Αναπαραγωγή Η προετοιμασία των καναρινιών μου πριν την αναπαραγωγή

Η διατροφική προετοιμασία του ζευγαριού μας είναι η μετάβαση από τη λιτή στην πλούσια διατροφή. Το κλειδί είναι ο σταδιακός εμπλουτισμός της με τροφές που ενισχύουν τη φυσική κατάσταση και βοηθούν τα πουλιά να ανταποκριθούν με επιτυχία στο έργο τους.

Προετοιμασία αναπαραγωγής​

Μικρά καναρίνια

Το χειμώνα η <Link Removed> μας πρέπει να είναι απλή και λιτή όπως ακριβώς είναι και στη φύση. Η καθημερινή διατροφή τους αποτελείται από ένα καλό, συσκευασμένο μείγμα σπόρων, και εμπλουτίζεται τακτικά από <Link Removed>.

Στα πολλά κρύα (θερμοκρασίες κοντά ή υπό του μηδενός) μπορούμε στο μείγμα που δίνουμε να προσθέσουμε λίγο κανναβούρι (στην άκρη ενός κουταλιού του γλυκού). Τις τροφές με πρωτεΐνη (βραστό αυγό ή αυγοτροφή - σπιτική ή έτοιμη) μπορούμε να τις δίνουμε με αραιή συχνότητα, περίπου μια φορά κάθε 10-15 μέρες και όπως πάντα ένα κουταλάκι του γλυκού ανά καναρίνι. Όχι παραπάνω. Και καθόλου να μην δίνουμε όλο το χειμώνα θα είναι μια χαρά!

Σιγά σιγά ο χειμώνας φεύγει και τη θέση του παίρνει η γλυκανάλατη άνοιξη! Η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει και η μέρα να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Όπως λοιπόν στη φύση, η μετάβαση από το κρύο του χειμώνα στην ζέστη και την μεγάλη μέρα της άνοιξης γίνεται σταδιακά, έτσι σταδιακά πρέπει να γίνει και η μετάβαση από την λιτή διατροφή στην πλούσια που δίνουμε κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής.

Διατροφική προετοιμασία του ζευγαριού​

Χρόνια ακούμε για την διατροφική προετοιμασία. Αλλά τι ακριβώς είναι η διατροφική προετοιμασία;

Η διατροφική προετοιμασία του ζευγαριού μας πολύ απλά είναι αυτή ακριβώς η μετάβαση από την λιτή στην πλούσια διατροφή. Το κλειδί είναι η σταδιακή αύξηση της συχνότητας των έξτρα που δίνουμε στα καναρίνια μας αντιγράφοντας με αυτό τον τρόπο τη φύση.

Δεν μπορούμε ξαφνικά από εκεί που δίνουμε αυγοτροφή και λαχανικά μια φορά την εβδομάδα, να αρχίσουμε να δίνουμε όλα αυτά τα έξτρα καθημερινά, πιστεύοντας πως έτσι θα πυρώσουν μέσα σε 10 μέρες. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια πρακτική μόνο ζημιά θα κάνει στο καναρίνι μας, αντί να το βοηθήσει να ετοιμαστεί σωστά για την άνοιξη.

Διάρκεια διατροφικής προετοιμασίας;​

Η διατροφική προετοιμασία πρέπει να διαρκεί περίπου 2 μήνες. Τόσο περίπου χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε σταδιακά τη καθημερινή τους διατροφή. Και πραγματικά, είναι πολύ απλό να αλλάξετε σταδιακά τη διατροφή των καναρινιών σας από λιτή σε πλούσια, αρκεί να έχετε υπομονή.

Όλο το Γενάρη μπορούμε να δίνουμε αυγοτροφή μια φορά την εβδομάδα ή κάθε 10-15 μέρες. Και μετά αρχίζουμε να αλλάζουμε σταδιακά τη διατροφή των καναρινιών μας. Τις 3 πρώτες εβδομάδες του Φλεβάρη δίνουμε αυγοτροφή ή αυγό δύο φορές την εβδομάδα.

Τις επόμενες 3 εβδομάδες (4η του Φλεβάρη και 2 πρώτες του Μαρτίου) η συχνότητα αυξάνεται σε 3 φορές την εβδομάδα και μπορούμε τέλη Φλεβάρη να ξεκινήσουμε και την χορήγηση των έξτρα σπόρων (κία, καμελίνα κτλ).

Τις επόμενες 3 εβδομάδες (2 τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου και την 1η του Απριλίου) δίνουμε αυγοτροφή 4 φορές την εβδομάδα ή αλλιώς μέρα παρά μέρα, όπως και λαχανικά, φρούτα, βλαστωμένους σπόρους και έξτρα κία, καμελίνα κ.λπ.

Έξτρα τροφές πέρα από το μείγμα σπόρων​

Για να τους προσφέρουμε μια ποικίλα, πλούσια και κυρίως ισορροπημένη διατροφή το μείγμα σπόρων δεν αρκεί. Πρέπει να εμπλουτίζουμε και την διατροφή τους με έξτρα φαγητά.

Βασικό έξτρα φαγητό για την περίοδο της αναπαραγωγής είναι φυσικά η αυγοτροφή ή το βραστό αυγό. Προσωπικά για να είναι καλυμμένα διατροφικά τους δίνω και τη <Link Removed> και μια έτοιμη επώνυμη αυγοτροφή εναλλάξ. Πέρα από τις τροφές με αυγό, όλο το χρόνο πρέπει να τους δίνουμε και λαχανικά, φρούτα και βότανα για να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή.

Όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη τόσο δίνουμε πιο συχνά λαχανικά, βότανα, φρούτα και αυγοτροφή. Επίσης στη διατροφική προετοιμασία του ζευγαριού μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε και έξτρα σπόρους 2 φορές την εβδομάδα, ένα κουταλάκι του γλυκού ανά καναρίνι αρκεί.

Αυτοί οι έξτρα σπόροι είναι οι κία, καμελίνα, <Link Removed>, bella di notte, κινόα και σπόροι υγείας. Μπορούμε να πάρουμε ίσες ποσότητες από τον κάθε σπόρο και να φτιάξουμε ένα μείγμα και να δίνουμε από αυτό 2-3 φορές την εβδομάδα.

Κάποιοι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής εμπλουτίζουν το σταθερό μείγμα σπόρων που δίνουν με έξτρα περίλλα λευκή και αποφλοιωμένη βρώμη. Επίσης, οι βλαστωμένοι σπόροι από πολλούς χαρακτηρίζονται ως βόμβες ενέργειας και καλό θα ήταν να τους συμπεριλάβουμε στη διατροφική προετοιμασία του ζευγαριού μας.

Τέλος, το κόκκαλο σουπιάς είναι απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε κλουβί όλο το χρόνο, αλλά κυρίως την περίοδο προετοιμασίας και αναπαραγωγής.

Αν όλο το χρόνο δίνετε όλα τα παραπάνω στη σωστή συχνότητα ανά εποχή, τα καναρίνια σας θα είναι γερά, υγιή και έτοιμα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της άνοιξης. Και δε θα χρειάζεται να τα "ντοπάρετε" με διάφορα <Link Removed>.

Ένα καναρίνι για να είναι υγιές και να πυρώσει την άνοιξη πρέπει να τρέφεται σωστά όλο το χρόνο και όχι μόνο την άνοιξη. Το μόνο που αλλάζει ανά εποχή είναι το πόσο συχνά δίνουμε το κάθε τι.

Προσωπικά θεωρώ πως λαχανικά, βότανα και φρούτα πρέπει να τους δίνουμε όλο το χρόνο με συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα. Όταν οι νεοσσοί φτάσουν 15-20 ημερών και πάνω τότε μπορούμε κάθε μέρα να τους δίνουμε και από ένα διαφορετικό βότανο ή λαχανικό σε μικρή ποσότητα ώστε να μάθουν να τρώνε τα πάντα από αυτή την ηλικία. Και φυσικά στην πτερόροια μπορούμε και πρέπει να τους δίνουμε συχνότερα λαχανικά και φρούτα. Καλοκαιράκι βλέπετε.

Πρωτεϊνούχες τροφές, δηλαδή τροφές που περιλαμβάνουν αυγό τις προσφέρουμε στα καναρίνια μας με διαφορετική συχνότητα ανά εποχή. Το χειμώνα δίνουμε αραιά, και όσο πλησιάζουμε την άνοιξη τις δίνουμε όλο και πιο συχνά, μέχρι που έρχονται οι νεοσσοί και δίνουμε κάθε μέρα.

Τέλος την περίοδο της πτερόροιας αυγοτροφή δίνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα. Τους βλαστωμένους σπόρους και τους έξτρα, μπορούμε να τους προσθέτουμε στη διατροφή τους τις περιόδους αναπαραγωγής και πτερόροιας.

Η διατροφή τους πλέον είναι πλούσια και ανοιξιάτικη!

Το φετινό μου πρόγραμμα διατροφικής προετοιμασίας για αναπαραγωγή​

breeding_program.png

Πότε θα πυρώσουν τα καναρίνια μας;​

Όλα τα καναρίνια "πυρώνουν" όταν νιώσουν πως έχει έρθει η άνοιξη. Το ένστικτό τους λοιπόν "ξυπνάει" μόνο όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Με άλλα λόγια όταν οι ημερήσιες θερμοκρασίες κυμαίνονται από τους 14 ως τους 20 βαθμούς Κελσίου και όταν η μέρα διαρκεί 13-14 ώρες. Και αυτές οι ιδανικές για αναπαραγωγή συνθήκες έρχονται τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Μην προσπαθήσετε να τα ζευγαρώσετε νωρίτερα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα κουράσετε με άσπορα αυγά και να απογοητευτείτε εσείς οι ίδιοι.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως για κάθε καναρίνι το πότε θα καταλάβει πως ήρθε η άνοιξη και ο χρόνος που χρειάζεται για να πυρώσει διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Υπάρχουν καναρίνια που από τον Μάρτιο έχουν ήδη πυρώσει και άλλα που νιώθουν έτοιμα τον Ιούνιο!

Σημαντικός παράγοντας είναι φυσικά το πότε έχουν γεννηθεί. Αν έχουν γεννηθεί Νοέμβρη από εκτός εποχής αναπαραγωγές τότε είναι λογικό να είναι μπερδεμένα και να μην πυρώσουν όταν πρέπει. Γι' αυτό και λέμε πάντα να ζευγαρώνετε τα καναρίνια σας την κατάλληλη εποχή.

Είναι καλό και για τα ίδια και για τα μετέπειτα καναρίνια που θα προκύψουν από αυτό το ζευγάρωμα. Ένα καναρίνι που έχει γεννηθεί τους ανοιξιάτικους μήνες, είναι σχεδόν βέβαιο πως την επόμενη άνοιξη που θα έρθει θα πυρώσει χωρίς να καταβάλλετε ιδιαίτερη προσπάθεια.

Έτσι, τα καναρίνια αντιλαμβάνονται πως πέρα από τις συνθήκες περιβάλλοντος, έχει αλλάξει και η διατροφή τους, έχει γίνει πλούσια και ποικίλα, όπως και στη φύση!

Παράλληλα από μέσα/τέλη του Μαρτίου αν δούμε τα δείγματα πως τα πουλιά έχουν πυρώσει και ταιριάξει, δηλαδή αν ταΐζονται από τα κάγκελα, αν ο αρσενικός τραγουδάει επίμονα προς το θηλυκό και η τελευταίο στήνεται ή κόβει χαρτιά, τότε δίνουμε φωλιά και νήμα στην μεριά του θηλυκού.

Λίγο πριν ολοκληρώσει το χτίσιμο της φωλιάς, τότε βγάζουμε το χώρισμα και… καλούς απογόνους!

Αν ακόμα δεν είναι έτοιμα συνεχίζουμε την ίδια πλούσια διατροφή μέχρι να δούμε πως είναι και τα δύο έτοιμα και πυρωμένα. Οπλιστείτε με υπομονή λοιπόν!

Μην ξεχνάτε πως ακόμα μπροστά σας έχετε δύο μήνες οπότε δεν χρειάζεται να αγχώνεστε! Γιατί το άγχος περνάει στα πουλιά μας και τα επηρεάζει αρνητικά. Με υπομονή, παρατηρητικότητα της συμπεριφοράς των πουλιών μας και δίνοντας τους μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή όλο το χρόνο, η επιτυχία είναι μονόδρομος!

Καλή τύχη σε όλους!


Σχετικό περιεχόμενο​

<Link Removed>
<Link Removed>
 
Καλησπέρα!
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση με αφορμή τον παραπάνω πίνακα.
Πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει μια διατροφική προετοιμασία;
Ρωτώ γιατί:
ξεκίνησα την προετοιμασία του αρσενικού 15/2 με σκοπό να διαρκέσει μέχρι 13/4 και να ακολουθήσει η συνένωση του ζευγαριού (με προετοιμασία της θυληκής από 25/3).
Δυστυχώς όμως λόγω διακοπών στο χωριό, που θα τα πάρω μαζί, θα τα ενώσω λίγο μετά το Πάσχα (υπολογίζω γύρω στις 24/4).
Μπορώ μέχρι τότε να συνεχίζω την προετοιμασία τους;

Υ.γ. το θυληκό, παρόλο που έχει λίγο καιρό που την προετοιμάζω διατροφικά, έχει αρχίσει και σκίζει χαρτιά από τον πάτο και μου έκανε και ένα αυγό κάτω....έχοντας μόνο ακουστική επαφή με τον αρσενικό.
Ευχαριστώ!
 
Εφόσον έκανε ένα αυγό, ήδη έχεις μια άσπορη γέννα. Κατά τη γνώμη μου είτε τα βάζεις μαζί άμεσα με φωλιά και υλικά για να τη φτιάξει είτε της αλλάζεις χώρο (σε πιο σκοτεινό κι αν είναι δυνατό με μικρότερη διάρκεια φωτός) και περιμένεις. Αν και για τη δεύτερη προσέγγιση, να έχεις υπόψη σου ότι δύσκολο είναι να ανακοπεί η ωοτοκία αυτήν την περίοδο. Υπάρχει βέβαια και η άποψη να την αφήνεις να κάνει αυγά, να της δώσεις μάλιστα φωλιά όσο είναι μόνη της και να την αφήσεις να κλωσσήσει όσο θέλει, ώστε να παρατείνεις τον χρόνο μέχρι την επόμενη γέννα. Η διατροφή παίζει τον ρόλο της στην αναπαραγωγή, αλλά δεν την ορίζει όπως η διάρκεια του φωτός και η έντασή του.
Πότε έκανε το αυγό;
 
Πρώτο αυγό 2/4 και σήμερα δεύτερο.
Το θέμα είναι ότι αν τα βάλω μαζί και χρειαστεί (που θα χρειαστεί, γιατί θα τα πάρω μαζί μου στο χωριό για τις διακοπές...) να τα μετακινήσω για το ταξίδι, δεν θα ήθελα να γίνει. Αυτός είναι ο προβληματισμός μου: η μετακίνηση στην περίπτωση που τα έχω ενώσει...
Βασικά είναι "χρονικό" το πρόβλημα....
Για αυτό σκέφτομαι να παρατείνω την προετοιμασία τους.
 
Back
Top