Αναπαραγωγή Η φωλιά για τα παπαγαλάκια μου

Τι φωλιά χρειάζονται τα παπαγαλάκια, πως μπορείτε να τη βελτιώσετε και τι υλικά και εργαλεία θα χρειαστείτε αν θέλετε να την κατασκευάσετε μόνοι σας.

Οι φωλιές για παπαγαλάκια budgie​

Στην πατρίδα τους την Αυστραλία, τα παπαγαλάκια φωλιάζουν σε τρύπες δέντρων ή σε κουφάλες κλαδιών. Μπορούν επίσης να κάνουν τη φωλιά τους σε έναν κούφιο κορμό δέντρου, ανοιχτό από τη μία άκρη, ή στην κουφάλα ενός μεγάλου οριζόντιου κλαδιού.

Περισσότερα για τα αυστραλέζικα παπαγαλάκια budgie.

Ευτυχώς, δεν είναι ανάγκη να προσφέρετε στα παπαγαλάκια πιστά αντίγραφα μιας φωλιάς. Θα είναι ικανοποιημένα με φωλιές που βρίσκονται στο εμπόριο και που έχουν φτιαχτεί από λεπτές σανίδες ή κόντρα πλακέ.

Υπάρχουν δύο ειδών φωλιές για παπαγαλάκια
  1. Ένα κατακόρυφο κουτί με ένα άνοιγμα στο επάνω μέρος της μπροστινής πλευράς.
  2. Ένα άλλο, οριζόντιο, με μία τρύπα στο αριστερό ή δεξιό μισό της πίσω πλευράς.
Η επιφάνεια αυτών των τελευταίων είναι λίγο πιο μεγάλη και αποδεικνύονται καλύτερες αν υπάρχουν πολλοί νεοσσοί. Εξάλλου, κανένα αυγό δεν θα σπάσει όταν το θηλυκό, την ώρα που τα σκεπάζει, περνάει από το πλάι και δεν χρειάζεται να κάνει άλμα εις ύψος, όπως συμβαίνει με τις κατακόρυφες φωλιές.

Επίσης, είναι πιο εύκολο για τα μικρά να εγκαταλείψουν τη φωλιά, επειδή δεν σκαρφαλώνουν στη γλιστερή επιφάνεια για να βγουν.

Όλα αυτά λοιπόν συνηγορούν υπέρ του δεύτερου τύπου φωλιάς, αλλά και ο πρώτος διατίθεται πάντα προς πώληση ή κατασκευή.

Βαθούλωμα στο πάτωμα​

Βαθούλωμα στο πάτωμα της φωλιάςΤο σημαντικότερο στη φωλιά είναι το βαθούλωμα στο πάτωμα της, που πρέπει να έχει διάμετρο 10cm και βάθος 2-2,5cm, για να αποφευχθεί ο διασκορπισμός των αυγών. Προσθέστε στο πάτωμα της φωλιάς 1-2cm πριονίδι ή ροκανίδι. Έτσι υπάρχει μικρότερος φόβος να σπάσουν τα αυγά.

Έτσι απορροφάται και η υγρασία που δημιουργείται από τις κουτσουλιές των πουλιών και τα προστατεύει από μύκητες και παράσιτα.

Να σημειώσουμε ότι μερικά θηλυκά παπαγαλάκια δεν θέλουν να μπει τίποτα στον πάτο της φωλιάς. Αν στρώσετε ροκανίδι ή πριονίδι, πιθανό να το καθαρίσουν γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση μην ξαναπροσθέσετε υλικό.

Η είσοδος της φωλιάς​

Η είσοδος της φωλιάς πρέπει να έχει διάμετρο 4-5cm πρέπει να βρίσκεται απέναντι στο βαθούλωμα όσο πιο ψηλά γίνεται για να μην "αποδράσουν" τα νεογέννητα παπαγαλάκια πριν την ώρα τους. Είναι πολύ λειτουργικό να υπάρχει ένα καπάκι στο πάνω μέρος της φωλιάς ή μία πορτούλα στο πλάι της. Οι περισσότεροι εκτροφείς προτιμούν κάποιο σκληρό ξύλο ή MDF για την κατασκευή της φωλιάς. Αποφεύγετε φωλιές από υλικά που περιέχουν τοξικές κόλες ή άλλες βλαβερές για τα πουλιά ουσίες. Στο πάνω μέρος της φωλιάς ανοίξτε 2-3 τρυπούλες (0,5cm) για αρκετή παροχή οξυγόνου. Εύκολο και πρακτικό για τον εκτροφέα είναι ένα είδος φωλιάς "συρτάρι", που σας δίνει την ευκαιρία να ελέγξετε τα παπαγαλάκια σας χωρίς κόπο.

Αν δεν βλέπετε κανένα πρόβλημα στο να κλωσάνε τα παπαγαλάκια σας μέσα στο σπίτι, μπορείτε να τους κρεμάσετε στον τοίχο μια φωλιά σαν εκκρεμές. Αλλά και σε αυτή τη περίπτωση επίσης να βάζετε την τροφή μέσα στο κλουβί. Αν πάλι προτιμάτε τη φωλιά στο κλουβί και αυτό που έχετε έχει 1 πόρτα, μπορείτε να αφαιρέσετε τη ταΐστρα και στο άνοιγμα να προσαρμόσετε τη τρύπα της φωλιάς.

Περισσότερα για τις φωλιές των παπαγάλων.

Οδηγίες κατασκευής της φωλιάς​

Φωλιά για παπαγαλάκιαΣτην πρώτη προσπάθεια που έκανα για να κατασκευάσω φωλιά για παπαγαλάκια, το εγχείρημά μου απέτυχε μερικώς. Η φωλιά κατασκευάστηκε από κόντρα πλακέ θαλάσσης και μου κόστισε περίπου 10€ με μεντεσέδες και βίδες.

Το λάθος μου ήταν ότι βγήκε πολύ μεγάλη σε διαστάσεις (25 x 22 x 20 cm εσωτερικές) και το ξύλο είχε πάχος 10mm, ενώ η βάση κατασκευάστηκε από το ίδιο υλικό με πάχος 20mm. Το αποτέλεσμα είναι αυτό των φωτό η οποία πιστεύω ότι είναι εξαίσια, αλλά πολύ βαριά και μεγάλη.

Έτσι λοιπόν, αγόρασα μια έτοιμη μεγάλη με διαστάσεις 24 x 17 x 15 cm και πάχος ξύλου 8 mm στις μεγάλες πλευρές και 4mm στις 2 μικρές. Ο πάτος είναι από MDF πάχους 20 mm.

Εγώ απλά άνοιξα λίγο περισσότερο τη διάμετρο της τρύπας για τα αυγά και για την είσοδο του πουλιού, τη βάθυνα και την έφτασα στο 1,5cm. Πρόσθεσα γωνίτσες και κρικάκια για να τη στερεώσω εξωτερικά στο κλουβί και είμαι έτοιμος.

Πρόκειται για μία πανάλαφρη φωλιά που μου κόστισε 10€, όσα δηλαδή ξόδεψα για να φτιάξω την πρώτη!

Αν τελικά δε θέλετε να ασχοληθείτε με την κατασκευή, αγοράστε μια έτοιμη ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ φωλιά και όχι κάθετη.

Για να φτιάξετε τη φωλιά, πηγαίνετε σε ένα ξυλουργό, δώστε τις εσωτερικές διαστάσεις και αυτός θα κόψει τα ξύλα. Προτιμήστε κόντρα πλακέ θαλάσσης, τον πάτο με πάχος 2-2,5 εκ., το καπάκι και τα μεγάλα πλαϊνά πάχος 0,8 εκ και τα μικρά πλαϊνά 0,4 εκ για να μην έχει βάρος η κατασκευή.

Τα ξύλα θα σας στοιχίσουν μεταξύ 8€ - 10€ με την κοπή και ανάλογα με τον ξυλουργό.

Η κατασκευή μου​

  • Το κόψιμο που φαίνεται έγινε για να κουμπώσει η φωλιά στο κλουβί διότι υπήρχε το εμπόδιο του πλαστικού της σκάφης του κλουβιού (εικόνα 1).
  • Φωλιά του εμπορίου. Τις τρύπες στο καπάκι τις έκανα εγώ για εξαερισμό (εικόνα 2).
  • Η τοποθέτηση των γωνιών - κρίκων για τη στερέωση της φωλιάς στο κλουβί (εικόνα 3).
  • Τα εργαλεία που χρησιμοποίησα (εικόνα 4).
35folia-kataskevi-min.jpg 46folia-emporiou-min.jpg 57folia-emporiouekso-min.jpg 68folia-ergalia-min.jpg
 
Back
Top