Ιθαγενή Η κρίση, η "κρίση" και οι επιπτώσεις στην εκτροφή πτηνών

Θα ήταν εντελώς παράλογο φυσικά να αναλύσω την οικονομική κρίση στην εκτροφή μας την στιγμή που όλοι μας την βιώνουμε καθημερινά στα σπίτια μας, άλλοι πολύ άλλοι λιγότερο. Όμως πέρα από τις επιπτώσεις της όσων αφορά το οικονομικό κομμάτι της εκτροφής, υπάρχει ένα μεγάλο αντίκτυπο στην ουσία της εκτροφής.

Η οικονομική κρίση στην εκτροφή​

Δυστυχώς, αρκετοί συνάνθρωποι μας καταλήγουν καθημερινά στην ανεργία και την ανάγκη για ένα επιπλέον έσοδο στο σπίτι τους, για μια ανάσα οικονομική. Όμως η ανάγκη σε οδηγεί σε επιλογές που δεν θα έκανες διαφορετικά, είτε γιατί δεν ήθελες ποτέ, είτε γιατί απλά δεν μπορούσες να κάνεις.

Έτσι, φτάνεις στην εύκολη λύση, που μόνο εύκολη δεν είναι πραγματικά, να γίνεις "εκτροφέας" ή μεταπωλητής πτηνών. Έτσι απλά αφού στο βωμό της ανάγκης ή του χρήματος θυσιάζονται πολλά. Βέβαια, όταν αυτά αφορούν σε ζωντανές ψυχές, τότε τα πράγματα περιπλέκονται κατά πολύ και πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και σοβαρότητα.

Παρατηρώ καθημερινά αναρτήσεις για πωλήσεις πτηνών στα κοινωνικά δίκτυα και μάλιστα με εντυπωσιακές επισημάνσεις που προστάζει η μόδα, όπως το "δαχτυλιδωμένα με δαχτυλίδι συλλόγου"!

Μία τακτική που για μένα προσωπικά δείχνει τη διάθεση και την προσπάθεια του πωλητή να αυξήσει την τιμή των πουλιών του. Στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια εντυπωσιασμού, χωρίς πραγματική αξία για όσους γνωρίζουν τουλάχιστον τα βασικά της εκτροφής.

Στην πραγματικότητα, το δαχτυλίδι είναι μόνο ένα στοιχείο ταυτοποίησης των πουλιών για λόγους καταγραφής και αρχειοθέτησης και δεν αφορά σε τίποτα περισσότερο αφού μπορεί άλλωστε είτε να αφαιρεθεί εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, είτε να τοποθετηθεί σε πουλιά που δεν προέρχονται από εκτροφή.

Επίσης, κανένας σύλλογος δεν σε κάνει εκτροφέα. Μέσω του συλλόγου μπορεί φυσικά να προμηθευθεί κάποιος τα δαχτυλίδια, αλλά ο πραγματικός του σκοπός και ο ρόλος είναι η προαγωγή της εκτροφής των μελών του μέσω της ενημέρωσης, των σεμιναρίων, των εκδηλώσεων και του εκθεσιασμού των πουλιών.

Στο σημείο αυτό θα δανειστώ μια φράση ενός πολύ αγαπημένου μου προσώπου που σε μια πρόσφατη σχετική συζήτηση μού είπε: Ο αγοραστής ή ο μελλοντικός ιδιοκτήτης το έχει "γραμμένο" το δαχτυλίδι συλλόγου. Θέλει απλά ένα υγιές, αρτιμελές πτηνό. Τι να το κάνει το δαχτυλίδι αν λείπουν από το πτηνό τα μισά του νύχια;

Η κρίση της εκτροφής στις εκθέσεις​

Ένα άλλο θέμα που με βάζει σε σκέψεις τα τελευταία χρόνια, είναι η πολυπόθητη για όλους μας, η ώρα της κρίσης των πτηνών μας. Η στιγμή της αλήθειας όταν ύστερα από κόπους ενός ή ακόμα και περισσοτέρων ετών, κρίνεται και επίσημα η ποιότητα της δουλεία μας για όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η επιλογή, προετοιμασία, εκπαίδευση πριν τα εκτρεφόμενα είδη εγκλωβιστούν για μια έκθεση, γίνεται με εντατικούς ρυθμούς και τα διαγωνιζόμενα - εκθεσιαζόμενα είδη, γίνονται πραγματικοί σταρ.

Κάποια πτηνά θα ανέβουν στο βάθρο της κατηγορίας τους και κάποια άλλα όχι, είτε γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είτε γιατί ήταν λίγο "άτυχα" το μικρό αυτό διάστημα των 5-10 λεπτών της κρίσης, είτε γιατί ο κριτής έκανε ένα μικρό λάθος (άλλωστε και αυτός είναι άνθρωπος), κάτι σπάνιο βέβαια όταν μιλάμε για καταξιωμένο και έμπειρο κριτή και όχι για κάποιον αυτοβαπτιζόμενο κριτή.

Ο πραγματικός κριτής των πουλιών δεν είναι άλλος από τον εκτροφέα. Εκεί δεν υπάρχουν λάθη γιατί τα λάθη έχουν καμιά φορά τραγικές εξελίξεις στη διαχείριση των εκτρεφόμενων ειδών. Με λίγα λόγια λάθη δεν επιτρέπονται από τον εκτροφέα.

Μια άλλη "μόδα" (ας μου επιτραπεί η έκφραση) που επικρατεί, είναι να γίνονται όλοι να Κριτές. Φυσικά και δεν είναι καθόλου λάθος σκέψη κάποιος να γίνει κριτής από τη στιγμή που έχει τις προϋποθέσεις βάση των κανονισμών (είτε εσωτερικών κανονισμών Ομοσπονδιών, είτε βάση της Παγκόσμιας COM).

Κατά τη γνώμη μου, η σειρά πάει ως εξής: Εκτροφή, Διακρίσεις, Κρίσεις. Αυτό φυσικά απαιτεί κάποια χρόνια για να γίνει και φυσικά δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη ή μέσα σε ένα - δυο χρόνια. Φυσικά στη χώρα που ζούμε οι κανονισμοί είναι μόνο για τους άλλους και όχι για τους εαυτούς μας, οπότε πολλά άλλα μπορούν ίσως να συμβαίνουν.

Απευθύνομαι κυρίως σε νέα παιδιά του χώρου και όχι ηλικιακά, που θέλουν να μπούνε σε αυτό το υπέροχο χόμπι που λέγεται εκτροφή και εκθεσιασμός. Να έχετε πάντα τα αυτιά σας και τα μάτια σας ανοιχτά, όσων αφορά την εκτροφή σας και τις συμμετοχές σας στις εκθέσεις.

Πάντα να είστε οι κύριοι Κριτές των πτηνών σας και ποτέ να μην πιστεύετε σε ευχολόγια ή κινήσεις εντυπωσιασμού.

Στις μέρες μας δεν είναι δύσκολο κάποιος να βρει μερικά άριστα ποιοτικά πτηνά για γεννήτορες. Η πραγματική εκτροφή όμως δεν είναι να αγοράσω τα άριστα πτηνά ενός καταξιωμένου εκτροφέα και να μου δώσουν τους επόμενους πρωταθλητές. Άλλωστε στην εκτροφή είναι διαδεδομένο ότι ένας πρωταθλητής μπορεί και ποτέ να μην σου δώσει πρωταθλητές, όταν εσύ δεν ξέρεις πως να το διαχειριστείς.

Οι πρωταθλητές γίνονται με κόπο, σωστή επιλογή γεννητόρων, σωστή διαχείριση, σωστό εκτροφείο, σωστές τροφές και φυσικά όρεξη για μάθηση και γνώση. Από την άλλη, οι εκτροφείς γίνονται με σωστές βάσεις, αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη προς το είδος που εκτρέφουν, πάντα με σκυμμένο το κεφάλι και κλειστά αυτιά στις "σειρήνες" που καραδοκούν να υπνωτίσουν και να μαγέψουν τους συνανθρώπους τους.
 
Θεωρώ πως είναι λαθεμένη η τοποθέτηση στην εισαγωγή για το δαχτυλίδι. Το δαχτυλίδι δεν είναι απλά ένα ένα μέταλλο στο πόδι του πουλιού, ούτε η αύξηση της τιμής του, αλλά η ταυτότητά του. Ταυτόχρονα μετατρέπει και τον εκτροφέα, σε υπόλογο για κάθε "κακώς κείμενο" στο πτηνό και μιλάω για τα καναρίνια μια και μόνο γι αυτά έχω άποψη.

Η δεύτερη ένσταση αφορά την τοποθέτηση για τη λύση στα οικονομικά του εκτροφέα με την εκτροφή πτηνών. Προσωπικά δεν γνωρίζω καμία περίπτωση που να κέρδισε μακροπρόθεσμα χρήματα από την εκτροφή καναρινιών... Με την μεταπώληση ή το εμπόριο ναι.

Και τέλος... Δεν θα αγόραζα πουλί χωρίς δαχτυλίδι και συνεπώς προσωπικά δεν το έχω "γραμμένο".
 
Γιάννη, έχω την εντύπωση ότι η αναφορά στο δαχτυλίδι γίνεται για τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ως στοιχείο δελεαστικής αγοράς. Δηλαδή, δεν διασφαλίζει κάτι περισσότερο όταν χρησιμοποιείται μόνο γι' αυτό το σκοπό και όταν ο εκπρόσωπος του δεν σκοπεύει να το τιμήσει αλλά του είναι απλά ένα εργαλείο μάρκετινγκ και πωλήσεων.

Εμένα προσωπικά, εφόσον ήθελα να πάρω ένα πουλάκι από κάποιον, το πρώτο πράγμα που θα με ενδιέφερε θα ήταν να γνωρίζω ο ίδιος από που προέρχεται, πράγμα εύκολο όταν το πάρεις από τα χέρια του εκτροφέα, γιατί θα ήξερα λίγο πολύ την ποιότητα των πουλιών και από άποψη υγείας και από άποψη προτύπων. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μου το διασφαλίσει μόνο το δαχτυλίδι και από αυτήν την άποψη, ούτε εμένα με ενδιαφέρει εάν έχει ή όχι δαχτυλίδι το πουλί.

Εκεί άλλωστε εστιάζει το άρθρο στο τέλος του. Ενημέρωση, ψάξιμο, μελέτη και λιγότερος εντυπωσιασμός από φανταχτερά καθρεφτάκια και χάντρες.
 
Διαβάζοντας τον τίτλο περίμενα να διαβάσω τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση όπου πολλοί εκτροφείς διαλύουν την εκτροφή τους. Η εκτροφή δυστυχώς είναι ένα δαπανηρό χόμπι και ως εκ τούτου στις μέρες μας εκ των πραγμάτων περνάει κρίση. Και αυτό γιατί στην όλη διαδικασία εμπλέκονται εταιρίες οι οποίες πλασάρουν σαν αναγκαία για την εκτροφή τα προϊόντα τους είτε αυτά αφορούν τη διατροφή, τη διαμονή ή την υγεία των πουλιών. Πολλές φορές οι ίδιοι οι εκτροφείς πέφτουν στην "παγίδα" των εταιριών δαπανώντας σημαντικά ποσά, τα οποία αν κανείς κατέγραφε θα μπορούσε να υπολογίζει το ετήσιο κόστος και αν θέλετε το κόστος ανά εκτρεφόμενο πουλί! Αυτό από μόνο του θα είχε σαν αποτέλεσμα ο κάθε εκτροφέας να κάνει διορθωτικές κινήσεις οικονομίας προσδοκώντας πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το άρθρο πραγματεύεται πολλά θέματα από την οπτική σκοπιά του συγγραφέα. Και εγώ δεν συμφωνώ με τρόπο που χειρίστικε το θέμα το θέμα των δακτυλιδιών.

Το δακτυλίδι κλειστού τύπου είναι η ταυτότητα του πουλιού που πέρα από πληροφορίες αφορούν το ίδιο το πουλί αποτελούν το μέσο για να μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο ιστορικό του. Είναι για εμένα πολύ σημαντικό να το φέρει ένα πουλί.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει η εκτροφή στην Ελλάδα να εκσυχρονιστεί. Όχι μόνο από πλευράς εταιριών και προιόντων αλλά και από πλευράς νοοτροπίας και εκπαίδευσης των νέων αλλά και των παλαιότέρων εκτροφέων πάνω στις σύγχρονες μεθόδους. Εδώ και όρος "γεννήτορες" που χρησιμοποιείται κατά κόρον λεγόταν προ εικοσαετίας!

Προσωπικά, όταν θέλω να πάρω ένα πουλί από ένα εκτροφέα, πέρα από την μετάλλαξή του, θέλω να ξέρω, ποιοί είναι οι γονείς του (μεταλλάξεις), την διατροφή του, αν έχει πάρει φάρμακα και ποια είναι αυτά, τις συνθήκες διαμονής, αν έχει συμμετάσχει σε αναπαραγωγή με ποια αποτελέσματα, κα. Γενικά ζητάω να μου παρέχει ένα βιογραφικό του πουλιού.

Όποιος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, δυστυχώς δεν μου κάνει. Προφανώς αυτού του είδους την πληροφόρηση δεν μπορεί να μου την παρέχει ένα pet shop. Μπορεί κάποιος να διακρίνει ότι σταδιακά, απαιτείται (από εμένα, από τον κάθε εκτροφέα) καλύτερο επίπεδο ποιότητας του πουλιού που μπορεί να προμηθεύσει ένας εκτροφέας, κοκ εξαναγκάζοντας τον να βελτιώσει την δική του υποδομή.

Σχετικά με τη πώληση των πουλιών, προφανώς και κάποιος πρέπει να μπορεί να διοχετεύει τα πουλιά που του περισσεύουν στην αγορά. Κατά τη γνώμη μου είναι θεμιτό, το κάνουν όλοι είτε στα φανερά είτε στα κρυφά. Και πολλές φορές κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας όταν κάποιοι κάνουν κριτική (με οποιοδήποτε τρόπο) πάνω σε αυτό το θέμα.

Τι να κάνει το πλεόνασμα ο εκτροφέας; Είναι επίσης προφανές ότι κάποιος δεν μπορεί να το κάνει κατ' επάγγελμα και να βγάλει χρήματα, εκτός και αν το πάρει σοβαρά, και με βάση την ελληνική νομοθεσία, δημιουργήσει εκτροφείο με ΑΦΜ και μπορεί να παράγει και να πουλάει νόμιμα.

Οι εκθέσεις είναι από μόνο του ένα μεγάλο θέμα, και με βάση την μικρή μου εμπειρία είναι, προς το παρόν, παιχνίδι για λίγους (εννοώ αυτούς που βραβεύονται). Η έκθεση μας βοηθάει να επιβεβαιώσουμε την ποιότητα των πουλιών που εκτρέφουμε. Όσο πιο καλά ξέρουμε τα χαρακτηριστικά της κάθε ράτσας, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να κρίνουμε, εκ των προτέρων, τα πουλιά που θα επιλέξουμε για την έκθεση. Η βαθμολογία που θα πάρουμε από τον κριτή, θα επιβεβαιώσει ή όχι τη δική μας αξιολόγηση και θα καταλάβουμε που κρίναμε σωστά και που λάθος. Και αυτό μας βοηθάει να γινόμαστε ακόμη πιο έμπειροι κοκ.

Όπως να και έχει το θέμα εκτροφή, θέλει υπομονή, διάθεση για γνώση και απόκτηση εμπειριών και από άλλους εκτροφείς, και όπως και να το κάνουμε, το να είναι κάποιος ξερόλας μάλλον δεν βοηθάει καθόλου. Επίσης είναι βέβαιο ότι κάποιος για να φτάσει στη σημείο να έχει καλά πουλιά και να βραβεύεται στις εκθέσεις πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια. Και αυτό από μόνο του σηκώνει πολύ συζήτηση!
 
Το άρθρο απευθυνόμενο σε κατόχους κατοικίδιων πτηνών, που κατ' εξοχήν δεν ενδιαφέρονται για αναπαραγωγές αλλά και σε νέους επίδοξους εκτροφείς πτηνών, προσπαθεί εκλαϊκευμένα, να ισορροπήσει προσεγγίζοντας ορθά από - προς κάθε κατεύθυνση, θέματα που αφορούν εκτροφείς - αγοραστές - μελλοντικούς εκτροφείς και διαγωνισμούς κρίσης πουλιών, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Κατά την γνώμη μου το διεκπεραιώνει πολύ καλά, χωρίς να αμφισβητώ ότι πολλά ακόμα μπορεί να ειπωθούν και να επισημανθούν από καθέναν, αναλόγως της θέσης του στην παραπάνω διαδικασία.

Οι εκτροφείς αναλύουν πόσο σχολαστικά "ψωνίζουν" πουλιά αλλά δεν νομίζω πως η ίδια σχολαστικότητα ανάλυσης χαρακτηριστικών και ιστορικού, τους διακρίνει και στις πωλήσεις και δεν το κρίνω, δεν είναι πάντα εφικτό και απαραίτητο.

Εστιάζεται μια διαφωνία στα δαχτυλίδια, όμως δεν διακρίνω αμφισβήτηση της χρησιμότητας των δαχτυλιδιών στο άρθρο αλλά μια πιο ρεαλιστική τοποθέτηση της αξίας τους, σε σχέση με την κατάσταση υγείας ενός πουλιού που αποκτούμε.

Για μας τους "λιανικούς αγοραστές", ίσως αυτή η συζήτηση να προκαλεί και χαμόγελο πικρίας, όταν τα περισσότερα πτηνά της λιανικής, φέρουν δαχτυλίδια Τσεχίας, Ιταλίας και Βελγίου.

Αλλά και ελληνικό να φοράει, γνωρίζει κάποιος πολλούς εκτροφείς που θα ασχοληθούν να ενημερώσουν για το παρελθόν ενός πουλιού από τα "περισσευούμενα" που έδωσε σε μαγαζί και αγόρασε κάποιος; και τι λόγο θα δώσει; Σε ποιον και μέσω ποιας διαδικασίας;

Στο κάτω-κάτω μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί που οφείλεται η κατάσταση υγείας ενός πουλιού στην αλυσίδα εκτροφέας-κατάστημα-αγοραστής;

Ναι για μας που αποκτούμε ένα petbird - ένα πτηνό συντροφιάς, το σημαντικό είναι να είναι καλά, υγιές και να ζήσει πολύ.

Συμφωνώ ασυζητητί με τον pantazo στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της εκτροφής και του τρόπου φιλοξενίας (γιατί όχι) των πτηνών μας αλλά γιατί να καταργήσουμε τον ωραίο όρο γεννήτορες; Τι έχει; Πως να τους λέμε; :)

Αν το άρθρο απευθυνόταν σε συνδικαλιστικό σύλλογο εκτροφέων, ίσως να ήταν αναγκαίο να "στηθεί" διαφορετικά, δεν είμαι αρμόδια να το κρίνω.

Σ' έναν πλουραλιστικό χώρο όπως το petbirds, είναι όπως πρέπει κατά την γνώμη μου και από το ενδιαφέρον που δημιουργεί, θα πω και άκρως ενδιαφέρον που κάποιος τόλμησε να ανοίξει πρώτος μια τέτοια συζήτηση.
 
Θα υπερασπιστώ, χωρίς διάθεση για αντιπαράθεση αλλά με χιούμορ, την άποψή μου για τον αρχαιοελληνικό όρο γεννήτωρ που σημαίνει γονιός, αυτός που έχει κάνει παιδιά, που χρησιμοποιείται ευρέως από τους εκτροφείς παίρνοντας σαν παράδειγμα μια πρόταση από το άρθρο η οποία λέει το εξής:

Στις μέρες μας δεν είναι δύσκολο κάποιος να βρει μερικά άριστα ποιοτικά πτηνά για γεννήτορες. Όπου προεξοφλεί κάποιος ότι τα πουλιά θα γίνουν οπωσδήποτε γονείς. Αλλά μπορεί και να μη ταιριάξουν οπότε δεν θα γίνουν γονείς ή γεννήτορες. Πολλές φορές ακούμε να λένε... έχει έρθει η περίοδος όπου θα επιλέξουμε τους γεννήτορές μας... Να επιλέξουμε τους γονείς πριν καν γίνουν γονείς. Κάτι δεν πάει καλά. Τέλος πάντων όλο αυτό το ανέφερα με διάθεση χιούμορ. Ο καθένας χρησιμοποιεί τους όρους που του ταιριάζουν.
 
Εννοείται δεν υπάρχει πρόβλημα αντιπαράθεσης κι εγώ χαμογελαστά στο ανέφερα αν πρόσεξες.
Σίγουρα, προεξοφλείται μία ιδιότητα πριν αποκτηθεί και αν θέλουμε να είμαστε σχολαστικοί έπρεπε να γραφεί "με σκοπό να γίνουν γεννήτορες" αλλά πως να τους πούμε σ' αυτή την πρώιμη φάση της επιλογής των ζευγών; :)
 
@maria p, Χαίρομαι! Συνήθως λέμε ήρθε η περίοδος να φτιάξουμε τα ζευγάρια μας (ζεύγη στην καθαρεύουσα). Έτσι απλά! Επίτηδες χρησιμοποίησα αυτόν τον όρο σαν παράδειγμα μιας και υιοθετείται τυφλά από γενιά σε γενιά. Αλλά αν ο καθένας έμενε σε αυτά που έβρισκε ο κόσμος θα έμενε στην ίδια κατάσταση. Ο καθένας από εμάς πρέπει να προσπαθήσει να πάει το χόμπι του ένα βηματάκι ποιο πέρα.

(Και εγώ μεγάλος είμαι αλλά ποτέ δεν τον χώνεψα λόγω του ότι προεξοφλούσε μια κατάσταση) 😉
 
Μια σοβαρή πτυχή, ίσως ο βασικότερος στόχος του αρθρογράφου κατά την γνώμη μου, ήταν να αναδειχθεί (λόγω της οικονομικής κρίσης), το φαινόμενο της εμφάνισης των "αλεξιπτωτιστών" "εκτροφέων", που διοχετεύουν πουλιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποσκοπώντας στην ενίσχυση του εισοδήματός τους και αυτό δεν διαπίστωσα να επισημανθεί.

Άτομα που κατέχουν ένα ζευγάρι πουλιών, αγνώστων "πατρός και μητρός", παρουσιάζουν μέσω ελκυστικών φωτογραφιών (πολλές φορές και ψεύτικων) τους απογόνους προς πώληση, σε προνομιακές τιμές.

Τι κινδύνους ενέχει αυτό για εμάς τους αγοραστές, (από αιμομεικτικές διασταυρώσεις, μικροβιακή επιβάρυνση των νεοσσών κοκ) και πόσο αθέμιτα ανταγωνιστικό είναι αυτό για τους επαγγελματίες εκτροφείς;

Πως πρέπει να οργανωθεί ένας νέος επίδοξος εκτροφές που πραγματικά αγαπάει την δραστηριότητα αυτή και θέλει να ασχοληθεί σοβαρά;
Αυτό νομίζω είναι ένα κοινό πρόβλημα όλων μας.
 
Αυτήν ακριβώς την άποψη έχω κι εγώ για το λόγο που γράφτηκε το άρθρο. Καθαρά για τις αρπαχτές ελέω κρίσεως που χρησιμοποιούν σημαντικότατους κατά τα άλλα όρους όπως "εκτροφέας" και "δαχτυλίδια ταυτότητες συλλόγων" και που παρά τη σημαντικότητα τους κατά τα άλλα, δεν έχουν καμία απολύτως αξία όταν χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο.

Ίσως το άρθρο να μην κατάφερε να αποδώσει τέλεια το νόημα του με αποτέλεσμα να μείνει ανοιχτό σε πολλές ερμηνείες, τσιγκλώντας διάφορες παρεμφερείς ανησυχίες των αναγνωστών, γι αυτό και να οδηγήθηκε η συζήτηση στο αν είναι σωστό ή ηθικό να γίνονται πωλήσεις ή όχι, στο αν είναι σημαντικά τα δαχτυλίδια γενικά ή όχι και άλλα.

Πάντως, αν έχω ερμηνεύσει σωστά το άρθρο, τότε συμφωνώ και εξακολουθώ να πιστεύω ότι όταν τα δαχτυλίδια χρησιμοποιούνται ως εργαλεία μάρκετινγκ με έναν τρόπο που έχει καταντήσει αστείος πλέον, τότε δεν έχουν καμία απολύτως αξία και καμία απολύτως σημασία και καλά θα κάνει ο κόσμος να αγνοεί τις αγγελίες που στηρίζονται μόνο σε αυτό το στοιχείο.

Σε μένα τουλάχιστον μοιάζουν με τους πλανόδιους πωλητές που πουλάνε καρπούζια στους δρόμους φωνάζοντας, "καρπούζια με τη βούλα!".
 
Καλησπέρα σε όλους!

Καταρχήν να πω ένα ευχαριστώ για τα σχόλια που γίνονται.

Θα προσπαθήσω και εγώ με την σειρά μου, και φυσικά χωρίς κανένα ίχνος αντιδικίας να δικαιολογήσω το μεγαλύτερο κατά την γνώμη μου θέμα που δημιουργήθηκε σε σχέση με το δαχτυλίδι.

Φυσικά και είμαι υπέρμαχος το δαχτυλιδιού και δαχτυλιδώνω τα πουλιά μου, με δαχτυλίδι συλλόγου, από το 2006 και δεν θα σταματήσω να το κάνω όσο μπορώ.

Το παράδειγμα που ανέφερα όσων αφορά την κουβέντα που είχα με ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, είχε ειπωθεί ακριβώς ως εξής: ‘’ ο υποψήφιος αγοραστής δεν τον ενδιαφέρει αν το πουλί που θα αγοράσει φέρει δαχτυλίδι συλλόγου, ή δαχτυλίδι club, ή δαχτυλίδι από ιδιώτη, τον ενδιαφέρει να φέρει δαχτυλίδι κλειστού τύπου να είναι υγιείς και να μην λείπουν νύχια ουρές κτλ κτλ.’’ Καμιά φορά ο γραπτός λόγος δεν μεταφέρεται αυτουσίως οπότε η παράγραφος αυτή να δημιούργησε κάποιες λάθος εντυπώσεις και ζητώ συγνώμη αν το έθεσα λάθος.

Στο άρθρο ξεχωρίσω του εκτροφείς με τους ‘’εκτροφείς’’ όπως έχει διατυπωθεί και στην αρχή άλλωστε. Δεν μπορώ να πω εκτροφέα αυτόν που αγοράζει πχ μωρό να το ταΐσει και να το πουλήσει, αλλά μεταπωλητή (δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που υπάρχουν). Όμως δεν είναι λίγες οι φορές που το συγκεκριμένο μωρό φέρει δαχτυλίδι κλειστού τύπου (είτε συλλογικό, είτε χτυπημένο από ιδιώτη) σε αυτή την περίπτωση τι μπορεί να διαφυλάξει το δαχτυλίδι που ένα πουλί έχει αλλάξει ήδη δυο χέρια;

Προσωπικά έχω δανείσει (αλλά και έχω δανειστεί- όταν ο σύλλογος μου δεν μπορεί να με καλύψει με μηδενικά δαχτυλίδια) δαχτυλίδια σε εκτροφείς που τους είχαν τελειώσει ή δεν είχαν την κατάλληλη διάμετρο. Σε αυτή την περίπτωση ποιος φέρει την ευθύνη αν το πουλί που θα δαχτυλιδωθεί με ξένα δαχτυλίδια έχει κάποιο πρόβλημα; Φυσικά κανείς δεν αμφιβάλει ότι είναι η ταυτότητα του, αλλά αν δεν υπάρχει και το σχετικό υπόβαθρο για την εκτροφή το δαχτυλίδι από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα.

Το μόνο που μπορείς να μάθεις είναι ποιος έχει αυτό τον κωδικό, δεν μπορείς να μάθεις πως τα έχει, γιατί τα έχει, τι τους προσφέρει, αν υπάρχει κάποιος έλεγχος, κτλ. (Παράδειγμα: EL17PET05 και FPO AL66 – από τον δεύτερο κωδικό αν κάποιος ανατρέξει στην παραπάνω Ομοσπονδία και σύλλογο θα διαπιστώσει ότι ανήκει σε εμένα, ποιο είναι το τηλέφωνο μου και η διεύθυνσή μου, τίποτα άλλο. Αν ανατρέξει όμως στον πρώτο κωδικό θα βρει στοιχεία που κανένας σύλλογος δεν μπορεί να τα ξέρει, παρά μόνο μια Υπηρεσία – οι παραπάνω κωδικοί δεν είναι πλασματικοί και μπορούμε αν θέλετε να το αναλύσουμε).

Άλλωστε ανέφερα ότι το δαχτυλίδι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αφαιρεθεί για λόγος υγείας. Προσωπικά κατέχω τέτοιο πουλί που δεν έχει δαχτυλίδι, αυτό αυτομάτως δεν το κάνει αγνώστων στοιχείων την στιγμή που ο εκτροφέας που το πήρα μου έδωσε τον πλήρη γενεαλογικό του χάρτη. (δεν αναφέρομαι σε καναρίνια ή σε κάποιο είδος ιθαγενούς) και μου εξήγησε το ιστορικό του. Φυσικά είναι και στην κρίση του καθενός μας αν θα εμπιστευτεί τα λεγόμενα ενός εκτροφέα ή όχι.

Δεν είμαι κατά των πωλήσεων, είτε αυτές είναι νόμιμες είτε παράνομες (πιστεύω ότι όσοι δίνουμε πουλιά χωρίς νόμιμα παραστατικά είμαστε παράνομοι – δεν βγάζω τον εαυτό μου απ έξω).

Είμαι όμως κατά όταν αναφέρεται το δαχτυλίδι για σκοπό εντυπωσιασμού και μόνο. Παράδειγμα: "Πωλείται Μακάο με δαχτυλίδι συλλόγου''. Δηλαδή το συγκεκριμένο πτηνό αν προερχόταν από εκτροφέα που δεν είναι σε σύλλογο, αλλά μεγαλώνει σε σωστές συνθήκες είναι υγιείς και συνοδεύεται από το ‘’pedigree’’ του θα έχει λιγότερη ή περισσότερη αξία; Κατά την γνώμη μου, όχι. Θα προτιμούσα να δω μια αγγελία να γράφει ‘’Πωλείται πουλί με δαχτυλίδι και πλήρες ιστορικό υγείας, γονέων, μεταλλάξεων κτλ’’ παρά από την καραμέλα που λένε αρκετοί με δαχτυλίδι συλλόγου.

Δεν διαφωνώ ότι θα πρέπει να γίνει κάποιος εκσυγχρονισμός στη εκτροφή με νέα δεδομένα και αντιλήψεις, όμως μην κολλάμε στην λέξη γεννήτορες (πείτε με οπισθοδρομικό αλλά προσωπικά αυτόν τον όρο χρησιμοποιώ). Εκσυχρονισμός όμως δεν είναι οτι γράφτηκα σε έναν Σύλλογο να πέρνω τα δαχτυλίδια γιατί έτσι ανεβάζω τιμή.

Το θέμα είναι πόσοι προσπαθούν και πως να εκσυγχρονίσουν το χώρο;

Κανένα πτηνό δεν είναι γεννημένο να γίνει γονέας όπως είμαι και της άποψης ότι και όλοι οι άνθρωποί δεν μπορούν να γίνουν γονείς.
Ο εκτροφέας είναι αυτός που θα προσπαθήσει να τους κάνει γεννήτορες ή όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε να τα κάνει ζευγάρια.

Πιστεύω να κάλυψα λίγες αμφιβολίες ή παρερμηνείες.
 
@inca1099, Κάθε τέτοια συζήτηση ανεβάζει τις γνώσεις μας, την ποιότητά τους και ως επακόλουθο και μας τους ίδιους. Σε αυτή τη βάση λοιπόν καλώς συζητούνται όλα και χαίρομαι ιδιαίτερα για την απάντησή σου και την ανάπτυξη όλων των παραπάνω.

Πιστεύω επίσης πως με τον εδώ διάλογο συμπληρώνεται για να μην πω ολοκληρώνεται, το άρθρο σου...
Αισθάνομαι πως έτσι κάλυψες αρκετά από όσα αρχικά κατέθεσα ως ενστάσεις... και ολοκληρωμένα "γέμισες" την κρίση μου.

Άλλωστε κάθε λέξη μας κρίνεται και από αρκετούς ακόμη και σκόπιμα επικρίνεται...
 
@maria p Πενία τέχνας κατεργάζεται. Προσωπικά όταν κάποιος δεν έχει να φάει ας γίνει και αλεξιπτωτιστής εκτροφέας και ότι θέλει. Αλλά πάντα στη ζωή υπήρχαν οι πονηροί, εκείνοι που θέλουν γρήγορη επιτυχία. Αλλά αυτό δεν κρατάει για πολύ. Το χόμπι μας θέλει υπομονή και συστηματική προσπάθεια. Και θέλει χρόνο για να αποδώσει.

Σχετικά με την αναφορά της maria p για την ποιότητα των πουλιών που πουλιούνται, δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την προέλευση ενός πουλιού. Εγώ που ασχολούμαι με τα gouldian, μου έχει αναφερθεί από ξένο εκτροφέα ότι όσα gouldian κυκλοφορούν στην αγορά με επίπεδο κεφάλι αυτά είναι μακρινοί απόγονοι πουλιών που προήλθαν από διασταύρωση gouldian με parrot finch (δεν το έχω επιβεβαιώσει και μόνο με τεστ DNA μπορεί να αποδειχθεί)... Μπορεί λοιπόν να φανταστεί τι κυκλοφορεί στην αγορά. Και για να χρησιμοποιήσω και το καρπούζι που χρησιμοποίησε ο Σταύρος, μάλλον τα περισσότερα είναι... μάπα το καρπούζι!
 
Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσει απόλυτα κάποιος με όλες τις απόψεις του παραπάνω άρθρου αλλά οι θέσεις του @inca1099 είναι ειλικρινείς και κατά συνέπεια μπορούν να βοηθήσουν τον αναγνώστη να σχηματίσει γνώμη για το θέμα της κρίσης και της "κρίσης". Ειδικότερα, στο δεύτερο μέρος της β παραγράφου:
Κατά τη γνώμη μου, η σειρά πάει ως εξής: Εκτροφή, Διακρίσεις, Κρίσεις.
Αυτό, περιλαμβάνεται όλη την πεμπτουσία της εκτροφής πουλιών και θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον συγγραφέα παρά τις κάποιες ενστάσεις μου κυρίως για το θέμα των δακτυλιδιών.
 
Back
Top