Εγω εχω αλλη αποψη για το θεμα αυτο. Νομιζω πως η καρδερινα εχει αναγκη απο λιπος δηλαδη ειναι αδυνατη και ετσι τρωει τους πιο λιπαρους σπορους μεσα απο την τροφη δηλαδη το νιζερ το σιναπι κτλ.Αμα την εχεις και εξω ειναι ενας λογος παραπανω να τρωει λιπαρους σπορους για να αυξανει την θερμοκρασια του σωματος ωστε να αντιμετωπισει το κρυο.
Αυτό το ένστικτο της που αποτελεί πρόβλημα για εμάς,
οφείλεται στο γεγονός ότι στη φύση προσπαθεί να βρει τους κατά το δυνατόν περισσότερους σπόρους, με τη μεγαλύτερη θερμιδική αξία.
Όμως στον κατά το δυνατόν λιγότερο χρόνο,
με τις λιγότερες μετακινήσεις.
Έτσι κάνει ακόμα λιγότερες καύσεις σε εποχή που η "οικονομία"
είναι πολύτιμη,
αλλά δεν εκτίθεται & σε πολλαπλούς κινδύνους σε σχέση με θηρευτές.
Από κει & πέρα είναι & στη φύση του κάθε πουλιού.
Το ποιο εξιδικευμένο κριτήριο είναι η παρακολούθηση του μεταβολισμού του πουλιού,
με επόμενη κίνηση την προσαρμογή του σιτηρεσίου του.
Π.χ. εάν έχουμε ένα πουλί με διογκωμένο συκώτι,
δεν θα επιμείνουμε στους λιπαρού σπόρους "επειδή είναι χειμώνας"...
Από την άλλη η παραπάνω διαχείριση του σιτηρεσίου
είναι επικίνδυνη όταν γίνεται με σπασμωδικές κινήσεις.
Καρδερίνα που έχει συνηθίσει σε ποιο λιπαρό μίγμα
ειδικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στρεσσάρεται
εύκολα στην αλλαγή του.
Έτσι προσπαθώντας να κάνουμε καλό,
παράλληλα κάνουμε κακό...
Άρα η διαχείριση των μιγμάτων σε σχέση με τις ανάγκες της κάθε
εποχής, πρέπει κατά το δυνατόν να γίνετε κατόπιν προγραματισμού
& όχι όταν "τα βρίσκουμε σκούρα" από την κακή κατάσταση του πουλιού...