Αναπαραγωγή Η μάνα δεν ταΐζει το μωρό παπαγαλάκι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Iris55
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Iris55

PB New Member
Εγγραφή
26 Νοε 2017
Μηνύματα
5
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Εδώ και ένα μήνα το παπαγαλάκι μου γεννησε, αλλά τώρα έκανε πάλι αυγά και το μωρό παπαγαλακι έχει βγει από την φωλιά. Τώρα η μητέρα παπαγάλος δεν ενδιαφέρεται για αυτό και δεν το ταιζει και είναι τρομαγμένο. Δεν ξέρω τι να κάνω γιατί όταν το πλησιάζω να του δώσω να φάει αρχίζει να με δαγκώνει και φωναζει. Αν μπορείτε πείτε μου τι να κάνω γτ το παπαγαλάκι δεν τρώει μόνο του.
Ευχαριστώ
 
Είσαι απόλυτα σίγουρη ότι δεν τρώει μόνο του το πουλάκι; Από πότε παρατήρησες ότι δεν το ταΐζει η μαμά του. Μήπως απλά το ταΐζει λιγότερο και τσιμπολογαει και μόνο, ώρες που δεν το βλέπεις εσύ; Ο αρσενικός του ζευγαριού είναι μέσα στο κλουβί; Μήπως ταΐζει αυτός; Πόσων ημερών είμαι ακριβώς το πουλάκι; Βάλε άμεσα αυγοτροφη, αυγό και μήλο σε σημείο που να έχει εύκολη πρόσβαση το μικρό.
 
Συνέχισε πλούσια τροφοδοσία. Η μητέρα από ένστικτο γνωρίζει τι πρεπει να κανει και το μικρό και πάι από ένστικτο θα βρει το δρόμο του. Σημαντική προϋπόθεση να μην επεμβαίνεις πολυ συχνά στο χώρο τους.
 
Είσαι απόλυτα σίγουρη ότι δεν τρώει μόνο του το πουλάκι;
Ευχαριστω για την απαντηση σου. Η μαμα δεν το ταΐζει γτ δεν βγαινει σχεδον ποτε απο την φωλια της, τα παρακουλουθω μηπως και το ταΐζει αλλα οχι. Ο πατερας ειναι χωρισμενος απο την μητερα και το μικρο γιατι η μητερα πηγε να τον σκοτωσει. Εχω δοκιμασει να βαλω το πατερα και το παπαγαλακι τον φωναζει και τον ριχνει. Επισης τοω χτυπησε το μικρο. Δοκιμασα να βαλω αλλα δεν το πλησιασε γτ δεν ξερει ακομα που να φαει γιατι βγηκε εξω πολυ μικρο.

Η μητέρα από ένστικτο γνωρίζει τι πρεπει να κανει και το μικρό και πάι από ένστικτο θα βρει το δρόμο του. Σημαντική προϋπόθεση να μην επεμβαίνεις πολυ συχνά στο χώρο τους.
Ευχαριστω για την απαντηση σου. Η μητερα εκανε αυγα παλι και δεν βγαινει απο την φωλια, μονο για να φαει. Το μονο που εχω κανει ειναι να επεμβω για να το βαλω κοντα στο φαγητο αλλα δεν τρωει. Φωναζει συνεχεια την μητερα του/της αλλα αυτη δεν ενδιαφερεται.
 
Πόσο περίπου είναι το μικρό και από πότε παρατήρησες ότι δεν ταΐζεται; Δεν έχει σημασία πότε βγήκε από την φωλιά, εφόσον έχει αρκετές μέρες και έχει αναπτυχθεί θεωρώ ότι έχει μάθει τους χώρους. Μια φωτογραφία του μικρού θα βοηθούσε για να καταλάβουμε πόσο ανεπτυγμένο είναι. Αφού τα έχεις χωρισμένα τότε προφανώς τα αυγά της θυληκιας σου είναι ασπορα οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα κρατάς ούτε αυτά αλλά ούτε και την φωλιά.
 
Τα αυγά δεν είναι ασπορα γιατί όταν το μωρό ήταν στην φωλιά τα έβαλα μαζί πάλι για να κάνουν αυγα αλλά μετά άρχισε να τον ξανά χτυπάει και τον χωρισα. Το μωρό παπαγαλακι είναι αρκετά αναπτυγμένο κατά την γνώμη του αλλά επειδή βγήκε χθες είναι λίγο λερωμένο και μικροσωμο. Επίσης φουσκώνει τα πούπουλα του για κάποιο λόγο. Φωτογραφια δεν μπορω να ανεβασω γιατι μου λεει πως το αρχει ειναι πολυ μεγαλο.
 
θα συμφωνήσω κι εγώ... Εφόσον έχεις χωρίσει το ζευγάρι, τα αυγά θα είναι άσπορα.
Άρα μπαίνει σε μια διαδικασία γέννησης αυγών το θηλυκό...άνευ λόγου και απλά ταλαιπωρούνται όλα με αυτή την εξέλιξη.
Σίγουρα το μικρό θα έχει διδαχτεί σε αυτή την ηλικία να βρίσκει σπόρους και να τσιμπολογάει.. Αλλά δε πρέπει να διακινδυνεύσεις να το αφήσεις να αυτοσυντηρηθεί γιατί μπορεί να μη το φτάσει. Θα βοηθούσαν μαλακές τροφές, που θα έπρεπε να υπάρχουν ήδη καθ όλη τη διάρκεια που τάιζε η μάνα και θα τις είχε μάθει και το μωράκι.

Το καλύτερο είναι όταν αποφασίσουμε να βάλουμε σε αναπαραγωγική διαδικασία τα πουλάκια που έχουμε στη συντροφιά μας, να έχουμε μελετήσει αρκετά..
Πόσες μέρες επωάζονται τα αυγά..
Ποια η εξέλιξη(ανάπτυξη) ενός νεοσσού(για να βλέπουμε αν αναπτύσσεται σωστά)
Πιθανές ασθένειες ή προβλήματα κατά την ανάπτυξη των νεοσσών...
Σε πόσες μέρες βγαίνουν από τη φωλιά...
Τι τροφές προσφέρουμε για να βοηθούσε τους γονείς και τα μωρά κατά την αναπαραγωγική περίοδο...
Πότε και πώς θα επέμβουμε, αν χρειαστεί, σε μια γέννα με προβλήματα(δε ταΐζουν το μωρό... Το τσιμπάνε..)
Πως ταΐζουμε ένα νεοσσό(κρέμα, σύριγγες,θερμοκρασίες, πόσες φορές ανά ηλικία, κλπ.)
Τις συνθήκες(θερμοκρασία,υγρασία, αερισμό) που πρέπει να φτιάξουμε σε περίπτωση που χρειαστεί να αναλάβουμε τη φροντίδα ενός νεοσσού...

Αν έχουμε μελετήσει όλα τα παραπάνω θα είμαστε σίγουρα πιο προετοιμασμένοι και θα μπορούμε να βοηθήσουμε το ζευγαράκι μας όποτε χρειαστεί, χωρίς να κινδυνεύσει αυτό ή οι νεοσσοί που θα γεννήσουν.
 
Ευχαριστω για την απαντηση. Τα αυγα δεν ειναι ασπορα γιατι αφησα τον πατερα και την μητερα μαζι για μερικες ημερες οσο το μωρο ηταν μεσα και απο μετα 3-4 μερες μπηκε στην φωλια της και το μωρο βγηκε εξω. Τον πατερα τον χωρισα απο την μητερα γιατι τον χτυπουσε και τον τραυματισε ελαχιστα. Εχω βαλει μαλακες τροφες, και σπορους αλλα επειδη δεν μπορει ακομα να πεταξει καλα φοβαται μην πεσει. Εχω δοκιμασει να το βοηθησω να φαει αλλα τιποτα. Πιστευω οτι καλυτερο ειναι να παρω τηλεφωνο ενα πτηνιατρο γιατι φουσκωνει και κοιμαται περιπου συνεχεια. Το αλλο μου παπαγαλακι η Μπελλα ειχε περασει απο αυτη την ασθενεια οπου δεν ετρωγε σχεδον καθολου, φουντωνε τα φτερα της και κοιμοταν συνεχεια. Ειχα παρει τηλεφωνο μια κτηνιατρο και μου εδωσε ενα φαρμακο να βαζω στο νερακι της, αλλα τωπα έκλεισε το ιατρειο της και δεν ξερω καποιον καλο πτηνιατρο. Αν ξερετε καποιον πειτε μου
 
Καλημέρα. Είχαμε κάποια εξέλιξη με το πουλάκι;
Ναι πηρα ενα πτηνιατρο και το πηγα και μου ειπε πως απλα ειχε μια γριπη και κοιμοταν συνεχεια και μου εδωσε φαρμακο και τωρα αρχισε να τρωει

Μέσα σε αυτο το θεμα μπορεις να βρεις...
Ευχαριστω πολυ!
 
Εγω μπερδευτηκα λιγο προσωπικα!
Εφόσον δεν ήρθε ποτέ η απάντηση για το φάρμακο, θα σου πω τι θεωρώ εγώ ότι έγινε για να μην μείνει και το ποστ ανολοκλήρωτο. Μακάρι να κάνω λάθος αλλά δεν πιστεύω ότι υπήρξε αυτό το μαγικό φάρμακο που έκανε ξαφνικά το πουλάκι να φάει και αυτό μάλλον χάθηκε το πρώτο κιόλας βράδυ. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν έγινε τυχαία αλλά ήταν αποτέλεσμα συνεχόμενων λαθών και άγνοιας από την Iris. Προσωπικά δεν προχωράω σε αναπαραγωγή με ένα ζευγάρι που δεν είμαι σίγουρος ότι είναι καλά ταιριασμενο. Αυτό γιατί από τη μια το θεωρώ βιασμό και από την άλλη αναπόφευκτα όλο το βάρος της ανατροφής πέφτει στην θυληκια με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται από την καταπόνηση της. Αυτό το λάθος στην προκειμένη περίπτωση επαναλήφθηκε, όσο η μάνα ταλαιπωρούνταν να ταΐσει μόνη της, βάζοντας πάλι τον αρσενικό για ένα γρήγορο δεύτερο γύρο παρόλο που είχαν φανεί τα αποτελέσματα στην πρώτη γέννα και με μεγάλο κίνδυνο για όλα τα πουλάκια. Ελπίζω τουλάχιστον τώρα η Iris να φρόντισε να ενημερωθεί για το πως μπορεί να συμπληρώσει με κρέμα τα μικρά γιατί φοβάμαι πως αν τελικά είναι ενσπορα τα αυγά, θα χρειαστεί. Ελπίζω επίσης να μην προχωρήσει σε άλλη αναπαραγωγή με αυτές τις συνθήκες.
 
Τον πατερα τον χωρισα απο την μητερα γιατι τον χτυπουσε και τον τραυματισε ελαχιστα
Άγγελε συμφωνώ με το ότι δεν υπάρχει λόγος και ενδεχομένως να είναι κι επικίνδυνη για τα μικρά και ίσως και για τον αρσενικό μια νέα αναπαραγωγή, αλλά η τελευταία ενέργεια της Θεματοθέτη έγινε τη Δευτέρα το βράδυ, και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε το θέμα.
 
Ναι Γιάννη, το πρόσεξα. Ήθελα απλά να ολοκληρώσω την σκέψη μου στο ποστ, για να μην κλείσει χωρίς απάντηση. Δεν νομίζω και εγώ πως θα έχουμε νέα.
 
Ο Βαγγέλης έθεσε ολοκληρωμένα τα ζητήματα που αφορούν αυτό το θέμα και γενικότερα την αναπαραγωγή.
Συγκεριμένα εστιάζω πως αφού η συγκεκριμένη αναπαραγωγή παρουσίασε από την αρχή προβλήματα με το ζευγάρι, έπρεπε αμέσως μόλις ο νεοσσός κλάρωσε ν' αφαιρεθεί η φωλιά και όχι αντιθέτως να επιδιωχθεί δεύτερη γέννα με την εμβόλιμη είσοδο του αρσενικού στο κλουβί.
Το δεύτερο σημαντικό πως όταν ξεκινάμε αναπαραγωγή, εφοδιαζόμαστε καλού-κακού κρέμα ταΐσματος νεοσσών, προσέχοντας να έχει μακριά ημερομηνία λήξης ώστε να ισχύει και σε άλλη πιθανή μελοντική γέννα.
Τέλος δεν δίνουμε φάρμακα σε νεοσσούς ενός μηνός μάλιστα με συνοπτική διαγνωστική διαδικασία.
Ελπίζω πάντως όλα να πήγαν καλά για το νεοσσό και την Ίριδα που τα φροντίζει.
Δυστυχώς όλοι στην αρχή κάνουμε λάθη, που η εμπειρία αργότερα μας κάνει να τα θυμόμαστε με κάποια αιδώ.
 
Back
Top