και καλύτερα να αποφεύγεται.
 
Από όλα αυτά να υποθέσω πως η συνύπαρξη με καναρίνια κρύβει κινδύνους για την καρδερίνα;.
Εχω την πεποίθηση πως το εκτροφικο μικροβιακό φορτίο που μπορούν να αντέξουν τα καναρίνια ή που τέλος πάντων έχουν απόκτησε αντισώματα και ανοσία είναι εξαιρετικά μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορέσουν να διαχειριστούν οι καρδερίνες ως πολύ πρόσφατα εκτρεφόμενο είδος.
Δηλαδή πιστεύω πως είναι πλημμελώς έτοιμα τα πουλιά αυτά για την αναπαραγωγή τους απο τον άνθρωπο.
Κι όλο αυτό δυσκολεύει και το όλο εγχείρημα.
 
Back
Top