Αναπαραγωγή Θάνατοι νεοσσών μετά από την τοποθέτηση δαχτυλιδιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stfns
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stfns

PB Member
Εγγραφή
22 Αυγ 2014
Μηνύματα
2.052
Πόλη
Καλλιθέα
Καλημέρα σε όλους. Πέρυσι σε μια γέννα τεσσάρων κόκκινων μωσαϊκων και ενώ είχα περάσει τα δακτυλίδια τους, την επόμενη μέρα βρήκα όλα τα μικρά νεκρά μέσα στη φωλιά. Φέτος, σε μια γέννα 2 κόκκινων μωσαϊκων, με το που έβαλα τα δακτυλίδια, την επόμενη μέρα βρήκα νεκρά και τα 2 μικρά. Η μητέρα ήταν η ίδια και τις 2 χρονιές, ενώ οι αρσενικοί διαφορετικοί. Χθες το πρωΐ που έλεγξα να δω αν τα δακτυλίδια ήταν στη θέση τους, τα μικρά ζούσαν ζητώντας τροφή. Τα τάϊσε κανονικά μπροστά στα μάτια μου. Οταν πήγα να τα ελέγξω ξανά το απόγευμα, ήταν νεκρά μέσα στη φωλιά και η μητέρα καθόταν σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Δεν διαπίστωσα πληγές στα κορμιά των μικρών, αλλά είδα ότι δεν ήταν ταϊσμενα. Προχθές το απόγευμα που τους πέρασα τα δακτυλίδια οι προλοβοι ήταν γεμάτοι τροφή. Η θηλυκιά είναι τριών ετών και εκτός από αυτές τις 2 αποτυχημένες γέννες δεν έχει άλλη στο ενεργητικό της.
 
Πριν την σβήσεις απο τον "χάρτη" της αναπαραγωγής, να την αφήσεις μόνη της στην ζευγαρώστρα χωρίς αρσενικό να βγάλει την επόμενη γέννα.
Υ. Γ Επειδή υπάρχουν και οι περίεργες, όταν περνάτε δακτυλίδια να παίρνετε έναν -έναν τους νεοσσούς μακρυά απο την φωλιά. Να δακτυλιδώνετε και να τον επιστρέφετε. Γενικότερα όμως, τα ίδια τα δακτυλίδια φυσικά, δεν μπορεί να έχουν κάποια ευθύνη για τους θανάτους.
 
@mgerom Συμφωνώ. Έχω μια απορία όμως. Υπάρχει περίπτωση να αμέλησε να ταϊσει στην προσπάθειά της να αφαιρέσει τα δακτυλίδια; Γιατί ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Όλα πήγαιναν ρολόι μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όπως κ πέρυσι άλλωστε.
 
Aν είχε πρόβλημα με τα δακτυλίδια θα εύρησκες σίγουρα μικρά στον πάτο και αίματα στα δάκτυλα και στον ταρσό. Αν ήταν απο αυτές που δεν ταίζουν θα υπήρχαν θάνατοι απο το γάλα τις δυό πρώτες μέρες. Για μένα αυτοί οι θάνατοι σημαίνουν κάτι απο τα δυό. Είτε υπάρχει ασθένεια. Είτε είναι υπερπροστατευτική και φοβάται να εγκαταλείψει την φωλιά μιας και υπάρχει αρσενικό στην ζευγαρώστρα. Εχω πολλά παραδείγματα για το δεύτερο. Τα μικρά ταΐζονται τις πρώτες μέρες με άγχος και διατηρούνται απο τα θρεπτικά συστατικά του κρόκου. Αργότερα και όσο οι απαιτήσεις αυξάνονται τόσο πιο ανεπαρκής γίνεται η διατροφή τους απο το φοβισμένο θηλυκό. Μια επέμβαση στην φωλιά είναι το τελειωτικό κτύπημα για κάποια θηλυκά, που πλέον δεν σηκώνονται για ολόκληρα 24ωρα (κάποιες φορές ψοφάνε και τα ίδια στην φωλιά). Γι' αυτό πρότεινω αυτό τον τρόπο δακτυλίωσης,όταν υπάρχουν "περίεργα" θηλυκά.
 
Back
Top