Βότανα Θυμάρι Thymus Vulgaris

jk21

PB Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2007
Μηνύματα
1.756
Πόλη
Περιστέρι
Θυμάρι - Θύμος ο κοινός - Thymus Vulgaris

Περιγραφή: Θάμνος ποώδης πολυετής με φύλλα σχεδόν άμισχα, πράσινα, λογχοειδή με τα άκρα κουλουριασμένα προς τα κάτω. Άνθη ακραία σε χρώμα μπλε ανοικτό με ραβδωτό κάλυκα. Φυτρώνει σε άγονους τόπου σε όλη την Ελλάδα και ανθίζει Ιούνιο με Ιούλιο. Είναι το φυτό από το οποίο οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι. Η χρήση του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν βαλσαμωτικό και αρωματικό. Οι αρχαίοι Έλληνες σαν απολυμαντικό για διάφορες ασθένειες. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι, για να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα. Στη φαρμακευτική είναι γνωστό ως το φυτό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες.

Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.

Εσωτερική: συνιστάται σε προβλήματα στομάχου και εντέρων, στην ανακούφιση από το βήχα, από το συνάχι και τη γρίπη, στην τόνωση του νευρικού συστήματος και ως καταπραϋντικό. Επίσης, στις περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης και στο άγχος. Χαρίζει πνευματική διαύγεια και τονώνει τα νεύρα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και ως αρωματικό στις ελιές.

Τρόπος παρασκευής ροφήματος: βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σε ένα μπρίκι νερό και, μόλις αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε δέκα λεπτά επιπλέον. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.

Εξωτερική: χρησιμοποιείται στο λουτρό για ρευματικές παθήσεις και για ξεκούραση. Βράζουμε 100γρ. Θυμάρι σε ένα λίτρο νερό, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο νερό της μπανιέρας.
Βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, εξαιρετικό για τον καθαρισμό των δοντιών (οι Κρητικοί τρίβουν τα ούλα τους με θυμάρι για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας). Στοματίτιδες και ερεθισμένες αμυγδαλές αντιμετωπίζονται με γαργάρες με αφέψημα (χωρίς μέλι).

Αιθέριο έλαιο: λίγες σταγόνες σε λίγο ελαιόλαδο βοηθά στα τσιμπήματα από έντομα.

Κτηνιατρική: για το πλύσιμο πληγών του δέρματος και του στόματος, για την καταπολέμηση των εντερικών σκουληκιών.

Συνταγή για κολώνια: 10γρ. λουλούδια θυμαριού σε 250γρ. λευκό οινόπνευμα, κλείνουμε το μπουκάλι με φελλό και το αφήνουμε 2-3 εβδομάδες στον καλοκαιρινό ήλιο. Στη συνέχεια σουρώνουμε.

Συνταγή για μαρινάτα φαγητά: μουσκεύουμε σε μισό λίτρο άσπρο κρασί 1 ματσάκι θυμάρι, 1 ματσάκι θρούμπη, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης και μερικά μοσχοκάρφια.

Προσοχή: όσο εντυπωσιακές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του θυμαριού, άλλο τόσο προσεκτικός πρέπει να είναι κανείς με τη συχνότητα της χρήσης του. Η συνεχής εσωτερική χρήση μπορεί να προκαλέσει υπερλειτουργία του θυροειδούς, καθώς και δηλητηρίαση, τα συμπτώματα της οποίας είναι έμετος, ζαλάδες, διάρροια και καρδιακή κατάπτωση.
jk21 είπε:
απο τη ιστοσελιδα του valentine.gr (στην οποια αναζητω πληροφοριες για την αλλη μου αγαπη, τα φυτα) υπαρχει ενα αρθρο για το φυτο αυτο και για τις ιδιοτητες του. Ενδιαφερον παρουσιαζει η αναφορα στην καταπολεμιση των σκουληκιων του εντερου στα ζωα. Επισης απο αλλες ιστοσελιδες εχω διαβασει αναφορες για καταπολεμιση του ασθματος στα παιδια (ελπιζω και στα πτηνα) στην οποια βεβαια ο ευκαλυπτος ειναι οτι πιο ειδικο

*κυριε Σταυρο αν θελεται να αναδημοσιευσεται το αρθρο λογω προσωπικης γνωριμιας που εχω τωρα πια με τον ιδιοκτητη του valentine(βοριοελλαδιτης σαν και εσας απο την βεροια)μπορω να μεσολαβησω

ξεχασα την επισυναψη Βότανα/Θυμάρι
 
Σχετικό περιεχόμενο
Εάν είχε την καλοσύνη να μας επιτρέψει την αναδημοσίευση για απευθείας ανάγνωση μέσα από το PetBirds θα ήταν πολύ χρήσιμο, από τη στιγμή μάλιστα που προσπαθούμε να χτίσουμε μια κατηγορία που θα είναι αφιερωμένη και θα συγκεντρώνει παρόμοια θέματα! Βεβαίως, θα υπάρχει και η παραπομπή προς το πρωτότυπο όπως έχει γίνει ήδη. :)
 
κυριε σταυρο επικοινωνησα με τον ιδιοκτητη του valentine και μου ειπε οτι με πολυ χαρα θα δεχοτανε την αναρτηση αρθρων του site στο δικο μας, ειδικα απο την στιγμη που θα υπαρχει αναφορα στην πηγη(ξερετε απο καιρο επειδη η πηγη αρθρων του valentine ειναι μεγαλη παραπολλοι εχουν αντιγραψει-κλεψει αρθρα διχως να ζητησουν αδεια σε αντιθεση με σενα κατι που το εκτιμησε.
παρακατω υπαρχουν ετοιμα λινκ για οποιονδηποτε θελει να ψαξει κατι για καποιο φυτο ή βοτανο ή να ρωτησει κατι στοτο 4ο λινκ(τυχον μηνυματα που θα δειτε εκει.. Πονηρου περιεχομενου αποτελουν spam και διαγραφοντ, μην παρεξηγησετε τη ν δομη της ιστοσελιδας. Επισης για να μην κρυβομαι ο "δημητρης" του φορουμ του valentine ειμαι εγω.

Σπίτι και Κήπος

Βότανα

Link του Μήνα

Forum
 
εδω υπαρχει υλικο για θεραπεια των κοκκιδιων με θυμαρι,ριγανη, μεντα


http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?IA=WO1997007812&DISPLAY=DESC

http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?WO=1996%2F37210&IA=WO1996%2F37210&DISPLAY=DESC

Thyme Herbal Supplement from Herbal Extracts Plus

http://www.pjbs.org/ijps/fin671.pdf



δεν ειμαι και ο πλεον αγγγλομαθης και δυστυχως δεν εχω και χρονο. Οποιος μπορει ας μεταφρασει τα σημαντικοτερα.υπαρχει και ετοιμη διπλα στα περισσοτερα αμε λινκ αυτοματη μεταφραση
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Για το θυμάρι είναι γνωστό ότι ωφελεί τα πουλιά.
Από το να αντιγράψουμε "όλο το internet" και να το μεταφέρουμε στο site μας, χρησιμότερο θα ήταν να μας πει κάποιος αν το δίνει αποξηραμένο ή νωπό, με ποιό τρόπο το χορηγεί (π.χ. αυγοτροφή, σκέτο), για ποίο λόγο το δίνει στα πουλάκια του, τι αποτελέσματα έχει κλπ.
Δείτε επίσης : https://community.petbirds.gr/threads/Κίνδυνοι-από-τα-βότανα-στα-πτηνά.2277/
 
εγω βαζω ελαχιστο αποξηραμενο στην αυγοτροφη (οχι παντα) και σχεδον παντα σκονη γλυκανισο (για γευση και για καλη λειτουργια του εντερου-το kinderte ροφημα για μωρα για τους κολικους τους εχει γλυκανισο μαραθο χσαμομηλι)
 
Το θυμάρι το δίνω στα πουλιά σε κλαδάκια που κόβω από τον κήπο μου μαζί με ρίγανη, επίσης φυτό. Για το θυμάρι τρελαίνονται και το καταναλώνουν σε λίγα λεπτά. Τη ρίγανη δεν την τιμούν με τον ίδιο ενθουσιασμό αλλά δεν με απασχολεί ιδιαίτερα αφού τους βάζω ούτως ή άλλως και αποξηραμένη στην αβγοτροφή.
 
η ετοιμη μεταφραση που ελεγα υπαρχει εδω coccidiosis Thymus Vulgaris - Αναζήτηση Google

δεξια απο καθε σελιδα9υπαρχουν και οι σελιδες που εχω αναφερει προηγουμενως
 
Και εγώ δίνω θυμάρι φρέσκό μαζί με άλλα βότανα 3 φορές την εβδομάδα.
Επίσης βάζω στην αυγοτροφή τριμμένο. Στο rusk της αυγοτροφής αντί για νερό σκέτο βάζω αφέψημα βοτάνων.
-jk21, τη σκόνη γλυκάνισου από τι μαγαζί την προμηθεύεσαι; Τους βάζω σπόρο γλυκάνισο αλλά δεν βλέπω για την ώρα να ενθουσιάζονται.
-(Η μετάφραση δεν εμφανίζεται...).
 
απο το μπαχαρ στην ευρυπιδου καθετη στην Αθήνας.
για τη μεταφραση εχεις δικιο. Τωρα το ειδα. Δεν την ειχα ανοιξει.
 
Back
Top