Φροντίδα Θα αποκτήσω έναν παπαγάλο Ζακό και έχω απορίες

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ιβαν
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ιβαν

PB New Member
Εγγραφή
5 Δεκ 2022
Μηνύματα
347
Πόλη
θεσσαλονικη
Καλημερα,θα αποκτήσω έναν παπαγάλο ζακο για πρώτη φορά και οι απορίες είναι πολλές. Αρχικά σε τι θερμοκρασία πρέπει να βρίσκεται ο χώρος ; Η κυρία θέρμανση του σπιτιού είναι το τζακι και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συμπληρωματικά ερκοντισιον ; Είναι κατάλληλα μέσα θέρμανσης ; Ο παπαγάλος θα έρθει σε εμάς 3,5 μηνών
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
@Ιβαν
Καλημέρα, με το καλό να το δεχτείς το ζακό σου.
Το εύρος της θερμοκρασίας του χώρου θα πρέπει να είναι από 10°C έως 20°C περίπου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με λίγο μικρότερη ή μεγαλύτερη θερμοκρασία θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
Ούτε το τζάκι ούτε το κλιματιστικό είναι τα κατάλληλα μέσα θέρμανσης για τα πουλάκια, και θα πρέπει το κλουβί να τοποθετηθεί όσο πιο μακριά γίνεται από αυτές τις πηγές θερμότητας.
Αυτά που θα πρέπει να προσέξεις πριν κάνεις την αγορά είναι:
1) Την επιλογή του εκτροφέα, που είναι το σημαντικότερο.
2) Ο παπαγάλος θα πρέπει να φέρει δαχτυλίδι κλειστού τύπου στο οποίο θα πρέπει να αναγράφονται ορισμένες πληροφορίες για τον εκτροφέα και τον παπαγάλο.
3) Θα πρέπει να ζητήσεις να γίνει εξέταση του DNA για τον προσδιορισμό του φύλου.
Το σχετικά μικρό κόστος της εξέτασης επιβαρύνει τον εκτροφέα ή πωλητή.
4) Επειδή τα African grey είναι προστατευόμενο είδος για να γίνει νόμιμη η κατοχή του θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό τύπου cites.

Επίσης σημαντικό είναι να το πάρεις όταν θα είναι πλήρως απογαλακτισμενο, δηλαδή όταν θα μπορεί μόνο του να ανοίγει και να τρώει τους σπόρους.
Αυτό μπορεί να γίνει στους τρεισήμισι μήνες μπορεί όμως να γίνει και λίγο αργότερα.
Τέλος άν είναι δυνατό καλά είναι να επισκεφθείς το χώρο του εκτροφείου και να δεις από κοντά τα πουλάκια και τις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας που επικρατούν.
Θα πρέπει να προσέξεις το πουλάκι να έχει κανονική υγιής στάση κυρίως κατακόρυφη, ουρά σε μικρή γωνία ή σε ευθεία με την πλάτη.
Τα μάτια θα πρέπει να είναι λαμπερά, στρογγυλά, φωτεινά, σε εγρήγορση και όχι απλανή θαμπά, με βλέννες ή υγρά με βρεγμένα τα γύρω πούπουλα.
Το φτέρωμα με λαμπερό χρώμα, λείο και απαλό, χωρίς να δείχνει πεσμένο. Ώμοι με καθαρά φτερά.
Η περιοχή γύρω από την αμάρα πρέπει επίσης να έχει καθαρά φτερά χωρίς απομεινάρια ακαθαρσιών.
Θα πρέπει να αποφεύγονται πουλιά με ανακατεμένο, πεσμένο φτέρωμα ή με περιοχές που φαίνεται το δέρμα και λερωμένους ωμούς.
Τα ρουθούνια πρέπει να είναι καθαρά με φυσιολογικό μέγεθος και σχήμα αντιπροσωπευτικά του είδους.
Θα πρέπει να έχει ήρεμες θωρακικές αναπνευστικές κινήσεις με ομαλό ρυθμό.
Η αναπνοή θα πρέπει να γίνεται με το ράμφος κλειστό, χωρίς θορύβους.
Διάβασε και τα παρακάτω χρήσιμα άρθρα.
 
@Vada ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Όταν λες όσο πιο μακρυά γίνεται εννοείς σε άλλο δωμάτιο η είναι οκ και μια απόσταση των 10 μέτρων ;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Όπως σε βολεύει, και τα δέκα μέτρα αν υπάρχουν στο σαλόνι είναι καλή απόσταση, και το άλλο δωμάτιο εάν δεν χρησιμοποιείται είναι μία καλή λύση για τον ύπνο του.
Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική και σωματική του υγεία να κοιμάται σε ένα ήσυχο χώρο με την Δύση του ήλιου και να ξυπνά με την ανατολή.
Με το που νυχτώνει αναλόγως την εποχή το πουλάκι θα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο και όχι να βρίσκεται στο σαλόνι με φώτα, πολυκοσμία και τηλεόραση.
Το ξέρω ότι για πολλούς λόγω δουλειάς είναι δύσκολο να το εφαρμόσουν, ειδικά τον χειμώνα όπου η διάρκεια της ημέρας είναι μικρή και δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν, είναι όμως απαραίτητο.
@Ιβαν
Στο Pet birds υπάρχουν πολλά άρθρα και συζητήσεις για τους παπαγάλους και για τα African grey.
Πατώντας την αναζήτηση θα βρεις αρκετά.
Επίσης σημαντικό είναι το μεγάλο κλουβί και τα παιχνίδια.
Υ.Γ Ελπίζω το τζάκι να είναι κλειστού τύπου.😐
 
@Vada ναι ναι κλειστό ενεργειακό είναι ..κάτι τελευταίο μπορώ την μέρα να τον έχω στο σαλόνι για να είναι μαζί μας και το βράδυ να τον μετακινώ σε άλλο δωμάτιο η δεν είναι και τόσο καλή ιδέα ;
 
μπορώ την μέρα να τον έχω στο σαλόνι για να είναι μαζί μας και το βράδυ να τον μετακινώ σε άλλο δωμάτιο η δεν είναι και τόσο καλή ιδέα ;
Αυτό ακριβώς σου γράφω και στο μήνυμα μου, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.
Την ημέρα όλοι μαζί στο σαλόνι, και το βράδυ σε ένα άλλο δωμάτιο με ησυχία.
Δεν γνωρίζω αν είχες ξανά παπαγάλο, και τί είδος, όμως είμαι σίγουρος ότι το ζακουδάκι σου θα το λατρέψεις, είναι πανέξυπνα πουλιά, και αν ασχοληθείς μαζί τους το ανταποδίδουν
με τον καλύτερο τρόπο, που είναι η τέλεια ομιλία τους.
Η γνώμη μου είναι να πάρεις θηλυκό για να δεθεί περισσότερο μαζί σου.
Η δικιά μου είναι η Λίλα, το «παλιοκόριτσο».
 
@Vada επίσης διάβασα ότι στο συρτάρι του κλουβιού προτείνεται μια λεπτή στρώση ζεολιθου …υπάρχει προβλήμα να τοποθετήσω πάνες κατοικίδιων ; Μου φαίνεται πιο εύκολο στην τακτική αλλαγή και πιο καθαρό από άποψη υγιεινής
 
Back
Top