Φροντίδα Θέλουμε έναν African grey αλλά δεν ξέρω αν είμαι έτοιμη

Kallimera

PB New Member
Εγγραφή
14 Αυγ 2021
Μηνύματα
7
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα! Είμαι εντελώς καινούργιο μέλος στην ομάδα σας. Από μικρή ο μπαμπάς μου έφερνε πολλά πουλάκια στο σπίτι άρα έχω μεγαλώσει με καναρίνια, καρδερίνες που τις ταΐζαμε στο χέρι με οδοντογλυφίδες μέχρι να μεγαλώσουν, παπαγαλάκια, ορτύκια, λούγαρα,μέχρι και πληγωμένο αετό είχε φέρει και τον κρατήσαμε στην βεράντα μέχρι να φτιάξει το φτερό του. Πλέον ζω με την οικογένειά μου στην Αθήνα, σε διαμέρισμα, 5 άτομα, 2 γάτες, 1 σκύλο, 1 καναρίνι. Πολλά αλλά τα βγάζω πέρα. Σε σημείο που ο γιός μου 11 ετών στις 18 θέλει τόσο μα τόσο πολύ έναν African grey. Χρόνια βλέπει σε γνωστό κατάστημα τέτοιου είδους πουλιά και τα έχει αγαπήσει. Με γοητεύει κι εμένα η ιδέα ΑΛΛΑ δε ξέρω αν είμαι έτοιμη. Δε ξέρω αν φωνάζει πολύ και όλη την ημέρα. Δε ξέρω πόσες ώρες χρειάζεται εκτός κλουβιού, δε ξέρω αν κουτσουλαει παντού, δε ξέρω αν καταστρέφει πράγματα, δε ξέρω τι ώρες πρέπει να κοιμάται. Επίσης, ο γιός μου τον θέλει στο υπνοδωμάτιό του. Τι θα γίνεται όταν είναι σχολείο και γυρνώντας έχει ιδιαίτερα και διάβασμα; Αν τον πάρω εγώ, φοβάμαι ότι θα δεθεί μαζί μου-όπως όλα τα υπόλοιπα ζώα- και ότι θα θεωρεί εμένα αφεντικό και δε το θέλει ούτε ο γιός μου, ούτε εγώ. Εγώ γενικά θέλω και μου αρέσει να ασχολούμαι, αλλά έχω ένα θέμα με την τάξη και την καθαριότητα και τις ώρες ύπνου, με την ησυχία. Και η ερώτησή μου είναι, μήπως είμαι υπερβολική και μεγαλοποιώ τα πράγματα ή είναι όπως τα σκέφτομαι; Μακάρι να μου απαντήσετε, για να πω στον γιο μου να ελπίζει σε δώρο γενεθλίων σε African grey ή όχι.
 
Το πρώτο που έχω να πω είναι μπράβο που έχετε τόσα ζωάκια και μαθαίνουν και τα παιδάκια από μικρά με κατοικίδια γιατί πραγματικά είναι αξιολατρευτα και σου φτιάχνουν την διάθεση παρόλο που έχουν υποχρεώσεις. Εγώ 3 παπαγάλους έχω μεσαίου μεγέθους και οι δικοί μου πολλές φορές ενοχλούνται, τέλος πάντων στο θέμα μας. Δεν έχω ζακο αλλά ξέρω κάποια πράγματα. Το στάνταρ ωράριο που πρέπει να κοιμούνται είναι 12 ώρες. Εκτός κλουβιου καλό θα ήταν να το αφήνεις 2 ώρες αλλά αν θες μπορείς και παραπάνω. Για τις κουτσουλιές όταν το αφήνεις έξω είναι ένα θέμα, θα κάνει κάποιες κουτσουλιές αλλά δε ξέρω αν μπορείς να το μάθεις να κάνει μόνο στο κλουβί γιατί είναι πολύ έξυπνα. Για το αν θα καταστρέφει πράγματα πιθανότατα ναι γιατί έχουν την τάση να εξερευνάνε αντικείμενα οι παπαγάλοι με το ραμφος τους. Για τον θόρυβο αφού μπαίνει στην κατηγορία των μεγάλων παπαγάλων πρέπει να έχει αρκετά δυνατή φωνή, αν είστε σε πολυκατοικία μπορεί να ενοχληθούν και οι γείτονες, τα θυληκα πάντως φωνάζουν λιγότερο. Με ποιον θα δεθεί περισσότερο έχει να κάνει με τις ώρες πόσες ώρες περνάει με τον καθένα αλλά και πόσο το φροντίζει ο καθένας, επίσης αν είναι θυληκο πιθανοτα να δεθεί με αρσενικού γένους άνθρωπο, ενώ αν είναι αρσενικό το αντίστροφο. Για την τιμή από 800 νομίζω ξεκινάει μέχρι 1000 και κάτι, φροντιστε να το πάρετε από εκτροφέα ήμερο και απογαλακτισμενο. Και να του παρέχετε αρκετά μεγάλο κλουβί με αρκετά παιχνίδια.
 
Καλησπέρα, όχι τα πουλια δεν πρέπει να κοιμούνται στα υπνοδωμάτια, ειδικά ο ζακο παράγει πούδρα η οποία δημιουργεί σε βάθος χρόνου αναπνευστικά προβλήματα! Επίσης όπως θα σου πουν οι κατοχοι δεν είναι σίγουρο ποιον θα αγαπήσει και ποιον θα δαγκώνει, αν πχ θέλει εσένα κ οχι τον μικρό τι θα κάνετε;
 
Καλησπέρα, είναι όμορφο πολύ που το παιδάκι σου γοητεύεται από τα γκριζακια. Είναι πραγματικά σαγηνευτικό ειδος. Σαν μητέρα όμως και ζωόφιλη από αυτά π διάβασα παραπάνω είμαι είμαι σίγουρος πως θα κανεις το καλύτερο
Δυστυχως, οι συνθήκες που περιγραφεις είναι ακατάλληλες για να φέρεις στο σπίτι σου ένα "human imprinted" αφρικανικό γκρίζο.

Έχουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες σαν ζωντανά τις οποιες δυσκολευόμαστε αρκετα οι κάτοχοι νά τις καλύψουμε.
ζουν σε καταπρασινα δάση με επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας που δεν "ταιριάζουν" με το υπνοδωμάτιο η με τα σαλόνια μας.

Έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αντίληψη ( πραγματικά ο σκύλος φαίνεται "χαζός" μπροστά τους) με αντίβαρο ένα πολύ ευαίσθητο ψυχικό κόσμο. Στρεσσαρονται πιέζονται στρνοχωριοβται βασανίζονται με το παραμικρό ξέσπουν πάνω τους η στον περίγυρο τους.

Ο γιος σου είναι τώρα 11...σε λίγα ομως χρόνια όταν το ζακο σου θα είναι πλέον έτοιμο για αναπαραγωγή και σίγουρα ζευγαρωμενο με εκεινον εφόσον εκείνος έχει το καρδιοχτύπι ήδη θα ασχολείται τα πρώτα χρόνια ασταμάτητα...είναι βέβαιο ότι θα δεθούν σίγουρα πολύ. Ο γιος σου όμως θα έχει ένα κατοικίδιο το οποίο απλά θα αγαπάει πολύ. Για Το ζακο όμως θα είναι ο γιος σου το ταίρι του. Θα έρθουν σπουδές στρατός έρωτες ταξιδια εργασία θα αφήνει αναγκαστικά το παπαγάλο λιγο "πίσω" κ όλο και πιο πολυ πίσω. Κάτι το οποίο θα στεναχωρεί βαθιά το ζακο μια και αυτο θα Χρειάζεται το γιο σου/το ζευγάρι του όλη ημέρα στο πλάι του και κάθε μέρα.

Επιπρόσθετα, Γάτες/ σκύλοι είναι ένα μια καθημερινή απειλή για τη φύση τους και Ένα Μόνιμο στρες για το ζακο σου

Εάν εσυ όμως είσαι έτοιμη για ένα ζακο ( ζουν αρκετες δεκαετίες) τότε αλλάζει λιγο, εφόσον πρωτίστως ενημερωθεις άρτια για τις ανάγκες αλλά κ για την ευθύνη π πρόκειται να αναλάβεις και για όλα αυτά π ενδεχομενως να χρειαστεί να «αλλαξεις» στη καθημερινότητα σου για να ανθίσει αυτο το ειδος μαζί σας.
 
@Kallimera Καταρχας καλως ηρθες στην παρεα μας! Αυτο που θα ηθελα μονο να σου πω, περα απο τις συμβουλες των φιλων μας που γνωριζουν για το συγκεκριμενο ειδος, ειναι να μην βιαστεις λογω γενεθλιων του γιου σου. Εγω πηρα τα budgie μου για δωρο εκπληξη στην κορη μου. Διαβασα τα παντα για την διατροφη τους και τις συνθηκες διαβιωσης τους αλλα δεν επεσε στην αντιληψη μου το απο που θα μπορουσα να τα προμηθευτω. Ουτε ηξερα οτι υπηρχαν εκτροφεις απο τους οποιους θα μπορουσα να παρω ημερα και σιγουρα υγιη. Βεβαια ημουν τυχερη και παρολο που τα πηρα απο πετ σοπ περα απο ενα μικρο θεμα που ειχα με το θηλυκο, ειναι μια χαρα. Οποτε κανεις πολυ καλα που το ψαχνεις κι αν το αποφασισεις ας ειναι και μετα τα γενεθλια του.😉 Παντως να χαιρεσαι την μεγαλη παρεα που ηδη εχεις!
 
@Kallimera
Καλησπέρα😏
Έχω και εγώ ένα γιό έντεκα ετών, ο οποίος είναι η αιτία που αυτή την στιγμή φροντίζω ένα African grey ενάμισι ετών.
Τα παιδιά σ'αυτή την ηλικία θέλουν έναν παπαγάλο που να έρχεται στο χέρι τους για παιχνίδια και να μιλάει, και είναι λογικό.
Δεν γνωρίζω πόσο ο μικρός σου το έχει με τα ζωάκια, θεωρώ όμως ότι το συγκεκριμένο είδος είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ένα παιδί σε αυτή την ηλικία.
Πρόκειται για ένα παπαγάλο που ήδη στην ηλικία των τεσσάρων μηνών είναι περίπου 500 gr ,με γαμψά νύχια, και δυνατό ράμφος που δεν διστάζει να το χρησιμοποιήσει.
Οπότε πιστεύω ότι με τα πρώτα δυνατά δαγκώματα, που είναι κάτι το φυσιολογικό ο μικρός θα απογοητευτεί και θα αρκεστεί να το ταΐζει από απόσταση.
Επίσης ένα σημαντικό θέμα είναι τα ωράρια του παιδιού και του παπαγάλου.
Όταν ο μικρός θα έχει ελεύθερα χρόνο ο παπαγάλος θα πρέπει να κοιμηθεί.
Συνήθως τα African grey που ζουν μόνα τους αποκτούν ισχυρούς δεσμούς με τον φροντιστή τους, που στην συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω θα είσαι εσύ.
Η γνώμη μου είναι ότι αν θέλεις παπαγάλο για σένα πάρε African grey, άν θέλεις για το γιό σου καλύτερα ένα μικρό budgie ή cockatiel που εκπαιδεύονται και εύκολα.
 
@Vada Πω πω! Πόσο σωστά είναι όλα αυτά που είπες!Κι εγώ σήμερα το πρωί του έλεγα οτι ο παπαγάλος στις 21:00 το πολύ θα πρέπει να κοιμάται, κι εκείνη την ώρα ο ίδιος θα επιστρέφει από την κολύμβηση και θα έχει τον ελεύθερο χρόνο του!Ευχαριστώ που με επιβεβαιώνεις! Είχα cockatail και μάλλον θα ξαναπάρω. Άντε το πολύ ένα όμορφο κουακερ/μονκ!
[automerge]1628982524[/automerge]
@marapo Κατ' αρχάς, ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! Ναι,αν είναι, από Σεπτέμβρη που επιστρέφουμε στη βάση μας και βλέπουμε!
[automerge]1628982597[/automerge]
@thunderfck Είσαι σε όλα σωστός! Τι να πω! Ευχαριστώ πολύ!
[automerge]1628982761[/automerge]
@takis1964 Όντως, παράγει πούδρα; 🙄 Δε γνώριζα κάτι τέτοιο και ευχαριστώ που με ενημέρωσες! Αυτό ισχύει μόνο με τον Ζακό ή με όλους τους παπαγάλους;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top