Ασθένειες Θηλυκή κανάρα φαίνεται αδύναμη λες και δεν την κρατάνε τα πόδια της

Καλησπέρα! Χρόνια πολλά αρχικά!
Έχω ένα ζευγάρι καναρίνι αλλά σήμερα έχω πρόβλημα με το θηλυκό καναρίνι...
Ξεκίνησα διαδικασία ζευγαρώματος πριν λίγες ημέρες,μου έκανε ένα αβγό αλλά δεν καθόταν μέσα συνεχώς όπως θα έπρεπε , καθόταν πολύ λίγο όμως...
Σήμερα το πρωί ξύπνησα κατά τις 9 να πάω στη δουλειά και όπως κάθε μέρα τα τσεκαρω για φαγητό και νερό και εάν είναι σε συμπεριφορα καλά , αυτή ήταν ζωηρή χοροπηδούσε από το ένα κλαδί στο άλλο και γενικά ήταν τέλεια η συμπεριφορά της..
Γυρνώντας απ' την δουλειά στις 4 ήταν μέσα στη φωλιά και καθόταν... Μπήκα στο δωμάτιο μου ( τα έχω φέρει γιατί είναι πιο ήσυχα και είναι μπροστά από το παράθυρο ώστε να έχουν φώς)... Γενικά προσπαθώ να τα αφήνω μόνα τους να έχουν την ησυχία τους οπότε έρχομαι μόνο το βράδυ για ύπνο που κοιμούνται κι εκείνα..
Η Ώρα τώρα 7:17 το βράδυ.. μια ώρα πρίν μπήκα στο δωμάτιο και είδα το θηλυκό μου στο πάτωμα φουντωμενο όπως όταν είναι να κοιμηθούν με μισοκλειστα μάτια και να μην ανταποκρίνεται ούτε στην ομιλία μου ούτε στον ήχο γενικά.. έβαλα το χέρι μου μέσα να την πιάσω και ήταν σαν να μην φοβόταν καθόλου δεν τρόμαξε ούτε έκανε απόπειρα να ξεφύγει από το χέρι μου...
Ξαφνικά είδα μούχλα στην άκρη του κλουβιού και πράσινα φυλλαράκια από τα σπόρια που πέφτουν κατω στο πάτωμα...Κάνουν συνεχώς μπάνιο στις ποτίστρες οπότε γεμίζει κάτω νερό...

Τους άλλαξα και τους δύο σε καινούργιο κλουβί καθαρό με άλλες ταιστρες ποτίστρες έβαλα αυγοτροφη και ένα κριτσινι...

Ενώ όμως το θηλυκό μου τρώει πίνει κανονικά πέφτει κάτω και ανεβαίνει στο κλαδί ξανά και ξυνεται και καθαρίζει το ράμφος και δίνει φιλάκια στον αρσενικό ομως...φαίνεται αδύναμη λες και δεν την κρατάνε τα πόδια της και έχει τα μάτια συνεχώς κλειστά/μισοκλειστα σαν να πονάει....

Πήρα λοιπόν τηλέφωνο μια κτηνίατρο και μου είπε ότι επειδή είναι στη διάρκεια γέννας και εφόσον έχει 3 μέρες να κάνει 2ο αβγό ίσως να ζορίζεται να το γεννήσει και αυτό να οφείλεται σε έλλειψη ασβεστίου όπως και η αδυναμία που βλέπω τώρα...

Τα κακάκια της είναι σαν υγρή βλέννα(μυξα) διάφανα σαν νερό...

Τα πετ σοπ είναι όλα κλειστά αυτή την ώρα και δεν ξέρω πως να την βοηθήσω και πως να της δώσω ασβέστιο...

Ανεβαζω και μια εικόνα διότι δεν με αφήνει να ανεβάσω βιντεάκι...

Συνημμένα

• 01fda50f-c113-400c-b6d7-a33d6756b719photo.png.webp
    01fda50f-c113-400c-b6d7-a33d6756b719photo.png.webp
    80,4 KB · Προβολές: 10
@Georgia Megkou μιλάμε για το ίδιο καναρινάκι;

Όπως κ ναχει, κατά την γνώμη μου, πήγαινε το άμεσα σε πτηνιατρο. Μέχρι τότε δώστου υγρό ασβέστιο. Διάβασε αυτό από @IOANNIS@

Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@MARY58 αυτό έχω σκοπό να κάνω αν και τώρα που την καθάρισα τρώει και είναι κάπως πιο ζωηρή.. απλά επειδή η κτηνίατρος είναι πολύ μακριά από εμένα και δεν έχω μέσο να πάω δεν ξέρω εάν τα καταφέρω για αυτές τις μέρες και με την δουλειά...μέχρι τότε όμως πως θα δωσω υγρό ασβέστιο; Τα πετ σοπ σήμερα έχουν κλείσει..

• Like
Δώσε σουσάμι από φούρνο.
Δεν υπάρχει γείτονας ή φίλος που ασχολείται με καναρίνια; Εγώ δεν έχω καν ασβέστιο για να βοηθούσα, αν μένεις κοντά , Πειραιά.

• Χρήσιμο
@MARY58 ευχαριστώ πολύ για την προσφορα βοήθειας αλλά μένω Κρήτη.. δεν υπάρχει φίλος δυστυχώς ούτε γείτονας...έχω σουσάμι συσκευασμένο αλλά όχι ψημένο.. να το αλεσω στο μουλτι να γίνει σκόνη και να της το βάλω σε βιταμινοθήκη;

@MARY58 πιστεύω θα το φάει 😅 αν και έχει φτιάξει η διάθεση της λίγο τώρα είναι κάπως πιο ζωηρή χοροπηδάει .. παρατήρησα μόλις ότι τα κακάκια της έχουν αρχίσει και παίρνουν και σωστο χρώμα όπως πριν και σωστη υφή, δεν κάνει υγρά κακά πλέον...

Της έχω βάλει και ένα μπολακι αυγοτροφη κίτρινη μπορώ βέβαια να της βάλω και βραστό αυγό που ξέρω ότι έχει ασβέστιο..

Το κακό είναι ότι εάν όντως ζοριζεται να κάνει αβγό πρώτον πως να την βοηθήσω; Και δεύτερον επειδή δεν καθόταν στην φωλιά την έβγαλα την φωλιά και την καθάρισα... Να την ξαναγυρίσω να την αφήσω να την φτιάξει πάλι;

Ναι, βάλε πίσω τη φωλιά.
Στις περιπτώσεις που δεν έχουμε και δεν μπορούμε να βρούμε άμεσα υγρό ασβέστιο είτε ξύνουμε με μαχαιράκι το κόκκαλο σουπιάς και δίνουμε στο πουλί τη σκόνη ή τη διαλύουμε σε ελάχιστο νερό και δίνουμε με σύριγγα είτε προμηθευόμαστε υγρό ασβέστιο από φαρμακείο, π.χ. αναβράζοντα δισκία.
Επίσης όταν ένα πουλάκι δείχνει αδύναμο, το πηγαίνουμε σε ζέστη (έως 39 βαθμούς) και του δίνουμε με σύριγγα να πιει διάλυμα δεξτρόζης από φαρμακείο ή αν δεν μπορούμε να βρούμε, διάλυμα ζάχαρης, για να πάρει ενέργεια.

@ianos ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή δεν το γνώριζα θα μπορούσατε να μου πείτε με περισσότερες λεπτομέρειες πως ακριβώς να το κάνω αυτό με την ζάχαρη; Δοσολογία κτλπ;

Καλησπέρα! Σήμερα στέλνω για πω ότι το κοριτσάκι μου ( η καναρα) είναι πλέον ο εαυτός της σε σχέση με εχτές , έκανε το δεύτερο αυγό που μάλλον την ταλαιπωρούσε γι'αυτό ήταν εχτές αδύναμη... Δυστυχώς το έκανε στο πάτωμα διότι όπως ανέφερα εχτές της αφαίρεσα τη φωλιά , την επέστρεψα ξανά στο κλουβί μαζί με μπόλικο μαλλί για να έχει να την φτιάξει... χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο από εδώ και πέρα; Σκέφτομαι να της προσθέσω βραστό αβγό όσο γεννάει απλά δεν ξέρω εάν είναι πολύ αργά...

Πάντως ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που με ακούσατε και με βοηθήσατε 🥰🥰
Να σας έχει πάντα ο θεός καλά όλους ❤️

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Georgia Megkou , πρέπει οπωσδήποτε να της δώσεις υγρό ασβέστιο στο νερό, για όσο διαρκεί η ωοτοκία + 1-2 ημέρες ακόμα.
Και ναι, δώσε της αυγό με το τσόφλι, (το αυγό θα πρέπει να είναι υπό βρασμό τουλάχιστον 12 λεπτά και δεν μπορεί να παραμείνει στο κλουβί πάνω από 2-3 ώρες γιατί αλλοιώνεται και τότε μπορεί να αποτελέσει πηγή μικροβίων)
Διάβασε και το άρθρο της αναπαραγωγής, αν δεν το έχεις ήδη κάνει.

@ianos καλησπέρα! Πήγα σε δύο τρία πετ σοπ και δεν είχε κανένα υγρό ασβέστιο , πήρα σουπιοκοκκαλο όμως να της βάλω ... Μου είπε ο υπεύθυνος του πετ σοπ ότι με την αυγοτροφη που της έχω βάλει, το σουσάμι, το κόκκαλο σουπιας και με λίγο βραστό αυγό είναι υπεραρκετο και δεν χρειάζεται υγρό ασβέστιο... Θέλω να μου πείτε εάν έχει δίκιο ή όχι...

Και επίσης μου είπε ότι θα αρχίσει να κάθεται στη φωλιά από όταν κάνει το 3ο αυγό και μετά .. δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει γιατί την προηγούμενη γεννά που έκανε καθόταν συνεχώς από την ώρα πού έκανε το δεύτερο αυγό...

Θέλω να μου πείτε εάν έχει δίκιο ή όχι...
Όπως καταλαβαίνεις όχι, δεν είχε δίκιο, στην περίπτωση που πάσχει από έλλειψη ασβεστίου, το τσόφλι του αυγού, το σουσάμι και το κόκκαλο σουπιάς ενδέχεται να μην επαρκούν για να προσλάβει άμεσα την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται για να σχηματιστεί το κέλυφος του αυγού.
Τα περισσότερα καναρίνια βιδώνονται στη φωλιά από το τρίτο αυγό κι έπειτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αναλόγως και των περιβαλλοντικών συνθηκών, δεν κάθονται σε διάφορες φάσεις και για διάφορα χρονικά διαστήματα πάνω στα δύο πρώτα αυγά. Κατά μέσο όρο λοιπόν θεωρείται ότι η επώαση ξεκινά στο τρίτο αυγό, αλλά δεν μπορείς να αποκλείσεις και την πρώτη ή δεύτερη ημέρα.

• Χρήσιμο
Αντιδράσεις: MARY58
Καλημέρα! Όσων αφορά τώρα το υγρό ασβέστιο , τι άλλο μπορώ να κάνω; Δεν βρίσκω πουθενά εκτός διαδικτύου...

@Georgia Megkou παράγγειλε το ηλεκτρονικά. Σε λίγες μέρες θα το έχεις. Πάντως το petsamolis στο Ηράκλειο το έχει άμεσα διαθέσιμο στο σάιτ του.

• Like
....και μέχρι να έρθει το υγρό ασβέστιο, αγόρασε ένα ακόμα κόκκαλο σουπιάς, ξύνε με το μαχαίρι λίγο κάθε ημέρα* και δίνε της τη σκόνη σε ένα μικρό ταϊστράκι.
*καθημερινά διότι η σκόνη τραβάει υγρασία και δεν την καταναλώνουν.
Εναλλακτικά βράσε ένα αυγό επί 12 λεπτά, βάλε το τσόφλι και μισό κόκκαλο σουπιάς στο μπλέντερ και μια δυο κουταλιές σουσάμι και όταν γίνουν σκόνη, πρόσθεσε μισό αυγό σε κομμάτια, και βάλε το σε μικρά κομμάτια στο μπλέντερ και δώσε διακοπτόμενα λίγες στροφές. μέχρι να γίνει ομοιογενές σχετικά το μείγμα. Το κρατάς στο ψυγείο έως 4 ημέρες.

Back