Αναπαραγωγή Θα προλάβει να φτιάξει φωλιά ώστε να σωθούν τα αυγά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης xaxo4
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

xaxo4

PB Member
Εγγραφή
23 Μαρ 2014
Μηνύματα
1.318
Πόλη
Ραφήνα
Καλημέρα σε όλους. Θα ήθελα την γνώμη σας. Εκτρέφω ζευγάρι σκοτς φάνσυ σε εξωτερικό χώρο. Το ζευγάρι μπηκε σε χωρισμα, έγινε διατροφική προετοιμασία και υπολόγιζα αρχές μάρτη να ενώσω μιας και στις εξωτερικές εκτροφές αργούν λίγο να πυρώσουν. Η κανάρα ωστόσο έδειχνε σημάδια πυρώματος και έτσι τα ένωσα χθες και σήμερα θα έβαζα φωλιά. Ωστόσο με πρόλαβε και το πρωί βρήκα αυγό στον πάτο. Εβαλα σημερα νημα και φωλιά φυσικά. Τα ερωτήματα είναι.. Θα προλάβει να φτιάξει φωλιά ώστε να σωθουν τα επόμενα αυγά; Η κανάρα είναι πρωτάρα.. Μήπως να έβαζα εγώ λίγο νήμα στην φωλιά για να της δώσω μια αρχή; Πιστεύτε πως χάθηκε η σειρά αυτη των αυγών; Ευχαριστώ.
 
Θεωρητικά υπάρχει χρόνος για να τη φτιάξει και να την ολοκληρώσει.
Στην πραγματικότητα χρειάζονται λίγες ώρες για να την κάνουν τέλεια.
Το ζητούμενο είναι αν θέλει να το κάνει και σ' αυτό κανείς δεν μπορεί ούτε να βοηθήσει ούτε και να απαντήσει.
Επειδή όμως εσύ χρειάζεσαι βοήθεια θα σου πω τι θα έκανα εγώ στην δική σου θέση και εσύ κατά περίπτωση πράξε.
Αν έβλεπα πως προσπαθεί να την ετοιμάσει τα τις έδινα βαμβακερό νήμα λίγο λίγο. Γιατί με το πολύ παρασύρονται και παίζουν. Κάθε μια ώρα θα πρόσθετα περισσότερο μέχρι να ολοκληρωθεί.
Αν όμως δεν έδειχνε ενδιαφέρον και επειδή ίσως παρουσιαστεί αυγό την επόμενη μέρα θα έπαιρνα μια δεύτερη φωλιά και ένα λεμόνι και θα προσπαθούσα βάζοντας λίγο λίγο υλικό και στρίβοντας και πιέζοντας συνεχώς το λεμόνι μέσα της θα προσπαθούσα να φτιάξω όσο καλύτερα μπορούσα μια φωλιά.
Να είσαι σίγουρος πως ποτέ δεν θα μοιάσει στις τέλειες φωλιές τους αλλά το ίδιο σίγουρος πως από ένστικτο θα μπει και θα το γεννήσει μέσα στην ασφάλειά της... Τουλάχιστο αυτό σου εύχομαι
 
Ευχαριστω για την σμεση απάντηση. Την βλέπω πως ασχολείται με την φωλιά, έβαλα απλά λίγο νήμα μέσα στην φωλιά. Θσ δείξει.. αν ζευγαρώσουν σήμερα τα επόμενα αυγα θα είναι ένσπορα;
 
αν ζευγαρώσουν σήμερα τα επόμενα αυγα θα είναι ένσπορα;
Καμία απάντηση δεν θα είναι σωστή γιατί δεν ξέρουμε την κατάσταση της σειράς των αυγών μέσα της.
Αν έχει κλείσει ο "σάκος" χάσαμε το παιχνίδι.. αν όχι.. Θα γονιμοποιηθεί.
Συνεπώς μόνο εκ του αποτελέσματος μπορούμε να κρίνουμε δυστυχώς.
Κάνε όσα πρέπει.. Και υπομονή για τα υπόλοιπα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πραγματι αν το πουλι ειναι ετοιμο φιλε το χτησιμο της φωλιας γινετε μεσα σε λιγα λεπτα κ μαλιστα περιτεχνα. Οποτε υπαρχει χρονος να σωθουν τα υπολοιπα αυγα
 
Γιώργο τελικά τα έχεις βάλει μαζί χωρίς χώρισμα στο κλουβί; Το πιθανότερο είναι ότι αν η κανάρα βρίσκεται σε κανονική, ομαλή σειρά αυγών, και σήμερα να γίνει το ζευγάρωμα, μάλλον και το άλλο αυγό, το αυριανό θα είναι άσπορο, αλλά τα επόμενα, αν ζευγαρώσουν θα είναι ένσπορα.
Έτσι λοιπόν, στη θέση σου, θα :
έβγαζα το χώρισμα
άνοιγα κάποιο φως, δίνοντας νήμα αφειδώς ώστε να φτιάξει φωλιά
έβαζα μια πετσέτα ή κάτι μαλακό στον πάτο του κλουβιού, ώστε αν η φωλιά δεν είναι έτοιμη να μην σπάσει το αυριανό αυγό
Εναλλακτικά, θα έστρωνα ο ίδιος φωλιά ήδη από σήμερα, παρέχοντας και πρόσθετο νήμα για κάλυψη από πλευράς της κανάρας των πιθανών ατελειών, ειδικά σε επίπεδο κλίσης/ βάθους κλπ.
Καλή Επιτυχία.
 
Έχω μαζί τα πουλιά πλέον, τελικά έφτιαξα μια φωλιά γιατί η κανάρα επαιζε με τα νήματα, ωστόσο κοιμάται εκτός φωλιάς οποτε ίσως δεν κάνει αυγό αυριο η θα το κάνει έξω. Θα δω αυριο. Πάντως η άνοιξη ήρθε νωρίτερα και βλέπω τα πουλιά να βιάζονται. Δεν μου είχε ξανασυμβεί έξω τα πουλιά και να έχω φλεβαρη αυγό.
 
Τελικά αυγό σήμερα δεν είδα πουθενά, η κανάρα δέχτηκε την φωλιά που της έφτιαξα, την βελτίωσε λίγο και τώρα απλά περιμένω..
Επομένως, μάλλον δεν είναι και τελείως έτοιμο το θηλυκό, για να μην έχει κάνει αυγό σήμερα. Άρα, τώρα με την ήδη στρωμμένη φωλιά, μάλλον κάπως θα πρέπει να της δίνεις και λίγο νήμα ακόμα για να δεις τι γίνεται.
 
Ναι το θηλυκό δεν πρέπει να είναι έτοιμο, εξάλλου σύμφωνα με την προετοιμασία μου θά έπρεπε να είναι μέσα μάρτη. Νήμα έχω δώσει αλλά δεν ασχολήθηκε καθόλου σήμερα. Τά έχω μαζί και περιμένω.. Μήπως είδε πυρώσει λίγο γιατί ήταν στο χώρισμα χωρίς το αρσενικο;
 
Ναι το θηλυκό δεν πρέπει να είναι έτοιμο, εξάλλου σύμφωνα με την προετοιμασία μου θά έπρεπε να είναι μέσα μάρτη.
Δε συμφωνω για εξωτερικη εκτορφη τοσο νωρις και με βαση τον καιρο που εχουμε αυτες τις μερες αλλα και γενικοτερα... Εγω στο μυαλο μου παντα εχω πως καταλληλη εποχη για να ενωθει το ζευγαρι ειναι μετα την Εθνικη μας εορτη δλδ μετα τις 25 Μαρτιου. Γιατι τοση βιασυνη βρε παιδια; Και τελη Μαρτιου να μπουν μαζι εχετε 2 μηνες για αναπαραγωγη...
 
Τα πουλιά θέλουνε φως, χωρίς φως δεν έχει πύρωμα.
Την διαφήμιση αυτήν που λέει.
Ντομάτες έχετε;
Έχουμε του απαντάει.
Τότε τη περιμένουμε τον ξαναρωτάει;
Το καλοκαίρι του απαντά.:D
 
Ούτε και εγώ ήθελα τόσο νωρίς φωλιά αλλά η κανλαρα είχε άλλη γνώμη.. Τελικά έκανε αυγό σήμερα και έπειδη κάθεται στην φωλιά λογικά ξεκίνησε την σειρά των αυγών.. Πάντα σε εξωτερική εκτροφή μετά τα μέσα μαρτη είχα φωλιές..
 
Back
Top