Φροντίδα Θα πάρω μπάτζι και θέλω να ξέρω τι χρειάζομαι από πριν

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Theano
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Theano

PB New Member
Εγγραφή
2 Οκτ 2021
Μηνύματα
16
Πόλη
Γουμένισσα
Γειά σας, αποφάσισα να πάρω ένα μπατζι και θα ήθελα να ξέρω τι πρέπει να έχω πάρει πριν το αποκτήσω εκτός από το κλουβί. Έχω κάνει κάποια έρευνα και παρατήρησα ότι επιβάλλεται η παροχή κοκαλου σουπιας, άμμος κλπ. Ποια άμμο προτείνεται για υπόστρωμα και φάγωμα.
Επίσης την άμμο την στρώνουμε χύμα στον πάτο του κλουβιού και την πετάμε πλενοντας το κάθε μέρα;
 
Αμμο της sanibird 35L μπορείς να την βρεις στο petmat. Καλό θα ήταν το κλουβί να εχει σχάρα για να μην πατάει απευθείας στην άμμο. Εγώ προσωπικά βάζω 1 πόντο άμμο και καθαρίζω κουτσουλιές η ότι άλλο έχει κάθε βδομάδα με την ηλεκτρική σκούπα. Καινούρια άμμο βάζω κάθε 2 βδομάδες ίσως και παραπάνω. Θα χρειαστεις επώνυμη μάρκα σπόρων π.χ versele laga budgie premium , σουπιοκοκκαλο , παιχνίδια να ασχολείται ( πρόσεξε το μέγεθος άμα είναι μεγάλα τα τρομάζουν ) , ξύλινες πατηθρες και μια αυγοτροφη σε περίπτωση που δεν του βάζεις βραστό αυγό.
 
Η άμμος δεν είναι υποχρεωτική, είναι θέμα προτίμησης. Το υπόστρωμα στο κλουβί και στο πάρκο (αν πάρετε στο μέλλον) είναι απαραίτητα, αλλά δεν υπάρχει κανονας που λέει ότι πρέπει να είναι άμμος. Κάποιοι χρησιμοποιούν κόλλες Α4, χαρτί κουζίνας ή αμμο. Προσωπικά προτιμώ το χαρτί, γιατί μπορεί κανεις να ελέγχει τις εκκρίσεις των πτηνών, έναν από τους λίγους τρόπους ελέγχου της υγείας τους, μιας και δύσκολα δείχνουν ότι δεν αισθάνονται καλά. Όχι ότι δεν γινεται και με την άμμο, απλώς το βρίσκω πιο έυκολο. Δοκιμάστε και αποφασίστε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εγώ χρησιμοποιώ χαρτί Α4(που κλέβω από τη δουλειά) και από πανω βάζω την αμμο για να δημιουργήσει όσο βάρος χρειάζεται για να μην κάνει αναπηδήσεις από τον αέρα. Έτσι χρησιμοποιώ πολυ λίγη αμμο και μείνω το μηνιαίο κόστος. Όσο για το grit αγόρασε μια μικρή συσκευασία και βαζε το στην Αυγοθηκη φορά τη βδομάδα.
Προσωπική μου άποψη να βαζω κάτι καινουργιο κάθε μέρα στην αυγοθηκη (κροκο, grit, μίγμα οργανικής υγείας, μεμονωμένους σπόρους) ώστε να δημιουργείται απορία στο τι είναι μέσα και να τρωνε μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν.
 
Grit δεν χρειάζεται στα μπάτζι. Κάποιες εταιρείες το πωλούν γιατί υπάρχει αγορά, αλλά δεν προσφέρει κάτι. Δεν θυμάμαι αν βλάπτει, νομίζω όμως ότι απλώς είναι άχρηστο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Theano
H άμμος δεν είναι υποχρεωτική,αλλά είναι η καλύτερη επιλογή για υπόστρωμα.
Αυτό που θέλουμε να κάνει ένα υπόστρωμα,είναι να τραβά την υγρασία από την κουστούμια και να δεσμεύει τις οσμές.
 
Εγώ καθαρίζω την άμμο από τις ακαθαρσίες κάθε 3-4 μέρες, και βάζω καινούργια άμμο μια φορά το μήνα. Εξαρτάται το μέγεθος του κλουβιού, εάν έχεις πολλά πουλιά και πόσο χαμό κάνουν. Κάποιες μέρες τυχαίνει και καθαρίζω δυο φορές την ίδια μέρα.
 
@PantelisTs @Nausicaa @HxC
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, ήταν πολύ χρήσιμες!
[automerge]1636724351[/automerge]
@HxC Αυγοτροφη (συσκευασμενη ή αυγό βραστό) χρειάζεται κάθε μερα;
Κάποιες καλές αυγοτροφες;
Επίσης για μπατζι κατάλληλο είναι το μικρότερο σουπιοκοκαλο που βρίσκουμε στην αγορά; Πρέπει να υπάρχει ασβέστιο σε σκόνη μέσα στην τροφή του καθημερινά; Και ξερά τροφή, αυγοτροφη, φρούτα και λαχανικά εννοείται τα δίνω σε διαφορετικά διαστήματα της ημέρας
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Theano Οχι βαζε μια φορα την εβδομαδα ειναι καλα. Εγω παιρνω αυτη ''deli nature budgie egg food'' Γενικα μαρκες οπως versele laga , deli nature , manitoba αμα βρεις θα εισαι ενταξει. Ναι εχει καποια σουπιοκοκκαλα που ειναι λιγα πιο μικρα , θα τα δεις εχουν budgie πανω στη συσκευασια συνηθως. Σπορια παντα μεσα στο κλουβι , αυγοτροφη εγω βαζω οπως ειπα μια φορα την εβδομαδα και την πεταω μετα απο 2-3 μερες αν δεν την εχουν τελειωσει. Λαχανικα δινω 3 φορες και 1 φρουτο (πολυ καλα πλυμενα). Για τα σπορια μπορεις να βγαζεις την ταιστρα και να φυσας ωστε να φευγουν τα τσοφλια που ειναι απο πανω , εκτος αν θες να αλλαζεις τροφη καθε μερα.
 
@HxC Ευχαριστώ πολύ!🦜
[automerge]1636726553[/automerge]
@HxC Το σουπιοκοκαλο και η πέτρα ασβεστίου κάθε πότε πρέπει να αλλάζονται;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η manitoba αυγοτροφή είναι περισσότερο σνακ παρά αυγό και βιταμίνες, και δυστυχώς το ξέρω από πείρα γιατί εκεί που είχα παραγγείλει την deliNature, είχε έλλειψη και μου έστειλαν αυτην. Στα μπα΄τζι αρέσει, αλλά δεν είναι της ίδιας διατροφικής αξίας. Η πρωτεϊνη είναι περίπου 5%, ενώ της Orlux (Versele-Laga) 17% συν ιωδιο, που είναι απαραίτητο, μιας και πολλές πέτρες για μικρούς παπαγάλους δεν το προσθέτουν. Δεν έχω καταφέρει να βρω την DeliNature ακομα, αλλά η Orlux είναι άριστη.
 
@Tony Forpus 'Ετσι λέει το κουτί, αλλά δεν το πολυπιστεύω. Αλλά και να ισχύει, δεν παύει να είναι πολύ λίγο. Μου το έστειλαν μαλιστα χωρίς να με ενημερώοσυν ότι το άλλο είχε έλλειψη και τα ψιλοπήρα. Όταν εξήγησα ότι δεν είναι αυγοτροφή και δεν σκοπεύω να την δώσω στα παπαγαλάκια μου, συμφώνησαν να μου κάνουν έκπτωση στη επόμενη αγορά γιατί το κόστος επιστροφής ήταν μεγαλύτερο από το κόστος του προϊόντος. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι δεν σκοπεύω να ξαναπάρω εφόσον έχουν τόσο χάλια εξυπηρέτηση πελατών (να μην αναφέρω ότι είναι και εκτροφείο, οπότε θα έπρεπε να γνωρίζουν την διαφορά μεταξυ σνακ και γεύματος), αλλά δυστυχώς παραμένουν οι μόνοι που φέρνουν Harrison's, οπότε τελικά κερδίζουν...
 
@HxC Την έψαξα και την βρήκα αυτή την άμμο και και μου φάνηκε καλή, αλλά το τσουβάλι 35L είναι μεγάλο (π.χ. πόσα κιλά είναι, συμφέρει σε ποσότητα;)
 
@HxC Την έψαξα και την βρήκα αυτή την άμμο και και μου φάνηκε καλή, αλλά το τσουβάλι 35L είναι μεγάλο (π.χ. πόσα κιλά είναι, συμφέρει σε ποσότητα;)
Αν θυμαμαι καλα κανει 20 ευρω? Την εχω 5 μηνες και ειναι στη μεση και εχω 2 budgie. Ειναι αστεια η τιμη της για εμενα προσωπικα.
 
@Nausicaa η ορλούξ αυγοτροφή που λές είναι η ίδια που δίνουμε κ στα καναρίνια ; μπορείς να στείλεις μία φωτογραφία;ευχαριστώ
 
@Nausicaa η ορλούξ αυγοτροφή που λές είναι η ίδια που δίνουμε κ στα καναρίνια ; μπορείς να στείλεις μία φωτογραφία;ευχαριστώ
Μάλλον. Δεν έχω πια το κουτί γιατί η συσκευασία δεν ξανακλείνει καλά, αλλά βάσει του διαδικτύου ναι, είναι για μπάτζι, καναρίνια και κάποιου είδους finch(?), αυτά έχει σε φωτογραφία. Μπορώ να βγάλω φωτογραφία την ίδια την τροφή, όμως.
 
Back
Top