Φροντίδα Ιδανική τοποθεσία κλουβιού για budgie

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nausicaa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Nausicaa

Budgies Expert
Εγγραφή
6 Απρ 2021
Μηνύματα
1.357
Πόλη
Αθήνα
Γεια σας και πάλι!

Από τότε που υιοθέτησα το παπαγαλάκι (ενήλικο θυληκό) που μπήκε στο δωμάτιό μου, έχουμε δοκιμάσει διάφορες τοποθεσίες του κλουβιού (μεσαίο vision) μέσα στο σπίτι. Γενικά, απλώς κάθεται στο αγαπημένο της κλαδί στο ένα πόδι και δεν κάνει πολλά πράγματα. Κελαηδά λιγάκι αν ακούσει μουσική/κελαηδίσματα που της αρέσουν, τρώει από το μπωλ της, ίσως την λιχουδιά και κεχρί όταν το προσφέρω εγώ, ενώ αν είναι το βάλω στο κλουβί μακρύτερα από μερικά εκατοστά δεν πάει. Εδώ και μερικές μέρες δοκίμασα να την βάλω αρκετά κοντά στην τζαμαρία, περίπου 1μ από το τζάμι. (Παρατήρηση: τα επόμενα ισχύουν μόνο για το ένα μέτρο, αν την πάω 25εκ. πίσω είναι πάλι σε ύπνωση.) Ξαφνικά, είναι άλλο ζώο. Σκαρφαλώνει, περνά ώρες κοιτώντας έξω και κάνει και ακροβατικά, τρώει περισσότερο κλπ. Μάλιστα την πρώτη μέρα δεν κοιμήθηκε καθόλου μέχρι που σκοτείνιασε. Εχθές κοιμήθηκε λιγάκι, αλλά δεν έφαγε - έχει φτάσει στο άλλο άκρο, δεν κάθεται ήσυχη για πάνω από μερικά λεπτά. Επιπλέον, συνεχώς ραμφίζει τις συνδέσεις του κλουβιού και τις άκρες της σχάρας, σε σημείο που έχει τρίψει κάπως και το ράμφος της (δεν ξέρω αν αυτό είναι φυσιολογικό σε κάποιο βαθμό, μόνο ένα φιλμ κερατίνης έφυγε) και με ανησύχησε η συμπεριφορά της, γιατί ήταν κάπως... πώς να το πει κανείς, τελείως πωρωμένη. Αν θέλει να ραμφίσει κάτι, έχει ξυλινα κλαδιά και σκάλα, σουπιοκόκκαλο, πέτρα της vitakraft, συν ένα ξύλινο σουβλάκι, από τα οποία χρησιμοποιεί μόνο τα κλαδιά και την σκάλα. Νομίζω ότι απλώς θέλει να βγει έξω, να κάνει παρέα με τα πουλάκια έξω ή με τα παιδιά του γειτονικού σχολείου , αλλά μπορεί και όχι. Δοκίμασα να κλείσω την κουρτίνα, ώστε να μην έχει θέα, και συνέχισε να είναι κάπως πιο ενεργητική απότι με ανοικτή κουρτίνα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σπιτιού. Μόλις την άνοιξα κοπανιέται πάλι. Έβαλα μια λιχουδιά στο πάτωμα για να την απασχολήσω, και τώρα άρχισε να την τρώει, μετά από... 30' που ανεβοκατέβαζε την σχάρα. Την λυπάμαι, αλλά δεν μπορεί να βγει από το κλουβί ακόμα. Δεν νομίζω να μπορεί να τραυματιστεί, σωματικά τουλ. αλλά είναι υγιές για την ψυχολογία της να είναι τελείως στην πρίζα όλη την ώρα?

Προσθήκη: Αφαίρεσα την σχάρα, και δεν πάει στο πάτωμα καθόλου, κάθεται στην σκάλα της και κοιτά έξω ή ραμφίζει το σημείο που κουμπώνει το κάγκελο με το πλαστικό. Ποτέ δεν πολυπάει σε επίπεδες επιφάνειες, οπότε δεν εκπλησσομαι...

Έχει αντιμετωπίσει κανείς αντίστοιχη συμπεριφορά, και αν ναι, θα καλμάρει απλά με τον χρόνο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Σημείωση: Το σημείο στο οποίο βρίσκεται το κλουβί όταν είναι τόσο ενθουσιώδης είναι πρακτικά κάτω από το σημείο στο οποίο εισεβαλε ενάμιση μήνα πριν.
 
@Nausicaa καλησπέρα, να σου ζήσει το κορίτσι σου, ελπίζω να τα πάτε καλά μεταξύ σας. Ιδανική θέση για κλουβί δεν υπάρχει, απλά θα πρέπει τουλάχιστον η μία πλευρά του να είναι προστατευμένη ,για να νιώθει σιγουριά το πουλάκι ότι δεν είναι κάποιος πίσω του, και να είναι και όσο πιο μακριά γίνεται από εστίες θέρμανσης.
Αφαίρεσα την σχάρα
Να την βάλεις ξανά. Μπορεί να μην κατεβαίνει τώρα, κάποια στιγμή θα κατεβεί και θα πατήσει στις ακαθαρσίες. Το ότι είναι ζωηρή δείχνει ότι είναι ένα υγιές πουλάκι. Να την χαίρεσαι και πάλι.
 
Τι ηλικία έχει το πουλάκι? Πώς και δεν θέλεις να της πάρεις παρέα? Σε εμένα προσωπικά, η ζωηρή συμπεριφορά δίπλα στο παράθυρο μου ακούγεται πιο "κανονική" για ένα υγιές μπάτζι.
 
@Vada Να'σε καλά! Αυτό έχω διαβάσει κι εγώ, ότι πρέπει μια πλευρά να ακουμπά σε τοίχο, και έτσι την έβαλα μπροστά από την βιβλιοθήκη, αλλά δεν αντιδρά ιδιαίτερα. Κοντά στο παράθυρο ο τοίχος στα δεξιά απέχει περιπου 60εκ. Μου φαίνεται ότι απέχει, αλλά δεν φαίνεται να πειράζει την Ίριδα. Για βράδυ κοιμάται πάντα στην κούνια της και, όταν δω ότι νυστάζει, μεταφέρω το κλουβί στην βιβλιοθήκη, ώστε να έχει πλάτη τα βιβλία, μιας και δεν υπάρχει ελεύθερος τοίχος. Ακόμα το ψάχνω το θέμα.

Την ξαναέβαλα την σχάρα, γιατί κοιτούσε το πάτωμα σαν να ήταν λάβα 😂

@Φοίβος Δεν έχω ιδέα, πέραν του ότι είναι ενήλικη. Από το παράθυρο μπήκε, και δεν είχε δαχτυλίδι. Απόσο ξέρω, δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε ηλικία για ενήλικα παπαγαλάκια. Υποθέτω το ότι είναι ζωηρή σημαίνει ότι είναι και σχετικά νέα, αλλά ποιος ξέρει, αυτά τα πουλάκια είναι πυροτεχνήματα γενικά.

Είναι όμως απλά "ζωηρή" ή είναι στα όρια του νευρικού? Αυτό που φαίνεται στο βίντεο είναι σχετικά ήπιο για τα μέτρα της, και μπορεί να το κάνει ασταμάτητα για ώρα. Επίσης μασά και τραβά την σχάρα δεξιά. Ίσως το θεωρεί παιχνίδι...
Πώς και δεν θέλεις να της πάρεις παρέα?
Ποιος είπε ότι δεν θέλω? Δεν της έχω πάρει ακόμα, για διάφορους λόγους που έχω παραθέσει σε άλλο thread, αλλά το κυρίως είναι ότι η Ίρις δεν ξέρει ακριβώς πώς να είναι παπαγάλος και εγώ δεν ξέρω πολλά για την φροντίδα τους ακόμα, οπότε θα προτιμούσα να μην πάρω δύο στο άπειρα χέρια μου με τη μια.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
η Ίρις δεν ξέρει ακριβώς πώς να είναι παπαγάλος
Tι εννοείς με αυτό και πώς το ξέρεις? Δηλαδή τι κάνει και δεν σου μοιάζει να φέρεται σαν παπαγάλος? Επίσης αφού δεν είναι μεγαλωμένη στο χέρι σαν τι φέρεται?
 
Έχεις δίκιο, δεν το έθεσα σωστά. Δεν φέρεται σαν παπαγάλος σπιτιού. Δεν παίζει με παιχνίδια, αντ'αυτού προτιμά να τσακώνεται με τα κάγκελα και την σχάρα, δεν ξέρει τι να κάνει με το σουπιοκόκκαλο και, το πιο περίεργο απ'όλα, φοβάται το νερό. Της προσέφερα μαϊντανό τις προάλλες και, ενώ σαφώς ήθελε να το φάει/δοκιμάσει, μόλις μια σταγόνα νερό από τα φύλλα την άγγιξε, φρίκαρε, πολύ περισσότερο ακόμα και από όταν προσπαθούσα να την πιάσω μέσα στο δωμάτιο. Ακόμα δεν κάνει μπάνιο, χρησιμοποιεί την "μπανιέρα" ως ποτήρι νερού. Ίσως όλα αυτά είναι από το σοκ και την προσαρμογή, δεν ξέρω. Γενικά περνά τις ημέρες της περιπολώντας το κλουβί της, καλεί σπουργίτια και τσακώνεται με σκύλους και θορύβους μηχανημάτων που ακούει. Δεν ξέρω, είναι σύνηθες αυτό? Σε βίντεο στο διαδίκτυο βλέπω συνέχεια παπαγαλάκια που τραβάνε παιχνίδια, μαδάνε ξύλα κλπ. Ελπίζω να είναι προσαρμογή.
 
Οπωσδήποτε. Μπήκε στο δωμάτιό μου πανικόβλητη λόγω ενός τεράστιου γλάρου που πετούσε έξω. Το δωμάτιο έχει μόνο βιβλιοθήκες μέχρι το ταβάνι, σε σημεία που δεν την έφτανα, και το κλιματιστικό, το οποίο έχει κενό με το ταβάνι αρκετό για να τριπώσει μέσα ένα παπαγαλάκι και να κολλήσει, οπότε ήμουν πανικόβλητη ότι θα σταγγαλιστεί έτσι. Τελικά δεν χρειάστηκε να την πιάσω με το χέρι, παγιδεύτηκε σε ένα σχετικά χαμηλό ράφι, τοποθέτησα το κλουβί μπροστά και τελικά μπήκε μέσα. Αλλά ήταν τραυματικό και για τις δυο μας. Τώρα δεν με φοβάται πολύ, τρώει από το χέρι μου, με έχει αφησει να την χαϊδέψω λιγάκι και προσπαθεί, αν πεινάει, να καθήσει και στο χέρι μου (δύσκολο γιατι τα νύχια της είναι πολύ μακριά, δεν θέλω να την στρεσσάρω ακόμα με μανικιούρ, διάβασα ότι παπαγαλάκια μπορεί να πάθουν καρδιακή προσβολή από το άγχος). Αλλά οπωσδήποτε είμαστε ακόμα σε προσαρμογή και οι δύο. Είναι το πρώτο μου κατοικίδιο ή/και συγκάτοικος άλλωστε.
 
Για να μπορεις να την αφηνεις ελεθυερη στο χωρο θα πρεπει να εχει εξοικιωθει πλήρως μαζι σου ωστε να την χειριζεσαι.
Απο το βιντεο φαινεται να ειναι ενα νευρικο -γενικοτερα- πουλακι οποτε θα πρεπει να της δωσεις περισσοτερο χρονο εξοικιωσης.
Χρειαζεται χρονο,επιμονη και υπομονη για να αποφυγεις δυσαρεστες καταστασεις.
 
Ναι, ναι, ούτως ή άλλως πρέπει να αλλάξω την διαρρύθμιση του δωματίου, γιατί δεν είναι φιλικό προς παπαγαλάκια.

Όντως λοιπόν παραείναι νευρική! Άρα δεν φαντάζομαι πράγματα. Από υπομονή άλλο τίποτα, άλλωστε δεν μπορούμε να πάμε και σε πολλά μέρη με το λοκνταουν. Και έχω την υποψία ότι πρόκειται για πολύ έξυπνο πουλάκι (θα μου πεις και ποιος γονιός δεν το πιστεύει αυτό για το παιδί του). Έχει ήδη συνδέσει λέξεις με πράξεις και ανταμοιβές, και πριν από λίγο κάθησε για λιγάκι στο δάχτυλό μου για πρώτη φορά, όταν είπα 'βηματάκι', κάτι που της έλεγα όταν πρωτοήρθε και δίσταζε να έρθει στο μπροστικό κομμάτι του κλαδιού για να φάει κεχρί.
 
Δεν φέρεται σαν παπαγάλος σπιτιού.
Διότι δεν είναι αν με αυτό εννοείς ήμερο. Το πουλάκι στο βίντεο δείχνει να έχει ζήσει για κάποιο διάστημα την ελευθερία του κι έχει αναστατωθεί πολύ που βρίσκεται μέσα σε κλουβί και προσπαθεί να βρει τρόπο να δραπετεύσει. Σαφώς επειδή είναι μπάτζι κι επειδή δεν είναι γνωστό να επιβιώνουν ελεύθερα στο κλίμα της Ελλάδας ανήκει αποκλειστικά σε κλουβί. Στη θέση σου θα έβαζα το κλουβί σε σημείο χωρίς καθόλου επαφή με παράθυρο για ένα διάστημα μέχρι να δω βελτίωση στη νευρική συμπεριφορά. Ίσως ένα δεύτερο πουλί που ζει και κινείται ήρεμα μέσα σε κλουβί να την βοηθούσε να ηρεμήσει κάπως. Εαν κι όταν το αποφασίσεις μην ξεχάσεις την καραντίνα.
 
Όντως, κι εγώ αυτήν την εντύπωση έχω, ότι έχει ζήσει έξω για κάποιο διάστημα. Από την άλλη, ο τοπικός κτηνίατρος, όχι πτηνίατρος αλλά πιο ικανός με πτηνά από τον μέσο κτηνίατρο, λέει ότι τα παπαγαλάκια έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό, οπότε το να επιβιώσουν ακόμα και για δύο μέρες χωρίς φαγητό και νερό είναι σχεδόν αδύνατο. Βέβαια μπορεί να είχε βρει λίγο σουσάμι ή κάτι τέτοιο και να άντεξε λιγάκι. Και για ένα πλάσμα εξελιγμένο να πετά ακόμα και κάποιες ώρες πλήρους ελευθερίας πρέπει να είναι καταπληκτικές ώστε να θέλει να τις ξαναζήσει.
Στη θέση σου θα έβαζα το κλουβί σε σημείο χωρίς καθόλου επαφή με παράθυρο για ένα διάστημα μέχρι να δω βελτίωση στη νευρική συμπεριφορά.
Αρχικά την είχα χωρίς καθόλου παράθυρο, και ήταν σε υποτονία όλη την ώρα, δεν κουνιόταν από το κλαδί της παρά μόνο για να φάει. Τώρα λέω να το σπάσω κάπως. Να περνά κάποιες ώρες στο παράθυρο, ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, και κάποιες στην βιβλιοθήκη, ώστε να καλμάρει κάπως όπως λες. Ας δούμε αν αυτό λειτουργήσει.
Ίσως ένα δεύτερο πουλί που ζει και κινείται ήρεμα μέσα σε κλουβί να την βοηθούσε να ηρεμήσει κάπως. Εαν κι όταν το αποφασίσεις μην ξεχάσεις την καραντίνα.
Ναι, κάτι τέτοιο σκεφτόμουν κι εγώ, επειδή ο μιμητισμός είναι βασικό ένστικτο σε αγελαία ζώα. Θα χρειαστεί ψάξιμο, υποθέτω, ενήλικο ήμερο θυληκό δύσκολα το αφήνει κανείς, και με μικρό ανησυχώ μήπως του κάνει κάτι, ακόμα κι αν γνωριστούν σε διαφορετικά κλουβιά κλπ πρώτα.
 
Εμένα πάλι έχω παρατηρήσει όταν είναι κλειστή η μπαλκονόπορτα δεν είναι ενεργά αν και ακούγονται θόρυβοι. Μόλις ανοίξω και ουσίαστικα ακούσουν καλύτερα τους ήχους από έξω αρχίζουν το "show" τους. Αλήθεια τα budgie από ακοή πως τα πάνε; Ξέρει κάποιος να μου απαντήσει; Επίσης πηγαίνουν και κάθονται στο σημείο της πατηθρας που χτυπάει ο ήλιος όταν θέλουν να καθαριστούν.
 
. Αλήθεια τα budgie από ακοή πως τα πάνε;
Τα budgie όπως και όλα τα πτηνά έχουν την πιο εξελιγμένη ακοή ανάμεσα στα μη πλακουντοφόρα σπονδυλωτά.
Τα περισσότερα είδη ανταποκρίνονται σε συχνότητες από 1KHZ έως 10KHZ.(Εξαιρούνται τα περιστέρια)
Ακούνε υποήχους, όχι όμως υπερήχους.
Ένα πρόβλημα που έχουν τα πουλιά στις χαμηλές συχνότητες ήχου,είναι ο προσδιορισμός κατεύθυνσης της ηχητικής πηγής.
Επειδή τα αυτιά είναι κοντά μεταξύ τους οι μηχανισμοί που λειτουργούν σε υψηλές συχνότητες δεν λειτουργούν στις χαμηλές.
Γι'αυτό πολλά είδη έχουν μια τεχνική,για τον εντοπισμό της πηγής των χαμηλών ήχων, πετούν κυκλικά για τον προσδιορισμό κατεύθυνσης της πηγής.
Πηγή:

 
@HxC Ενώ αν είναι σε σημείο χωρίς καθολου θέα συμπεριφέρονται κανονικά? Νομίζω πως, συγκριτικά, και η Ίριδα θα προτιμούσε ανοιχτή μπαλκονόπορτα, αλλά φοβάμαι αρκετά με τα ρεύματα (όταν ήμουν μικρή είχαμε ένα παπαγαλακι που ήταν μονίμως άρρωστο με αναπνευστικά λόγω εγγενούς προβλήματος - ο γιατρός είχε πει ότι δεν θα ζούσε παρά μέρες, έζησε άλλα δύο χρόνια, αλλά και πάλι ήταν θλιβερό και στρεσογόνο), οποτε δεν έχω μονίμως ανοικτά. Πάντως σαφώς έχουν εξαιρετική ακοή, γιατί αντιδρά σε πράγματα που δεν ακούω - το οποίο δεν σημαίνει και πολλά μιας και έχω μερική κώφωση, αλλά λέμε τώρα. είναι αστείο που ενα ζ'ωο στο οποίο δεν φαίνονται καν τα αυτιά του ακούει πολύ καλά.
 
@Nausicaa ευτυχώς εγώ δεν έχω θέμα με ρεύματα πάντως αυτό που λες για την θέα έχω παρατηρήσει ότι κοιτάνε προς το σπίτι δηλαδή έχουν πλάτη προς την θέα.
 
Πιστεύω ότι το φως είναι που τα κάνει πιο ζωηρά, το ίδιο συμβαίνει και με τα καναρίνια, τις ημέρες με ηλιοφάνεια είναι πολύ δραστήρια ενώ τις ημέρες με συννεφιά είναι λιγότερο.
 
οπωσδήποτε, εδώ ισχύει και για εμάς, τις (υποτίθεται) υπερεξελιγμένες μαϊμούδες, δεν θα ισχύει για μια σταλιά πουλάκια? Βοηθάει και με το ασβέστιο, και με τις βηταμίνες, βάζει τον μεταβολισμό να δουλέψει κλπ.
[automerge]1621100245[/automerge]
έχω παρατηρήσει ότι κοιτάνε προς το σπίτι δηλαδή έχουν πλάτη προς την θέα.
Ναι, και η Ίρις το κάνει αυτό. Δυστυχώς, η εκτίμησή μου είναι ότι ακόμα μας θεωρούν απειλές, οπότε έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοικτά ως προς το τι κάνουμε και σε ποιον.
 
Back
Top