Διατροφή Η σπιρουλίνα στα πτηνά

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι εκτροφείς εντάσσουν τη σπιρουλίνα στη διατροφή των πτηνών τους ως διατροφικό συμπλήρωμα. Τι είναι όμως η σπιρουλίνα και γιατί θεωρείται ωφέλιμη για τα πουλιά;

Τι είναι η σπιρουλίνα;​

Σπιρουλίνα σκόνηΗ σπιρουλινα είναι ένα φαγώσιμο κυανο-πράσινο μικροφύκος. Αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν μεταξύ τους νημάτια, τα οποία πολλές φορές είναι σπειροειδή. Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης και περισσότερες από 100 ακόμη πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που την καθιστούν ένα εξισορροπημένο και πλήρες τρόφιμο, από τα πιο πλούσια που μας έχει δώσει η φύση.

Πιο συγκεκριμένα, η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό φυτό του γλυκού νερού, ένας υδρόβιος μικρό-φυτικός οργανισμός ο οποίος αποτελείται από διαφανή λεπτά κύτταρα σε μορφή φυσαλίδας, τα οποία κολλημένα το ένα μετά το άλλο σχηματίζουν μία ελικοειδή σπειροειδή ίνα (γι' αυτό και ονομάστηκε σπιρουλίνα που σημαίνει μικρή έλικα).

Η σπιρουλίνα παράγει όλες τις θρεπτικές τις ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Το κυανό της χρώμα οφείλεται σε μια πρωτεΐνη, την φυκοκυανίνη, ενώ το πράσινο στη χλωροφύλλη η οποία βοηθά τα φυτικά κύτταρα να δεσμεύουν και μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ενέργεια.

Η πράσινη χρωστική είναι η Η χλωροφύλλη είναι σχεδόν ταυτόσημη στην μοριακή της δομή με την ανθρώπινη αιμοσφαιρίνη γι’ αυτό και συχνά ονομάζεται ‘πράσινο αίμα’.

Τι καθιστά τη σπιρουλίνα τόσο σημαντική;​

Η σπιρουλίνα περιέχει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, όχι μόνο βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μερικά από αυτά τα συστατικά τα διαθέτει στα υψηλότερα επίπεδα που υπάρχουν στα τρόφιμα.
  • Είναι η πιο πλούσια φυσική τροφή σε βιταμίνη Β12 . Έχει 2 - 6 φορές περισσότερη από το μοσχαρίσιο συκώτι, τον σημαντικότερο "αντίπαλό" της.
  • Είναι η πιο πλούσια φυσική τροφή σε βιοχημικό οργανικό σίδηρο ο οποίος δεν είναι καθόλου τοξικός. Είναι 58 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ωμό μοσχαρίσιο συκώτι.
  • Είναι η πιο πλούσια φυσική τροφή σε βιταμίνη Ε. Έχει 3 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από το σιτέλαιο και η βιολογική της αξία είναι 49% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της συνθετικής βιταμίνης Ε.
  • Είναι η πιο πλούσια φυσική τροφή σε β-καροτένιο (προβιταμίνη Α). Η σπιρουλίνα παρέχει β-καροτένιο (σε 4 διαφορετικές μοριακές μορφές) σε ένα φυσικό χημικό σύμπλεγμα το οποίο είναι πολύ πιο εύκολα απορροφήσιμο από ότι το β-καροτένιο του μπρόκολου ή του καρότου. Είναι 25 φορές πλουσιότερη σε σχέση με εκείνη των ωμών καρότων. Αντίθετα από την συνθετική βιταμίνη Α και εκείνη των ιχθυελαίων, το β-καροτένιο είναι μη τοξικό ακόμη και σε μεγάλες δόσεις.
  • Είναι η πιο πλούσια φυσική τροφή σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει ένα ευρύ φάσμα όλων των γνωστών αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Β1 και Β6 τα ιχνοστοιχεία ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό, το αμινοξύ μεθειονίνη και τα υπερ-αντιοξειδωτικά β-καροτένιο και βιταμίνη Ε.
  • Είναι η πιο πλούσια φυσική τροφή σε γ-λινολενικό οξύ (< 31Α). Τα λιπαρά της είναι 3 φορές πιο πλούσια σε < 31Α σε σύγκριση με το έλαιο νυχτολούλουδου.
  • Είναι η πιο πλούσια φυσική τροφή σε χλωροφύλλη, πολλές φορές πιο πλούσια από ότι τα αγρωστώδη.
  • Είναι η πιο πλούσια φυσική τροφή σε πλήρη και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.

Χορήγηση σπιρουλίνας στα πουλιά​


Η σπιρουλίνα χορηγείται στα πτηνά συνήθως μέσω της αυγοτροφής, προσθέτοντάς την στο νερό μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της.

Δείτε μερικές συνταγές αυγοτροφής για πτηνά.

Σημείωση: Αποφύγετε τη χορήγηση της μέσω του πόσιμου νερού (στην ποτίστρα). Γενικά, η χορήγηση συμπληρωμάτων μέσω του νερού πρέπει να αποφεύγεται και ειδικά με τη σπιρουλίνα η οποία είναι τροφή, το περιβάλλον που δημιουργείται στο νερό ευνοεί περισσότερο την ανάπτυξη βακτηριδίων σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής.

Χορήγηση στα καναρίνια χρώματος​

Η χορήγηση της σπιρουλίνας στα καναρίνια χρώματος και ιδιαίτερα σε αυτά του κίτρινου παράγοντα χρειάζεται προσοχή διότι μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα του κίτρινου χρώματος, δίνοντας μια χρυσο-πορτοκαλί απόχρωση στο πτέρωμα.

Στα καναρίνια κόκκινου παράγοντα, η χορήγηση της σπιρουλίνας είναι καλό να γίνεται δοκιμαστικά για μια μικρή περίοδο, καθώς μπορεί να δώσει διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου, ανάλογα με το γενετικό υπόβαθρο των πουλιών.

Σε όλα τα υπόλοιπα καναρίνια όπως εμφάνισης αλλά και στα καναρίνια φωνής Timbrado, μπορεί να χορηγείται κανονικά ως συμπλήρωμα διατροφής.


Διατροφική αξία ανά 100 γρ.​


Ενέργεια 1,213 kJ (290 kcal)
Υδατάνθρακες 23,9 γρ.
Ζάχαρα 3.1 γρ.
Φυτικές ίνες 3,6 γρ.

Λιπαρά​

Λιπαρά 7,72 γρ.
Κορεσμένα 2,65 γρ.
Μονοακόρεστα 0,675 γρ.
Πολυακόρεστα 2,08 γρ.

Πρωτεΐνες - Αμινοξέα​

Πρωτεΐνες 57 γρ.

Αμινοξέα βασικά
Βαλίνη: 3,512 γρ.
Θρεονίνη: 2.97 γρ.
Ισολευκίνη: 3.209 γρ.
Λευκίνη: 4.947 γρ.
Λυσίνη: 3,025 γρ.
Μεθειονίνη: 1,149 γρ.
Τρυπτοφάνη: 0.929 γρ.
Φαινυλαλανίνη: 2.777 γρ.

Αμινοξέα μη βασικά
Αλανίνη: 4,515 γρ.
Αργινίνη: 4.147 γρ.
Ασπαραγίνη:
Ασπαραγινικό οξύ: 5.793 γρ.
Γλουταμινικό οξύ: 8,386 γρ.
Γλουταμίνη:
Γλυκίνη: 3.099 γρ.
Ιστιδίνη: 1,085 γρ.
Κυστεΐνη: 0,662 γρ.
Προλίνη: 2,382 γρ.
Σερίνη: 2.998 γρ.
Τυροσίνη: 2.584 γρ.

Βιταμίνες​

Βιταμίνη Α: 570 IU
Βιταμίνη Β1: 2.38 mg
Βιταμίνη Β2: 3,67 mg
Βιταμίνη Β3: 12,82 mg
Βιταμίνη Β5: 3.48 mg
Βιταμίνη Β6: 0,4 mg
Φολικό οξύ (Β9): 94 μg
Βιταμίνη Β12: 0 μg
Βιταμίνη C: 10,1 mg
Βιταμίνη D: 0 IU
Βιταμίνη Ε: 5 mg
Βιταμίνη Κ: 25,5 μg
Χολίνη: 66 mg

Περισσότερα για τις βιταμίνες στα πτηνά.

Μέταλλα - Ιχνοστοιχεία​

Ασβέστιο: 120 mg
Κάλιο: 1363 mg
Μαγγάνιο: 1,9 mg
Μαγνήσιο: 195 mg
Νάτριο: 1048 mg
Σίδηρος: 28,5 mg
Φωσφόρος: 118 mg
Ψευδάργυρος: 2 mg

Μέταλλα - Ιχνοστοιχεία​

Β καροτίνη 342 μg
Ζεαξανθίνη: 0 μg
Λουτεΐνη: 0 μg

Άλλα συστατικά​

Νερό 4,68 γρ.

Μονάδες
μg = μικρογραμμάρια
mg = χιλιοστόγραμμα
IU = Διεθνείς μονάδες

Σκευάσματα σπιρουλίνας για πτηνά​

 
Με ποιον τρόπο μπορεί να ενταχθεί η σπιρουλίνα στη διατροφή των πουλιών;

Σε κατάστημα ειδών υγιεινής διατροφής που ρώτησα σχετικά, δε γνώριζαν καν ότι μπορεί να χορηγηθεί και σε κατοικίδια. Ούτε το διαφημιστικό φυλλάδιο αναφέρει κάτι παρόμοιο.

Αναζητώντας πληροφορίες, βρήκα τυχαία ότι χορηγείται ακόμα και σε ψάρια (δε γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες).

Οι μορφές που κυκλοφορεί για ανθρώπους είναι σε ταμπλέτες και σε σκόνη. Όταν το άρθρο αναφέρει ότι αρκετοί εκτροφεις εντάσσουν την σπιρουλινα στην διατροφή των πουλιών τους σε τι αναφέρονται; Υπάρχουν διαφορετικά είδη σπιρουλινας, άλλο για ανθρώπους και άλλο για κατοικίδια; Και πως μπορεί να εισαχθεί στην διατροφή των πουλιών (με τι μορφή); Υπάρχουν σχετικές πληροφορίες;
 
Τη σπιρουλίνα τη χορηγούμε στα πουλιά συνήθως μέσω της αβγοτροφής, προσθέτοντας την στο νερό που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της, μαζί με τα υπόλοιπα συμπληρώματα που πιθανόν να χορηγούμε ταυτόχρονα.

Τη συγκεκριμένη σπιρουλίνα (για πουλιά) μπορούμε να τη βρούμε σε ενημερωμένα Petshop και έχει τη μορφή σκόνης σε σκούρο πράσινο χρώμα.
 
Φίλε Σταύρο, καλήμερα.

Έχω την εντύπωση ότι αναφέροντας ότι η σπιρουλίνα δίνεται μέσω της αυγοτροφής διαλυμένη στο νερό, θα εννοείς για αυγοτροφή που παρασκευάζουν με κάποιον τρόπο εμείς οι ίδιοι. Διαφορετικά, η σπιρουλίνα, αναμιγνύεται με την αυγοτροφή του εμπορίου (την συσκευασμένη) και σε αναλογία περίπου 5gr σπιρουλίνας ανά 1 Kg αυγοτροφής η άλλως όπως αναφέρεται στις οδηγίες χορήγησης της.
 
Σωστά. Μιλούσα για την αυγοτροφή που παρασκευάζουμε οι ίδιοι (μαλακή), η οποία περιλαμβάνει στα συστατικά της και την "ξηρή" αυγοτροφή του εμπορίου. Σε αυτήν την περίπτωση η σπιρουλίνα προστίθεται στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του μείγματος.
 
Γεια σας σε όλους.

Χρησιμοποιώ spirulina αρκετο καιρο με δυο τρόπους χωρίς κανενα προβλημα μεχρι στιγμής.
  1. Στη μαλακή αβγοτροφη για τάισμα των νεοσσών από τους γονείς
  2. Στο μείγμα - βιταμίνες, σίκαλη, καλαμπόκι, βρώμη, σιμιγδάλι, κριθάρι, ρίγανη, θυμάρι, σουσάμι, spirulina.
Πιστέψτε με, με άριστα αποτελέσματα.

Τη spirulina σκόνη (της εταιρίας ''algae'' ελληνική - Σέρρες), την αγοράζω από κατάστημα με διατροφικά είδη και βότανα.

Σημείωση ότι τη spirulina την καταναλώνω και εγώ σε μορφή tablets.

Φιλικά,
DIVENTI CHROUSSA.
 
Σήμερα πήρα σπιρουλινα (marcus rohrer-μάρκα) από ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Μόλις πριν λίγο γύρισα σπίτι και άνοιξα το βαζάκι να δω πως είναι. Λοιπόν, είναι σαν μικρά χαπάκια πράσινου χρώματος.

Κάνει αυτή για τα πουλιά ή να την επιστρέψω αν μπορώ και να πάρω σε σκόνη αν υπάρχει;

Ευχαριστώ.
 
Νομίζω πως πιο εύχρηστη για να την χρησιμοποιήσεις για τα πουλιά, είναι η σπιρουλίνα σε σκόνη.

Το σκεύασμα με τα χαπάκια προορίζεται πιστεύω περισσότερο για ανθρώπινη χρήση. Μην την αλλάξεις, χρησιμοποίησε την για σένα και πάρε άλλη σε σκόνη για τα πουλάκια!

Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω σκόνη το χαπάκι, καθώς πάντα προτιμώ τη συσκευασία σε σκόνη. :)
 
Σήμερα παρέλαβα κι εγώ απ το ταχυδρομείο διάφορα πράγματα που είχα κάνει παραγγελία από ένα e-shop και μεταξύ αυτών και σπιρουλινα. Από αύριο θα μπει στην διατροφή των πουλιών.

Η δοσολογία απ ότι διάβασα στο κουτί είναι 1γρ ανά 100γρ μάλλον αυγοτροφης. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς γράφει.

Με σκέτο νερό δεν μπορούμε να τη δώσουμε στα πουλιά;

Παίρνω και εγώ σπιρουλινα και βλέπω μεγάλη διαφορά στον οργανισμό μου. Μακάρι να δουν το ίδιο καλά αποτελέσματα και τα πουλάκια μου.
 
η δοσολογια απ οτι διαβασα στο κουτι ειναι 1γρ ανα 100γρ μαλον αυγοτροφης. Δεν καταλαβα τι ακριβος γραφει.
με σκετο νερο δε μπορουμε να τη δοσουμε στα πουλια;

Γίνεται πολύ δύσκολα αποδεκτή από τα πουλιά. Ιδιαίτερα η μυρωδιά της είναι μάλλον απωθητική.

Μικρές ποσότητες και στην αυγοτροφή είναι ο πιο ασφαλής τρόπος.
 
  • Like
Αντιδράσεις: SORIN
Μάρκο χωρίς να είμαι ειδικός, για ρώτα κάποιον πιο έμπειρο στα κόκκινα λιποχρωμικά και λευκά που γράφεις ότι εκτρέφεις μήπως η σπιρουλίνα τους χαλάει τα χρώματα.
 
Απ ότι ξέρω η σπιρουλινα έχει πολύ β-καροτίνη και βοηθάει στο βάψιμο των καναρινιών.
 
Είχα μείνει με την εντύπωση, από διάφορες συζητήσεις οτι περιέχει σε αφθονία και τη μεθειονίνη. Ένα αμινοξύ που
ευθύνεται για το κοκκίνισμα των φτερών. Είναι και ο λόγος που την αποφεύγουν όσοι εκ των εκτροφέων επιδιώκουν το καθαρό κίτρινο χρώμα (κίτρινα μωσαϊκού).
 
Να πούμε ότι η μεθειονίνη είναι ένα από τα αμινοξέα ο ρόλος των οποίων είναι η σύνθεση των πρωτεϊνών. Συγκαταλέγεται στα βασικά αμινοξέα, αυτά δηλαδή που λαμβάνονται από τη διατροφή και δεν συντίθενται από τον ίδιο τον οργανισμό. Είναι δηλαδή απαραίτητο να λαμβάνεται από τη διατροφή σε περιόδους σωματικής ανάπτυξης αλλά και της δημιουργίας του πτερώματος στην οποία παίζει σημαντικό ρόλο.

Κατά πόσο επηρεάζει από μόνη της το βάψιμο των πουλιών δεν γνωρίζω. Ξέρω μόνο ότι η λουτεΐνη οποία ενισχύει το κίτρινο χρώμα τους. Κατά τα άλλα, τα καροτενοειδή (φυσικές χρωστικές ουσίες) που περιέχει η σπιρουλίνα μπορούν να χρωματίσουν τα πουλιά.
 
Παιδιά από χρωστικές δεν σκαμπάζω και πολλά αλλά η μεθειονινη με τη λυσινη είναι τα αμινοξέα που λείπουν από τους περισσότερους φυτικούς οργανισμούς και είναι πλήρως απαραίτητο να υπάρχουν με κάποιο τρόπο στη διατροφή των πουλιών, ειδικά στην ανάπτυξη και στην πτερορροια, αφού είναι απαραίτητες για να συντεθούν ζωικές πρωτεΐνες.

Το αυγό, η σόγια (στις ετοιμες αυγοτροφες -οι φυτικες πρωτεινες που αναφέρουν), η σπιρουλινα, η μαγια και η γύρη (αν και αυτη φημιζεται για την κυστινη της) ειναι τροφιμα που δινουν στα πουλια μας αυτα τα αμινοξεα.
 
Αν την σπιρουλίνα την προσθέσω στην αυγοτροφή που κάνω χωρίς νερό πειράζει;

Στο 1 κιλ τι ποσότητα να βάλω;

Η αυγοτροφη μου αποτελείται απο αυγοτροφη πατε, μια που εχει γαλα μεσα και την κανονικη, ολα τις orlux. Επίσης προσθεσα σουσαμι, γύρη, chia, περιλα και βοτανα. Αυγο δινω ξεχωριστα.

Υ. Γ. Τη συνταγή μού την είπε ένας φίλος μου.
 
Back
Top