Γενικά Θέλω έναν παπαγάλο, ποιο είδος μου προτείνετε;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Jack
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Jack

PB New Member
Εγγραφή
22 Σεπ 2021
Μηνύματα
7
Πόλη
Σύρος
Καλησπέρα, ονομάζομαι Άκης, είμαι από την Σύρο και είμαι εντελώς αρχάριος. Όπως λεει ο τίτλος θέλω έναν παπαγάλο, για την ακρίβεια θέλω 2. Έχω καταλήξει στο οτι θέλω ringkneck, εναλλακτικά μονκ. Κάποιες ερωτήσεις:
-Μπορώ να πάρω έναν παπαγάλο τώρα, και άλλον ή και περισσότερους στο μέλλον; Θα έχουν θέματα κυριαρχίας του χώρου, τσακωμούς κλπ; Πρέπει να τους πάρω μαζί;
-Έχω μετατρέψει ένα κομμάτι της αυλής σε κλουβί (φωτό παρακάτω), μπορούν να έχω παπαγάλους εκεί και το χειμώνα ή/και τα βράδυα. Μπορώ να καθυστερησω δηλαδή την αγορά κλουβιού για να πάρω ένα μεγάλο που θέλω και να μην ξοδέψω σε κάποιο προσωρινό;
-Ποιο είδος μου προτείνετε;
Κάθε συμβουλή καλοδεχούμενη. Ευχαρισώ πολύ, καλώς σας βρήκα 😁
 

Συνημμένα

  • IMG-20210922-183632.webp
    IMG-20210922-183632.webp
    301,3 KB · Προβολές: 36
  • IMG-20210922-183729.webp
    IMG-20210922-183729.webp
    341,6 KB · Προβολές: 36
Αν είσαι ανάμεσα σε ρινκνεκ και μόνκ θα σου πρότεινα καλύτερα μόνκ, είναι λίγο πιο εύκολα και πιο άφοβα. Αν πάρεις δύο καλύτερα να είναι το ίδιο είδος και διαφορετικό φύλο για να μην υπάρχουν τσακωμοι. Επίσης πολύ καλή δουλειά αυτό που έχεις κάνει στην αυλή αλλά νομίζω πως όταν κρυώσει ο καιρός θα πρέπει να τα βάζεις μέσα να είναι ζεστα.
 
Ωραία σ ευχαριστώ πολύ , στα μονκ καταλήγω κι εγώ. Θέλω ένα κοινωνικό είδος και θέλω ζευγάρι για να έχουν συντροφιά ακόμα και τις ώρες που λείπω. Επίσης θέλω να τους προσφέρω όσο περισσότερο χώρο έχω την δυνατότητα και δεν μου αρέσει η ιδέα να τα έχω στο κλουβί, γι αυτό και διαμόρφωσα έτσι την αυλή. Ωστόσο διαβάζω πως αν τα έχω εκεί, δεν θα μου δίνουν σημασία και τέλος πάντων δεν θα εξοικιωθούν μαζί μου ούτε θα μπορέσω να τα εκπαιδεύσω. Γνώμες;
 
Άκη ο χώρος αυτός δεν μου φαίνεται ασφαλής για να ζουν εκεί μόνιμα πουλιά. Η κατασκευή δεν δείχνει στιβαρή, το σύρμα δεν είναι στερεωμένο σε όλο του το μήκος στον τοίχο και δεν υπάρχει σκεπή. Είναι για μόνο υπο επιτήρηση όταν είσαι εκεί. Χρειάζεαι ένα κανονκό κλουβί για να έχεις τα πουλιά μέσα στο σπίτι και να τα χαίρεσαι όλο το χρόνο ανεξαρτήτως εποχής.

Σε κάτι τέτοιο δυο Μονκ θα είχαν το χώρο που χρειάζονταν για να είναι ασφαλή τις ώρες που λέιπεις.
 
@Jack κοίτα, αν είναι δύο πουλιά μαζί από όσο έχω διαβάσει δεν θα είναι τόσο δεμένα μαζί σου γιατί θα έχουν το ένα το άλλο. Επίσης όπως σου λέει και ο χρήστης Φοίβος (δεν θυμάμαι το όνομα του και τον αναφέρω με βάση το όνομα χρήστη) είναι απαραίτητο να τους παρέχεις ένα κλουβί, όχι μόνο για τις καιρικές συνθήκες δηλαδή να τα βάζεις μέσα όταν είναι πολύ κρυο-ζεστη και να τα ξαναβγαζεις κτλ αλλά το κλουβί λειτουργεί και σαν σπιτάκι για αυτά το θεωρούν κάτι δικό τους, και παίζουν σε αυτό μπορείς να τους βάλεις και παιχνίδια για να δουλεύουν το ράμφος τους και να παίζουν με αυτά, θα έχουν και τη τροφή τους και το νερό τους. Επίσης το κλουβί που σου προτείνει ο χρήστης Φοίβος είναι όντως τέλειο και ακριβώς κατάλληλο αλλά αν δε μπορεις να διαθέσεις τόσα χρήματα (κοστιζει πάνω από 250 ευρώ) μπορείς να βρεις ποικιλία κατάλληλων κλουβιων σε πετ σοπ με λίγο ψάξιμο.
 
Η κατασκευή στην φωτογραφία δεν είναι ολοκληρωμένη και φυσικά θα διπλο-τριπλο τσεκαριστούν τα πάντα πριν μπουν πουλιά εκεί. Ακόμα θέλω να βάλω οριζόντια κλαδιά σε διαφορα ύψη, κούνιες από σχοινιά (αν και δημιουργει δικές του και το γιασεμί), ραφάκια, παιχνίδια και γενικά θα είναι ένας χώρος σαν πάρκο αναψυχής για τους παπαγάλους. Δυνατότητα να σκεπαστεί ένα κομμάτι υπάρχει.

Αν πάρω πρώτα το ένα, και μετά από κάποιους μήνες το δευτερο θα έχω πρόβλημα; Θα ψάξω κλουβί σε τέτοιες διαστάσεις πάντως μήπως βρω κάτι οικονομικότερο
 
Θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ ωραίος χωρος για παπαγάλους αλλά θέλει εμπειρία και χρήματα για να γίνει όπως πρέπει. Αυτό που δεν ξέρω πως θα μπορούσε να διορθωθεί είναι το χειμώνα που θα έχει κρύο.
 
Δυστυχώς όσο και να το τσεκαρεις αυτός ο χώρος δεν είναι κατάλληλος.
1 Για τον χειμώνα.
2 χρειάζεται οροφή, όχι μόνο για την βροχή αλλά και για της κουτσουλιές από τα έξω πουλιά που σίγουρα θα μαζευτούν (με πολλές ασθένειες).
3 Αυτά τα δύο αυτακια που φαίνονται στην δεύτερη φωτογραφία κάτω κάτω θα το βάλουν στόχο ζωής να τρυπώσουν μέσα εκεί όπως και πολλά άλλα ποντίκια, φίδια
4 https://community.petbirds.gr/media/Γιασεμί-jasminium-spp.1673/

Τέλος ίσως με επιτήρηση και μόνο θα είναι ωραία να πίνεις το καφεδάκι σου μαζί του εκεί αλλά θα πρέπει να έχει εξοικειωθεί πλήρως ο παπαγάλος μαζί σου, πράγμα δύσκολο αν θέλεις να πάρεις πολλούς.
 
Τι εννοείτε να τα έχω εκεί υπό επιτήρηση; Μην τυχόν και δραπετεύσουν; Αν είμαι δηλαδή παρόν τι αλλάζει;

Για αρχή λέω να ξεκινήσω με έναν παπαγάλο και το μεγαλύτερο κλουβί που σηκώνει η τσέπη. Για λόγους οικονομικούς αλλά και για να εξικοιωθεί το πουλί μαζί μου κι εγώ μαζί του ως αρχάριος. Ο παπαγάλος θα είναι μέσα στο σπίτι. Αρχικά το πουλί θα βγαίνει εκεί όταν θα είμαι και εγώ για να συνηθισει τον χώρο κλπ, αλλά στο μέλλον θέλω την μέρα που εγώ θα λείπω στη δουλειά, όταν είναι καλος ο καιρός το κλουβί να βγαίνει έξω και να το ανοίγω για να μπορεί ο παπαγάλος να παίζει, να εξασκείται κλπ. Όταν θα είμαι και εγώ στο σπίτι το κλουβί θα είναι μέσα στο δωμάτιο αλλά η μπαλκονόπορτα θα μένει ανοιχτή και ο παπαγάλος θα μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει. Το βράδυ θα κοιμάται μέσα.
Θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ ωραίος χωρος για παπαγάλους αλλά θέλει εμπειρία και χρήματα για να γίνει όπως πρέπει. Αυτό που δεν ξέρω πως θα μπορούσε να διορθωθεί είναι το χειμώνα που θα έχει κρύο.
Δηλαδή, τι πιστεύεις θα μπορούσα να κάνω;
 
Να έχεις πάντα υπόψιν σου ότι οι παπαγάλοι είναι ιδιαίτερα έξυπνα ζώα και πολύ περίεργα επίσης. Στο πρώτο κενό, άνοιγμα πόρτας, τυχόν κακοτεχνία κτλ θα το σκάσουν με ταχύτητα πτήσης που δεν έχεις ξαναδεί.. :)
Τώρα αν η κατασκευή γίνει ιδιαίτερα προσεκτική και οι παπαγάλοι έρχονται εύκολα ώστε να μπουν στο κλουβί τους, χωρίς κυνήγι κτλ, θα τους άφηνα να απολαύσουν ένα πιο ελεύθερο πέταγμα πάντα όμως με τη παρουσία μου.
Ποτέ μόνοι τους και φυσικά από τη στιγμή που δεν θα υπήρχαν και άλλα πουλιά στη σίτα.
Εννοείται ότι αφού η σίτα τα προστατεύει από αρπακτικά θα τα άφηνα έξω στο κλουβί τους όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
 
Τι εννοείτε να τα έχω εκεί υπό επιτήρηση; Μην τυχόν και δραπετεύσουν; Αν είμαι δηλαδή παρόν τι αλλάζει;

Αλλάζει στο ότι όταν για παράδειγμα δεις το πουλί να έχει "κολλήσει" και να προσπαθεί να σηκώσει το σύρμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο (το πιθανότερο να μην μπορεί να γίνει σε κλάσματα δευτερολέπτου αυτό) θα το σταματήσεις και θα το μαζέψεις. Αν τρυπώσει κάποιο άλλο ζώο στο κλουβί του επίσης μπορείς να το δεις να αποτρέψεις μια επίθεση. Και χίλια-δυο άλλα σενάρια που ούτε σου περνάνε απο το μυαλό ότι μπορεί να συμβούν.
 
Ωραία σ ευχαριστώ πολύ , στα μονκ καταλήγω κι εγώ. Θέλω ένα κοινωνικό είδος
καλησπέρα
Γενικά να ξέρεις ότι τα μόνκ είναι πιο φασαριοζικα από τα ringneck αλλά και πιο έξυπνα (πονηρά). επίσης αν πάρεις ένα στην αρχή και δεθεί μαζί σου θα φωνάζει αρκετά αν δεν του δίνεις σημασία. από την άλλη αν πάρεις δύο κατευθείαν δεν θα σου πολυδινουν σημασία.
τέλος ένα καλό κλουβί είναι απαραίτητο, σκέψου ότι δεν θα αγοράζεις συνέχεια κλουβιά... μια φορά θα το πάρεις...
 
Back
Top