Καναρίνια Η μετάλλαξη Γκριζόπτερο στα Καναρίνια (Greywing)

Η μετάλλαξη Μαύρο Γριζόπτερο στα καναρίνια χαρακτηρίζεται από "υπεραραίωση" του κεντρικού τμήματος του φτερού με έντονη αραίωση της γκριζόμαυρης ευμελανίνης στα άκρα του φτερού.


Περιγραφή μαύρων γριζόπτερων καναρινιών​


Τα κύρια χαρακτηριστικά της αραίωσης εμφανίζονται στα κινητήρια φτερά, την ουρά και τα καλυπτήρια. Το πτέρωμα έχει περλέ-γκρι απόχρωση ενώ οι άκρες των φτερών είναι γκρι-μαύρες.

Στα κινητήρια και την ουρά η αραίωση του κεντρικού τμήματος σε συνδυασμό με την ευμελανίνη στις άκρες των φτερών δίνει ένα σκούρο γκρι έως μαύρο τελείωμα με το κεντρικό τμήμα του φτερού στο χρώμα της πέρλας.

greywing_red_mozaik_t2.jpg

Τα σκούρα γκρίζα άκρα των κινητήριων φτερών πρέπει να είναι μεγαλύτερα από αυτά των φτερών της ουράς (μισό εκατοστό το πολύ). Μέγιστη αντίθεση ευμελανίνης και χρώματος βάσης για ανάδειξη του σχεδίου. Απουσία φαιομελανίνης.

greywings_σχέδιο.jpg

Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια πρέπει να έχουν γενικά σκούρο χρώμα, με το μαύρο χρώμα να είναι το ιδανικό.


Ονοματολογία​



Μαύρα Γκριζόπτερα Λευκά
Μαύρο Γκριζόπτερο Λευκό

Μαύρα Γκριζόπτερα Κίτρινα
Μαύρο Γκριζόπτερο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Μαύρο Γκριζόπτερο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαικού αρσενικό
Μαύρο Γκριζόπτερο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαικού θηλυκό

Μαύρα Γκριζόπτερα Κόκκινα
Μαύρο Γκριζόπτερο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Μαύρο Γκριζόπτερο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαικού αρσενικό (Φώτο 1)
Μαύρο Γκριζόπτερο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαικού θηλυκό

Βαθμολογία 30 (μελανίνη)

Συλλογή φωτογραφιών μαύρων γριζόπτερων

Γριζόπτερο_σχέδιο.jpg

Πρότυπα κρίσης και βαθμολόγηση​


EXCELLENT​

  • Περλέ-γκρι ημικυκλικά σημάδια σε όλο το πτέρωμα με σκούρες γκρίζες άκρες.
  • Απουσία φαιομελανίνης.
  • Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι πολύ σκούρα.
Βαθμολογία: 29

GOOD​

  • Όμοιο με ένα εξαιρετικό (EXCELLENT) δείγμα αλλά με κάπως λιγότερο έντονη ευμελανίνη.
  • Ελαφρά σημάδια φαιομελανίνης.
  • Λιγότερη ακρίβεια στον σχεδιασμό των κινητήριων φτερών και της ουράς.
  • Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι πολύ σκούρα.
Βαθμολογία: 27-28

ACCEPTABLE​

  • Το χρώμα της μελανίνης τείνει προς το σκούρο γκρι.
  • Υπερβολική αραίωση της μελανίνης που οδηγεί στην απουσία του απαιτούμενου μοτίβου (spangling).
  • Παρουσία ποσότητας φαιομελανίνης.
  • Ακαθόριστος σχεδιασμός των φτερών.
  • Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι λιγότερο σκούρα.
Βαθμολογία: 24-26

POOR​

  • Η εμφάνιση του πουλιού βρίσκεται ανάμεσα στο Μαύρο Παστέλ και στο Γριζόπτερο ή το πουλί έχει κακό χρωματισμό μελανίνης.
  • Έντονη αραίωση της μελανίνης.
  • Ανοιχτόχρωμο ράμφος, πόδια και νύχια.
Βαθμολογία: 18-23

Media gallery Γκριζόπτερων Καναρινιών​


Σχετικό περιεχόμενο​

Η μετάλλαξη παστέλ στα καναρίνια (Pastel)
Τα μελανινικά καναρίνια
 
Ίσως η δυσκολότερη μετάλλαξη στη διατήρηση και βελτίωση του προτύπου της, στα καναρίνια χρώματος. Από τις νεότερες μεταλλάξεις και τις πολύ "περίεργες" σε εμφάνιση ποικιλίες.

Βασική δυσκολία, η τήρηση των ισορροπιών ανάμεσα στο γκρι περλέ του σχεδίου και το Μαύρο των πρωτευόντων. Απώλεια πρωτευόντων σημαίνει και απώλεια της τονικότητας του Μαύρου.

Τα πουλιά προς εκθεσιασμό χρειάζονται μεγάλη προσοχή στην διαχείριση (απομόνωση-ήλιο-ιδιαίτερη διατροφή).

Εδώ ένα αρσενικό ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΤΕΛ ΓΚΡΙΖΌΠΤΕΡΟ κόκκινο μωσαϊκού.

μαύρο_παστέλ_γκριζόπτερο.webp
 
Από τις εντυπωσιακότερες μεταλλάξεις στα καναρίνια χρώματος. Ακολουθεί φυλοσύνδετη κληρονομικότητα όπως και η παστέλ με την οποία πάει πακέτο και από την οποία πρέπει να προέκυψε. Είναι μια "μετάλλαξη" με την οποία δεν παίζουμε, μην μπορώντας εύκολα να φανταστούμε crossing overs και γενικά διαφορετικούς συνδυασμούς μεταξύ αυτής και άλλων φυλοσύνδετων γονιδίων.

Ήδη, δύο μαύρα παστέλ γκριζόπτερα, δεν είναι ποτέ ίδια μεταξύ τους, συνεπώς η μεταφορά της "μετάλλαξης" σε άλλα βασικά χρώματα (μελανίνες) είναι εντελώς αμφιλεγόμενη και δεν έχει επίσημη ή σταθεροποιημένη αναγνώριση.

Κάθε γκριζόπτερο αναφέρεται πάντα σε βάση μαύρης ευμελανίνης, είναι δηλαδή μαύρο/αρχέγονο, παρότι οπτικά μπορεί να δημιουργηθεί μια ψευδαίσθηση καφέ απόχρωσης.

Η δυσκολία θα έλεγα ότι είναι στον απόλυτο έλεγχο των γεννητόρων αλλά με αβέβαια/ρευστά αποτελέσματα; καθώς και στην τύχη της άποψης που συμμερίζεται ο κριτής για τα σωστά ή υπαρκτά πρότυπα.
 
Αρσενικό γκριζόπτερο μαύρο κόκκινο μωσαϊκού (1η φωτο) και θηλυκό γκριζόπτερο μαύρο κόκκινο μωσαϊκού (2η φωτο). Εκτροφέας, Jose Manuel Mantas Rosauro από Villa del Rio της Ισπανίας.

 
@mgerom, Γίνεται να είναι και μαύρο γριζοπτερο και παστέλ. Από όσα έχω διαβάσει σε αυτή τη σελιδα μόνο στις 4 βασικές μελλανινικες μεταλλάξεις πηγενει και μια από δηπλα. Πχ αχάτης παστέλ η καφέ παστέλ. Το μαύρο παστέλ γριζοπτερο μου ακούγετε σαν να λέμε αχάτης οπαλ παστέλ που από όσα έχω καταλάβει δεν υφησταται. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
 
Δεν έχεις άδικο. Ετσι περιγράφονται όλες οι μεταλλάξεις. Στα γκριζόπτερα αρχικά, και επειδή δεν ήταν σίγουρο οτι επρόκειτο για μια νεότερη μετάλλαξη, αλλα για μια παραλλαγή της υπάρχουσας Παστέλ , γινόταν αυτή η αναφορά. Τελικά στις μέρες μας έχει επικρατήσει η απλή ονοματοδοσία,όπως λές κι' εσύ. Στο Νο 3 πόστ δίδεται μια εικόνα της μετάλλαξης και της ιδιομορφίας της. Η δική μου αναφορά και ανάλυση γίνεται ΕΔΩ
 
@mgerom καλησπέρα κ. Μάκη , ερώτηση, τι πρέπει να προσέξω στην επιλογή των γεννητόρων ώστε πάρω αυτό γκρι χρώμα και όχι ένα χρώμα σαν παστέλ ?
 
@mgerom καλησπέρα κ. Μάκη , ερώτηση, τι πρέπει να προσέξω στην επιλογή των γεννητόρων ώστε πάρω αυτό γκρι χρώμα και όχι ένα χρώμα σαν παστέλ ?
Καλά Γκριζόπτερα δίνουν τα πουλιά που οι γεννήτορες είναι άριστα δείγματα της μετάλλαξης. Για να γίνει αυτό πρέπει οι γνώσεις για τις ιδιομορφίες της μετάλλαξης να είναι θεωρητικά πλήρεις και οπτικά πολύ εξειδικευμένες. Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση που να περικλείεται σε λίγες σειρές. Πρόκειται για την δυσκολότερη μετάλλαξη των καναρινιών χρώματος (μόνον για πολύ γνώστες) .Μια μικρή βοήθεια θα βρείς εδώ .
 
Γκριζόπτερα δίνουν τα πουλιά που οι γεννήτορες είναι άριστα δείγματα της μετάλλαξης.
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι, για να πάρεις το ιδανικό γκριζοπτερο , αρχικά πρέπει να βρεις το "τέλειο" μαυροκοκκινο μωσαϊκό και μετά το ζευγαρώνεις με μαυροκοκκινο μωσαϊκό που να είναι φορέας γκριζοπτερου ή/με γκριζοπτερο, ή πηγαίνεις εξ αρχής και ζευγαρώνεις γκριζοπτερα αλλά πώς φτάνεις σ αυτό το αποτέλεσμα με αυτό το σκούρο γκρι που ανέβασε παραπάνω ο Σταύρος? Δεν έχω δει στην Θεσσαλονίκη τέτοιο αποτέλεσμα, επίσης μπορώ να ανεβάσω εδώ φωτό από δικά μ να μου πείτε την γνώμη σας.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Είναι μάλλον πολλά που δεν έχεις καταλάβει Αλέξη, αλλα δυστυχώς δεν μπορούν να εξηγηθούν σε λίγες αράδες. Μη ανακατεύεις την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ(μωσαϊκό) και το ΛΙΠΟΧΡΩΜΑ (κόκκινο) με την μετάλλαξη . Η μετάλλαξη έχει δράση πέραν και ανεξάρτητα απο αυτά. Το Σκούρο ανθρακί χρώμα των καλών ΜΑΥΡΩΝ ΓΚΡΙΖΟΠΤΕΡΩΝ είναι αποτέλεσμα αυτής της έντονης δράσης και υπάρχει μόνον στα καλής ποιότητος ΜΑΥΡΑ.
Υ.Γ Δεν κάνω πλέον αξιολογήσεις απο φωτό.
 
Μη ανακατεύεις την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ(μωσαϊκό) και το ΛΙΠΟΧΡΩΜΑ (κόκκινο) με την μετάλλαξη . Η μετάλλαξη έχει δράση πέραν και ανεξάρτητα απο αυτά
Όχι το έχω ξεδιαλύνει αυτό, το θέμα μου είναι πως να εισάγω σωστά την μετάλλαξη ώστε να πάρω ένα αποτέλεσμα σαν αυτό τού Jose Manuel Mantas Rosauro που ανέβασε ο Σταύρος, τα δικά μ μοιάζουν πιο πολύ με αυτά της φωτό που ανεβάσατε με το ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΤΕΛ ΓΚΡΙΖΌΠΤΕΡΟ κόκκινο μωσαϊκό.
 
Back
Top