Γενικά Η συμπεριφορά του καναρινιού μου είναι φιλική ή επιθετική;

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Vangos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Vangos

PB New Member
Καλημέρα παιδιά και ακόμη μια φορά συγχαρητήρια για το site σας και άλλο ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις συμβουλές που μοιράζετε άπλετα σε όλους εμάς τους νέους στον μαγικό κόσμο των πτηνών.

Θέλω την γνώμη σας για την συμπεριφορά του καναρινιού μου και για την ιστορία σας αναφέρω πως το απέκτησα πέρυσι το φθινόπωρο πως πέρασε πρώτη φορά πτερόροια μαζί μου το καλοκαίρι και κόντεψα να μαδήσω κι εγώ από το άγχος μου βλέποντας τον μαδημένο χαχαχαχαχχααχαχ αλλά ευτυχώς τώρα όλα καλά έχει ξεκινήσει και πάλι το τραγούδι.

Όταν τον φροντίζω αλλά και στον κενό χρόνο μου πάντα κολλάω το πρόσωπό μου στο κλουβί και του μιλάω και μέχρι πριν την πτερόροια ναι μεν δεν λαχταρούσε αλλά ήταν σε απόσταση όταν πχ έβαζα το χέρι μου να καθαρίσω κλπ πήγαινε ψηλά και πετάριζε φοβισμένος , 2-3 εβδομάδες τώρα ξεκίνησα τυχαία να του κρύβομαι κάτω από το κλουβί και όταν βγάζω το κεφάλι μου να του σφυρίζω και να τον φυσάω κι ενώ στη ν αρχή καθόταν μακριά τώρα πλέον με ακολουθεί γύρω γύρω όπου κι αν σταθώ και το χέρι μου ακόμη και έχει φτάσει στο σημείο να έρχεται και να μου τσιμπάει την μύτη το δάχτυλο να κουνάει τα φτερά του και να μην φεύγει από εκεί που έχω το πρόσωπό μου.

Η γυναίκα μου φωνάζει πως το πουλί φοβάται και μου επιτίθεται εγώ πάλι πιστεύω πως επικοινωνεί μαζί μου πως παίζει γιατί επίτηδες το πρωί βγαίνω στο μπαλκόνι δεν του δίνω σημασία και πηδάει στο μπροστινό ξύλο με τα φτερά ανοιγμένα και πάει πέρα δώθε όπως όταν του παίζω μέχρι να πάω κοντά κι εκεί χαλάει τον κόσμο , δεν ξέρω τι να πως έχω προβληματιστεί.

Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι παρόμοιο ? κάθε συμβουλή και πρόταση δεκτή και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια

Φιλικά Βαγγέλης

2-3 εβδομάδες τώρα ξεκίνησα τυχαία να του κρύβομαι κάτω από το κλουβί και όταν βγάζω το κεφάλι μου να του σφυρίζω και να τον φυσάω κι ενώ στη ν αρχή καθόταν μακριά τώρα πλέον με ακολουθεί γύρω γύρω όπου κι αν σταθώ και το χέρι μου ακόμη και έχει φτάσει στο σημείο να έρχεται και να μου τσιμπάει την μύτη το δάχτυλο να κουνάει τα φτερά του και να μην φεύγει από εκεί που έχω το πρόσωπό μου.

Η γυναίκα μου φωνάζει πως το πουλί φοβάται και μου επιτίθεται
εγώ πάλι πιστεύω πως επικοινωνεί μαζί μου πως παίζει γιατί επίτηδες το πρωί βγαίνω στο μπαλκόνι δεν του δίνω σημασία και πηδάει στο μπροστινό ξύλο με τα φτερά ανοιγμένα και πάει πέρα δώθε όπως όταν του παίζω μέχρι να πάω κοντά κι εκεί χαλάει τον κόσμο , δεν ξέρω τι να πως έχω προβληματιστεί.
Γεια σου Βαγγέλη. Έχεις δίκιο που προβληματίζεσαι.
Συμφωνώ απόλυτα με τη σύζυγό σου. Όσα περιγράφεις, είναι τυπική συμπεριφορά ενός καναρινιού που επιτίθεται και προσπαθεί να προκαλέσει εκφοβισμό. Δεν παίζει, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παίζει. Απλά συνέβη χρονολογικά το ακόλουθο: στην πρώτη φάση που κρυβόσουν κλπ, το πουλάκι καθόταν μακριά, στην πορεία διαπιστώνει ότι δεν πληγώθηκε, και προσπαθεί να σε απωθήσει και μάλιστα ακόμα κι όταν δεν του δίνεις σημασία. Με άλλα λόγια το παιχνίδι που του έκανες, του είναι δυσάρεστο. Και ναι, μεν δεν τα παίζει πια από τον τρόμο του, αλλά ναι, συνεχίζει να σε φοβάται και να μην σε θέλει. Δεδομένου λοιπόν ότι το στρες προκαλεί μεγαλύτερη ευαλωτότητα σε όλους τους οργανισμούς, αναφορικά με την υγεία τους, αλλά μειώνει και την αίσθηση ευζωίας που βιώνουν, καλό θα ήταν να σταματήσεις το παιχνίδι αυτό.
Στο μπαλκόνι που το έχετε, έχεις μεριμνήσει για προστασία από τα αρπακτικά;

Γεια σου Βαγγέλη. Έχεις δίκιο που προβληματίζεσαι.
Συμφωνώ απόλυτα με τη σύζυγό σου. Όσα περιγράφεις, είναι τυπική συμπεριφορά ενός καναρινιού που επιτίθεται και προσπαθεί να προκαλέσει εκφοβισμό. Δεν παίζει, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παίζει. Απλά συνέβη χρονολογικά το ακόλουθο: στην πρώτη φάση που κρυβόσουν κλπ, το πουλάκι καθόταν μακριά, στην πορεία διαπιστώνει ότι δεν πληγώθηκε, και προσπαθεί να σε απωθήσει και μάλιστα ακόμα κι όταν δεν του δίνεις σημασία. Με άλλα λόγια το παιχνίδι που του έκανες, του είναι δυσάρεστο. Και ναι, μεν δεν τα παίζει πια από τον τρόμο του, αλλά ναι, συνεχίζει να σε φοβάται και να μην σε θέλει. Δεδομένου λοιπόν ότι το στρες προκαλεί μεγαλύτερη ευαλωτότητα σε όλους τους οργανισμούς, αναφορικά με την υγεία τους, αλλά μειώνει και την αίσθηση ευζωίας που βιώνουν, καλό θα ήταν να σταματήσεις το παιχνίδι αυτό.
Στο μπαλκόνι που το έχετε, έχεις μεριμνήσει για προστασία από τα αρπακτικά;
Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή θα το σταματήσω κι ελπίζω ναι μην του άφησα κουσούρι μαζί μου γιατί 99,9% εγώ τον φροντίζω, ναι φυσικά είναι προστατευμένο και σε μεγάλο ευρύχωρο κλουβί , άλλωστε Αθήνα είμαι μόνο δεκαοχτούρες κυκλοφορούν γύρω εδώ που μένω και πλέον παπαγαλάκια που έχασαν το σπίτι τους στον Άγιο Κοσμά
Ευχαριστώ πάρα πολύ καλό απόγευμα

εγώ πάλι πιστεύω πως επικοινωνεί μαζί μου πως παίζει
Το ίδιο πιστεύω κι εγώ.
Το συνηθίζουν τα αρσενικά καναρίνια να συμπεριφέρονται μ'αυτό το τρόπο.
Τα ίδια κάνει και το δικό μου καναρίνι.
Μόλις σταματήσω να τον πειράζω αρχίζει και μου φωνάζει για να ασχοληθώ μαζί του.
άλλωστε Αθήνα είμαι μόνο δεκαοχτούρες κυκλοφορούν
Μην είσαι και τόσο σίγουρος, κυκλοφορούν και αρκετά αρπακτικά.
Εσύ δεν τα βλέπεις, αυτα όμως είναι ικανά να δουν και να ακούσουν το καναρίνι σου.
Χρειάζεται προσοχή, πάντα με προστασία το κλουβί σε εξωτερικό χώρο.

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
Το ίδιο πιστεύω κι εγώ.
Το συνηθίζουν τα αρσενικά καναρίνια να συμπεριφέρονται μ'αυτό το τρόπο.
Τα ίδια κάνει και το δικό μου καναρίνι.
Μόλις σταματήσω να τον πειράζω αρχίζει και μου φωνάζει για να ασχοληθώ μαζί του.

Μην είσαι και τόσο σίγουρος, κυκλοφορούν και αρκετά αρπακτικά.
Εσύ δεν τα βλέπεις, αυτα όμως είναι ικανά να δουν και να ακούσουν το καναρίνι σου.
Χρειάζεται προσοχή, πάντα με προστασία το κλουβί σε εξωτερικό χώρο.
Ευχαριστώ για τις συμβουλές Vada άρα κι εσύ πιστεύεις πως επικοινωνεί αν κατάλαβα σωστά και δεν είναι μόνο φοβική αντίδραση, σχετικά με την προστασία έχω και την τέντα κάτω όσο μπορώ να μην φαίνεται τον σκεπάζω και το βράδυ κι ελπίζω να μην συμβεί κάτι

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Vangos κάποτε είχα κ εγώ την ίδια απορία για το δικό μου καναρίνι. Διαβάζοντας το ποστ σου κ εγώ πίστευα ότι παίζει μαζί σου κ θέλει να επικρατήσει ως αρσενικό! Όμως, θα μπορούσε κ να σε φοβάται. Κ αν συμβαίνει αυτό, είναι πολύ κακό να το στρεσσαρεις όπως σου εξήγησε ο @ianos . Συμπέρασμα: διαπίστωσε το. Για λίγες μέρες μην κάνεις το παιχνίδι σας κ κάτσε δίπλα του. Βάλε στην πλευρά του κλουβιού που είναι κοντά σε σένα, μια αυγοθηκη με σπόρους κέρασμα ή ακόμα καλύτερα ένα κομμάτι μήλο με ένα μανταλάκι φρούτων ή ένα κομμάτι πιπεριά. Αν έρθει σε εσένα κ τρώει πάμε καλά. Κ αν ακόμα δεν φοβηθεί αν κάνεις κάποια κίνηση, ακόμα καλύτερα. Πάντως μην το φυσσας, τουλάχιστον το δικό μου καναρίνι το βρίσκει ενοχλητικό. Το επόμενο βήμα, είναι με ένα καλαμάκι (από καφέ) να του προσφέρεις ένα κομματάκι μήλο. Στην αρχή μπορεί να φοβηθεί αλλά μετά θα έρχεται να τσιμπήσει. Όταν δεις ότι για κάποιες μέρες αυτό το δέχεται κ έρχεται κ τρώει χωρίς φόβο, πας στο επόμενο βήμα. Κρατάς στο χέρι το κομματάκι μήλο κ το προσφέρεις κοντά στα κάγκελα του κλουβιού. Αν έρθει, είναι πολύ ενθαρρυντικό. Συνέχισε έτσι, ώστε να είσαι σίγουρος ότι δεν σε φοβάται. Το σημαντικό είναι να συνηθίσει την παρουσία σου κ την φωνή σου.

ελπίζω να μην συμβεί κάτι
Μην το αφήνεις στην τύχη του με την ελπίδα να μην συμβεί κάτι. Εσύ είσαι υπεύθυνος για αυτή τη ψυχούλα. Γι'αυτό προστατευτικό κλουβιού κ σίτα για τα κουνούπια. Θα βρεις στο διαδίκτυο έτοιμα προστατευτικά αλλά μπορείς να πάρεις κ ιδέες να φτιάξεις μόνος σου από την ενότητα ιδιοκατασκευές, αν έχεις το μεράκι.
Πάντως προστασία η τέντα δεν προσφέρει κ το κακό γίνεται σε ελάχιστο χρόνο. Υπάρχουν τραγικές ιστορίες στο φόρουμ που το αποδεικνύουν κ έχουν συμβεί σε αστικές περιοχές. Να το χαίρεσαι το καναρίνι σου.

Ευχαριστώ πολύ Μαίρη έχω αρχίσει να αγχώνομαι τώρα ειλικρινά , θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου έχεις δίκιο αν καταφέρω να τρώει από το χέρι μου τότε σίγουρα δεν φοβάται όποτε είναι όλα καλά και θα κοιτάξω να κάνω κάποια πατέντα για προστασία γιατί το κλουβί είναι μεγάλο είναι 100χ55χ60 εκατοστά
Ευχαριστώ πολύ και πάλι καλό σου βράδυ

Σχετικά με τα αρπακτικά στην Αθήνα, να σημειώσω τα ακόλουθα: κουκουβάγιες, γεράκια και ναι, δυστυχώς καρακάξες. Τώρα τελευταία έχουν εμφανιστεί (Ν. Σμύρνη μένω) και 1-2 κοράκια. Γενικά τα κορακοειδή είναι ευκαιριακοί θηρευτές, είναι παμφάγα και πανέξυπνα.
Όσον αφορά στους ελεύθερους παπαγάλους που ανέφερες, υπάρχουν ολόκληρα σμήνη από ringneck και monk (Quaker), των οποίων ο πληθυσμός αυξάνει σταδιακά. Αυτά πλέον ανήκουν στην ορνιθοπανίδα της Ελλάδας και πολλών Ευρωπαϊκών Χωρών (Ιταλία, Αγγλία...) και δεν είναι θηρευτές.

Σχετικά με τα αρπακτικά στην Αθήνα, να σημειώσω τα ακόλουθα: κουκουβάγιες, γεράκια και ναι, δυστυχώς καρακάξες. Τώρα τελευταία έχουν εμφανιστεί (Ν. Σμύρνη μένω) και 1-2 κοράκια. Γενικά τα κορακοειδή είναι ευκαιριακοί θηρευτές, είναι παμφάγα και πανέξυπνα.
Όσον αφορά στους ελεύθερους παπαγάλους που ανέφερες, υπάρχουν ολόκληρα σμήνη από ringneck και monk (Quaker), των οποίων ο πληθυσμός αυξάνει σταδιακά. Αυτά πλέον ανήκουν στην ορνιθοπανίδα της Ελλάδας και πολλών Ευρωπαϊκών Χωρών (Ιταλία, Αγγλία...) και δεν είναι θηρευτές.
Καλημέρα iano ναι το γνωρίζω φυσικά πως οι παπαγάλοι δεν είναι αρπακτικά αλλά κουκουβάγια στο Μοσχάτο που μένω όλη μου την ζωή δεν έχω ακούσει ποτέ, γεράκια ναι έχω δει στο κομμάτι ΣΕΦ με Taekwondo αρκετές φορές

Καλημέρα iano ναι το γνωρίζω φυσικά πως οι παπαγάλοι δεν είναι αρπακτικά αλλά κουκουβάγια στο Μοσχάτο που μένω όλη μου την ζωή δεν έχω ακούσει ποτέ, γεράκια ναι έχω δει στο κομμάτι ΣΕΦ με Taekwondo αρκετές φορές
Κουκουβάγια δεν έχω ούτε εγώ δει...αλλά είδα το ακέφαλο σώμα ενός καναρινιού μου σφηνωμένο στα κάγκελα, λίγο πριν ξημερώσει κι έβγαλα αυτό το συμπέρασμα μια και μένω ψηλά σε όροφο κι απέκλεισα γάτες, τρωκτικά και φίδια. Να συμπληρώσω ότι η τέντα ήταν κατεβασμένη και από όλες τις πλευρές. Επίσης έχω δει μπροστά στα μάτια μου γεράκι (μικρού μεγέθους) να αρπάζει σπουργίτι έξω από το μπαλκόνι μου και καρακάξες να επιτίθενται και να σκοτώνει καναρίνι.

Κουκουβάγια δεν έχω ούτε εγώ δει...αλλά είδα το ακέφαλο σώμα ενός καναρινιού μου σφηνωμένο στα κάγκελα, λίγο πριν ξημερώσει κι έβγαλα αυτό το συμπέρασμα μια και μένω ψηλά σε όροφο κι απέκλεισα γάτες, τρωκτικά και φίδια. Να συμπληρώσω ότι η τέντα ήταν κατεβασμένη και από όλες τις πλευρές. Επίσης έχω δει μπροστά στα μάτια μου γεράκι (μικρού μεγέθους) να αρπάζει σπουργίτι έξω από το μπαλκόνι μου και καρακάξες να επιτίθενται και να σκοτώνει καναρίνι.
Τέτοια λέγε μου τώρα να τον βάλω δίπλα στο κρεβάτι μου
Όπως και γίνει ευχαριστώ για τις προειδοποιήσεις

@Vangos καλημέρα. Στο Πέραμα που μένω, εκτός από γεράκια που έχουν δει οι κάτοχοι περιστεριών, τους γλάρους που έχουν κάνει την εμφάνιση τους δυναμικά, έχουμε κ τις καρακάξες. Ένα ζευγάρι μένει κάπου κοντά μου κ τις έχω δει από πολύ μικρή απόσταση. Τροφαντές (με ότι σημαίνει αυτό) μεγαλόσωμες με γυαλιστερό μαύρο χρώμα με λευκή μουντζούρα στα φτερά κ με τον χαρακτηριστικό κράξιμο. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση όταν τα έχουμε έξω τα καναρινάκια μας. Αυτά τραγουδάνε κ εκείνα εντοπίζουν. Η τέντα δεν τα πτοεί στο ελάχιστο. Κ είναι εύκολη τροφή.

Back