Αναπαραγωγή Η παραγωγή ερυθροκυττάρων διακόπτεται κατά την ωοτοκία

Η παραγωγή ερυθροκυττάρων (ερυθρών αιμοσφαιρίων) διακόπτεται όταν θηλυκά πουλιά γεννούν. Αυτό είναι το πόρισμα σχετικής έρευνας του Simon Fraser University, της οποίας οι επιπτώσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ειδικά από τους εκτροφείς που υποβάλουν τα πουλιά τους σε συνεχείς γέννες.

Τα θηλυκά πτηνά σταματούν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων όταν γεννούν​

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στα θηλυκά πουλιά όταν γεννούν αυγά. Τα ερυθροκύτταρα τους πέφτουν κατακόρυφα σε αριθμό και γίνονται αναιμικά!

Πρόκειται για μία αλλαγή του μεταβολισμού κατά την αναπαραγωγή, που τα θηλυκά μπορούν μετά βίας να αντέξουν. Αλλά τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή την απώλεια της δυνατότητας μεταφοράς οξυγόνου σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο;

Η Emily Wagner και οι συνεργάτες της, Christine Stables και ο Tony Williams από το πανεπιστήμιο Simon Fraser University του Καναδά, εξηγούν ότι μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την αναιμία των πουλιών.
  • Το αίμα των πουλιών έχει αραιωθεί από την εισροή υλικών προορισμένων για τη λέκιθο του αυγού.
  • Τα πουλιά έχουν στρέψει την ενέργειά που απαιτείται για την παραγωγή ερυθροκυττάρων, στην αναπαραγωγική διαδικασία.
  • Τα πουλιά μειώνουν την παραγωγή ερυθροκυττάρων όταν γεννούν αυγά.
  • Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες συμβαίνουν ταυτόχρονα, έτσι η Emily Wagner και οι συνεργάτες της καθόρισαν ως στόχο τους να βρουν γιατί γίνονται τα πουλιά αναιμικά όταν κάνουν μια γέννα.
Η ομάδα εργάστηκε με zebra finches και τάισε ένα γκρουπ πουλιών με υψηλής ποιότητας διατροφή, ενώ τα υπόλοιπα ταΐστηκαν με συνηθισμένο σπόρο για πουλιά. Έπειτα η ομάδα αντάλλαξε τα γκρουπ, έτσι ώστε τα φτωχά ταϊσμένα πουλιά λάμβαναν την υψηλής ποιότητας διατροφή, ενώ τα προηγουμένως καλά ταϊσμένα πουλιά ταΐστηκαν με σπόρο για πουλιά.

Όλα αυτά πριν ζευγαρώσουν και γεννήσουν ξανά. Ελέγχοντας το αίμα των πουλιών καθώς γεννούσαν και επώαζαν τα αυγά τους, η ομάδα βρήκε ότι ακόμη και τα πουλιά με τη φτωχότερη διατροφή πάθαιναν το ίδιο.

Το επίπεδο αναιμίας, όλων των θηλυκών να παρουσίαζε πτώση των επιπέδων των ερυθροκυττάρων κατά 8%.

H Emily Wagner εξηγεί ότι αφού όλα τα θηλυκά είχαν την ίδια μείωση στα επίπεδα των ερυθροκκυτάρων, ανεξαρτήτως της διατροφής τους, η αναιμία πιθανώς προκαλείται από αραίωση με συστατικά που προορίζονται για τον κρόκο του αυγού.

H Emily Wagner προσθέτει ότι το μεταβολικό φορτίο που χρειάζεται για την ανάρρωση από μία περίοδο τέτοιας αναιμίας, συμβάλλει στην αρνητική επίδραση που έχει η γέννηση αυγών στις επωάζουσες θηλυκές.
 
Τρεις παρατηρήσεις, οι δύο πρώτες από την ίδια επιστημονική ομάδα της πηγής την ίδια χρονιά(2008) και η τρίτη το 2010 από άλλη ομάδα με ένα άτομο ωστόσο, κοινό.
  1. Η επαναφορά στις πριν της επώασης στάθμες των ερυθροκυττάρων, αιματοκρίτη κτλ, αρχίζει σταδιακά κατά την εκκόλαψη. [1]
  2. Η πτώση των δεικτών κατά την ωοτοκία φαίνεται να είναι (ή και να είναι) συνέπεια πλειοτροπικής δράσης οιστρογόνων. [2]
  3. Η μείωση των δεικτών δεν λειτουργεί αθροιστικά ή σωρευτικά. Δηλαδή η μείωση δεν θα γίνει μεγαλύτερη ανάλογα με τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων γεννών. Οι δείκτες έχουν ένα ελάχιστο, ανεξάρτητο των ωοτοκιών, πάνω στο οποίο το πτηνό παραμένει λειτουργικό. [3] (*Αυτό δεν σημαίνει ότι το πτηνό δεν μπορεί να εξασθενήσει λόγω επαναλαμβανόμενων γεννών).
Όπως υπογραμμίζει και το άρθρο η "ανάρρωση" αλλά και η ετοιμασία, μέσω της διατροφής δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα. Συμπληρωματικά αναφέρω πως, βάσει των ερευνών, τα θηλυκά με τους υψηλότερους δείκτες πριν την ωοτοκία παρουσίασαν και την μεγαλύτερη μείωση των δεικτών τους σε απόλυτο βαθμό.

[1] Hematological changes associated with egg production
[2] Hematological changes associated with egg production: estrogen dependence and repeatability
[3 ]Female zebra finches are chronically but not cumulatively "anemic" during repeated egg laying in response to experimental nest predation.
 
H τελευταία πρόταση:
Deukalion είπε:
βάσει των ερευνών, τα θηλυκά με τους υψηλότερους δείκτες πριν την ωοτοκία παρουσίασαν και την μεγαλύτερη μείωση των δεικτών τους σε απόλυτο βαθμό
Ανατρέπει εν μέρει αυτό που γράφεται στο άρθρο περί πτώσης γύρω στο 8%, σαν να υπάρχει ένα κατώτατο επιθυμητό όριο πτώσης των δεικτών.
 
Από την δεύτερη πηγή:
We also show that both pre-breeding hematocrit and the decrease in hematocrit associated with egg production are repeatable, and that females with the highest pre-breeding hematocrit values tend to show the largest decreases in hematocrit during egg production.
Ίσως το λάθος είναι δικό μου και είναι το "ποσοστιαία". Το ποσοστό είναι πάνω κάτω το ίδιο, η μείωση όμως σε απόλυτο βαθμό είναι μεγαλύτερη.

Το διορθώνω.
 
Back
Top