Αναπαραγωγή Θα πρέπει να τη σηκώνω για να πάρω τα αυγά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης katerinak
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

katerinak

PB Member
Εγγραφή
16 Απρ 2017
Μηνύματα
924
Πόλη
Ζάκυνθος
Καλησπερα σε ολη την παρεα! Σημερα βρηκα και το πρωτο αυγουλακι🙂. Ειμαι πολυ ενθουσιασμενη, ευχομαι να ειναι ενσπορο, μιας και το ζευγαρακι δεν το εχω πετυχει να κανει κατι. Γιαννη(ianos)προκειται για την ευγενικη κυρια! 🙂Και τωρα μια ερωτηση,το πρωι που θα παιρνω το αληθινο, για να βαζω το ψευτικο,θα πρεπει αναγκαστικα να τη σηκωνω;Γιατι αν περιμενω να σηκωθει απο μονη της,ισως το εχει ζεστανει αρκετα και θα ειναι ηδη αργα..👎
 
Είμαι πολύ χαρούμενος - υπηρήφανος για το κοριτσάκι μας.
Υπάρχουν κάποιες ώρες που γεννούν αυγά, περίπου σε ένα δίωρο από την ώρα που θα ξημερώσει, δεν ξέρω όμως ακριβώς (οι δικές μου γεννούσαν μεταξύ 07,00 - 09,00) το πρωί, οπότε σε αυτό το δίωρο δεν ενοχλούσα καθόλου. Έπειτα πήγαινα (όταν μπορούσα) να δω αν υπήρχει κι άλλο αυγό. Αλλά εγώ δεν τα αλλάζω, οπότε δεν ξέρω να σου πω. Πιστεύω όμως ότι στην αρχή δεν πειράζει αν τα έχει ζεστάνει καμιά ωρίτσα.
Όμως δεν είμαι και ο κατάλληλος να σου απαντήσει... Οπότε ας περιμένουμε τα άλλα μέλη να μας πουν με μεγαλύτερη πιστότητα τι χρειάζεται να γίνει.
Καλορίζικο!
 
Ο χρόνος που γεννά το αυγό η κανάρα είναι σχεδόν συγκεκριμένος...
Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα το αυγό έρχεται στην πρώτη ώρα της ημέρας. Για την εποχή περίπου μέχρι τις 08:00.
Ακόμη και να μείνει η κανάρα πάνω στα αυγά δεν θα υπάρξει πρόβλημα να το "τραβήξουμε"... Να το πάρουμε δηλαδή. μέχρι το μεσημέρι.
Λίγα λεπτά μετά τη γέννα του αυγού η κανάρα βγαίνει για πολύ λίγο από τη φωλιά.
Αυτή είναι η πιο σωστή χρονικά στιγμή να επέμβουμε και να πάρουμε τα αυγά.
Αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα τότε ναι... σηκώνουμε την κανάρα για να πάρουμε το αυγό και να αφήσουμε το ομοίωμά του.
Πολύ προσοχή όμως...
Μη βιαστούμε και σηκώσουμε την κανάρα νωρίτερα από τις 9:00 γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην έχει γεννήσει το αυγό και θα το "βγάλει" λόγω πίεσης εκείνη τη στιγμή με καταστροφικά για το αυγό αποτελέσματα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μέχρι τώρα, σε εξωτερική εκτροφή με δυτικό προσανατολισμό, μάζεψα απο δύο κανάρες 4 αυγά συνολικά,όλα στις 7:18.
Το τρίτο αυγό δεν θα το άφηνα πάνω απο 2 ώρες στη φωλιά. Έτσι μου έχει καρφωθεί.
 
Υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια άνθρωποι που λόγω εργασίας δεν μπορούν να τραβήξουν τα αυγά πριν το μεσημέρι. Ένας εξ αυτών μάλιστα το κάνει για χρόνια μετά τις 15:00 το μεσημέρι χωρίς ποτέ να έχει κάποιο πρόβλημα... Ο AndreasM θα μας διαφωτίσει δεόντως για του λόγου το αληθές.

Εγώ ποτέ δε χρειάστηκε να περάσω τις 12:00 το μεσημέρι.
Πάντα θα βρω τρόπο να βρεθώ στα πουλιά μου πριν από αυτή την ώρα.
 
Το τρίτο αυγό δεν θα το άφηνα πάνω απο 2 ώρες στη φωλιά. Έτσι μου έχει καρφωθεί.
Κι εμένα, αν και δεν χρησιμοποιώ την πρακτική αλλάζω τα αυγά, το ίδιο μου έχει "καρφωθεί" και πιθανολογώ ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι θεωρούμε (που μάλλον ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις) ότι η κανάρα μόλις κάνει το 3ο αυγό κάθεται στα αυγά, υπό την έννοια ότι ξεκινά να κλωσσά, οπότε αν είναι έτσι, ναι, αν θέλουμε να αλλάξουμε και το 3ο αυγό, τότε θα πρέπει να το πάρουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα από τη γέννα.
 
ξεκινά να κλωσσά, οπότε αν είναι έτσι, ναι, αν θέλουμε να αλλάξουμε και το 3ο αυγό, τότε θα πρέπει να το πάρουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα από τη γέννα.
Έτσι γίνεται συνήθως Γιάννη με τη μόνη διαφορά πως χρειάζονται πολύ περισσότερες ώρες για να ξεκινήσει η διαδικασία της δημιουργίας ζωής και προφανώς (εκ του αποτελέσματος) δεν επηρεάζεται η ανάπτυξη του εμβρύου στη συνέχεια.
Δε σας κρύβω πως κι εγώ έχω σταθεί πολύ διστακτικά σε τόσο μεγάλες χρονικές αποστάσεις αλλά βλέπω πως υπάρχουν άτομα που το κάνουν χωρίς να υπάρχουν συνέπειες. Αν τώρα αυτά τα άτομα είναι και της εμπιστοσύνης μου τότε λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις τους... και ασφαλώς δεν τις αμφισβητώ.
 
Όντος παιδιά πολλές φορές το πρωί (06.00) πριν φύγω για την δουλεία δεν είχαν γεννήσει τα αυγά έτσι αναγκαζόμουν να τραβάω τα αυγά το μεσημέρι που γύρναγα από την δουλεία. Απλά καταθέτω την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την εκτροφή των καναρινιών.
 
Και στην δική μου περίπτωση η αντικατάσταση αυγών γίνεται μετά τη δουλειά χωρίς προβλήματα.
Στέφανε μπορείς να προσδιορίσεις χρονικά αυτή τη στιγμή;
Συνήθως ποια ώρα τα "τραβάς" και αν θυμάσαι ποια είναι η πιο καθυστερημένη απομάκρυνση;
Όπως καταλαβαίνεις έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους... Προσωπικά τα καταγράφω για μελλοντική χρήση.
 
Στέφανε μπορείς να προσδιορίσεις χρονικά αυτή τη στιγμή;
Συνήθως ποια ώρα τα "τραβάς" και αν θυμάσαι ποια είναι η πιο καθυστερημένη απομάκρυνση;
Όπως καταλαβαίνεις έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους... Προσωπικά τα καταγράφω για μελλοντική χρήση.

Φέτος τα αντικαθιστούσα περίπου 17:30. Σήμερα ξεκίνησε η εκκόλαψη. Δεν έχω δει πόσα βγήκαν αλλά άκουσα φωνές και τσόφλια αυγού στον πάτο. Κατά την ωοσκόπηση ήταν και τα 5 ένσπορα. Θα δούμε... Να σημειώσω ότι και οι 3 κανάρες που χρησιμοποιώ φέτος για αναπαραγωγή, ξεκίνησαν να επωάζουν μετά το 3ο αυγό.
 
Back
Top