Ασθένειες Θηλυκό κοκατιλ που χάνει φτέρωμα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης babylonx
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

babylonx

PB New Member
Εγγραφή
26 Νοε 2007
Μηνύματα
12
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Έχω 2 κοκατίλ, ένα θηλυκό και ένα αρσενικό ξεχωριστά σε 2 κλουβιά δίπλα δίπλα. Η θηλυκιά είναι περίπου 2μιση χρονών, αγορασμένη από εκτροφέα και ταϊσμένη στο χέρι δηλαδή ήμερη. Ο δε αρσενικός είναι από pet shop, και δεν είναι ήμερος. Δεν γνωρίζω πόσο χρονών είναι.

Και τα δύο πουλιά αλλάξανε φτέρωμα το Σεπτέμβρη. Το παράξενο είναι ότι η θυληκιά έχει αρχίσει πάλι να χάνει πούπουλα αλλά και φτερά σα να αλλάζει. Ο γιατρός μου είπε να ψάξω για αραίωση στην περιοχή πάνω από τον πρωκτό κάτι που όντως συμβαίνει. Έπιασα το πουλί και το φύσηξα στην περιοχή της κοιλιάς και όντως δεν υπάρχει καθόλου φτέρωμα εκεί. Ο γιατρός είπε ότι μπορεί να σημαίνει επικείμενη γέννα. Με παρότρυνε μάλιστα να αγοράσω και φωλιά για να δω σχετικό ενδιαφέρον από την πλευρά της θηλυκιάς. Έβαλα και τον αρσενικό στο κλουβί της αλλά τίποτα. Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον ούτε για τη φωλιά ούτε για τον αρσενικό. Μάλιστα του επιτίθεται ώρες ώρες. Όχι κάτι σοβαρό αλλά δείχνει ότι δε θέλει πολλά πολλά μαζί του. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ επιλεκτικό πουλί όσον αφορά τις σχέσεις του και έχει καλές σχέσεις μόνο με μένα. Παρ' όλα αυτά η απώλεια πούπουλων και φτερών συνεχίζεται. Δεν έχω παρατηρήσει πουθενά αραίωση παρά μόνο στην περιοχή της κοιλιάς αν και οι ποσότητα φτερών που βρίσκω στον πάτο δε δικαιολογείται να είναι μόνο από εκεί. Κατά τα άλλα το πουλί είναι καλά και τα συμπτώματα είναι τα ίδια όπως αυτά μιας αναμενόμενης αλλαγής φτερώματος δηλαδή δεν έχει πολύ διάθεση, τσατίζεται εύκολα, καμιά φορά καταλαβαίνω από τις αντιδράσεις τις όταν την χαϊδεύω ότι πονάει κλπ. Παρ όλα αυτά τρώει και τα περιττώματα είναι καλά.

Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μου τυχόν ανάλογες εμπειρίες και να μου πείτε οι πιο έμπειροι ποια είναι η γνώμη σας για το τι μπορεί να συμβαίνει κι αν είναι φυσιολογικό ή όχι.

Ευχαριστώ!
 
Εχεις διαπιστώσει αν το πουλί βγάζει μόνο του τα φτερά του; Μήπως στρεσσαρίστηκε από κάποια αλλαγή που συνέβη στο σπίτι σας; Η διαδικασία της πτερόρροιας είναι αρκετά επώδηνη για τα πουλιά και εν μέρει η συμπεριφορά της να δικαιολογείται. Διατρέφεται σωστά; Μήπως έχει έλλειψη κάποιων βιταμινών; Παρατήρησε την προσεχτικά και τα ξαναλέμε
 
Στα πουλιά πάντα δίνω τροφή συσκευασμένη Prestige Premium της Versele-Laga την οποία αγοράζω από τον κτηνίατρο. Επίσης παίρνω και Fruit Sun-Mix της Quikon το οποίο και αλέθω γιατί τα κομμάτια είναι μεγάλα για τα κοκατίλ μου. Τώρα τελευταία δίνω και ένα mix ζυμαρικών με άλλα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά τα οποία μαγειρεύονται με λίγο νερό στο μικροκυμάτων και είναι επίσης της Versele-Laga. Το τελευταίο το προσφέρω περιστασιακά. Δεν δίνω κάποιο άλλο βιταμινούχο σκεύασμα αν και έχω Bogena Multi-Vit. Τώρα που την έβγαλα για να την εξετάσω είδα ότι είναι χωρίς φτερά όλη η περιοχή από τον πρωκτό ως το στήθος. Μάλιστα το δέρμα στην κοιλιά είναι κιτρινωπό ενώ στο στήθος είναι μοβ. Βέβαια δε φαίνεται άμα δε φυσήξεις την περιοχή διότι την καλύπτουν τα πλαϊνά φτερά. Τα συμπτώματα τα γνωρίζω απλά αυτό που δε καταλαβαίνω είναι γιατί πτερόρροια τώρα ενώ ήδη έχει κάνει πριν 4 μήνες! Το μόνο που πάει το μυαλό μου είναι οι συνθήκες φωτισμού. Τα σκεπάζω στις 12 το βράδυ με μια κουβέρτα και τα ξεσκεπάζω την άλλη μέρα στις 12 το μεσημέρι. Μέχρι εκείνη την ώρα υπάρχει στο δωμάτιο φως από απλή λάμπα φθορίου ενώ μετά που θα τα σκεπάσω κάθομαι στο ίδιο δωμάτιο με ελάχιστο φωτισμό και ίσως μοναδικό θόρυβο αυτόν του πληκτρολογίου. Μου φαίνεται παράξενο να φταίνε οι συνθήκες διότι έτσι ζούσαν 2 χρόνια χωρίς πρόβλημα.
 
Δυστυχώς δεν εχω εμπειρια σε τετοιου ειδους πουλια αλλα απ οτι διαβάζω θεωρώ κ εγω οτι μαλλον εχει κάποια ασθένεια κ καλό θα ήταν να του εκανες κάποιες εξετασεις και ισως να αλλαξεις κ κτηνιατρο αν βλέπεις οτι δεν σε καλύπτει αυτος που εχεις; και σκέφτομαι και μηπως ειναι καλό να απομακρυνεις τα κλουβια μέχρι να μάθεις τι συμβαίνει... Δε περίπτωση που είναι κάτι κολλητικο. Δεν θέλω να σε τρομάξω, απλά λέω τις σκέψεις μου, ισως κάποιος με περισσοτερη εμπειρια σε τετοια πουλια σε βοηθησει καλύτερα.
 
μπορει να μην ειναι κατι σοβαρο απλα μια ασχημη αλλαγη φτερων, εμενα ακομα δεν εχει καλυφτει τελειως και απο τις φοτο που εχω στην αρχη μετα ειχε χασει και αλλα αρα για δες μηπως και σενα ειναι κατι αναλογο. Να πω εδω οτι μονο ο αρσενικος εχασε τοσα η θυληκια δεν αλλαξε τωρα αυτη την περιοδο η μπορει να αλλαξε αλλα να μην ηταν αισθητο. Αμα μετα απο καποιες μερες βλεπεις απο μεσα τα νεα φτερα να βγαινουν τοτε δεν ειναι κατι πιστευω αλλα αν θες νασε σιγουρος,τοτε σε κτηνιατρο.
 
Παιδια το θεμα ανοιξε πριν απο 4 μηνες! :D Μπορει να ειναι μια χαρα τωρα το πουλακι! Και σχετικα με τις ημερομηνιες δεν αποκλειεται να ειχε μπει στην πτεροροια λιγο νωριτερα. Δεν ητανε και τοσο περιεργο για τελη Ιανουαριου. 😉
 
Παιδια το θεμα ανοιξε πριν απο 4 μηνες! Μπορει να ειναι μια χαρα τωρα το πουλακι! Και σχετικα με τις ημερομηνιες δεν αποκλειεται να ειχε μπει στην πτεροροια λιγο νωριτερα. Δεν ητανε και τοσο περιεργο για τελη Ιανουαριου.

α😀 καλο!:D, εδω κολλαει αυτο που λέμε "οποτε θυμασαι χαιρεσαι!"
καλα που ειναι και ο ανεστης!
μα δε μας ενημερωσε και για το τι εγινε, αν θεραπευτηκε και τι εφταιγε οπωτε δε φταιμε εμεις μονο.😛
 
... Μα δε μας ενημερωσε και για το τι εγινε, αν θεραπευτηκε και τι εφταιγε οπωτε δε φταιμε εμεις μονο.😛


Οντως... 😀 αν διαβαζει ακομη ο babylonx μηνυματα καλο θα ητανε να μας πει πως ειναι το πουλακι ωστε να υπαρχει καταχωρημενη απαντηση σε περιπτωση που καποιος ξαναρωτησει! 😉
 
Η αλήθεια είναι ότι δε παρακολουθώ συχνά το forum αλλά το παράξενο είναι ότι δε μου ερχόταν ειδοποιήσεις με email για νέες απαντήσεις παρά μόνο σήμερα!

Ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον. Το πουλάκι είναι μια χαρά. Πηγαίνω συχνά στον κτηνίατρο μου κόπρανα για καλλιέργεια και ξέρει πάντα τι πρόβλημα υπάρχει τουλάχιστον στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Η θηλυκή είναι η αλήθεια ότι έχει ευαίσθητο έντερο και βρίσκει κάποιες φορές ο γιατρός κομματάκια από τον εντερικό σωλήνα στα δείγματα αλλά παρ' όλα αυτά είναι μια χαρά.

Για την πτερόρροια είπε ο γιατρός ότι τα αίτια δεν ήταν παθολογικά αλλά μάλλον είχαν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης των πουλιών. Είπε να προσέξω το φωτισμό κι έτσι έκανα. Έβαλα μια λάμπα φθορίου υψηλής απόκρισης η οποία πλέον λειτουργεί με χρονοδιακόπτη. Μου είχε δώσει βέβαια τότε κάποιο φάρμακο-συμπλήρωμα διατροφής το οποίο και σταμάτησε την πτερόρροια. Από τότε είχαμε κάποια προβληματάκια και με τα δύο πουλιά αλλά ήταν απλά και τα ξεπεράσαμε εύκολα.

Ευχαριστώ όλους σας για το ενδιαφέρον σας!
 
Back
Top