Καναρίνια Η μετάλλαξη Jaspe στα καναρίνια

Η μετάλλαξη Jaspe είναι αυτοσωματική και έχει κυρίαρχο χαρακτήρα. Έχει αναγνωριστεί από την Confederation Ornithologique Mondiale (C.O.M.) το 2014.

Τα καναρίνια Jaspe​

Στην πραγματικότητα, η Jaspe δεν δημιουργήθηκε από τη μετάλλαξη κάποιου γονιδίου. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση εισαγωγής γενετικού υλικού, αυτή το φορά από το Siskin Μαγγελάνο (Spinus magellanica).

Το 1999 ο εκτροφέας José Antonio Abellán Baños από την Murcia της Ισπανίας, κατάφερε να "περάσει" τον παράγοντα στο καναρίνι. Αυτή η… μετάλλαξη, είναι αυτοσωματική και έχει κυρίαρχο χαρακτήρα. Γι' αυτό τον λόγο, μπορεί να εμφανιστεί στον φαινότυπο ως, απλού-μονού παράγοντα (SD), καθώς επίσης και ως διπλού παράγοντα (DD). (Single or double dilution).

Επί του παρόντος, η C.O.M. αναγνωρίζει μόνο τα πουλιά μονού παράγοντα (SD) και μόνο στις σειρές, μαύρο, καφέ και αχάτη. Ως αποτέλεσμα της υπερβολικής αραίωσης στη σειρά Isabel, δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρότυπο. Παρά τον κυρίαρχο του χαρακτήρα της μετάλλαξης, ο διπλός παράγοντας jaspe στα πτηνά, δεν είναι θανατηφόρος.

Στα κλασικά καναρίνια η μετάλλαξη ασκεί αξιοσημείωτη αραίωση επί της μαύρης και καστανής μελανίνης. Μεταξύ των σκούρων ζωνών, η μελανίνη γίνεται πιο ανοιχτή. Η φαιομελανίνη και το λιπόχρωμα δεν επηρεάζονται από την παρουσία του παράγοντα. Το υποπτέρωμα είναι γκρι στη μαύρη σειρά, καστανό φουντουκιού στην καφέ και ανοιχτό γκρί χρώμα στη σειρά αχάτη.

Η Jaspe της μαύρης σειράς​

Στην πλάτη, οι γραμμώσεις των φτερών είναι σκοτεινές (σκούρες). Μεταξύ των σκούρων ζωνών η απόχρωση γίνεται γκρι πιο ανοιχτή (χάλυβα γκρι). Η πλάτη δείχνει ευθυγραμμισμένες παράλληλες ραβδώσεις. Οι πλάγιες πλευρές πρέπει να παρουσιάζουν φαρδιές και συνεχείς ραβδώσεις όσο το δυνατόν, οι οποίες να συγκλίνουν προς τη μέση του στήθους. Οι ραβδώσεις στο κεφάλι είναι καλά ευθυγραμμισμένες.

Η Jaspe δημιουργεί ορατή μείωση της μελανίνης στα πρώτα φτερά πτήσης (καθρέφτες), αλλά όχι υπερβολικά εκτεταμένη (έως 60% του ορατού μήκους των πρωτευόντων πτήσης και 40% των εξωτερικών της ουράς). Απουσία ορατής φαιομελανίνης. Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι μαύρα.

Ανάλογα με το λιπόχρωμα και την κατηγορία, αναγνωρίζονται τα καναρίνια Jaspe στη Μαύρη σειρά:
  • Κίτρινο έντονο
  • Κίτρινο μη έντονο
  • Κίτρινο μωσαϊκό Τ1-Τ2
  • Κόκκινο μη έντονο
  • Κόκκινο μωσαϊκό Τ1-Τ2
  • Κόκκινο ιβουάρ έντονο
  • Κόκκινο ιβουάρ μη έντονο
  • Μωσαϊκό κόκκινο ιβουάρ Τ1-Τ2
Όλα μονού παράγοντα (SD).

Περισσότερα για τα μαύρα καναρίνια.

Η Jaspe της καφέ σειράς​

Αρσενικό Καφέ Jaspe Κίτρινο Μωσαϊκού
Στο πίσω μέρος, οι άξονες των φτερών και των άκρων είναι γκριζωπό καφέ. Μεταξύ αυτών των ζωνών η απόχρωση γίνεται ελαφρώς γκριζωπό καφέ. Η πλάτη δείχνει ευθυγραμμισμένες παράλληλες ραβδώσεις. Οι πλευρές παρουσιάζουν μεγάλες και ευθείες ραβδώσεις όσο το δυνατόν. Οι ραβδώσεις στο κεφάλι είναι καλά ευθυγραμμισμένες.

Ορατή μείωση της μελανίνης στα πρώτα φτερά πτήσης (καθρέφτες), αλλά όχι υπερβολικά εκτεταμένη (έως 60% του ορατού μήκους των πρωτευόντων πτήσης και 40% των εξωτερικών της ουράς).

Περισσότερα για τα καφέ καναρίνια.

Η μετάλλαξη Jaspe της σειράς του αχάτη​

Στο πίσω μέρος, οι άξονες των φτερών και των άκρων είναι γκρι. Μεταξύ αυτών των γκρίζων ζωνών η απόχρωση γίνεται πολύ πιο ανοικτό γκρι. Το πίσω μέρος δείχνει λεπτές και διακοπτόμενες ραβδώσεις. Οι πλευρές δείχνουν σαφείς και καλά ευθυγραμμισμένες ραβδώσεις, οι οποίες συγκλίνουν στη μέση του στήθους.

Ορατή μείωση της μελανίνης στα πρώτα φτερά πτήσης (καθρέφτες), αλλά όχι υπερβολικά εκτεταμένη (έως 60% του ορατού μήκους των πρωτευόντων πτήσης και 40% των εξωτερικών της ουράς). Οι ραβδώσεις στο κεφάλι είναι καλά ευθυγραμμισμένες. Απουσία ορατής φαιομελανίνης. Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι ελαφρά σκούρα.

Περισσότερα για τα καναρίνια αχατες.

Ειδικά χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Jaspe​

  1. Η καθαρή ορατή μείωση της μελανίνης στα πρωτεύοντα πτήσης, που ονομάζονται επίσης "καθρέφτες". Αυτό το χαρακτηριστικό φαίνεται επίσης στο κεντρικό τμήμα των εξωτερικών φτερών της ουράς.
  2. Το κεφάλι και οι πλευρές είναι καθαρά ραβδωτές. Στο στήθος, οι ραβδώσεις πλησιάζουν στο μέσο του στήθους.
  3. Η ισχυρή αραίωση σε μεγάλες περιοχές των πρωτευόντων και των φτερών περιγράμματος των πτερυγίων (που ονομάζεται "patrón alaire"). Αυτή η ιδιαιτερότητα δεν επεκτείνεται σε περαιτέρω μεταλλάξεις των καναρινιών χρώματος.
  4. Το "patrón alaire" είναι πιο ορατό στα αρσενικά πτηνά παρά στα θηλυκά.
  5. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Jaspe δεν μπορεί να συγχέεται με άλλη υπάρχουσα μετάλλαξη.
  6. Η φαιομελανίνη δεν επηρεάζεται από τη μεταβολή της μελανίνης.
  7. Το χρώμα του ράμφους, των ποδιών και των νυχιών είναι το ίδιο όπως και στην κλασική σειρά.
Όσον αφορά το λιπόχρωμα, μπορούμε να βρούμε το Jaspe σε όλα τα υπάρχοντα χρώματα:
  • Κίτρινο, Κίτρινο ιβουαρ
  • Κόκκινο, Κόκκινο ιβουαρ
  • Λευκό (υπολειπόμενο ή κυρίαρχο)

Κληρονομικότητα της μετάλλαξης Jaspe

Το γονίδιο της μετάλλαξης Jaspe μεταβιβάζεται στους απογόνους ως εξής, ανεξάρτητα από το ποιος από τους δύο γονείς εμφανίζει ή φέρει τη μετάλλαξη:

Normal* Χ Jaspe​

100% καναρίνια φορείς Jaspe

Φορέας Jaspe Χ Jaspe​

50% καναρίνια Jaspe
50% καναρίνια φορείς Jaspe

Φορέας Jaspe Χ Φορέας Jaspe​

25% καναρίνια Jaspe
50% καναρίνια φορείς Jaspe
25% καναρίνια

Jaspe Χ Jaspe​

100% καναρίνια Jaspe

* Ο όρος Normal αναφέρεται σε καναρίνι της ίδιας σειράς (Μαύρο, Καφέ, Αχάτης, Ιζαμπέλ) με μη μεταλλαγμένο γονίδιο στην ανάλογη θέση και όχι ένα καναρίνι ποικιλόχρωμο, φωνής, τύπου ή κοινό.

Media gallery Καναρινιών Jaspe​

 
Μεταβολές κατηγοριοποίησης. Απο το Παγκόσμιο του 2020 αναγνωρίζονται και συμμετέχουν και τα διπλής αραίωσης JASPE , καθώς επίσης και τα δείγματα ISABELLE, της μετάλλαξης σε όλα τα χρώματα.
 
Back
Top