Γενικά Η σχέση χρώματος και φυσικής κατάστασης στους καρδινάλιους

Κανονικά στη φύση, το λαμπερό κόκκινο χρώμα του αρσενικού Καρδινάλιου δίνει μία ένδειξη στο θηλυκό, ότι είναι καλής ποιότητας ταίρι. Όπως δείχνει όμως μία νέα έρευνα, κάτι τέτοιο μπορεί να μην ισχύει για τους καρδινάλιους που ζουν σε αστικές περιοχές.

Ο χρωματισμός δεν αποτελεί ένδειξη καλή φυσικής κατάστασης, στις αστικές περιοχές​

Αρσενικός βόρειος Καρδινάλιος

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο έντονος κόκκινος χρωματισμός του βόρειου καρδινάλιου (Cardinalis cardinalis), σχετίζεται λιγότερο με τη φυσική κατάσταση των πουλιών που ζουν στα αστικά, παρά στα αγροτικά δάση. Με άλλα λόγια, είναι πιθανόν ακόμη και καρδινάλιοι με όχι τόσο καλή φυσική κατάσταση, να εμφανίζουν λαμπερό κόκκινο πτέρωμα όταν ζουν σε αστικές περιοχές.

Η Amanda Rodewald -καθηγήτρια του Ohio State University’s School of Environment and Natural Resources- η οποία συμμετείχε στην έρευνα, αναφέρει πως η σχέση μεταξύ του έντονου χρωματισμού του πτερώματος και της φυσικής κατάστασης του Καρδινάλιου, είναι πιο σαφής στις αγροτικές παρά στις αστικές περιοχές.

Αυτό σημάνει ότι η αστικοποίηση είναι δυνατό να διαταράξει την αρχέγονη ικανότητα των πουλιών να εκτιμούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στοιχεία, κατά την επιλογή των συντρόφων τους.

Η Rodewald διεξήγαγε την έρευνα με τον Todd Jones, προπτυχιακό φοιτητή και τον Daniel Shustack, κάτοχο διδακτορικού πτυχίου. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιοποιήθηκαν στο τεύχος του http://www.wilsonsociety.org/pubs/index.html.

Οι ερευνητές μελέτησαν 129 αρσενικούς και 145 θηλυκούς καρδινάλιος, οι οποίοι συνελέγησαν από 13 δάση του κεντρικού Ohio μεταξύ του 2006 και 2008. Κάθε δάσος αξιολογήθηκε για το ποσοστό της αστικοποίησης στις γύρω περιοχές του και κατόπιν οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα φτερών των καρδινάλιων, από κάθε περιοχή.

Τα φτερά φωτογραφήθηκαν και έπειτα οι φωτογραφίες αναλύθηκαν από ειδικό λογισμικό το οποίο μέτρησε την απόχρωση, τον κορεσμό και τη φωτεινότητα του κάθε φτερού. Επίσης, μέτρησαν τη μάζα σώματος και το μέγεθος των πουλιών για να καθορίσουν τη φυσική τους κατάσταση και την κατάσταση υγείας τους. Η φυσική τους κατάσταση καθορίστηκε κατόπιν μέτρησης του βάρος σώματος και στη συνέχεια τη σύγκριση του με το μέγεθος τους.

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια σχέση μεταξύ της φυσικής κατάστασης και του χρωματισμού των θηλυκών πουλιών και το αν ζούσαν σε αγροτικές ή αστικές περιοχές.

Για τα αρσενικά πουλιά που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, ο έντονος χρωματισμός του πτερώματος συσχετίζονταν με την καλή φυσική τους κατάσταση αλλά δεν υπήρχαν αντίστοιχες ενδείξεις για τα πουλιά που ζούσαν σε αστικές περιοχές.

Στους καρδινάλιους, όπως και σε πολλά άλλα είδη πουλιών, ο χρωματισμός του πτερώματός τους εξαρτάται από τη διατροφή τους. Μία διατροφή πλούσια σε καροτινοειδή, συστατικό που βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, βοηθά στη δημιουργία πτερώματος με βαθύ και φωτεινό χρωματισμό.

Παλιότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι στα δάση εντός των αστικών περιοχών υπάρχει τριπλάσια ποσότητα φρούτων με τα οποία μπορούν να τραφούν τα πουλιά.

Το γεγονός ότι τα φρούτα που είναι πλούσια σε καροτινοειδή είναι άφθονα στα δάση των αστικών περιοχών, μπορεί να αποτελεί το λόγο για τον οποίο η ποιότητα του πτερώματος των πουλιών που ζουν σε αυτές τις περιοχές, δε σχετίζεται άμεσα με τη φυσική τους κατάσταση, όπως αναφέρει η Rodewald, που είναι επίσης επιστήμονας του Ohio Agricultural Research and Development Center. Αντίθετα, στα δάση των αγροτικών περιοχών, μόνο τα εύρωστα άτομα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πηγές καροτινοειδών.

Η Rodewald συνεχίζει την έρευνά της μελετώντας το πώς η ποιότητα του πτερώματος των πουλιών σχετίζεται με τις ασφαλής περιοχές για τα πουλιά και την ικανότητά τους στην αναπαραγωγή.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το National Science Foundation, το Ohio Division of Wildlife, Schwab Associate Scholarship grant from The Ohio State University, and an undergraduate research grant from the College of Biological Sciences.

Σχετικό περιεχόμενο​

Βόρειος Καρδινάλιος (Cardinalis cardinalis)

 
Back
Top