Γενικά Ιπτάμενοι κίνδυνοι!

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Amelie
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Αθήνα
Το θέμα αυτό αφορά όλους εμάς που έχουμε στην κατοχή μας πουλάκια, καναρίνια ή μη, και έχουμε την ψευδή εντύπωση πως το κλουβάκι όπου τα έχουμε τοποθετήσει, τα κρατά και προστατευμένα.

Την Τετάρτη το μεσημέρι με λύπη διαπίστωσα πως ένα από τα καναρινάκια μου είχε βρει φρικτότατο θάνατο- το βρήκα αποκεφαλισμένο και το σωματάκι του ήταν καρφωμένο στα κάγκελα του κλουβιού του και ήταν μισοφαγωμένο. Στο κλουβί υπήρχε και άλλο καναρίνι που είχε πάθει απίστευτο σοκ και ήταν κρυμμένο κάτω από μια ταϊστρα. Διευκρινίζω πως είμαι κάτοικος Αθηνών (σχεδόν στο κέντρο μάλιστα...), το κλουβί ήταν τοποθετημένο σε μπαλκόνι του 3ου ορόφου στο πίσω μέρος (υπάρχουν δε φυτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και σαν ένα είδος "φυσικού φράκτη"), δεν είμαι κάτοχος γάτας και η πρόσβαση στο μπαλκόνι είναι αδύνατη από οποιοδήποτε τετράποδο. Την επόμενη μέρα, κάποια γειτόνισσα από απέναντι μπαλκόνι έχασε το καναρινάκι της με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κάποιες μέρες αργότερα δε, κάποιοι άλλοι γείτονες που έτυχε να συζητήσουμε και μαζί τους το περιστατικό, μας είπαν πως πριν μήνες τους συνέβη ακριβώς το ίδιο. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι πως κάποιο άλλο πετούμενο και μάλιστα πεινασμένο, κατατροπώνει ένα-ένα τα διάφορα πουλιά της γειτονιάς.
Εμείς προσωρινά μεταφέραμε όλα τα κλουβιά μέσα στο σπίτι και αναζητούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να περιφράξουμε και να προστατεύσουμε διπλά τα καναρίνια μας.

Θεώρησα όμως, μια που ο συγκεκριμένος κίνδυνος θα μπορούσε να απειλεί τα πουλάκια όλων, πως θα ήταν καλό να αναφέρω το περιστατικό, προκειμένου όλοι να λάβουν όσο το δυνατόν καλύτερα μέτρα για τα καναρίνια τους, ώστε σε καμιά περίπτωση να μην μπορούν άλλα πουλιά να τα πλησιάσουν.

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις σαν και αυτή, είναι καλύτερα να μην φτάνουμε στο πάθημα, ώστε να μας γίνει μάθημα..

• Like
Αντιδράσεις: Joy
Ειναι σιγουρο οτι το περιστατικο εγινε μεσημερι; Μου εχει συμβει και εμενα δυο φορες, αλλα εγινε σουρουπο. Ο οροφος δεν παιζει ρολο. Πιθανον προκειται για κουκουβαγια η κατι παρομοιο. Το συμπερασμα το βγαζω γιατι εχει θεαθει τετοιο
πουλι στην γειτονεια. Δεν εχω να προτεινω μετρα προστασιας, εκτος απο το να
βαζεις τα πουλια μεσα στο σπιτι οσο ειναι ακομη μερα. Ελπιζω το "διασωθεν πτηνο"
να συνελθει τελειως και συντομα...

Amelie δεν ξερω αν στο κεντρο της Αθηνας και μαλιστα μερα μεσημερι κυκλοφορουν σαρκοφαγα πτηνα ( κουκουβαγιες, οι οποιες ειναι νυκτοβια πουλια), εκεινο που εχω δει σίγουρα ειναι οτι κυκλοφορουν μεταλλαγμενοι αρουραιοι στο μεγεθος μιας μικρης γατας. Αν υπάρχει μαλιστα φυσικος φραχτης με φυτα, οπως ανεφερες, σιγουρα ο αρουραιος με ικανοτητες spiderman, σκαρφαλωσε απο κει και βρηκε προσβαση στο μπαλκόνι σου. Μην απορεις! Το εχω δει να συμβαινει! Απλά καλου κακου κλεινε και τις πορτες του σπιτιου και βαζε το πουλι σε ψηλο σημειο. Τα σημερινα ποντικια είναι αδιστακτα!😱

Αγαπητή Amelie, καταρχήν θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για το δυσάρεστο περιστατικό και να ευχηθώ στο άλλο σου πουλάκι να ξεπεράσει γρήγορα το σοκ.

Τα αρπακτικά δυστυχώς εντοπίζουν τη λεία του από ύψος που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί σχεδόν να τα αντιληφθεί. Το κλουβί δεν αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον ένοικο του αφού το αρπακτικό κατεβαίνει ταχύτατα φτερουγίζοντας μπροστά του προσπαθώντας με τα φτερά του να φέρει από τα πλάγια το πουλί στο μπροστινό μέρος ώστε να το αρπάξει με τα πόδια του. Είναι πολύ σκληρό αλλά δυστυχώς πολλές φορές η φύση λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε, όσοι διατηρούμε πουλιά σε εξωτερικούς χώρους (μπαλκόνι), είναι να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό πλέγμα από ψιλό σύρμα σε όλο το ύψος του μπαλκονιού ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να παίρνουμε τα πουλιά μέσα νωρίς το απόγευμα αφού τα περισσότερα περιστατικά επιθέσεων συμβαίνουν κατά το σούρουπο και αργότερα.

Amelie δεν ξερω αν στο κεντρο της Αθηνας και μαλιστα μερα μεσημερι κυκλοφορουν σαρκοφαγα πτηνα ( κουκουβαγιες, οι οποιες ειναι νυκτοβια πουλια), εκεινο που εχω δει σίγουρα ειναι οτι κυκλοφορουν μεταλλαγμενοι αρουραιοι στο μεγεθος μιας μικρης γατας. Αν υπάρχει μαλιστα φυσικος φραχτης με φυτα, οπως ανεφερες, σιγουρα ο αρουραιος με ικανοτητες spiderman, σκαρφαλωσε απο κει και βρηκε προσβαση στο μπαλκόνι σου. Μην απορεις! Το εχω δει να συμβαινει! Απλά καλου κακου κλεινε και τις πορτες του σπιτιου και βαζε το πουλι σε ψηλο σημειο. Τα σημερινα ποντικια είναι αδιστακτα!😱
Είναι σίγουρο πως έγινε από άλλο πουλί... Αν δεις τόσο το δικό μας μπαλκόνι όσο και τις γειτόνισσας απέναντι θα καταλάβεις τι εννοώ. Κανένα τετράποδο δεν μπορεί να ανέβει, με κανέναν τρόπο. Οι τοίχοι δεν είναι άγριοι και δεν υπάρχουν φυτά εξωτερικά. Τα φυτά στα οποία προαναφέρθηκα είναι μέσα στο μπαλκόνι μας και μάλιστα, το αξιοπερίεργο είναι πως κανείς άλλος στην πολυκατοικία δεν έχει λουλούδια (αν θα μπορούσαμε να πούμε ότι γατζώθηκε κάπως και ανέβηκε από αλλού).
Όσο για τα πουλιά που κυκλοφορούν στην Αθήνα, έπαθα την πλάκα μου όταν ένα χρόνο πριν είχα δει γεράκι-ναι, ναι, γεράκι! Υπάρχουν εκπαιδευτές γύρω τριγύρω, το ξέρω με βεβαιότητα, αλλά δεν πίστευα πως θα μπορούσε να κατέβει χαμηλά, πόσο μάλλον να μπει σε μπαλκόνι που δεν είναι ρετιρέ..

Για να απαντήσω και στους υπόλοιπους-
Φώτη το περιστατικό έγινε εντελώς καταμεσήμερο- κοιτάξαμε τα πουλιά γύρω στη 1 και όταν ξανακοιτάξαμε στις 3-3.30 το πουλάκι ήταν ήδη φαγωμένο. ☹ Μας είπαν πως είναι ένα πουλί μαύρο, με μακριά λευκή ουρά που κυλοφορεί τελευταία στη γειτονιά (σαν καρακάξα μου ακούγεται, αν και δεν ξέρω με βεβαιότητα ούτε πως το λένε, ούτε αν είναι σαρκοφάγο) αλλά κατά καιρούς, όπως είπα και στην Georgina έχουμε δει και γεράκια (πάει, χάλασε και η Αθήνα... 😛 ). Τώρα ποιος ακριβώς είναι ο υπεύθυνος... Μόνο τον εαυτό μας μπορούμε να "κατηγορήσουμε" που δεν προβλέψαμε. Πού να πάει κι εμάς ο νους μας...
Για την ώρα τα κλουβάκια όλα μπήκαν μέσα στο σπίτι (είναι και μπόλικα τα γλυκούλια μου) μέχρι να εξοπλιστεί το μπαλκόνι με πλέγμα (γιατί το βράδυ έτσι κι αλλιώς τα μαζεύαμε), όπως πρότεινε και ο Σταύρος. Και ο Θεός βοηθός!

Amelie, πως και να εχει το πραγμα το γεγονος της απώλειας ειναι λυπηρο. Δεν ειναι ομως να απορει κανεις που αρπαχτικα πουλια εθεαθησαν και στην Αθηνα, αν σκεφτεις οτι στο Παρκο Περιβαλλοντολογικης Ευαισθητοποιησης -Αντωνης Τριτσης- λίγα μολις χιλιομετρα απο το Κεντρο της Αθηνας ( Ιλιον) εχουν θεαθει αρκετα ειδη πουλιων, μεταξυ των οποιων και μια γερακινα. Μπες στο σχετικο σαιτ και θα το διαπιστωσεις!
Τελος πάντων, ας προσεχουμε για να εχουμε.

• Like
Αντιδράσεις: Joy
Καλησπέρα, το πουλι στο οποίο αναφερεστε ειναι οντως η καρακαξα (ασπρο με μπλε-μαυρον και ιδιαίτερα μακρια ουρα) (pica pica η λατινικη της ονομασια)και όντως επιτιθεται πολύ στα πουλακια, κι εγω περυσι-Θεσσαλονίκη-ειχα ασχημο περιστατικό με καναρινι.

Μερικά από τα είδη που θεωρούνται επικίνδυνα και απαντώνται σε αγροτικές, ημιαστικές αλλά ακόμη και σε αστικές περιοχές.

1. Το πουλί που αναφέρει η Κατερίνα: Καρακάξα (pica pica)
  2. Κουρούνα (
  3. Κιρκινέζι, είδος γερακιού (Falco naumanni)
  4. Κουκουβάγια (
Τα συγκεκριμένα πουλιά θεωρούνται επίσης απειλή για τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών που εκτρέφουν κοτόπουλα καθώς επιτίθενται στα μικρά πουλιά, καθώς επίσης και τους εκτροφείς περιστεριών.

Εδώ βέβαια να πούμε, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ενοχοποιήσουμε τα παραπάνω πουλιά για τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν στα καναρίνια μας, αφού το μόνο που κάνουν είναι να φροντίζουν για την επιβίωσή τους. Η προστασία των οικόσιτων πτηνών και των πτηνών συντροφιάς, είναι δική μας ευθύνη.

Συνημμένα

• pica-pica.webp
    pica-pica.webp
    11,1 KB · Προβολές: 560
  • kourouna.webp
    kourouna.webp
    15 KB · Προβολές: 467
  • kirkinezi.webp
    kirkinezi.webp
    11 KB · Προβολές: 437
  • koukouvagia.webp
    koukouvagia.webp
    15,3 KB · Προβολές: 464
Μου εχουν πει οτι η κουρουνα δεν επιτιθεται ποτε στα πουλια, περισσοτερο τα προστατευει. Την εχω δει να διωχνει καρακαξες απο το μπαλκονι και να προειδοποιει πουλια προκειμενου να ξεφυγουν απο κυνηγους.

Μπα δεν το νομιζω. Ειναι παμφαγο και ενοειται οτι σκοτωνει και πουλια ιδιαιτερα την εποχη της αναπαραγωγης. Όχι απλα σκοτωνει πουλια αλλα το καλοκαιρι ξεκληριζει τα αυγα απο τις φωλιες των αλλων πουλιων. Θα σου δωσω ενα παραδειγμα: Ημουν σε ενα χωριο και οπως καθομουν παρατηρουσα μια κουρουνα που προσπαθουσε να βρει φωλιες με ποιον τροπο; Πηγαινε πανω απο καθε ελια και φτερουγιζε δυνατα, με τον τροπο αυτο απομακρυνοταν η μανα αν υπηρχε φωλια και ετσι εβρισκε την φωλια.

KALIMERA THA ITHELA NA SISTITHO ME LENE ANDREA KAI EIMAI KAINOURIOS STIN PAREA MOU ETIXE AKRIVOS TO IDIO MONO POU TO PROLAVA O DRASTIS ITANE MIA DEKAOKTOURA DEN XERO KATA POSO SARKOFAGO EINAI AFTO TO POULI ALLASTIN PERIOXI MOU EXEI SIMVI KANA DIO FORES MENO PIREA EGO TO MONO POU EKANA EINAI NA VALO KAPIO TOULI OPOTE NA PROLAVO AN ANTILIFTO KATI

Γεια σου Ανδρέα, καλα δεκαοχτούρα; Εισαι σιγουρος; Μηπως ηταν υπερβολικα πεινασμενη και προσπαθουσε να φαει απο το κλουβι και οχι να κανει κακο στο καναρινακι;οι δεκαοχτουρες δεν επιτιθονται... Αν ησουν τοσο τυχερος... Παει χαλασαν και οι δεκαοχτουρες! Κι εγω με χοντρο τουλι τα εχω στο μπαλκονι κι ευτυχως προς το παρον δεν ειχα καποιο προβλημα.

Γεια σου Ανδρέα, καλα δεκαοχτούρα; Εισαι σιγουρος; Μηπως ηταν υπερβολικα πεινασμενη και προσπαθουσε να φαει απο το κλουβι και οχι να κανει κακο στο καναρινακι;οι δεκαοχτουρες δεν επιτιθονται... Αν ησουν τοσο τυχερος... Παει χαλασαν και οι δεκαοχτουρες! Κι εγω με χοντρο τουλι τα εχω στο μπαλκονι κι ευτυχως προς το παρον δεν ειχα καποιο προβλημα.
pragmatika kai ego den to fantazomouna kai elega oti pinouse to kaimeno to poulaki ala ston gitona mou to ide me ta matia tou ston pirea exalou ektos apo spourgitakia kai glarous pou den pliasiazoun telos panton tora frourite o kitrinoulis opte den nomizo na xana plisiasi kati konta tou xoria pou avrio tha tou paro allo ena kanarini gia pareoula

Λοιπόν, μένω Θεσσαλονίκη. Έχω χάσει ένα σωρό πουλιά με αυτό τον τρόπο. Και σας μιλάω ειλικρινά, πάντα διαλέγουν τα καλύτερα. Ρε γαμώτο πως γίνεται αυτό; Πάντα τα καλύτερα! Μάλιστα σε ένα περιστατικό, είχα έναν μικρό αχάτη (καναρίνι) και ξαφνικά βλέπω από μέσα να πέφτουν φτερά από το κλουβί.Βγαίνω έξω στο μπαλκόνι και βλέπω κάτι καφέ σαν γεράκι πάνω στο κλουβί. Το έδιωξα αλλά ήταν αργά. Το πουλί δε χτυπήθηκε, αλλά ψόφησε από το φόβο του στον πάτο του κλουβιού... Κρίμα. Πούλαρος ήτανε.

Πραγματικα ειναι τρομαχτικο το γεγονος να βλέπεις το αγαπημενο σου πουλακι κατασπαραγμενο απο καποιο αλλο ζωντανο. Ειχα χασει και εγω αρκετα καναρινια είτε απο κουκουβαγια, είτε απο επίθεση γατας στα κλουβια. Το πιο συγκλονιστικο όμως που μου συνεβει, όχι μονο σε μενα αλλά και σε πολλους αλλους στην γειτονια, ήταν η κλοπη 2 κλουβιων με 2 ζευγαρια ( κοκκινα και λευκα)έτοιμα για αναπαραγωγη.☹ Κοντεψα να σκασω απο την στεναχωρια μου. Το μονο που ευχόμουν ήταν οι νεοι "ιδιοκτήτες" να τα φροντιζαν το ιδιο ή και καλύτερα απο μενα...

GIA SAS,

EMBIRIA ZOIS - CHORA AIGYPTOS - ETOS 1957 - CHRISTOUGENNA - MESIMERI.

STO BALKONI 6 MEGALA KLOUBIA GEMATA KANARINIA KITRINA KAI ASPRA, TA MONA POU EIXAME EKINA TA CHRONIA.SYNOLO 44.

APOTELESMA - THEAMA GIA ENAN PITSIRIKA (EGO), ENA BALKONI GEMATO FTERA KAI KANENA KANARI DTIN ZOH

ECHTHROS ITANE ENA GERAKI- F I S I K A DEN EZISE GIA NA CHARI TO KATORTHOMA TOU ( ME LIPI TO KANAME
ME TIN PAREA MOY ALLA ...)

TI MOU THIMISATE SIMERA...

PROSECHETE GIA NA ECHETE

FILIKA

DIVENTI CHROUSSA.

ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΝΟ Η ΚΑΡΑΚΑΞΑ ΚΑΝΗ ΟΛΕΣ ΤΙ
ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ 1] Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΗ
ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΝΗ ΖΗΜΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΒΡΗ ,.ΑΜΑ ΤΟ ΒΡΗ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙ
ΒΑΖΗ ΤΟ ΝΥΧΙ ΤΗΣ Κ ΚΟΒΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΗ Κ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΡΑΒΑΕΙ ΕΞΩ.
Κ ΔΕΝ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΡΟΣ ΜΕ ΦΑΣΑΡΙΑ ΔΗΛ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΡΟΑΣΤΙΑ
ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΑΜΦΙΑΛΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΕΧΟΥΜΕ ΒΟΥΝΟ ΚΗΠΟΥΣ ΔΗΜ\ΚΟΥΣ Κ ΕΧΩ ΔΕΙ
Κ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ Κ ΣΕ ΚΑΤΙ ΦΕΙΝΟΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ.
ΓΙΑ ΚΑΡΑΚΑΞΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΩΝΕ ΕΛΙΕΣ ΣΥΚΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ Κ ΟΤΙ
ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΑΝ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΚΑΘΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Κ
ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑΚΩΣΤΑΣΙΟ ΕΧΗ ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΡΥΠΕΣ Κ ΓΕΝΝΑΝΕ ΤΑ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ ΟΠΟΙΟ
ΚΑΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ Κ ΓΕΝΗΣΗ ΕΞΩ ΕΞΩ ΤΟΥ ΤΩΕΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΜΟΛΙΣ ΦΕΥΓΟΥΝ
Η ΓΟΝΕΙΣ ΟΡΜΑΝΕ [ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ] Η ΦΥΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ...
[2 Η ΚΑΡΑΚΑΞΑ ΟΤΙ ΩΡΑ ΘΕΛΗ ΟΡΜΑΕΙ Κ ΑΥΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΣΑ
ΣΤΙΣ ΠΟΛΗΣ Κ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΗ ΔΑΣΥΛΙΟ Η ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ.

Παιδιά νάστε καλλά για όλες αυτές τις πληροφορίες, για να μην μας συμβεί και εμάς κάτι τέτοιο. Και γώ απο άνοιξι και μετά τάχω στο μπαλκόνι και τώρα θα προμηθευτώ με τούλι γιατί ανησύχησα.

ΚΑLISPERA.PRIN MIA EVDOMADA MESIMERI EXASA KANARINI HARZ APO GERAKI.TO KATALABA APO TO KRAXIMO KAI PIGA STO MPALKONI KAI HTAN PANO STO KLOYBI KAI TO EDIXA.APO TOTE MONO ME EMENA TA BGAZO EXO

Back