Αναπαραγωγή Θα ταισει τους νεοσσους η παραμανα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kostasb
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kostasb

PB Member
Εγγραφή
7 Ιουν 2009
Μηνύματα
246
Πόλη
Αθήνα
Καλησπερα σε ολους.
Εχω μια καναρα η οποια εχει κανει 5 ενσπορα αυγα τα οποια δεν εχω αντικαταστησει με ψευτικα και απο τα οποια τα 2 εσκασαν σημερα. Στην προηγουμενη γεννα της ειχα προβλημα και δεν τα καταφεραν οι 3 νεοοσοι που βγηκαν αργοτερα. Επειδη δεν θελω ομως να το αντιμετωπισω παλι το ιδιο προβλημα σκεφτηκα να βαλω καποια αυγα σε παραμανα. Το προβλημα μου και ταυτοχρονα το ερωτημα ειναι το εξης.
Η καναρα παραμανα εχει γεννησει 4 ημερες αργοτερα απο αυτην που της εκκολαφτηκαν σημερα τα 2 πρωτα (ασπορα). Πιστευετε οτι θα τα ταισει αν τις βαλω 2 αυγα και εκκολαψθουν ή λογω διαφορας ημερων θα αδιαφορησει;
 
Καλησπέρα Κώστα. Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας αυτής της διαφοράς.Αν η καναρα ήταν να ταισει και τα δικά της το ίδιο θα κάνει και με τα αυγά/νεοσοι που θα βγουν όταν εκκολαφθούν απο την ιδια.

Απο την αλλη δεν ξέρω αν είναι καλυτερα να τα αφήσεις εκεί που είναι να εκκολαφθούν και μετα να βάλεις τους νεοσσούς (π.χ. Δυο) στην καναρα παραμάνα.
 
Να τα βάλεις. Αν τάιζε τα δικά της θα ταΐσει και τα ξένα.
Απο την αλλη δεν ξέρω αν είναι καλυτερα να τα αφήσεις εκεί που είναι να εκκολαφθούν και μετα να βάλεις τους νεοσσούς (π.χ. Δυο) στην καναρα παραμάνα.
Με τίποτε. Αν δεν δει το αυγό να ανοίγει και να βγαίνει ο νεοσσός δεν υπάρχει περίπτωση να τον υιοθετήσει... χωρίς να ειναι και κανόνας.
 
Θες να πεις Γιάννη οτι αυτός είναι ο κανόνας και υπαρχουν ίσως εξαιρέσεις. Η' αναγκαστικά καμια φορα,όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ταιστουν οι νεοσσοί απο την μάνα, μπορούμε να πάρουμε το "ρίσκο" , να κάνουμε την δοκιμη, μήπως τα υιοθετήσει η παραμάνα.
 
Δεν υπάρχουν κανόνες...
Προσωπικά σε όσα χρόνια ασχολούμαι με τα καναρίνια μόνο μια κανάρα υιοθέτησε νεοσσό χωρίς να τον δει να βγαίνει από το αυγό.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που αναγκάστηκα να το κάνω τα αποτελέσματα ήταν πολύ άσχημα.
Εδώ και χρόνια φροντίζω να υπάρχουν πάντα λύσεις στα περισσότερα παρόμοια προβλήματα.
 
Προσπαθώ όσο είναι εφικτό να υπάρχουν άλλες μητέρες με ηλικιακά κοντινούς νεοσσούς ώστε να μπορούν να δεχτούν τους άλλους που κινδυνεύουν.
Δεν χαλάω ποτέ φωλιές ακόμη και αν είναι σε δυο κοντινές από ένας νεοσσός... ακόμη και αν σε κάποια φωλιά υπάρχουν άσπερμα αυγά.
Δεν κάνω καμία απολύτως ενέργεια... Τουλάχιστο όχι πριν διασφαλιστεί η σωστή ανατροφή όλων των συνομήλικων μικρών.
Και κυρίως πριν ολοκληρωθεί σ΄αυτούς το πέρασμα δαχτυλιών.
Σήμερα μάλιστα έχω για πρώτη φορά μετά από χρόνια μη αποδοχή των δακτυλιδιών από μια μητέρα και πολύ λίγες επιλογές υιοθεσίας.
 
Πέρυσι σε ζευγάρι με άσπορα έβαλα 2 νεοσσούς (ενός και δύο ημερών) και τα μεγάλωσαν κανονικά. Μπορείς να δοκιμάσεις με 1 μικρό που θα το βάλεις το βράδυ και να δεις το πρωί αν το ταΐζει. Δεν λέω ότι είναι κανόνας, αλλά είναι πολύ πιθανό να το δεχθεί. Μην ξεχάσεις να αφαιρέσεις 1-2 αυγά.
 
Το να παρω νεοσσο που εχει ηδη σκασει και να τον βαλω σε παραμανα το εκανα και εγω φετος σε μια περιπτωση και ευτυχως τον δεχτηκε.Αρα μαλλον πολυ τυχεροι σταθηκαμε. Τα αυγα τα εβαλα στην καναρα που σας ειπα, εκκολαφτηκαν σημερα και παρακολουθω να δω εξελιξεις.
Αυτο που βλεπω προς το παρων ηταν τον αρσενικο να πηγαινει πολλες φορες στην φωλια και να ταιζει την καναρα.Βεβαια για πρωτη μερα δεν την σηκωσα να μην την αναστατωσω αλλα απο αυριο θα υπαρξει εκ νεου ελεγχος και ευχομαι ολα να πηγαινουν καλα.
 
Back
Top