Γενικά Η πίστη και η αφοσίωση του ζευγαριού στα περιστέρια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης George98
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει για την παροιμιώδη πίστη και αφοσίωση των περιστεριών στο ζευγάρι τους. Είναι όμως αλήθεια;

Γίνονται πιστό ζευγάρι τα περιστέρια;​

Ζευγάρι περιστέρια

Η απάντηση είναι δύσκολη... και ναι και όχι!

Όλα είναι σχετικά και επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες όπως η ράτσα, ο χαρακτήρας, το μέρος που ζουν κ. Α.

Ας αρχίσουμε με τη ράτσα του περιστεριού. Γενικά, οι "ταχυδρόμοι" είναι οι πιο πιστοί και σαν ζευγάρι και σαν γονείς. Ακολουθούν τα θεαματικά περιστέρια (βούτες, ντουνέκια κτλ) και μετά τα περιστέρια έκθεσης (βεντάλιες, σκουφάτα).

Σημαντικός παράγοντας ο χαρακτήρας του πουλιού​

Συνήθως τα περιστέρια (αν αφεθούν να διαλέξουν μόνα τους ταίρι) δεν το αλλάζουν μέχρι το τέλος της ζωής τους!

Αν όμως για κάποιο λόγο στερηθούν το ταίρι τους, συνήθως βρίσκουν νέο σύντροφο μέσα από μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από 2-3 μέρες μέχρι και μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, μπορεί να μείνουν μόνα για την υπόλοιπη ζωή τους ή (σπάνια βέβαια) να πεθάνουν από την θλίψη.

Γενικά, αναφορικά με την επιλογή ζευγαριού των περιστεριών, στη συμπεριφορά τους συγκαταλέγονται και οι περιπτώσεις που ένας αρσενικός συντηρεί δύο θηλυκά ταυτόχρονα με επιτυχία. Μπορεί επίσης να συμβούν ανταλλαγές ζευγαριών (όχι σπάνια).

Τέλος, τα ζευγάρια επηρεάζονται από την αλλαγή περιβάλλοντος. Μπορεί δηλαδή γι αυτό το λόγο, ένα ζευγάρι να αλλάξει μέρος ή και να χωριστεί και να βρει το καθένα άλλο ταίρι (σπάνια όμως).

Αν ένα περιστέρι αλλάξει περιστερώνα μόνο του, συνήθως κάνει αρκετό καιρό να βρει νέο ταίρι ενώ αν χηρέψει στο δικό του μέρος, είναι συνήθως θέμα ημερών.

Γενικά τα ζευγαρώματα είναι πιο στέρεα όταν αφεθούν να γίνουν από μόνα τους και όχι όπως τα θέλουμε εμείς.

Να συμπληρώσω ότι η λέξη περιστέρι προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη περιστερά, η οποία με τη σειρά της προήλθε μάλλον από τη σημιτική φράση perah Istar (το πτηνό της Ιστάρ, θεότητας ανάλογης προς την ελληνική Αφροδίτη) λόγω της μεγάλης αγάπης που έχουν μεταξύ τους τα ζευγάρια.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι τα περιστέρια μένουν πολλά μαζί σε μεγάλους περιστερώνες και όχι σε ατομικά κλουβιά. Αν συμβεί αυτό, συνήθως μελαγχολούν και δεν ζουν πολύ (προς αποφυγή παρεξηγήσεων).

Σχετικό περιεχόμενο​

Περιστέρι - Columba
Το χρώμα και το σχέδιο του πτερώματος στα περιστέρια
 

Συνημμένα

  • pigeons.webp
    pigeons.webp
    124,8 KB · Προβολές: 0
Άρα Γιώργο η απάντηση είναι εύκολη. Είναι πιστά και δεμένα σαν ζευγάρι. Τα υπόλοιπα αφορούν τις εξαιρέσεις.

Εκείνο που θυμάμαι επίσης, ότι πιο πιστά είναι τα θηλυκά. Τα αρσενικά (όπως είναι φυσικό άλλωστε) ψάχνονται λιγάκι. Δηλαδή άμα τους κάτσει η θηλύκια δεν θα πούνε όχι. Σωστά;
 
Ωραίο άρθρο και ακριβές!

Νομίζω γενικά τα περιστέρια είναι πολύ πιστά την περίοδο που κάνουν αυγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους. Μετά παίζει και να χωρίσουν αν και ξέρω ζευγάρια που ήταν 3+ χρόνια μαζί. Η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Επίσης, πιστεύω ότι αναγνωρίζουν πρόσωπα. Όποιος έχει, ίσως έχει παρατηρήσει ότι μερικές φορές τον κοιτούν στα μάτια.
 
Θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι ακόμα σε όσα είπαν τα παιδιά.

Συνήθως τα ζευγάρια χωρίζουν:
  • Όταν κάποιο έχει πρόβλημα υγείας για καιρό.
  • Όταν δεν ανταποκρίνεται στο ερωτικό κάλεσμα του ή της τότε βρίσκει άλλο σύντροφο.
  • Όταν ένα αρσενικό ''έχει'' δύο θηλυκά συνήθως έχουμε στο κοπάδι μας έλλειψη αρσενικών.
  • Όπως συμβαίνει και το αντίθετο, μια θηλυκιά να ''έχει'' δύο αρσενικά, λόγω έλλειψης θηλυκών.
Τώρα όταν κλωσσάνε τα αυγά.

Στην πρώτη περίπτωση, αρσενικό με δύο θηλυκά που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, το αρσενικό αλλάζει και τα δύο θηλυκά, πότε το ένα και πότε το άλλο στην επώαση των αυγών. Όπως και τα θηλυκά αλλάζουν η μια την άλλη.

Στο τάισμα των μικρών συμμετέχουν όλοι μαζί. Όταν τα θηλυκά είναι σε διαφορετικούς χώρους, ο αρσενικός βοηθάει στην επώαση και στο μεγάλωμα των μικρών της πρώτης συντρόφου, η δεύτερη τα κάνει όλα μόνη.

Στη δεύτερη περίπτωση θηλυκό με δύο αρσενικά, είναι όλα πιο εύκολα για την θηλυκιά. Έχει δύο συντρόφους να την αλλάζουν στην επώαση και δυο συντρόφους να ταΐζουν τα παιδιά της.

Όταν έχουμε έλλειψη αρσενικών ή θηλυκών μπορεί να έχουμε και ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Δύο θηλυκά μαζί που κάνουν αυγά και τα δύο, εννοείται άσπορα. Αν τους βάλουμε γόνιμα αυγά τα κλωσσάνε και βγάζουν πιτσούνια. Όπως και δύο αρσενικά, αν τους βάλουμε αυγά μεγαλώνουν και αυτοί πιτσούνια.

Όταν στον περιστερώνα επέλθει ισορροπία,όσα αρσενικά τόσα θηλυκά τα ομόφυλα ζευγάρια συνήθως διαλύονται.
 
lazaros είπε:
Στην πρώτη περίπτωση...
Φοβερή ως εκτροφική εμπειρία... Δεν το έχω ξανακούσει.
lazaros είπε:
Στην δεύτερη περίπτωση...
Απίθανο... Πώς όμως αποδέχονται τα αρσενικά το ένα το άλλο; Δεν υπάρχει ο γονιδιακός ανταγωνισμός;
lazaros είπε:
Όταν έχουμε έλλειψη αρσενικών ή θηλυκών μπορεί να έχουμε και ομοφυλόφιλα ζευγάρια...
Αυτό ως φαινόμενο υπάρχει και στα καναρίνια σε ότι αφορά την άσπερμη γέννα αυγών και την χρησιμοποίηση ως παρένθετες φωλιές.
 
misalouris είπε:
γονιδιακός ανταγωνισμός
Τι εννοείς Γιάννη; Αν εννοείς ότι κατά το ζευγάρωμα ο ένας ενοχλεί τον άλλο ναι αυτό γίνεται, αλλά η θηλυκιά στη θέση της, ακίνητη. Μπορεί στην ίδια θέση να ζευγαρώσει και με τους δύο. Και ζευγαρώνουν πολλές φορές, πότε με τον ένα και πότε με τον άλλο.

Αν εννοείς όπως γίνεται με διάφορα θηλαστικά π.χ. λιοντάρια, όταν αλλάζει ο κυρίαρχος αρσενικός σκοτώνει τα μικρά αρσενικά που προέρχονται από τον προηγούμενο επιβήτορα του κοπαδιού όχι δεν ισχύει.

Γιατί ουσιαστικά κανείς δεν ξέρει ποιανού είναι τα μικρά.
 
Καλή χρονιά σε όλους τους φίλους. Πράγματι είναι χαρακτηριστική η αγάπη που δείχνουν αυτά τα πουλιά στους συντρόφους τους.
 
Τελικά νομίζω βρήκα την καλύτερη απάντηση...

Τα περιστέρια είναι πιστά όσο και οι άνθρωποι. Δηλαδή είναι πιστά αλλά υπάρχουν πολλοί χωρισμοί, απιστίες, χηρείες, διγαμίες, όπως σε μας. Γενικά έχουν αρκετά κοινά με μας αν και φαίνεται παράξενο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τα λίγα είδη που προσαρμόστηκαν άνετα σε μεγάλες πόλεις.
 
Back
Top