Διατροφή Ιδανικό μείγμα σπόρων για όλο το χρόνο

Dimitris.P

PB Member
Εγγραφή
28 Ιουλ 2015
Μηνύματα
1.993
Πόλη
Πειραιάς
Η διατροφή των καναρινιών,όπως όλοι γνωρίζουμε, διαφέρει ανά περίοδο (συντήρηση - αναπαραγωγή - πτερόροια), χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί τον κανόνα της ''σωστής ετήσιας διατροφής''. Οι περισσότεροι πλέον κινούμαστε ''διαβασμένοι'' όσον αφορά στο μείγμα που αγοράζουμε και προσφέρουμε στα πουλιά που διατηρούμε, και αναφέρομαι κυρίως στα επώνυμα τυποποιημένα μείγματα.
Τρία(3) είναι αυτά που προσωπικά με έχουν κερδίσει και ήδη προσφέρω:
upload_2017-10-17_21-47-28.webp
Breeder: 63% Κεχρί, 15% Νίζερ, 5% Κανναβούρι, 7% Αποφ. Βρώμη, 10% Λιναρόσπορος
Breeder plus: 73% Κεχρί, 10% Νίζερ, 7% Περίλα, 4% Κανναβούρι, 3% Αποφ. Βρώμη, 3% Λιναρόσπορος
upload_2017-10-17_21-49-12.webp
Posture: 74% Κεχρί, 9% Νίζερ, 9% Σπόροι Υγείας, 3% Αποφλοιωμένη Βρώμη, 2% Καναβούρι, 1% Γρασίδι,1% Λιναρόσπορος, 1% Ραδικόσπορος.

Και τα τρία, βέβαια, χρειάζονται ''τροποποίηση'' αναλόγως την περίοδο που διανύουμε.
Και εδώ γεννιέται το εξής ερώτημα: ''υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει μείγμα που να καλύπτει (στο μεγαλύτερο έστω ποσοστό) τις ανάγκες των πουλιών όλο το χρόνο και να μη χρειάζεται να επεμβαίνουμε, παρά μόνο στο ελάχιστο;''
Μπορούμε αναλύοντας εκτροφικές εμπειρίες & συνθέσεις των ήδη υπαρχόντων μειγμάτων, να καταλήξουμε στη δική μας ''ετήσια σύνθεση'', την οποία και θα υποστηρίξουμε.. Αγοράζοντας μεμονωμένους σπόρους;

Προσωπικά έχω καταλήξει κάπου.. Αλλά θα ήθελα να δω και τη δική σας τοποθέτηση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων..



..
 
Κι εγώ εδώ και κάποιους μήνες κάνω δικό μου μείγμα αγοράζοντας διάφορους σπόρους.

Ωστόσο οι παράγοντες και οι μεταβλητές κάθε εκτροφής είναι τόσες πολλές που δε νομίζω πως μπορεί να υπάρξει κάποια σύνθεση που να είναι κατάλληλη για όλους. Το να γίνει μια συζήτηση όπου ο καθένας θα αραδιάζει ποσοστά πιστεύω πως περισσότερο θα μπερδέψει παρά θα βοηθήσει.

Κατά τη γνώμη μου αρκεί κάποιος να διατηρεί τις σωστές βασικές κατευθύνσεις, δηλαδή όσο το δυνατόν καθαρούς σπόρους, σωστή συντήρηση και λίγη πρωτεϊνη παραπάνω μέσω αυγού στην αναπαραγωγή και όλα θα είναι οκ αν μιλάμε για χομπίστες με λίγα πουλάκια.
 
Το να γίνει μια συζήτηση όπου ο καθένας θα αραδιάζει ποσοστά πιστεύω πως περισσότερο θα μπερδέψει παρά θα βοηθήσει.
Ετσι ακριβώς. Διότι οι παράγοντες που μπαίνουν στην υπόθεση διατροφή είναι τόσοι πολλοί και τόσο ευμετάβλητοι που τελικά οι αναλογίες σπορικών σ' ένα μείγμα έχουν πολύ μικρότερη σημασία απο αυτή που τους δίνουμε. Ο σπόρος είναι κάτι ζωντανό. Επιρεάζεται σε όλα τα στάδια απο την παραγωγή μέχρι την κατανάλωσή του. Ετσι πολλές φορές έχει μεγάλη σημασία α) η χρονιά β) η συγκομιδή γ) η φύλαξη και διατήρησή του δ) οι καιρικές συνθήκες την περίοδο της φύλαξης και της επεξεργασίας του ε) η επεξεργασία του κατα την συσκευασία του η στ) η διανομή του και ο τρόπος που γίνεται αυτό. Αν ήθελε κανείς να φτιάξει ένα φάκελλο για κάποιο σπορικό θα μπορούσε να απαριθμήσει και πολλούς άλλους παράγοντες. Τα ποσοστά σε γενικές γραμμές δίδονται απο τις γνωστές εταιρείες πώλησης. Απο εκεί και μετά ο εκτροφέας είναι εκείνος που θα κρίνει κάθε στιγμή το καλύτερο για την περίπτωσή του (είδος πουλιών, εποχή κλπ.) και αυτό σίγουρα προκύπτει απο πολύ πιο σύνθετες σκέψεις και εμπειρίες, κπο μιαν απλή αναλογία σπορικών.
 
Νομίζω άλλη τροφή δίνουμε σε καναρινιά χρώματος η τύπου και άλλη σε φωνής δεν ξερό κιόλας μπορεί να κάνω λάθος
 
Κι εγώ εδώ και κάποιους μήνες κάνω δικό μου μείγμα αγοράζοντας διάφορους σπόρους
.. Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζομαι και γω τους τελευταίους μήνες, και από συζητήσεις σοβαρών και ώριμων ανθρώπων που φτάνουν στ'αυτιά μου, μάλλον δεν είμαι ο μόνος. Όπως πολύ σωστά δηλώνετε κε Μάκη & Πατρίκιε, Πατρίκιε & κε Μάκη, οι παράγοντες είναι τόσοι πολλοί που άνετα μπορεί να οδηγήσουν κάποιον ακόμη και στην ''εγκατάλειψη'' της προσπάθειας. Επειδή όμως, όσον αφορά στα τυποποιημένα μείγματα μεγάλων συσκευασιών..
Τα ποσοστά δίδονται από τις γνωστές εταιρείες πώλησης
.. Και απευθύνονται -στο μεγαλύτερο τους ποσοστό- σε εσωτερικές εκτροφές χωρών του Βορρά (χαμηλότερες θερμοκρασίες & πολύ λίγος ήλιος) είπα να ανοίξω αυτό το θέμα ώστε να εντοπίσουμε από κοινού πόσο απλωμένος είναι τελικά αυτός ο προβληματισμός, και.. Αν τελικά υπάρχει κάποια βάση σε αυτό ή όχι.
 
τον τελευταίο καιρό βρέθηκα σε πολλές συζητήσεις γύρω από το θέμα της διατροφής,όπου ειπώθηκαν και αναλύθηκαν ώριμες σκέψεις & εκτροφικές εμπειρίες. Αποτέλεσμα:

2 μήνες πριν την ένωση των ζευγαριών και μέχρι το πέρας της πτερόροιας,το μείγμα καλό είναι να διαθέτει την παρακάτω σύσταση:
65% κεχρί, 7% νίζερ, 8% βρώμη, 10% περίλλα, 4% κανναβούρι, 4% λιναρόσπορος, 1% μαρουλόσπορος, 1% ραδικόσπορος.
Με το τέλος της πτερόροιας και μέχρι μέσα Δεκέμβρη, αραιώνουμε το μείγμα με προσθήκη 5 ως 10% (max) κεχριού.
αυτό θα εφαρμόσω φέτος.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
εγω αυτη την στηγμη δινω κεχρι 80%, νεζερ 4%.λιναρι 4%, καναβουρι 4% και λευκη πιρελα 8% απο γεναρη μιονω το κεχρι μονο ως το τελος της πτεροριας
 
Back
Top