Αναπαραγωγή Θνησιμότητα νεοσσών 4/4

Vasilis1966

PB New Member
Εγγραφή
22 Ιαν 2017
Μηνύματα
121
Πόλη
Σέρρες
Καλησπερα κυριοι και κυριες ανυσηχητικα πραγματα συμβαινουν φετος σε ενα απο τα ζευγαρια μου. Ενω σε ολα τα ζευγη ολα τρεχουν περισσοτερο απο καλα και εχω 4 και 5 νεοσσους σε ολες τις φωλιτσες ενα ζευγαρι μας τα χαλασε και ειμαι να βαραω το κεφαλι μου στον τοιχο.
Το ζευγαρι αυτο λοιπον αφου εδεσε ομορφα και ωραια μου εκανε 4 αυγουλαια τα οποια σκασαν ολα κυριακη δευτερα και τριτη. Πεμπτη μας αφησαν τα 2 και σημερα τα αλλα 2 τα βρηκα καλυμενα με χαρτα και νημα απο την φωλια. Να επισυμανω πως η καθαριοτητα ειναι σχολαστικη το περιββαλον ηρεμο φρεσκο νερο και τροφη και το αυγο που βαζω πρωτες μερες το αλλαζω σε ολα αν 6 7 ωρες περιπου. Επισης κοιταξα για κανα ζωιφιο καμια ψειρα δεν βρηκα κατι. Κοιταξα επισης για μαυρη τελεια αβ και δεν μου εχει τυχει περιστατικο ουτε. Μερες τωρα που ειμαι στο χωρο τους ειδα οτι οι γονεις ταιζαν τους νεοσσους οποτε απεκλισα και το ενδεχομενο να ειναι αταιστα τα μικρα. Μου περασε απο το μυαλο οταν εχασα τα 2 πρωτα αλλα τωρα αλλα 2; Τι γινεται μπορει να με προσανατολισει καποιος; Ευχαριστω
 
Ευχαριστω πολυ κυριε γιαννη για την αμμεση απαντηση. Αυτο που με συμβουλευεται ηταν καιβη πρωτη μου κινηση μολις το αντικρισα, δηλαδη αλλαγμα φωλιας και υστερα απο λιγο ειδα σιγα σιγα να προσπαθει να την στρωση. Τοβσυγκεκριμενο πουλι δεν ειχε ποτε τετοια συμπεριφορα εχειβγεννησει ανοιξη 2016 και 2017. Οφειλεται καπου αυτη η σταση του; Εντασεται σε κατι παθολογικο;υπαρχει περιπτωση να σας μεταφερω τα ιδια νεα;
 
οφειλεται καπου αυτη η σταση του;
Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει σε μπερδεμένα ορμονικά πουλιά χωρίς όμως να γνωρίζω την πραγματική αιτία.
Έχω όμως κακιά εμπειρία... και ξέρω πως όλο αυτό θέλει το χρόνο του και ιδιαίτερη προσοχή από τον εκτροφέα.
Υπάρχουν μάλιστα σημάδια.. Που αν τα προσέξεις και έχεις εναλλακτικές λύσεις (παρένθετες μητέρες - παραμάνες) ίσως καταφέρεις να γλιτώσεις τα πουλιά ή έστω κάποια από τα πουλιά της φωλιάς.
Το μεγαλύτερο σημάδι είναι η μείωση της διατροφής του θηλυκού...
Η αυγοτροφή ή το αυγό παραμένουν σχεδόν άθικτες στη θέση τους και τα μικρά νηστικά μέσα στη φωλιά.
Αυτό συνήθως συμβαίνει στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της ζωής των μικρών (4-7) ημέρα και είναι άμεσα θανατηφόρο για τα μικρά κυρίως γιατί χάνουν ζέστη και τροφή.
Ο πατέρας άλλωστε δεν ταΐζει σε αυτή την ηλικία.
Συνεπώς πρέπει να παρακολουθούμε από ασφαλή απόσταση...
Για μένα άλλωστε η παρατήρηση είναι το καλύτερο όπλο πρόληψης καταστάσεων...
Καλύτερα να παρατηρούμε από μακρυά, παρά να τροφοδοτούμε και ενοχλούμε συνεχώς τα πουλιά.
Σπανιότερα το ίδιο περιστατικό μπορεί να το αντιμετωπίσουμε σε μεγαλύτερη ηλικία των νεοσσών. Αλλά με έξυπνες κινήσεις μπορούμε να γλιτώσουμε όλα τα πουλιά.
Αν δηλαδή τα πουλιά είναι 10-14 ημερών... η κανάρα δεν τα σκεπάζει με υλικό φωλιάς όπως έκανε η δική σου. αλλά τα πετάει έξω από αυτή και τα βρίσκουμε συνήθως μισολιπόθυμα και παγωμένα.
Αν δούμε κάτι τέτοιο κι επειδή δεν υπάρχει η "πολυτέλεια" χρόνου που θα είχαμε στις φυσιολογικές καταστάσεις... Τότε μετακινούμε τη φωλιά με τα μικρά στη διπλανή πόρτα και στη θέση της βάζουμε νέα φωλιά και κοντά της υλικό κατασκευής.
Έτσι.. και η κανάρα θα έχει το χώρο που χρειάζεται για να οικοδομήσει τη νέα φωλιά... και τα μικρά την ησυχία που απαιτείται για να τραφούν από τον πατέρα και να ζεσταθούν μεταξύ τους.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ωραια ησασταν κατατοπιστικοτατος και εγω εχω αρκετη δουλεια να κανω μου φαινεται... Ευχαριστώ πολυ για την απαντηση. Κατι ασχετο να ρωτησω απο το παραπανω μηνυμα οσων αφορα τον πατερα. Ειναι κανονας οτι δεν ταιζει τοσο μωρα νεοσσους η υπαρχουν εξαιρεσεις;
 
οσων αφορα τον πατερα. Ειναι κανονας οτι δεν ταιζει τοσο μωρα νεοσσους η υπαρχουν εξαιρεσεις;
Σε ζωντανούς οργανισμούς οι κανόνες δεν έχουν εφαρμογή...
Το σύνηθες είναι να μην ταΐζει τις πρώτες μέρες.
Προσωπικά μάλιστα δεν έχω δει ποτέ αρσενικό να ταΐζει μικρότερα της βδομάδας πουλιά... είτε η γιατί η μητέρα δεν το επιτρέπει. είτε γιατί έχει τάση να ταΐζει τη μητέρα για το σκοπό αυτό.
Ούτε αναλαμβάνει τα μικρά από τη μια μέρα στην άλλη...
Το πέρασμα της διατροφής των μικρών είναι σταδιακό και ομαλό ξεκινώντας λίγο το αρσενικό και πολύ το θηλυκό... μέχρι να επιφορτιστεί εξ ολοκλήρου το αρσενικό..
Κι αυτό χρειάζεται 4-5 μέρες
 
Καλησπέρα και από εμενα. Θέλω να προσθέσω και εγώ από παρατηρήσεις που κάνω στα δικά μου πουλιά.Gloster μόλις είχες μου έσκασε μια μια τετράδα σχεδόν από την πρώτη τσιγμη ταιζη και ο αρσενικός.
 
Προσωπικά μάλιστα δεν έχω δει ποτέ αρσενικό να ταΐζει μικρότερα της βδομάδας πουλιά.
Να διορθώσω για να είναι περισσότερο κοντά στο ρεαλιστικό.. σε μικρότερα από 4-5 ημερών πουλιά...
μόλις είχες μου έσκασε μια μια τετράδα σχεδόν από την πρώτη τσιγμη ταιζη και ο αρσενικός.
Θα ήταν πανέμορφο να μας ανεβάσεις μια δυο φωτογραφίες με τις στιγμές του.
 
Να διορθώσω για να είναι περισσότερο κοντά στο ρεαλιστικό.. σε μικρότερα από 4-5 ημερών πουλιά...

Θα ήταν πανέμορφο να μας ανεβάσεις μια δυο φωτογραφίες με τις στιγμές του.
Αυτό εννοω Γιάννη ότι σήμερα είναι η δεύτερη μετά μετά και ο αρσενικός ταιζη μολμό βγει η θηλυκή

Αυτό εννοω Γιάννη ότι σήμερα είναι η δεύτερη μετά μετά και ο αρσενικός ταιζη μολμό βγει η θηλυκή
Μερα γραφω
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αυτό εννοω Γιάννη ότι σήμερα είναι η δεύτερη μετά μετά και ο αρσενικός ταιζη μολμό βγει η θηλυκή


Μερα γραφω
Με την σειρα μου να συμπληρωσω και εγω πως το μεσιμερι εκατσα εψαξα φωτογραφιες και ειδα τις σημειωσεις μου και παρατηρησα αυτο που ανεφερε ο κυριος γιαννης πιο πανω για τα αρσενικα, χωρις να θελω να αμφισβιτισω οποιαδηποτε αλλη αποψη αλλα υπαρχει και ενας αρσενικος στο κοπαδι μου ο οποιος κανει οτι αναφερεις vasiliotsom και μου ειναι προσφατη η εικονα τωρα μεσοβδομαδα απλα δεν θυμαμαι ποια μερα το παρατηρησα για να πω με σιγουρια. Θα περιμενω εως την επομενη γεννα μπας και μπορεσει να τα πιασει ο φωτ.φακος
 
Back
Top