Φυτά Η πρόπολη στην πρόληψη ασθενειών των πτηνών

Οι ιδιότητες της πρόπολης, τα οφέλη της στην υγεία και η χρήση της στα πτηνά ως εναλλακτικό μέσο πρόληψης και θεραπείας ασθενειών.

Πρόληψη ασθενειών με φυσικά μέσα​

πρόπολη

Το διάστημα που ασχολούμαι με την εκτροφή καναρινιών και συμμετέχω σε φόρουμ με άτομα που έχουμε κοινό ενδιαφέρον τα πτηνά, έχω παρατηρήσει ότι γίνεται υπερκατανάλωση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την προληπτική και επεμβατική αντιμετώπιση ασθενών.

Τις περισσότερες φορές μάλιστα, τα φάρμακα αυτά δεν είναι καν τα κατάλληλα και η χορήγησή τους γίνεται χωρίς απαραίτητα να έχει προηγηθεί επίσκεψη σε ειδικευμένο γιατρό.

Κάθε χρόνο, συνήθως πριν μπει η άνοιξη συζητάμε κατά πόσο χρειάζεται η προληπτική χρήση σκευασμάτων πριν την αναπαραγωγή των πουλιών. Παρά την επανειλημμένη όμως προτροπή από άτομα που γνωρίζουν ότι η προληπτική χρήση αντιβιοτικών δεν έχει νόημα, αυτό συνεχίζεται.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η ανασφάλεια των εκτροφέων και η προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν μια αναπαραγωγική περίοδο δίχως απώλειες.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στα φάρμακα αλλά και στην υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Κατά τη γνώμη μου, σε πολλές περιπτώσεις η προτεινόμενη δόση είναι ήδη συζητήσιμη για την ορθότητα της.

Η λύση στην αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης φαρμάκων που καταπονούν τα πουλιά μας φαίνεται να βρίσκεται στην εισαγωγή της πρόπολης ως προληπτικό μέσο εναντίον των ασθενειών των πουλιών μας, αλλά και επικουρικά στην αντιμετώπισή τους όταν εμφανιστούν.

Σύμμαχοί μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι επίσης το σκόρδο, η ρίγανη, το θυμάρι, ο βασιλικός, ο σπόρος foniopaddy το chia και πολλά ακόμα.

Τι είναι η πρόπολη​

Η πρόπολη είναι ένα από τα πλέον καλά τεκμηριωμένα προϊόντα της μέλισσας που με τις ιδιότητες της συντελεί στην διατήρηση της γενικής υγείας μέσα στην κυψέλη. Είναι ένα φυσικό προϊόν που βασίζεται στη ρητίνη για τη δημιουργία ενός συστήματος σίγουρης προστασίας για τις χιλιάδες μέλισσες που συνυπάρχουν σε μία κυψέλη.

Ανακατεύοντας αυτό το κολλώδες υλικό με κερί και εκκρινόμενα από το σώμα τους ένζυμα, οι μέλισσες δημιουργούν αυτό το περίφημο κίτρινο της ώχρας προς σκούρο πορτοκαλί αρωματικό κέρινο συστατικό, που ονομάζεται πρόπολη. Με αυτή επικαλύπτουν τα πάντα, από τα κελιά μέχρι και ολόκληρο το εσωτερικό της κυψέλης. Επιπλέον, τη χρησιμοποιούν σαν δομικό υλικό μέσα στην κυψέλη για την επικάλυψη σχισμών.

Με αυτό τον τρόπο οι μέλισσες αποστειρώνουν την κυψέλη και έτσι προφυλάσσονται από κάθε μολυσματική ασθένεια. Ακόμη, το φθινόπωρο, μικραίνουν την είσοδο της κυψέλης εναποθέτοντας πρόπολη σαν τσιμέντο και σχεδόν όλο το χρόνο επιστρώνουν με αυτή τα άδεια κελιά, προετοιμάζοντας τα έτσι για να γεννήσει η βασίλισσα.

Οι μέλισσες συλλέγουν την πρόπολη νωρίς την άνοιξη από λεύκες, καστανιές, φουντουκιές και τα κωνοφόρα πεύκο και τούγια και συγκεκριμένα από τις άκρες των τρυφερών φύλων, μπουμπουκιών, νέων οφθαλμών τους. Το καλοκαίρι τη συλλέγουν από βελανιδιές, σκλήθρα ενώ το φθινόπωρο από σούσουρα, κουμαριές και περιορισμένο αριθμό φυτών, σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν για νέκταρ και γύρη.

Όταν οι κύριες πηγές εξαντλούνται, μαζεύουν πρόπολη από δευτερεύοντα φυτά.

Ανάλογα με την φυτική της προέλευση αλλά και την περιεκτικότητα της σε γύρη, κερί ή ρητινώδεις ουσίες, παρουσιάζει και μεγάλο χρωματικό φάσμα που αρχίζει από σκούρο πράσινο μέχρι ανοικτό κίτρινο, χωρίς να παραλείπουμε τις μίξεις τους με όλες τις αποχρώσεις του καφέ.

Το σημείο τήξεως της είναι γύρω στους 65ο C και έχει πολύ ευχάριστη μυρωδιά, μυρίζει σαν θυμίαμα, βανίλια, κερί με μέλι, κλπ. Σ’ αυτό συντελούν τα αιθέρια έλαια που περιέχει.

Ιδιότητες της πρόπολης​

Μέχρι σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 180 διαφορετικές ενώσεις μέχρι τώρα στην πρόπολη. Ποιο συγκεκριμένα: 55% ρητίνες και βάλσαμα, φλαβονοειδή (τουλάχιστον 38), φαινολικά οξέα και εστέρες, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια, 5% γύρη, λιπαρά οξέα, αιθέρια έλαια, πρωτεΐνες της γύρης, 14 ιχνοστοιχεία, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, C και Ε, 16 ελεύθερα αμινοξέα όπως η αργινίνη και η προλίνη, ένζυμα και άλλα οργανικά και ανόργανα συστατικά.

Η σύστασή της κάνει την ένα προϊόν που έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό των πτηνών και προστατεύει από βακτηριακές, μυκητιακές και ιογενείς λοιμώξεις. Επίσης, έχει αναισθητική, επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Πιο συγκεκριμένα:

Αντιβακτηριακή δράση​

Η πρόπολη καλύπτει μεγάλο φάσμα βακτηρίων. Η παράλληλη χορήγηση της με αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που προκαλούν αυτά στον οργανισμό.

Η πρόπολη δρα ενάντια στον σταφυλόκοκκο, στον στρεπτόκοκκο, που είναι υπεύθυνοι για τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας. Το σιναμικό οξύ, ορισμένα αρωματικά συστατικά και πολλά φλαβονοειδή είναι ουσίες εξ’ αιτίας των οποίων η πρόπολη δρα σαν αντιβακτηριακό μέσο.

Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν ότι η πρόπολη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων.

Αντιιοική δράση​

Η δράση της πρόπολης κατά των ιών είναι επίσης πολύ σημαντική, και τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι επίσης υπεύθυνα γι’ αυτήν. Η δράση της κατά των ιών του τύπου έρπη και των αδενοιών έχει πλήρως επεξηγηθεί.

Άλλα συστατικά, όπως οι εστέρες και το καφεϊκό οξύ εμπλέκονται στη δράση της πρόπολης ενάντια σους ιούς. Τέλος η πρόπολη δρα προφυλακτικά στη γρίπη, ηπατίτιδα Β και έρπη ζωστήρα.

Αντιμυκητιακή δράση​

Η πρόπολη αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων των παθογόνων μυκήτων στην επιδερμίδα. Στη δερματολογία και στην κοσμητολογία εξασφαλίζει τη λάμψη και την στιλπνότητα του δέρματος μειώνοντας τα candida και microsporum.

Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει μεγάλο αριθμό μακροφάγων, απαραιτήτων για την εξολόθρευση των μυκήτων και των βακτηρίων.

Επουλωτική δράση​

Η πρόπολη επιτυγχάνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών κυρίως χάρη στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Μελέτες έχουν αποδείξει την προστατευτική δράση της πρόπολης στους ιστούς που έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια.

Ακόμη, η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης χάρη στα φλαβονοειδή δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.

Αναισθητική δράση​

Οι αναισθητικές ιδιότητες της οφείλονται στα πτητικά της έλαια (αιθέρια έλαια) και συνιστάται για τοπική αναισθητική δράση (π.χ. τσιμπήματα εντόμων).

Αντιπαρασιτική δράση​

Η πρόπολη είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των παρασίτων όπως τριχομονάδα, τριπανόσωμα κλπ. Η δράση αυτή οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης της πρωτείνης τους.

Αντιφλεγμονώδης δράση​

Μια πιθανή εξήγηση της δράσης αυτής της πρόπολης είναι η αναστολή της σύνθεσης της προσταγλανδίνης, που είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση της φλεγμονής.

Σαν επίλογο θα ήθελα να τονίσω ότι η πρόπολη δεν είναι κάτι που μπορεί αυτή τη στιγμή να αντικαταστήσει το απαραίτητο για κάθε νόσο των πουλιών φάρμακο, αλλά μια εναλλακτική λύση για αυτούς που θα χρησιμοποιούσαν για προληπτικούς (και μάλλον καταχρηστικούς λόγους) φάρμακα άνευ σύστασης ειδικού!

Σχετικό περιεχόμενο​

Σιρόπι με βότανα και πρόπολη για πρόληψη ασθενειών στα πτηνά
 
  • Like
Αντιδράσεις: leon1
Όλο και πιο συχνά ακούμε πλέον για τα οφέλη της πρόπολης και όχι μόνο για τα πουλιά μας. Καλό θα ήταν να μάθουμε τους τρόπους και την συχνότητα χορήγησης της.
 
Σωστα.. Πως μπορουμε να βαλουμε την προπολη στην ζωη των μικρων φιλων μας!
 
Back
Top