Καναρίνια Η μετάλλαξη Κοβάλτιο στα Καναρίνια (Cobalt)

Η μετάλλαξη Κοβάλτιο είναι η 9η αναγνωρισμένη μετάλλαξη των καναρινιών χρώματος. Πρόκειται για μια αυτοσωματική υπολειπόμενη μετάλλαξη.


Η Μετάλλαξη Κοβάλτιο​


Η δράση της στις κλασικές μελανίνες αφορά τη διεύρυνση των περιοχών της ευμελανίνης σε όλο το πτέρωμα, μέχρι τις άκρες των φτερών στις πτέρυγες.

Το αποτέλεσμα της επίδρασης της μετάλλαξης δίνει ένα μαύρο χρώμα συνολικά στο πτέρωμα (συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς και της περιοχής της αμάρας) το οποίο όμως έχει μία θαμπή απόχρωση.

Μαύρο Κοβάλτιο​


Οι ραβδώσεις της ευμελανίνης είναι παρόμοιες με εκείνες ενός κλασικού μαύρου. Φαρδιές και συνεχείς. Η επέκταση της μελανίνης σε όλο το πτέρωμα δίνει ένα βαθύ γκρι χρώμα παντού, μέχρι τα άκρα των φτερών, ιδιαίτερα στην περιοχή της αμάρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία. Η φαιομελανινη απουσιάζει εντελώς.

Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι μαύρα.

Κατηγορίες και Ονοματολογία​


Μαύρα Κοβάλτιο Λευκά​

Μαύρο Κοβάλτιο Λευκό

Μαύρα Κοβάλτιο Κίτρινα​

Μαύρο Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Μαύρο Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Μαύρο Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Μαύρο Κοβάλτιο Κίτρινο μη έντονουΜαύρο Κοβάλτιο Κίτρινο μωσαϊκού

Μαύρα Κοβάλτιο Κόκκινα​

Μαύρο Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Μαύρο Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Μαύρο Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Μαύρο Κοβάλτιο Κόκκινο έντονου

Βαθμολογία 30 (μελανίνη)

Πρότυπα Κρίσης και Βαθμολόγηση​


EXCELLENT​

  • Μέγιστη οξείδωση του πτερώματος σε ολόκληρο το πουλί.
  • Οι ραβδώσεις είναι μεγάλες, φαρδιές και καλά καθορισμένες.
  • Έντονος σκούρος γκρι χρωματισμός σε ολόκληρο το πτέρωμα.
  • Απουσία φαιομελανίνης.
  • Πόδια, νύχια και ράμφος, μαύρα.
Βαθμολογία 29

GOOD​

  • Ίδιο με ένα εξαιρετικό δείγμα (excellent) αλλά με ελαφρά ίχνη φαιομελανίνης.
Βαθμολογία 27-28

ACCEPTABLE
  • Λιγότερη οξείδωση του μαύρου.
  • Καλή παρουσία του γκρι αλλά λιγότερο σκούρα.
  • Οι ραβδώσεις είναι πολύ φαρδιές ή πολύ στενές.
  • Ελαφρά ίχνη φαιομελανίνης.
  • Πόδια, νύχια και ράμφος, λιγότερο σκούρα.
Βαθμολογία 24-26

POOR​

  • Ανεπαρκής οξείδωση.
  • Έλλειψη φωτεινότητας στις ραβδώσεις.
  • Απουσία σχεδίων στην κεφαλή.
  • Πτέρυγες πολύ "καθαρές".
  • Έλλειψη μελανίνης σε όλο το σώμα και την περιοχή της αμάρας.
  • Έντονη παρουσία φαιομελανίνης.
  • Πόδια, ράμφος και νύχια είναι χωρίς μελανίνη.
Βαθμολογία 18-23

Καφέ Κοβάλτιο​


Το σχέδιο των ραβδώσεων είναι το ίδιο με αυτό ενός κλασικού καφέ, δηλαδή φαρδιές και συνεχείς. Επέκταση της σκούρας καφέ μελανίνης (όσο το δυνατό πιο σκούρη) σε όλο το πτέρωμα μέχρι τις άκρες των φτερών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των πτερύγων, της ουράς και της περιοχής της αμάρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία.

Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι καφέ.

Κατηγορίες και ονοματολογία​


Καφέ Κοβάλτιο Λευκά​

Καφέ Κοβάλτιο Λευκό

Καφέ Κοβάλτιο Κίτρινα​

Καφέ Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Καφέ Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Καφέ Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Καφέ Κοβάλτιο Κόκκινα​

Καφέ Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Καφέ Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Καφέ Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Βαθμολογία 30 (μελανίνη).

Παρουσίαση και Συζήτηση για τα Καναρίνια Καφέ Κοβάλτιο.

Πρότυπα κρίσης και βαθμολόγηση​


EXCELLENT​

  • Μέγιστη δυνατή οξείδωση σε όλο το πτέρωμα, συμπεριλαμβανομένων των πτερύγων και της ουράς.
  • Σκούρες καφέ ραβδώσεις, μακριές, φαρδιές και καλά καθορισμένες.
  • Απουσία φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια καφέ.
Βαθμολογία 29

GOOD​

  • Καφέ οξείδωση σε όλο το πτέρωμα. Καφέ ραβδώσεις όμοιες με αυτές ένός εξαιρετικού (excellent) δείγματος.
  • Ελαφρά ίχνη φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια καφέ.
Βαθμολογία 27-28

ACCEPTABLE​

  • Λιγότερη οξείδωση του καφέ.
  • Καλή κατανομή του καφέ αλλά λιγότερο σκούρη.
  • Ραβδώσεις πολύ στενές ή υπερβολικά φαρδιές.
  • Ελαφρά ίχνη φαιομελανίνης.
  • Πόδια, νύχια και ράμφος λιγότερο οξειδωμένα.
Βαθμολογία 24-26

POOR​

  • Ανεπαρκής οξείδωση του καφέ.
  • Δεν υπάρχει σαφήνεια στο σχέδιο.
  • Απουσία σχεδίου στην κεφαλή.
  • Πτέρυγες πολύ "καθαρές".
  • Έλλειψη μελανίνης σε όλο το πτέρωμα συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της αμάρας.
  • Έντονη παρουσία φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια "καθαρά".
Βαθμολογία 18-23

Αχάτης Κοβάλτιο​


Οι ραβδώσεις είναι παρόμοιες με αυτές του κλασικού αχάτη. Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια έχουν το χρώμα της σάρκα.

Η επίδραση της διάχυσης της μαύρης ευμελανίνης παρατηρείται σε όλο το φτέρωμα,
(χαρακτηριστικό του κοβαλτιου), αλλά μειώνεται από την επίδραση της μετάλλαξης του αχάτη.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις περιοχές του λαιμού, του θώρακα και ιδιαίτερα σε όλη την περιοχή της αμάρας, ανεξάρτητα από τον τύπο του φτερού. Η μαύρη ευμελανίνη διαχέεται για να δώσει ένα γκρι-ανθρακί αποτέλεσμα.

Το λιπόχρωμα φαίνεται λίγο πιο σκούρο.

Κατηγορίες και ονοματολογία​


Αχάτης Κοβάλτιο Λευκά​

Αχάτης Κοβάλτιο Λευκό

Αχάτης Κοβάλτιο Κίτρινα​

Αχάτης Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Αχάτης Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Αχάτης Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Αχάτης Κοβάλτιο Κόκκινα​

Αχάτης Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Αχάτης Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Αχάτης Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Βαθμολογία 30 (μελανίνη).

Πρότυπα κρίσης και βαθμολόγηση​


EXCELLENT​

  • Ραβδώσεις όμοιες με αυτές ενός εξαιρετικού (Excellent) δείγματος κλασικού αχάτη.
  • Διάχυση της μειωμένης ευμελανίνης πολύ εμφανής, από τον λαιμό μέχρι την περιοχή της αμάρας.
  • Απουσία φαιομελανίνης.
  • Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια έχουν το χρώμα της σάρκας.
Βαθμολογία 29

GOOD​

  • Ραβδώσεις όμοιες με αυτές ενός καλού (Good) δείγματος κλασικού αχάτη.
  • Διάχυση μειωμένης ευμελανίνης ορατή αλλά όχι τόσο καλή όσο σε ένα εξαιρετικό δείγμα. Καλή μείωση της φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια στο χρώμα σάρκας.
Βαθμολογία 27-28

ACCEPTABLE​

  • Ραβδώσεις όμοιες με αυτές ενός αποδεκτού (Acceptable) δείγματος κλασικού αχάτη.
  • Η μειωμένη ευμελανίνη διαχέεται αλλά είναι είτε πολύ άτονη ή πολύ σκούρα.
  • Η φαιοελαλανίνη είναι ορατή.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια ελαφρώς σκούρα.
Βαθμολογία 24-26

POOR​

  • Κακές ραβδώσεις όμοιες με αυτές ενός "φτωχού" (Poor) δείγματος κλασικού αχάτη.
  • Η διάχυση της μελανίνης είναι είτε πολύ άτονη είτε πολύ σκούρα, τόσο ώστε να συγχέεται με ένα δείγμα Μαύρου.
  • Η φαιοελαλανίνη είναι ορατή.
  • Το ράμφος, τα νύχια και τα πόδια είναι σκούρα.
Βαθμολογία 18-23

Ιζαμπέλ Κοβάλτιο​


Το σχέδιο που παρουσιάζει η ευμελανίνη, είναι πανομοιότυπο του κλασικού. Ράμφος πόδια και νύχια έχουν το χρώμα της σάρκας.

Η διάχυση της ευμελανίνης στην απόχρωση του καφέ-φουντούκι σε ολόκληρο το πτέρωμα μέχρι την άκρη των φτερών, είναι χαρακτηριστικό της μετάλλαξης. Η διάχυση της ευμελανίνης γίνεται όπως και στις άλλες υποκατηγορίες της μετάλλαξης Κοβάλτιο, η απόχρωση της όμως στην Ιζαμπέλα έχει το χρώμα του φουντουκιού.

Η αραίωση της ευμελανίνης είναι αντίστοιχη της κλασικής Ιζαμπέλας αλλά είναι ορατή και ευδιάκριτη στα χαμηλότερα σημεία του σώματος και ειδικότερα στην περιοχή του στομάχου (κάτι που συμβαίνει σε όλα τα Κοβάλτια, ανεξάρτητα από την υποκατηγορία που ανήκουν).

Οι λιποχρωμικοί χρωματισμοί επικαλύπτονται από τις μελανίνες.

Κατηγορίες και ονοματολογία​


Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Λευκά​

Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Λευκό

Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κίτρινα​

Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κόκκινα​

Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Βαθμολογία 30 (μελανίνη)

Πρότυπα κρίσης και βαθμολόγηση​


EXCELLENT​

  • Σχέδιο αντίστοιχο ενός "εξαιρετικού", κλασικού τύπου.
  • Διάχυση αραιωμένης ευμελανίνης, η οποία είναι ορατή στα κατώτερα σημεία του σώματος και ειδικότερα στην περιοχή του στομάχου.
  • Απουσία φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια στο χρώμα της σάρκας.
Βαθμολογία: 29 βαθμοί.

GOOD​

  • Σχέδιο αντίστοιχο ενός κλασικού τύπου.
  • Διάχυση αραιωμένης ευμελανίνης ορατή, αλλά κατώτερη ενός "εξαιρετικού".
  • Καλή ελάττωση ή μικρή παρουσία φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια στο χρώμα της σάρκας.
Βαθμολογία: 27-28 βαθμοί.

ACCEPTABLE​

  • Σχέδιο αντίστοιχο ενός "αποδεκτού" κλασικού τύπου.
  • Η διάχυση της αραιωμένης ευμελανίνης είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή.
  • Ανεπαρκής αραίωση.
  • Εμφανής παρουσία φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια στο χρώμα της σάρκας.
Βαθμολογία: 24-26 βαθμοί.

POOR​

  • Σχέδιο που δεν αντιστοιχεί στον κλασικό τύπο.
  • Η διάχυση της αραιωμένης ευμελανίνης είναι πολύ άτονη ή δυσδιάκριτη ή πολύ έντονη.
  • Εκτεταμένη παρουσία φαιομελανίνης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια στο χρώμα της σάρκας.
Βαθμολογία: 18-23 βαθμοί.

Κληρονομικότητα της μετάλλαξης κοβάλτιο

Το γονίδιο της μετάλλαξης κοβάλτιο μεταβιβάζεται στους απογόνους ως εξής, ανεξάρτητα από το ποιος από τους δύο γονείς εμφανίζει ή φέρει τη μετάλλαξη:

Normal* Χ Κοβάλτιο​

100% καναρίνια φορείς κοβάλτιο

Φορέας κοβάλτιο Χ Κοβάλτιο​

50% καναρίνια κοβάλτιο
50% καναρίνια φορείς κοβάλτιο

Φορέας κοβάλτιο Χ Φορέας κοβάλτιο​

25% καναρίνια κοβάλτιο
50% καναρίνια φορείς κοβάλτιο
25% καναρίνια

Κοβάλτιο Χ Κοβάλτιο​

100% καναρίνια κοβάλτιο

* Ο όρος Normal αναφέρεται σε καναρίνι της ίδιας σειράς (Μαύρο, Καφέ, Αχάτης, Ιζαμπέλ) με μη μεταλλαγμένο γονίδιο στην ανάλογη θέση και όχι ένα καναρίνι ποικιλόχρωμο, φωνής, τύπου ή κοινό.

Media gallery Καναρινιών Κοβάλτιο​

 
Τελευταία επεξεργασία:
Με αφορμή διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τα στάνταρτ των μελανινικών καναρινιών θα ήθελα να μεταφέρω μεταφρασμένο για ενημέρωση σας από τη σελίδα της COM Γερμανίας το παρακάτω κείμενο.

Εκείνο που καταλαβαίνω μέσα από διάφορα Γερμανικά φόρουμ είναι ότι, η δημοτικότητα των καφέ καναρινιών είναι μικρή και αυτό γιατί γίνονται συχνές αλλαγές στα πρότυπά τους. Οι αλλαγές αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα οι εκτροφείς πριν προλάβουν να σταθεροποιήσουν τα πουλιά τους στα νέα στάνταρτ αυτά αλλάζουν.
Οι Γερμανοί ονομάζουν τα παρακάτω πρότυπα για τα καφέ "ιταλικού τύπου" ενώ τα παλιότερα "βέλγο-ολλανδικού τύπου".

Αν διαβάσουμε "πονηρά" τα στάνταρτ για τα καφέ, θα καταλάβουμε ότι φέτος στους διαγωνισμούς το προβάδισμα θα το έχουν τα θηλυκά στα έντονα και χιονέ φτερώματα.

Λογικά τα νέα στάνταρτ από τη στιγμή που δημοσιεύονται επίσημα από την COM ισχύουν κατευθείαν. Δεν ξέρω πόσοι κριτές θα δώσουν πίστωση χρόνου και το 2008 προκειμένου οι εκτροφείς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Υπάρχει έντονη συζήτηση στους Γερμανούς γιαυτό το θέμα.

Καφέ καναρίνια (κλασική μελανίνη) και Μαύρα / Καφέ Κοβάλτιο

Το συμβούλιο της C.O.M./O.M.J. (κριτές) στη συνεδρίαση του από 7 έως 9/9/2007 αποφάσισε τις παρακάτω αλλαγές στα καναρίνια χρώματος και ειδικότερα στα κλασικά καφέ στα καφέ κοβάλτιο και στα μαύρα κοβάλτιο.

Πρωτόκολλο για τα πρότυπα των καφέ πουλιών (κλασική μελανίνη)

Καφέ: κίτρινο κίτρινο ιβουάρ κόκκινο κόκκινο ιβουάρ λευκό κυρίαρχο λευκό υποτελές.

Μήκος πλάτος και σχήμα της μελανίνης (σχεδίου) όπως και στα καναρίνια της μαύρης σειράς με σκούρο καφέ χρώμα. Το μέγιστο σε καφέ Φαιομελανίνη στο περίγραμμα των φτερών (μικρά φτερά) στα φτερά πτήσης και ουράς και ομοιόμορφη κατανομή στην πλάτη.

Το σχέδιο των πλευρών πρέπει να είναι συμμετρικό και ευδιάκριτο με ίδιο τόνο χρώματος όπως στο σχέδιο της πλάτης και του κεφαλιού. Καφετιές κεράτινες περιοχές.
Το λιπόχρωμα εμφανίζετε πολύ σκούρο (λόγω της έντονης παρουσίας της φαιομελανίνης).

Έντονη αντίθεση μεταξύ μελανίνης σχεδίου και μελανίνης επιφάνειας.

Το είδος της μελανίνης Κοβάλτιο ενσωματώθηκε στις καρτέλες κρίσης.

Πρωτόκολλο για τα πρότυπα του Μαύρου Κοβαλτίου

Επιτρέπονται: κίτρινο κίτρινο ιβουάρ κόκκινο κόκκινο ιβουάρ λευκό κυρίαρχο λευκό υποτελές.

Σχέδιο όπως και στα κλασικά μαύρα πουλιά (πλατύ και συνεχόμενο). Το άπλωμα της μελανίνης σε όλο το φτερό εμφανίζει το πουλί ποιο "σκοτεινό άραχνο". Πρέπει να εμφανίζετε όσο ποιο σκούρο γίνετε σε όλο το σώμα (πλευρά φτερά πτήση φτερά ουράς στήθος πλευρά κάτω μέρος κοιλιάς) ανεξάρτητα από το αν είναι έντονο χιονέ ή μωσαϊκ.

Το καφέ χρώμα δεν εμφανίζετε.

Ράμφος πόδια είναι μαύρα.

Πρωτόκολλο για τα πρότυπα του Καφέ Κοβαλτίου

Επιτρέπονται: κίτρινο κίτρινο ιβουάρ κόκκινο κόκκινο ιβουάρ λευκό κυρίαρχο λευκό υποτελές.

Σχέδιο όπως και στα κλασικά καφέ πουλιά (πλατύ και συνεχόμενο). Το πουλί πρέπει να εμφανίζει όσο γίνετε ποιο σκούρακαφέ μελανίνη επιφάνειας (όσο ποιο σκούρα γίνετε) σε όλο το σώμα (πλευρά φτερά πτήση φτερά ουράς στήθος πλευρά κάτω μέρος κοιλιάς) ανεξάρτητα από το αν είναι έντονο χιονέ ή μωσαΐκ.

Ράμφος πόδια είναι καφετί.
 
Ζευγάρι Αχάτης Κοβάλτιο Κίτρινο Έντονου

Εδώ ένα ζευγάρι απο την πολύ νέα μετάλλαξη ΑΧΑΤΗΣ ΚΟΒΑΛΤΙΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΕΝΤΟΝΟΥ
Το αρσενικό σε πρώτο πλάνο ΕΝΤΟΝΟ . Το θηλυκό σε δεύτερο ΧΙΟΝΕ.

kovaltio.jpg


ΠΗΓΗ: Kanarioloog's blog - Blog van Kanarioloog
 
Δεν έχω δει πουλάκι που να μην είναι όμορφο!
Κι αυτή η τσούπρα τι ωραία πόζα!
Ευχαριστούμε.
 
Σ' αυτή την ενότητα, θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε μαζί πολλά από τα καναρίνια της ποικιλίας χρώματος. Κάποια πολύ όμορφα, αλλά και κάποια κάπως, χρωματικά "περίεργα". Η σκέψη ήταν, ότι μια γνωριμία με κάποιες από τις 340 ποικιλίες αυτής της κατηγορίας, ίσως κάνει κάποιους να ενδιαφερθούν.

Για μένα κάθε ένας που ξεφεύγει από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και μπαίνει στον κόσμο της γνωριμίας με τις καθαρές ποικιλίες αυτής της κατηγορίας, είναι ένα λιθαράκι προς την δημιουργία προϋποθέσεων διατήρησης και ανάπτυξης των καναρινιών χρώματος.

Όλα αυτά με την φιλοξενία του PetBirds και την άμεση ανταπόκριση του Σταύρου, στην παράκλησή μου. Γι' αυτό και του στέλνω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
 
Ενημέρωση άρθρου

Προσθήκη της κατηγορίας Ιζαμπέλα.
 
Μερικά Κοβάλτια.

kobalt.webp

Από αριστερά προς δεξιά.
  1. Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Κίτρινο έντονου. Εκτρφέας en kweek.
  2. Ιζαμπέλ Κοβάλτιο Λευκό κυρίαρχο. Εκτρφέας Werenfried Verswijvel.
  3. Αχάτης Κοβάλτιο Κίτρινο μωσαϊκό αρσενικό. Εκτρφέας Massimo Polli.
 
Θα μιλήσω για την μεσαία φωτογραφία.

Το ιζαμπέλ είναι από μόνο του ένα αρκετά αραιωμένο καναρίνι της καφέ σειράς. Με την προσθήκη της μετάλλαξης κοβάλτιο, βλέπουμε στην φωτογραφία την ελαφριά διάχυση αυτής της αραιωμένης καφέ ευμελανίνης σε ΟΛΟ το πτέρωμα. Εκεί που θα έπρεπε να είναι το πτηνό άσπρο σαν κιμωλία, έχει αποκτήσει μια πιο σκούρα τονικότητα προς το μπεζ-καφέ. Στο κεφάλι και τον σβέρκο είναι φανερό.

Ίσως να μην είναι από τους πιο εντυπωσιακούς συνδυασμούς μεταλλάξεων είναι όμως αρκετά ξεχωριστός και έχει την δική του αξία. Έχουν τεθεί οι βάσεις για να δούμε τέτοια πουλάκια αποκλειστικής ελληνικής εκτροφής σε 1-2 χρόνια από τώρα.
 
Back
Top