Αναπαραγωγή Θηλυκιά κανάρα γεννά μόνη αυγά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Petran
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Petran

PB Member
Εγγραφή
22 Ιουν 2006
Μηνύματα
109
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα σε όλους,
θέλω να ρωτήσω κάτι και θα ήμουν ευγνώμων αν με διαφωτίζατε πάνω στο θέμα που θα πω παρακάτω:

Έχω μια θηλυκιά κανάρα, πρωτάρα, που δεν την έχω ζευγαρώσει ποτέ με καναρίνι. Είναι περσινό πουλί. Την κρατάω γιατί θα την βάλω να ζευγαρώσει με ένα Ουργανέλι. Όμως εδώ και 1μιση εβδομάδα περίπου η θηλυκιά γεννάει μόνη της αυγά στο πάτο του κλουβιού. Το ερώτημά μου είναι το εξής:
Πότε πρέπει να την βάλω με το άγριο; Επιδή έκανε αυγά άσπορα, άμα την βάλω από τώρα με το Ουργανέλι υπάρχει κίνδυνος να μην ζευγαρώσουν και να συνεχίσει να γεννά άσπορα; Πόσες μέρες πρέπει να την αφήσω ακόμη μόνη;

Περιμένω τις συμβουλές σας, ευχαριστώ!
 
Τουλάχιστον ένα μήνα πριν έπρεπε να την έχεις βάλει! Καλό είναι να γνωρίζονται τα πουλιά (κυρίως όταν πρόκειται για άγρια) πριν το ζευγάρωμα. Ψάξε λίγο posts σχετικά με προετοιμασία αναπαραγωγής. Τώρα αν είναι και το οργανέλι πυρωμένο ίσως προλαβαίνεις. Άσε την κανάρα περίπου μια εβδομάδα να κλωσσήσει τα αυγά της για να μην πιεστεί και κάνει αμέσως 2η γέννα. Αν η ζευγαρώστρα έχει χώρισμα βάλε στη μια πλευρά το οργανέλι για να έχει οπτική επαφή με την κανάρα. Μετά την εβδομάδα χαλάς τη φωλιά και περιμένεις ταΐσματα των πουλιών. Μόλις δεις ότι τα πουλιά φλερτάρουν βάλε φωλιά στην κανάρα. Το οργανέλι μπορείς να το βάλεις μέσα αμέσως ή λίγο πριν τελειώσει η κανάρα τη φωλιά. Ότι χρειαστείς ξαναρωτάς. Πάντως το καθυστέρησες πολύ και αυτό είναι μείον αλλά για μια γέννα πιστεύω προλαβαίνεις.
 
Βασίλη,
το ουργανέλι το πήρα πρόσφατα, ούτε μήνα δεν έχει. Είπα να το κρατήσω λίγο σε καραντίνα. Τώρα τον βλέπω καλά και πυρωμένο. Την θηλυκιά δεν την έχω με φωλιά, στον πάτο γεννούσε και τα πέταγα τα αυγά.

Εγώ σήμερα θα τα βάλω δίπλα δίπλα για γνωριμία, και σε λίγες μέρες θα τα βάλω μαζί. Εξάλλου όπως είπες μια γέννα προλαβαίνω μόνο.
 
Σωστά δεν πρόσεξα αυτό που είπες συγνώμη. Η διαδικασία είναι περίπου η ίδια. Πρώτα γνωριμία και μόλις παρατηρήσεις φιλάκια ή φλερτ προχωράς. Πάντως με καινούριο πουλί είναι δύσκολο. Εξαρτάται πάντα πόσο κοινωνικοποιημένο είναι. Θα πρέπει να είναι αρκετά ήρεμο για να έχεις αποτελέσματα. Βάλτα με χώρισμα (μόλις τελειώσει η καραντίνα) και παρατηρείς συμπεριφορά. Αναλόγως της συμπεριφοράς θα πράξεις.
 
Back
Top