Γενικά Θνησιμότητα νεοσσών στα πτηνά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης nikosk1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

nikosk1

PB Member
Εγγραφή
6 Φεβ 2011
Μηνύματα
838
Πόλη
Κομοτηνή
Η Θνησιμότητα των νεοσσών στις πρώτες μέρες τηςζωή τους προέρχεται από:
1. Βακτηριακές λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος (E.Coli,Salmonella spp,)των γονέων τους που κατά την εκκόλαψη των αυγών περνούν στην λέκιθο. Οι διάρροιες των νεοσσών τις πρώτες μέρες λόγο των βακτηριακών λοιμώξεων που προαναφέραμε επιδεινώνουν την κατάσταση στο εσωτερικό της φωλιάς ανεβάζοντας την υγρασία σε αυτή δημιουργώντας έτσι εστίες μόλυνσης. Η συνεχιζόμενη διάρροια τ...ων νεοσσών προκαλεί αφυδάτωση σε αυτούς, αδυναμία και στο τέλος καταλήγουν.
2. Θάνατοι μολυσμένων εμβρύων μετά την 15 μέρα επώασης δηλαδή πριν απότην εκκόλαψη τους (μέσα στο κέλυφος)λόγο μυκοπλασμάτων τα οποία μεταδίδονται δια μέσο των αυγών από τις μολυσμένες μητέρες στους νεοσσούς.
3. Μύκητες(Aspergillus spp, candida albicans): Ορισμένα έμβρυα από ταμολυσμένα αυγά πεθαίνουν κατά την επώαση, ενώ άλλα εκκολάπτονται. Στην τελευταία περίπτωση η νόσος εμφανίζεται στους νεοσσούς με μοιραία κατάληξη.
4. Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα πουαντιμετωπίζουμε είναι η κόκκινη ψείρα. Η ψείρα είναι ένα παράσιτο το οποίοεπιτίθεται κυρίως στους νεοσσούς και επειδή δεν έχουν ακόμα αναπτύξει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα οδηγεί στον θάνατο τους. Και αυτό συμβαίνει γιατί με την αφαίμαξη μεταφέρονταιμολυσματικές ασθένειες και μεταδίδονται ιοί που ευθύνονται για τον θάνατο των νεοσσών.
5. Μεταφορά πρωτόζωων(τριχομονάδες, κοκκίδια) από τα ενήλικα προς τους νεοσσούς.
6. Τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπη (θα πρέπει ο εκτροφέας να έχει άρτιαγνώση των διατροφικών αναγκών των πτηνών και παροχή της κατάλληλης ποιότητας, ποσότητας και δοσολογίαςτης τροφής).
7. Εμφάνιση ιογενών νοσημάτων όπως ευλογιά, ψευδοπανώλη (οπωσδήποτεδίμηνη καραντίνα ξένων προς την εκτροφή πτηνών πριν την αναπαραγωγή)

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
1. Κάνουμε προληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους από ταπεριττώματα ή άλλα παθολογικάεκκρίματα(ρινικό, οφθαλμικό, σίελος)πριν την αναπαραγωγική περίοδο γιακαλλιέργεια και απομόνωση βακτηριακών παραγόντων που απειλούν την ζωή των νεοσσών.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ στην προσπάθεια σας να προστατέψετε ταπτηνά από πιθανές λοιμώξεις.
Το άρθρο είναι από το κτηνιατρικο διαγνωστικο εργαστιριο κομοτηνης και ο κτηνίατρος που το εγραψε λεγεται Γεωργιος Κατσαουνης και είναι επιστιμονικος σηνεργατης του εργαστηριου ειδικος σε θεματα πτηνων.
 
nikosk1 πολυ σωστα φιλε μου αυτα που αναφερης παραπανω. Παντως σε γενικες γραμες αν υπαρχουν καθαρα κλουβια,υγιεις γονεις κ οι συνθηκες ειναι ιδανικες εκει που διαβιουν τα πουλια εχουν μεγαλο ποσοστο επιβιωσης οι νεοσσοι.Χωρις αυτο να ειναι κ ο κανονας. Για παραδειγμα η μαυρη τελεια που επιφερη τον θανατο στους νεοσσους εμφανιζετε ακομα κ οταν οι γονεις ειναι υγιεστατοι.
 
Μπράβο Νίκο, ευχαριστούμε πολύ!
Ένα άκρως επίκαιρο θέμα εν όψει της έναρξης της αναπαραγωγικής περιόδου.
Σωστές οι επισημάνσεις του κτηνιάτρου, αναφέρονται αυτές και κάποιες ακόμη στα σχετικά άρθρα μας
https://community.petbirds.gr/threads/Η-αναπαραγωγή-των-καναρινιών.29538/
https://community.petbirds.gr/threads/Γιατί-πεθαίνουν-οι-νεοσσοί-των-καναρινιών.17692/
https://community.petbirds.gr/threads/Θνησιμότητα-νεοσσών-καναρινιών-στη-φωλιά.17669/
Εκείνο που θέλω να τονίσω, είναι πως η υπέρμετρη υγρασία που φυσιολογικά αναπτύσσεται στη φωλιά κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής, λόγω της ζέστης των σωμάτων αλλά και των κουτσουλιών, είναι πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης τόσο των μυκήτων όσο και έλξης των παρασιτικών εντόμων.
Γι΄αυτό τα πουλιά στη φύση, μεριμούν τόσο για τον εξαερισμό της φωλιάς από το κατώτατο μέρος της, όσο και για τα υλικά επίστρωσης που χρησιμοποιούν, ώστε να είναι απωθητικά μεν αλλά και να βοηθούν στην καλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη της μυϊκής μάζας των νεοσσών.
Διαβάστε εδώ https://community.petbirds.gr/threa...τι-φωλιές-φτιάχνουν-τα-πουλιά-στη-φύση.29708/
Επί του πρακτέου, εμείς πρέπει να δημιουργούμε μικρές οπές στις τσόχες που τοποθετούμε στις φωλιές για να μην δημιουργούν ατμόσφαιρα θερμοκηπίου και να παρέχουμε υλικά όπως πευκοβελόνες, τρίχες αντί βαμβακιού, βρύα και κυρίως αρωματικά βότανα από τα αναφερόμενα στο ανωτέρω άρθρο.
 
. Για παραδειγμα η μαυρη τελεια που επιφερη τον θανατο στους νεοσσους εμφανιζετε ακομα κ οταν οι γονεις ειναι υγιεστατοι.
Σαφώς και υπάρχουν και άλλοι λόγοι και ένας απο αυτους και η μαύρη τελεία, το άρθρο βασίζεται κυρίως στα βασικά εργαστηριακα ευρήματα.
 
. Τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπη (θα πρέπει ο εκτροφέας να έχει άρτιαγνώση των διατροφικών αναγκών των πτηνών και παροχή της κατάλληλης ποιότητας, ποσότητας και δοσολογίαςτης τροφής).
Νίκο, πολύ ωραία η συμβολή σου στις γνώσεις μας και μου άρεσε επίσης ιδιαίτερα η σύντομη σαφής αναφορά.
Αυτό που με προβλημάτισε (δεν είμαι εντελώς σίγουρος ότι το καταλαβαίνω) είναι ό,τι παραθέτω πιο πάνω από το μήνυμά σου και ιδιαίτερα οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Γνωρίζεις ή μπορείς να βρεις κάτι παραπάνω σχετικά με αυτό από τον συγγραφέα του άρθρου; Δλδ, πόση πρωτεΐνη είναι επικίνδυνη, ποια λίπη θεωρούνται ίσως και θανατηφόρα...
 
Δυστυχώς Γιάννη δεν γνωρίζω τον κτηνίατρο, το άρθρο το μετέφερα με την σύμφωνη γνώμη της κ. Χρυσας δραμπιδου εδώ αλλά νομίζω ότι με την βοήθεια κάποιον μελον ίσως να βγάλουμε μια άκρη για της πρωτεΐνες και τα λίπη.
 
Back
Top