Γενικά Θέλω ένα παραδείσιο πιγκουινάκι (java finch) κι έχω απορίες

Maria Tito

PB New Member
Εγγραφή
9 Οκτ 2018
Μηνύματα
154
Πόλη
Ηράκλειο
Καλησπερα σας! 🙂

Επειτα απο τις πολλες αποριες μου σχετικα με τα καναρινακια -που απεκτησα προσφατα- και που εμαθα πολλα και σπουδαια πραγματα για την γενικη φροντιδα τους κλπ, ηρθε η ωρα να μαθω και για τα υπεροχα αυτα πουλακια (java finch) που προσφατα ανακαλυψα και με ξετρελαναν!
Λιγες εβδομαδες πριν, πηγα στο φυτωριο της γειτονιας μας για χωμα, φυτα κλπ και ο ιδιοκτητης ειχε στο μαγαζι του ενα ζευγαρακι απο αυτα τα παραδεισια ασπρο-μαυρο-γκρι 'πιγκουινακια'. Τα βρηκα τοσο αξιολατρευτα ετσι 'μπουμπουλικα' που ηταν που ξετρελαθηκα! Τι τα χρωματα τους, τι το αστειο φατσονι τους με το κοκκινο μυταρολακι τους, τι το γλυκο και μελωδικο τραγουδι του αρσενικου και που καθοταν μαζι κολλητα σαν τα lovebirds, ηταν σκετη γλυκα!
Και καθε φορα που παω για χωμα, φυτα κλπ και τους μιλαω, μου ανταποκρινονται με γλυκες μελωδιες, ιδιως το αρσενικο μου τραγουδαει αμεσως, εχουν ηρεμο βλεμμα και ειναι και θαρραλεα. Οποτε σιγουρα θελω να αποκτησω ενα τετοιο αρσενικο (μονο για τραγουδι και παρεακι) καποια στιγμη.

Οι βασικες αποριες μου λοιπον, ειναι οι εξης (εννοειται οτι θα μελετησω τα σχετικα θεματα απο εδω):

Ισχιει για την φροντιδα των παραδεισιων πιγκουινων οτι ισχιει και για τα καναρινια;

Δηλαδη, διαμονη σε 60αρα ζευγαρωστρα ανα πουλακι με δυο η' τρεις ξυλινες πατηθρες;

Η διατροφη τους διαβασα οτι ειναι φρουτα-λαχανικα-χορταρικα και οι σποροι παπαγαλων.
Ισχιει η' χρειαζονται και κατι περισσοτερο (αποξηραμενα εντομα και ξηρα σκουλικια); Αν ναι, σε τι ποσοτητα και συχνοτητα;
Μπορειτε να μου προτεινετε καποιες καλες μαρκες συσκευασμενων τροφων για αυτα τα παραδεισια;

Κι απο αυγο-αυγοτροφη τα καλυπτει η ουδετερη των καναρινιων; (πχ η easyyem)
Στην ιδια συχνοτητα με τα καναρινια; (μια φορα την εβδομαδα τον χειμωνα και δυο-τρεις την περιοδο πτερροροιας);

Ισχιει και το καθημερινο μπανακι να υποθεσω, ε; Επειδη ειναι λιγο μεγαλυτερα σε μεγεθος απο τα καναρινακια, τα καλυπτει η εξωτερικη κρεμαστη μπανιερα η' πρεπει να παρω μεγαλυτερη παπαγαλων;

Ειναι πουλακια που μπορουν να ζησουν μονα τους σε ενα κλουβι (οπως τα καναρινια) η' θελουν παρεα -οπως τα lovebirds- (επειδη καπου διαβασα οτι ειναι πτηνα που συνυπαρχουν ηρεμα σε ομαδικα κοπαδια);

Διαβασα οτι ειναι ανθεκτικα σαν πτηνα, εχουν ομως καποια ευαισθησια σε κατι που πρεπει να προσεξω;

Ειναι ενταξει να μπει το κλουβι στον ιδιο εξωτερικο χωρο στην βεραντα με τα καναρινια (με προστασια απο ρευματα αερα, εντομα κλπ);

Υπαρχουν καποια βασικα links εδω προς μελετη για τα παραδεισια πιγκουινακια, που ειναι σημαντικο να γνωριζω;

Αυτα, κι ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο και τις απαντησεις οσων συμμετεχουν στην συζητηση! 🙂
 
Είναι πραγματικά πανέμορφα και όπως λες αρκετά "ανθεκτικά". Είχα ένα ζευγάρι, το θηλυκό πέθανε και τα τελευταία 3 χρόνια ζει μόνος ο αρσενικός σε μεγάλο κλουβί για κοκατιλ αλλά με μικρό διάκενο. Αν είχα τη δυνατότητα να βρω τέτοιου είδους πουλιά από αξιόπιστους ανθρώπους θα του έπαιρνα σίγουρα πάλι παρέα. Δύο μαζί είναι καλύτερα κατά τη γνώμη μου. Εξάλλου εγώ άκουγα τον αρσενικό να κελαηδαει μόνο όταν προσπαθούσε να προσεγγίσει τη θηλυκιά. Έκτοτε δεν ξανακελαηδησε.
Τροφή μισή για κοκατιλ και μισή για μπατζι για να μην έχει πολλούς ηλιόσπορους. Λατρεύει τα φρούτα και τα λαχανικά και είναι γενικά δεκτικά σε νέες γεύσεις όπως και τα καναρίνια.
Εσύ ήταν να μην ξεκινήσεις. Τώρα πήρες φόρα :D
 
Βασια, εισαι υπεροχη! Θα διαβασω το λινκ που παρεθεσες, κι αν εχω αποριες, θα επανελθω.
Ευχαριστω πολυ! :-D

Ζωη, ειδες τι γλυκουλικα που ειναι; Εσυ ειχες και την εμπειρια μαζι τους, και ειδες τι ξεχωριστα πουλακια ειναι!
Βεβαια, λατρευω ολα τα ζωακια, αλλα τα πουλακια μου βγαζουν κατι πιο τρυφερο ετσι μικρουλικα που ειναι! Αν πηρα φορα, δεν ξερω, σιγουρα ομως θελω τα πουλακια μου να νιωθουν οσο πιο ομορφα γινεται, και γι' αυτο προσπαθω να γνωριζω εκ των προτερων τα βασικα και σημαντικα της γενικης φροντιδας τους... 🙂
 
Λοιπον, καλυφθηκα με το αρθρο που μου παρεθεσες, Βασια, εχω ομως δυο αποριες, οποιος ξερει, ας μου πει.

Επειδη ειναι λιγο πιο μεγαλοσωμα τα πιγκουινακια απο τα καναρινια, αρα εχουν και λιγο πιο μεγαλα ποδαρακια, αυτο σημαινει οτι χρειαζονται και λιγο μεγαλυτερες πατηθρες σε διαμετρο; Πχ 12mm και 14mm? Η' τα καλυπτει το 10mm & 12mm των καναρινιων;

Και η αλλη απορια, ειναι η εξης.
Εφοσον τα συγκεκριμενα πουλακια ειναι καλυτερα να ζουν ζευγαρακι, αυτο σημαινει οτι θα εχω σιγουρα απογονους, αφου θα ζουν στο ιδιο κλουβι; Η' χωρις καποιου ειδους φωλια δεν θα προχωρησουν σε ζευγαρωμα; Μηπως πρεπει να μπαινει το διαχωριστικο πλεγμα αναμεσα τους την Ανοιξη, για να αποφευχθει το ζευγαρωμα;
 
Μαρία, είναι ελάχιστα πιο μεγάλα από τα καναρίνια. Βέβαια το τελευταίο μου καναρίνι ανήκε σε μεγαλόσωμη ράτσα οπότε δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική αλλά πατηθρες έχω 12 mm. Αυτά βέβαια θα τα δεις και στην πράξη.
Για την αναπαραγωγή δυστυχώς δεν μπορώ να σου απαντήσω επί της ουσίας γιατί εξ αρχής το θηλυκό μου ήταν άρρωστο και πέθανε σχετικά σύντομα οπότε δεν μπήκα ούτε εγώ και φυσικά ούτε εκείνα στη διαδικασία. Νομίζω όμως ότι τα ζευγάρια σε αυτά τα είδη είναι αρκετά δεμενα ώστε να μπορείς να τα χωρίσεις για να μην ζευγαρώσουν. Σκέψου βέβαια ότι είναι εύκολα στην αναπαραγωγή και πολύ όμορφα άρα θα μπορεσεις εύκολα να βρεις υπεύθυνα άτομα να τα υιοθετήσουν.

ΥΓ. Ο δικός μου είναι γκρι
IMG_20181215_143839_811_800x643.webp
 
Μαλιστα, καταλαβα Ζωη. Οποτε εχω μελετη και για πιθανη αναπαραγωγη, οπως φαινεται, αφου αυτο το ειδος ζει καλυτερα σαν ζευγαρακι. Βεβαια δεν ξερω στον κυκλο μου ατομα που να ασχολουνται με πουλακια -υπευθυνα οπως λες- οποτε αν γεννηθουν πουλακια, δεν ξερω που θα τα εδινα.
Και τι μουτρονι ο δικος σου! Να το ψαξεις τοτε αν ειναι να του παρεις παρεακι! Σιγουρα θα χαρει πολυ! :-D
 
Μαρια, τα πιγκουινακια είναι έρωτας μεγάλος. Για παρα πολλά χρόνια δεν έβρισκα αφού στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν τότε μόνο σε ένα μεγάλο πετ σοπ και δεν υπήρχε περίπτωση να πάρω από εκεί. Πήρα από ιδιώτη όμως και πάλι την πάτησα γιατί το ένα ήταν πολύ άρρωστο. Για αυτό αν με το καλό βρεις καλο ζευγαράκι και ειδικά από εκτροφεα, σκέψου μήπως μετά από μερικά χρόνια είσαι εσύ αυτή που θα μας δίνει :D
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Χα! Φανταζεσαι Ζωη; Αν γινει ετσι, τοτε αντι για φυτα στην βεραντα μας, θα γεμισει ο τοπος ζευγαρωστρες! 😀! Ας ξεκινησω με το ενα ζευγαρακι πιγκουινακια, και βλεπουμε!
Χαιρετισμοι απο Κρητη! 🙂
 
Το φαντάζομαι για αυτό σου το λέω :D
Αν ξεκινήσεις, το ένα ζευγάρι δεν είναι ποτέ αρκετό. Γιατι εκτός από τα μαύρα που ειδες, έχει και γκρι, καφέ ανοιχτό και ολόλευκα. Και δυστυχώς είναι όλα τους πανέμορφα και επειδή δεν ξέρεις ποιο να διαλέξεις, παίρνεις απ'ολα 😛
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Οποτε εχω μελετη και για πιθανη αναπαραγωγη,
Αν δεν θέλεις να προχωρήσεις σε αναπαραγωγή θα πρέπει να μην τοποθετήσεις φωλιά αλλά να είσαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα δεις αυγουλάκια στο πάτο του κλουβιού που θα πρέπει να αφαιρείς και να πετάς.
 
Ααα... Πολυ χρησιμη πληροφορια, Ιωαννη, δεν το ηξερα, σ' ευχαριστω πολυ! Στα υποψιν λοιπον!
Ζωη, μου αρεσουν πιο πολυ τα ασπρομαυρα, που μοιαζουν πιο πολυ με πιγκουινακια, αλλα με αυτο που μου ειπε τωρα ο Ιωαννης για την φωλια, δεν νομιζω να προχωρησω σε αναπαραγωγη, αφου αυτος ειναι ο τροπος (αν και πολλοι μου εχουν πει οτι ειναι υπεροχο συναισθημα να δεις να γεννιουνται πουλακια απο τα πουλακια σου).
Οπως και να 'χει ειναι ευθυνη η φροντιδα καθε εμβιου οντως, ποσο μαλλον σε γεννες, η ευρεση καταλληλου σπιτιου, κλπ. Οποτε αφου υπαρχει λυση (ευχαριστω για την γνωση Ιωαννη) νομιζω οτι θα παραμεινει το ζευγαρακι ως εχει, οταν με το καλο τα παρω. :)
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλησπερα και Χρονια Πολλα σε ολους! 🙂
Εχω μια απορια σχετικα με την διατροφη για τα παραδεισια πιγκουινακια.
Ειδα στο birdmarket και στο petmat που εχουν ετοιμες συσκευασμενες τροφες για παραδεισια.
Στα κουτια ομως δεν δειχνουν τα πιγκουινακια, αλλα διαφορετικα παραδεισια, οπως ζεμπρακια κλπ.
Τα πιγκουινακια ειναι της ιδιας 'οικογενειας' παραδεισιων; Οποτε μπορω να επιλεξω μια απο αυτες τις τροφες;
Παραπανω βεβαια, η Ζωη, μιας και εχει εμπειρια με 'πιγκουινακια' μου προτεινε μιση δοση απο τροφη για μπατζι και μιση για κοκατιλ, για να μην εχει πολλους ηλιοσπορους το μειγμα, οπως ειπε.
Τελικα τι να προτιμησω; Ετοιμη τροφη για παραδεισια απο αυτες που ειδα στα συγκεκριμενα σαιτ η' να δοκιμασω την προταση ½-½ της Ζιζη; Ζωη τι λες; 🙂
 
Μαρία, εγώ επειδή έχω και ζεμπρακια και πιγκουινακια, παίρνω διαφορετικές τροφές. Ο πιγκουίνος δεν τρώει το μίγμα για τα παραδείσια, ίσως επειδή τα σπορακια είναι μικρά για τα γούστα του.
 
Μαρία στο άρθρο γράφει https://community.petbirds.gr/threads/Πιγκουινάκια-java-sparrow-lonchura-oryzivora.1697/
" Η διατροφή τους περιλαμβάνει μείγμα σπόρων για παπαγάλους σε συνδυασμό με κεχρί, βρώμη, ηλιόσπορους, ποικιλία φρούτων και λαχανικών όπως μήλο, μαρούλι, αγριόχορτα, αλλά και σπόρους ρυζιού και δημητριακών όταν αυτά είναι διαθέσιμα"

Μπορείς είτε να δώσεις μισό-μίσο όπως λέει η Ζωή είτε να δώσεις μια τροφή για μπατζί.
 
Back
Top