Ασθένειες Η κονουρα μου μαδαει τα φτερα της

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης spiros7
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

spiros7

PB New Member
Εγγραφή
20 Απρ 2009
Μηνύματα
4
Πόλη
Καλλιθέα
Γεια σας παιδια!
Χρόνια Πολλα και Χριστος Ανεστη!
Γραφω πρωτη φορα και ελπιζω να μην εχω κανει καποιο λαθος!
Εχω 2 nanday conure και ο ενας βγαζει μονος του τα πουπουλα που εχει κατω απο την κοιλια του και επιπλεον βγαζει και τα πουπουλα απο τον αλλον! Εκτος βεβαια απο τα πουπουλα της κοιλιας βγαζει και πουπουλα απο το πανω μερος της φτερουγας(οχι φτερα) πουπουλα!
Τι φταει;
Πηγα και ρωτησα σε εναν που τα ξερει αυτα και μου ειπε πως ειναι λογο αναπαραγωγης, ομως η ιστορια αυτη συνεχιζεται καθε μερα περισσοτερο και δεν ξερω τι φταιει τελικα. Να σημειωσω πως δεν βλεπω καμια διαφορα στην συμπεριφορα τους για να λεγαμε πως ειναι ψυχολογικο!

Οποιος μπορει να με βοηθησει θα ειμαι υποχρεος!
Ευχαριστω!
 
Aυτο μαδημα φτερων προερχεται καθαρα απο το πουλι και οχι απο την περιοδο αναπαραγωγης. Τα πουλια δεν μαδιουνται κατα την αναπαραγωγη! Μην ακους τι λενε αυτοι στα μαγαζια, δεν εχουν την παραμικρη ιδεα οι περισσοτεροι. Ειναι εξημερωμενα τα πουλια; Τα εχεις μαζι; Τα πανε καλα μαζι; Εχουν μεγαλο κλουβι; Εχουν πολλα παιχνιδια; Τι διατροφη εχουν; Κανουν μπανιο; Κοιμουνται σωστα; Ασχολεισαι μαζι τους καποιες ωρες την ημερα, δειχνοντας τους ενδιαφερον;

Αυτα ειναι τα βασικοτερα θεματα, που αν δεν καλυπτονται αυτες οι αναγκες τους, τοτε καποιοι παπαγαλοι θα αρχισουν να καταστρεφουν το φτερωμα τους και σε ασχημες περιπτωσεις ακομη και κομματια απο τη σαρκα τους.

Ποσο καιρο εχει που το κανει αυτο;
 
απαντηση

Το ενα αυτο που μαδιεται ειναι εξημερωμενο το αλλο ειναι ημιαγριο. Τα εχω μαζι και δεν τσακωνονται ποτε ειναι συνεχως ηρεμοι. Το κλουβι τους ειναι αρκετα μεγαλο (1 τετραγωνικο περιπου) και στο υψος 1 μετρο. Παιχνιδια δεν εχω βαλει καθολου γιατι οταν τα ειχα δεν επαιζαν καθολου και αλλωστε ειναι τις περισσοτερες ωρες της ημερας εξω και παιζουν μαζι μας οποτε θεωρησα πως δεν χρειαζονται παιχνιδια. Η κυρια διατροφη τους ειναι ηλιοσποροι αλλα βεβαια τρωνε και κατι αλλα κοκτειλ σε στιλ μπαστουνιου αποξηραμενα φρουτα κ. Α.
Μπανιο κανουν συνηθως στο μπολ που εχει το νερο χωνοντας μονο το κεφαλι μεσα σε αυτο. Να σου πω την αληθεια τωρα για τον υπνο εαν δεν κοιμηθω εγω κατα της 12 το βραδυ δεν μπαινουν και αυτοι μεσα. Οσον αφορα το ενδιαφερον μου ειναι μεγαλο και για πολλες ωρες της ημερας καθονται πανω μου και παιζουν.

Το συμπτωμα με το βγαλσιμο των πουπουλων ειναι εδω και 3 εβδομαδες αλλα δεν εκανα τιποτα γιατι με καθησυχασε αυτος με το pet shop και ετσι το αφησα και χειροτερεψε.Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι ο ενας ο εξημερωμενος βγαζει και τα πουπουλα του αλλου, ο αλλος δεν αντιδρα αλλα κοιμαται την ωρα εκεινη.

Εαν μπορειτε να μου πειτε κατι παραπανω θα ειμαι υποχρεος!
 
Κατ'εμε η διατροφη τους ειναι παρα πολυ φτωχη και ισως και αυτο εχει συμβαλλει στην κατασταση αυτη. Οι σποροι μονοι τους δεν καλυπτουν σωστα τις διατροφικες αναγκες των παπαγαλων και περισσοτερο οι ηλιοσποροι δεν τους προσφερουν τιποτα ουσιαστικο περα απο λιπος. Περιεχουν καποια ωφελιμα στοιχεια αλλα μπροστα στο λιπος που εχουν θα ηταν προτιμοτερο να βρουμε αλλες τροφες για να τους τα προσφερουμε πιστευω εγω. Εαν ειναι να ταιζεις ενα μονο πραγμα εννοω σαν βασικη διατροφη στο μπολ τους (πραγμα που δεν θεωρω σωστο ειδικα αφου λες οτι περνας πολλες ωρες μαζι τους αρα εχεις χρονο να τους ετοιμαζεις φρεσκες τροφες καθημερινα) καλυτερα να επιλεξεις τα pellets.

Εγω προσωπικα αυτα χρησιμοποιω ως τη μονιμη τροφη που υπαρχει στο μπολ του εκτος απο τις φρεσκες τροφες που τους δινουμε αρκετες φορες μεσα στην ημερα που αναφερω μαζι με τα υπολοιπα μελη σε αυτο το θεμα https://community.petbirds.gr/threads/Τι-διατροφή-ακολουθούν-οι-παπαγάλοι-μας.4000/

Επισης 12 η ωρα το βραδυ ειναι παρα πολυ αργα για τα πουλια για να ειναι ξυπνια. Πρεπει να συμπληρωνουν ενα δεκαωρο συνεχομενο υπνο σε ησυχο δωματιο χωρις φωνες και τηλεοραση. Το καθημερινο μπανιο ειδικα στο πουλι που εχει το προβλημα πιστευω θα βοηθησει αρκετα. Τον δικο μου τουλαχιστον πιστευω πως τον βοηθησε πολυ οταν τον ειχα παρει και μαζι με τα αλλα προβληματα ειχε και αυτο. Χρησιμοποιησε ενα ψεκαστηρι και το νερο να πεφτει σαν νεφος απο λιγο πιο μακρια τους. Μπορεις να τα κανεις μπανιο μεχρι να γινουν "παπια" και να τρεχει το νερο απο πανω τους. Το νερο ηρεμει το δερμα τους ειδικα τωρα που το "σκαλιζει" και το ενοχλει συνεχεια. Δωσε τους παιχνιδια αρκετα μεσα στο κλουβι και θα ασχοληθουν οταν βρεις αυτα που τους αρεσουν. Παρε ξυλινα και χαρτινα παιχνιδια ωστε να κρατα οσο γινεται το ραμφος του απασχολημενο εκει και οχι με τα φτερα του.
Εαν δεις οτι το προβλημα δε σταματαει και συνεχιζει να μαδαει και το αλλο πουλι τοτε παρε ενα ακομη κλουβι και βαλε τα διπλα διπλα ωστε να βλεπονται συνεχως. Μην τα απομακρυνεις διοτι ο αποχωρισμος μπορει να κανει το προβλημα εντονοτερο στο πουλι που μαδιεται λογω μεγαλυτερου στρες.
 
https://community.petbirds.gr/threads/parrot-breakfast.12748/
Σπύρο ο Φοίβος απάντησε σε όλα! Αφού έχουν την προσοχή, το ενδιαφέρον, την αφοσίωση & αρκετές ώρες ενασχόλησης, θέλω να τονίσω κι'εγώ τη σημασία του τακτικού μπάνιου, του ήσυχου νυκτερινού ύπνου, (σε καθαρή ατμόσφαιρα, χωρίς θορύβους, καπνούς, σκεπασμένο ή όχι το κλουβί), και της διατροφής. Πρέπει να ποικίλλει, να περιέχει λαχανικά καλά πλυμένα & στεγνά, κάποια μαγειρεμένα (χωρίς αλάτι) λίγαα όσπρια & αρκετά φρούτα. Ακόμη να δραστηριοποιούνται αρκετές ώρες με ενδιαφέροντα παιχνίδια. Σχετικά με τη διατροφή δίνει ιδέες το youtube που παραθέτω.
 
απαντηση

Παιδια σας ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας και τον χρονο σας θα εφαρμοσω οσα μου λετε αμεσα!
Μια ερωτηση ομως:
Τους παπαγαλους τους εχω εδω και 3,5 χρονια και καθημερινα απο τοτε δεν εχω αλλαξει κατι στην συμπεριφορα μου απεναντι τους, γιατι εμφανισαν τωρα αυτα τα συμπτωματα και οχι τοσα χρονια που τους εχω;
Ευχαριστω και παλι!
 
Το ποτε θα το ξεκινησουν δεν μπορει να στο προκαθορισει κανεις! Το στρες απο καποια πραγματα συσσωρευεται και καποια στιμγη ξεσπουν ετσι. Αλλα πουλια μπορει να το ξεκινησουν αμεσα μολις κατι τα ενοχλησει και αλλα να το εμφανισουν μετα απο πολυ καιρο.

Ειναι καλο να τους φτιαξεις ενα προγραμμα και να το κρατας σταθερο οπως π.χ. την ωρα του υπνου. Ετσι θα προγραμματιζουν ποτε θα φανε για τελευταια φορα μεσα στην ημερα και δεν θα πανε ποτε για υπνο με την αισθηση της πεινας.
 
Σπύρο νομίζω οτι καλύτερες συμβουλές δεν θα έπαιρνες ακόμα και στον καλύτερο γιατρό να πήγαινες... Εφάρμοσε αυτά που σου είπαν ο Ανέστης και η Μαρία και κράτα μας ενήμερους για την πορεία τους...
 
φροντισε οσο το δυνατον γρηγοροτερα να ακολουθησεις τις συμβουλες των παιδιων γιατι οσο μεγαλυτερο διαστημα περναει το προβλημα θα γινεται μεγαλυτερο. κοιτα λιγο τι εχει παθει αυτη η mitred conure. George - conure-Mitered ειναι πολυ ασχημα. της εχουν βαλει και ενα δαχτυλιδι στο λαιμο (ετσι νομιζω) για να μην μπορει να μαδιεται
 
Παιδια σας ευχαριστω ... Μια ερωτηση ομως:Τους παπαγαλους τους εχω εδω και 3,5 χρονια και καθημερινα απο τοτε δεν εχω αλλαξει κατι στην συμπεριφορα μου απεναντι τους, γιατι εμφανισαν τωρα αυτα τα συμπτωματα και οχι τοσα χρονια που τους εχω; Ευχαριστω και παλι!
Αυτή την ερώτηση θα την έκανα στο γιατρό που τα παρακολουθεί, έστω τηλεφωνικά, χωρίς επίσκεψη. Θα με ενδιέφερε η απάντησή του! Δημήτρη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
 
απαντηση

Παιδια σας ευχαριστω για τις συμβουλες σας. Σημερα κιολας πηρα pelets και διαφορα φυσικα φρουτα που τους αρεσαν πολυ. Μαλιστα ειδα πως απο το πρωι σταματησαν να βγαζουν πουπουλα και συνεχως τρωνε! Για οτι νεωτερο θα σας ειδοποιησω!
Να 'στε καλα!
 
Back
Top