Φροντίδα Θα μπορούσα να έχω τον παπαγάλο μου ελεύθερο;

Γιούλη 02

PB New Member
Εγγραφή
2 Αυγ 2023
Μηνύματα
78
Καλησπέρα σε όλους :) σκεφτόμουν αν θα γινόταν να έχω το μονκ μου ελεύθερο στο σπίτι μέχρι το βράδυ που θα μπαίνει στο κλουβί του για ύπνο. Θα μπορούσα ας πούμε να διαμορφώσω ένα play stand πάνω σε ένα τραπεζάκι με διαφορά παιχνίδια φαΐ νερό κ να κάθεται εκεί; θα ήταν καλό ή δεν πρέπει να μένει πολλές ώρες εκτός κλουβιού; αν έχετε κάποια πρόταση θα χαιρόμουν πολύ. Επίσης μήπως μπορείτε να μου πείτε πώς θα το κάνω να φάει λαχανικά; του αρέσει το μπρόκολο τπτ άλλο. Σήμερα του έφτιαξα διάφορα ψιλοκομμένα κ ούτε τα άγγιξε.
 
@Γιούλη 02
Όταν ένας παπαγάλος βρίσκεται εκτός κλουβιού χρειάζεται πάντα να βρίσκεται υπό την επιτήρηση μας.
Εσύ καλά το σκέφτεσαι για το playground όμως ο παπαγάλος δεν θα καθίσει μόνο εκεί.
Θα πρέπει να γνωρίζεις για τους κινδύνους που υπάρχουν στα πουλιά που πετάνε ελεύθερα στο σπίτι.
Η γνώμη μου είναι ότι ο παπαγάλος μας θα πρέπει να ακολουθεί όσο γίνεται ένα σταθερό πρόγραμμα.
Στο ερώτημα σου για τις ώρες που θα πρέπει να βρίσκεται εκτός δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση.
Εξαρτάται από τον χρόνο που διαθέτεις καθημερινά για να ασχοληθείς μαζί του.
Προσωπικά πιστεύω ότι με μία έως τρείς ώρες αλληλεπίδρασης την ημέρα, το πουλάκι είναι ευχαριστημένο.
Το σημαντικότερο για την ψυχική και σωματική του υγεία είναι ο παπαγάλος μας να ακολουθεί ένα πρόγραμμα ύπνου προσαρμοσμένο στην κάθε εποχή.
Να κοιμάται δηλαδή με την δύση του ήλιου, σε ένα ήσυχο και σκοτεινό περιβάλλον, και να ξυπνά με την ανατολή.
Νομίζω ότι το παρακάτω άρθρο θα σε βοηθήσει αρκετά.
Όσον αφορά το κομμάτι της διατροφής
τα λαχανικά είναι απαραίτητα λόγο των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, και συνήθως χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και επιμονή για να τους μάθεις να τα τρώνε.
Δοκίμασε να τα δίνεις σαν πρώτη τροφή πρωινές ώρες που πεινάνε περισσότερο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Vada καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση :) σκεφτόμουν να μένει παραπάνω έξω γιατί τώρα τον βγάζω 4-5 ώρες έξω κ προφανώς δεν θέλει να μπει μέσα. Κ γω δεν θέλω να τον βάλω με το ζόρι γιατί τώρα προσπαθούμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Έχω μελετήσει για τους κινδύνους μέσα στο σπίτι κ επειδή το πουλάκι δυστυχώς έχει κομμένα φτερά σκέφτηκα ότι δεν θα μπορεί ας πούμε να ανέβει πάνω στην κουζίνα, απλά να κινείται στον χώρο. Με τον ύπνο ευτυχώς τα πάμε μια χαρά. Κοιμάται περίπου στις 8 το βράδυ κ ξυπνάει 8 το πρωί. Σήμερα του έβαλα το πρωί λαχανικά αντί για σπόρους μπας κ τα φάει κ θα του βάλω πάλι μετά τους σπόρους.
 
@Vada καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση :) σκεφτόμουν να μένει παραπάνω έξω γιατί τώρα τον βγάζω 4-5 ώρες έξω κ προφανώς δεν θέλει να μπει μέσα. Κ γω δεν θέλω να τον βάλω με το ζόρι γιατί τώρα προσπαθούμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Έχω μελετήσει για τους κινδύνους μέσα στο σπίτι κ επειδή το πουλάκι δυστυχώς έχει κομμένα φτερά σκέφτηκα ότι δεν θα μπορεί ας πούμε να ανέβει πάνω στην κουζίνα, απλά να κινείται στον χώρο.
Από εμπειρία θα σε συμβουλεύω πρώτα ν' αποκτήσετε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας και μετά να μένει ελεύθερο (σε πλήρως ασφαλές περιβάλλον) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εσύ θα επιλέξεις.
Όπως διαπιστώνεις έχει όλο και περισσότερες απαιτήσεις. 4-5 ώρες τώρα 5-6 αργότερα, σε διαβεβαιώ ότι και οι 10 ώρες σε μικρό διάστημα δεν θα του φτάνουν!!...
Όσο κάνεις υποχωρήσεις τόσο θα απαιτεί περισσότερα, εντωμεταξύ θα έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του και αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν βοηθάει κανέναν σας..

Όπως στα παιδάκια είναι απαραίτητο οι γονείς να βάζουν όρια και να τα διδάσκουν, έτσι και οι φροντιστές πουλιών θα πρέπει ν' ασχοληθούν μαζί τους ώστε να τους διδάξουν πια θα είναι τα όρια....
Οι μικροί σε ηλικία φροντιστές ας παραδειγματιστούν από τα δικά τους όρια, γιατί...κανείς μας δεν κάνει "ότι θέλει"😉
 
@Sissy σ ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σου. Θέλω να σε ρωτήσω το εξής, ο Μπόμπος δεν ανεβαίνει στο χέρι μου ούτε πάνω μου. Κάθομαι στο πάτωμα κ έρχεται κολλητά μου κ με αφήνει να του χαϊδέψω στο κεφάλι. Τι ν αφήνω να έρχεται με τον δικό του ρυθμό, μιας κ δεν βρίσκω κάποια λιχουδιά ώστε να τον εκπαιδεύσω. Είναι σωστή προσέγγιση αυτή ή έτσι δεν θα με εμπιστευτεί ποτέ; επίσης έλεγα να τον αφήνω παραπάνω ώρες έξω γιατί από μόνος του δεν μπαίνει μέσα κ γω δεν θέλω να τον βάλω με το ζόρι γιατί αν γίνει αυτό ό,τι προσπαθώ να χτίσω θα γκρεμιστεί.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Γιούλη 02
μιας κ δεν βρίσκω κάποια λιχουδιά ώστε να τον εκπαιδεύσω
Γιούλη για αυτό, ξέρω ότι το μίλλετ είναι μια λιχουδιά που λατρεύουν οι περισσότεροι παπαγάλοι. Με μέτρο όμως γιατί είναι παχυντικό. Κ σιγά σιγά μπορεί να ανακαλύψεις κάποιο λαχανικό που του αρέσει.
 
.....επίσης έλεγα να τον αφήνω παραπάνω ώρες έξω γιατί από μόνος του δεν μπαίνει μέσα κ γω δεν θέλω να τον βάλω με το ζόρι γιατί αν γίνει αυτό ό,τι προσπαθώ να χτίσω θα γκρεμιστεί.
Η συμβουλή μου είναι να βάλεις το πουλάκι στο κλουβί του και να ξεκινήσεις από την αρχή.

Το πουλί μαθαίνει στην αναρχία όπως εσύ το παροτρύνεις και θα ζοριστείτε πολύ περισσότερο όσο περνά ο καιρός!

Η σχέση σας θα ξεκινήσει να δημιουργείται όσο βρίσκεται μέσα στο κλουβί του.
Όταν έρθει ο καιρός να βγει για λίγη ώρα έξω, θα ασχολείσαι μαζί του (με πράγματα που ήδη θα έχει μάθει μέσα στο κλουβί του πχ ν' ανεβαίνει στο χέρι σου με εντολή).

Διάβασε κάποια θέματα πάνω στην εκπαίδευση παπαγάλων, θα σε βοηθήσουν😉
 
@Sissy έχω διαβάσει αρκετά άρθρα κ έχω δει ό,τι βίντεο υπάρχει στο youtu.be και ήμουν σίγουρη ότι θα τα καταφέρω 🤣 όταν ήρθε η ώρα είδα ότι τελικά δεν μπόρεσα να τα εφαρμόσω γιατί δεν δέχεται λιχουδιές. Κάθεται βέβαια να το χαϊδέψω αλλά μέχρι εκεί!
 
@Sissy έχω διαβάσει αρκετά άρθρα κ έχω δει ό,τι βίντεο υπάρχει στο youtu.be και ήμουν σίγουρη ότι θα τα καταφέρω 🤣 όταν ήρθε η ώρα είδα ότι τελικά δεν μπόρεσα να τα εφαρμόσω γιατί δεν δέχεται λιχουδιές. Κάθεται βέβαια να το χαϊδέψω αλλά μέχρι εκεί!
Πρώτα λοιπόν θα βρεις τι μπορεί να του αρέσει (θα πάρει καιρό αφού όπως φαίνεται το πουλάκι δεν είναι μαθημένο σε ποικιλία τροφής), δεν γίνεται να μην του αρέσει τίποτα, το πιθανότερο είναι πως δεν έχει δοκιμάσει.
Επίσης ένα ήμερο και μαθημένο από τον εκτροφέα του πουλάκι, δεν "επιτρέπεται" να φτάνει στο σημείο να το βάζεις με "το ζόρι" στο κλουβί του.
Για όλα χρειάζεται να βρεις τον κατάλληλο τρόπο, δεν έχουν όλα τα πουλάκια τον ίδιο χαρακτήρα, οπότε παρατήρησε και ανάλογα πράξε (πχ ένα αγαπημένο του παιχνίδι μπορεί όταν μπει μαζί του στο κλουβί να το παρασύρει και να μπει με καλύτερη διάθεση μέσα).
 
Back
Top