Γενικά Θα ήθελα να μάθω όσα περισσότερα γίνεται για την πτερρόροια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Niva99
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Niva99

PB Member
Εγγραφή
8 Ιουλ 2022
Μηνύματα
437
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Γεια σας,
Θα ήθελα να μάθω όσα περισσότερα γίνεται σχετικά με την πτερρόροια (ή πτερροροία 🤔). Από οτι ξέρω αρχίζει τον Σεπτέμβριο, οπότε πιστεύω ότι θα είναι πολύ χρήσιμη για όλους μας αυτή η συζήτηση. Λοιπόν οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
1. Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει?
2. Γιατί μερικά πτηνά καθυστερούν να μπουν ή μπαίνουν πιο νωρίς?
3. Από ότι γνωρίζω σε αυτήν την περίοδο υπάρχουν παραλλαγές στην διάθεση τους. Ποιες είναι αυτές?
4. Το μπάνιο τα ανακουφίζει, σωστά? Με ζεστό ή κρύο νερό?
5. Θα εκνευρίζονται πιο εύκολα?
6. Κάνουν όλα τα πτηνά πτερρόροια?
7. Όλα αυτά ισχύουν για όλα τα είδη πτηνών?
8. Είναι κάτι παραπάνω που θα πρέπει να ξέρω?
 
  • Like
Αντιδράσεις: grt460
@Niva99
1) Η πτερορρια αρχίζει από τον Σεπτέμβριο και τελειώνει συνήθως μετά από 2 μήνες.
2) Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός αλλά καθυστερούν αλλά έχουν πρόωρα. Είναι ανάλογα το κάθε πουλί και τον καθένα οργανισμό.
3) Η πτερορρια είναι ενοχλητική για τα πουλιά και έχει κάποιες επιπτώσεις στην συμπεριφορά τους. Τα πιο συνήθη είναι να είναι πιο νωχελικα και ίσως πιο εκνευρισμενα.
4) Το μπάνιο τους προσφέρει μεγάλη ανακούφιση και τα βοηθά να βγάλουν τα φτερά πιο εύκολα. Το νερό δεν θα πρέπει να είναι ούτε ζεστό ούτε κρύο. Θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
5) Κάποια πουλια εκνευρίζονται κατά την διάρκεια της πτερορριας αλλά είναι ανάλογα το πουλί.
6) Όλα τα πτηνά περνάνε πτερορρια ως ζώα με φτερά και πούπουλα.
7) Αυτά ισχύουν για όλα τα πτηνά κατοικίδια και μη.
8) Να ξέρεις πως τα πουλιά ενοχλούνται αρκετά από την πτερόρροια. Δεν είναι επίπονη.
 
Η πτερόρρια των παπαγάλων έχει διαφορετική μορφή από αυτή των καναρινιών.
Δηλαδή δεν γίνεται ολική αντικατάσταση του φτέρωματος όπως στα καναρίνια μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
Οι παπαγάλοι ουσιαστικά περνούν δυο φάσεις πτερόρριας μέσα στο χρόνο.
Την κανονική που ξεκινά περίπου από τα μέσα της Άνοιξης και διαρκεί από 8 έως 10 εβδομάδες, και την ελλειπτική που αρχίζει το Φθινόπωρο και είναι μικρότερης διάρκειας.
 
@Niva99 Ναι 2 φορές το χρόνο γίνεται. Να αναφέρω για τα budgies πως η πρώτη τους πτερορρια γίνεται στην ηλικία των 3 μηνών όπου βγάζουν τα πούπουλα τους και όχι τα βασικά φτερά (φτερά πτήσης, φτερά ουράς και δευτερεύοντα φτερά πτήσης) τα βασικά φτερά τα βγάζουν στην ηλικία των 6-7 μηνών.
 
Όταν ξεκινήσει η πτερορροια τι πρέπει να δίνουμε στο παπαγάλο μας; ν αλλάξουμε κάτι στη διατροφή του ώστε να το βοηθήσουμε; κ αν φοβάται το νερό, να το ψεκασουμε με νερό είναι καλή ιδέα;
 
Όταν ξεκινήσει η πτερορροια τι πρέπει να δίνουμε στο παπαγάλο μας; ν αλλάξουμε κάτι στη διατροφή του ώστε να το βοηθήσουμε;
Να συμπληρώσω στα προαναφερθέντα ότι οι κλιματολογικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ένα πουλάκι, ενδεχομένως να επηρεάσουν την έναρξη και τη διάρκεια της πτερόρροιας.

Σχετικά με τη διατροφή κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας,

αν φοβάται το νερό, να το ψεκασουμε με νερό είναι καλή ιδέα;

Μπορείς να του βάλεις μπανιέρα στο κλουβί, θα πάει μόνο του. Παρόλα αυτά το ψέκασμα είναι μια χαρά λύση.
 
@Niva99 Το σουπιοκόκαλο είναι το κόκαλο της σουπιας το οποίο την βοηθάει να επιπλέει και να κολυμπάει. Ιενια πολύτιμο για τα πουλιά καθώς τους προσφέρει ασβέστιο και άλλες βιταμίνες. Είναι σχήμα οβάλ και άσπρο. Η άσπρη πέτρα που λες είναι μπλοκ ασβεστίου και το ροζ που έχεις είναι πέτρα ιωδίου.
 
@Niva99 Το ιώδιο είναι σημαντικό για την υγεία των πτηνών. Είναι ένας απλός τρόπος για να λάβει τη. πρόσληψη ιωδίου που χρειάζεται το πουλί. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τον θυρεοειδή αδένα των πτηνών, ο οποίος στη συνέχεια βοηθά τη θερμοκρασία του σώματος, την πέψη, τον καρδιακό ρυθμό, την ανάπτυξη, το αναπαραγωγικό σύστημα και το νευρικό σύστημα.
 
Παλιότερα είχα αλλά ούτε που το άγγιζε και στην τελική του το έτριβα μέσα στην τροφή... αλλά στην τελική τι να κάνουμε! ❤
 
  • Like
Αντιδράσεις: grt460
Ο δικος μου πριν κανα μηνα τελειωσε με την αλλαγη του βασικου πτερωματος....τωρα μονο κατι μικρα βγαζει!Παρολα αυτα προχθες τα τσιμπηματα του ολη μερα ηταν αρκετα επιπονα κ με γεμισε κοκκινιες στα χερια κ στον ωμο....εχει να κανει αυτη η συμπεριφορα με νεο κυκλο πτερορροιας? Η αληθεια δεν ηξερα οτι εχουν 2 κυκλους τον χρονο
 
@Niva99 Το σουπιοκοκαλο είναι πολυ σημαντικό να υπαρχει σε μόνιμη βάση μέσα στο κλουβί για τους λόγους που σου ανέφεραν παραπανω τα παιδια.
Μάλιστα Στην Πτεροροια που οι διατροφικές ανάγκες του πουλιου είναι αυξημένες,είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει στο κλουβί.

Αν το πουλακι σου δεν πηγαινε τότε να τσιμπήσει ίσως ήταν γιατί δεν το είχε ανάγκη την συγκεκριμένη χρονική περιοδο. Τα πουλια ξέρουν ποτε χρειάζονται κάτι.Εμεις οφείλουμε να το έχουμε μέσα και όταν το χρειαστούν να είσαι σίγουρη ότι θα πάνε.
 
Back
Top