Γενικά Ιστορικό αγοράς, μεταφοράς και διαμονής whiteface cockatiel

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης vagbou
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

vagbou

PB New Member
Εγγραφή
9 Ιουν 2008
Μηνύματα
53
Πόλη
Καβάλα
Χθές ήταν μια όμορφη και έντονη ημέρα.Αγόρασα τελικά το κοκατίλ που μου άρεσε και κέντρισε το ενδιαφέρον. Μετά την ολική απογοήτευση των πετ σοπ της Καβάλας,έβαλα το κλουβί στ'αμάξι και είπα να δώ τι παίζει στην Δράμα. Επισκέφθηκα τρία πετ σοπς και μόνο στο τρίτο όπου και αγόρασα είχε 6 κοκατίλ μαζί σε ευρύχωρο και καθαρό κλουβί(ποτίστρες-ταϊστρες κλπ).
Πλησίασα ελαφρώς το κλουβί να δώ απο κοντά τα κοκατίλ και όλα στήθηκαν στην πατήθρα λες και θα τα βαθμολογούσε επιτροπή.Αυτό που επέλεξα, σκαρφάλωνε στα κάγκελα,έτρεχε στον πάτο του κλουβιού και παρέμεινε στο μπροστινό μέρος του κλουβιού! Απ'ότι είδα είναι whiteface silver pied ή whiteface cinnamon pied cock. Δείτε το και εσείς και διορθώστε με αν κάνω λάθος. Μπορεί να μην πήρα αυτό που σχεδίαζα (pearl cock) αλλά και το whiteface μου άρεσε πολύ και περισσότερο η συμπεριφορά του. Καθόταν μπροστά έναντι των άλλων σαν να λέει "pick me,pick me!":love.Απο ηλικία κ φύλλο μου είπε 12 μηνών, αρσενικό αλλά αβέβαια, δαχτυλίδι δεν έχει αλλά αφού μου άρεσε είπα να ρισκάρω.
Έτσι λοιπόν δίνω 35 ευρώ,το έβαλε στο κλουβί μου και εγώ στην θέση του συνοδηγού όπου σφύριζε δυνατά και σκαρφάλωνε όσο ήταν το αμάξι εν κινήση. Πρώτη στάση σε σπίτι γνωστής για φαγητό στην Δράμα η οποία έχει παπαγάλο "ζακό". Ο ζακό επεξεργαζόταν το νέο κλουβί με το κοκατίλ και το κοκατίλ καθόταν ήσυχο σε μια γωνιά ηρεμώντας απο την ταλαιπωρία του αυτοκινήτου. Τέρμα τα σκαρφαλώματα κ τα σφυρίγματα. Μόνο ο ζακό (Πέτρος) έριχνε καννά σφύριγμα ή κράξιμο.
Πιο μετά ήρθε η ώρα της επιστροφής για Καβάλα (τελικός προορισμός). Το κοκατίλ με την βοήθεια του αδερφού μου ονομάστηκε άμεσα σε "Elvis"! Κατά την επιστροφή,ήταν πολύ ενεργητικός (σκαρφάλωνε-πετάριζε-σφυρούσε δυνατά) αλλά όχι σε ανησυχητικό βαθμό. Το πρόσεξα όσο μπορούσα,έβαλα κλιματισμό,έδεσα το κλουβί με ζώνη ασφαλείας,του μιλούσα κ του σφυρούσα κ του είχα απαλά ροκ της δεκαετίας του '80!
Με το που το ανέβαζα στο σπίτι βάρεσε 3-4 δυνατές σφυριξιές στο χωλ της πολυκατοικίας αφού άκουσε και ένα κοκατίλ σε διπλανή πολυκατοικία, γούσταρα αλλά και ανησύχησα επειδή ήταν 16:00. Έπειτα εγκατέστησα το κλουβί στο τραπεζάκι όπου προοριζόταν και άρχισα να γεμίζω το κλουβί με τα απαραίτητα (νερό, μείγμα σπόρων, μπλόκ με άμμο στην βάση, στίκ σπόρων, βιταμίνη κλπ).Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι δεν πετάριζε φοβισμένα στην άλλη άκρη του κλουβιού όποτε έβαζα τα χέρια στο κλουβί για να το ολοκληρώσω απλά παραμέριζε διακριτικά! Μετά απο 30 λεπτά ενώ καθόταν στην πατήθρα είδα ότι άρχισε να κλείνει τα μάτια χωρίς όμως να κοιμηθεί ολοκληρωτικά. Προφανώς κουράστηκε-ταλαιπωρήθηκε-στρεσσαρίστηκε.Αργότερα το απόγευμα ενώ του μιλούσα αργά και ήρεμα, το προσέγγιζα όλο και πιο κοντά στο κλουβί χωρίς να τρομάζει και φεύγει, απλά με κοιτούσε επιφυλακτικά. Έπειτα έβαλα στον Η/Υ κάτι βίντεο με ήχους και φτερουγίσματα απο κοκατίλ και άρχισε να ψάχνεται κ να απαντά! Μετά έκανε μια γύρα στο κλουβί και κατέληξε να κάθεται στην ταϊστρα, πάνω απ'την τροφή του για ώρα,ίσα που μπορεί και να κοιμήθηκε εκεί! Το βράδυ ήταν φυσιολογικό και το πρωί δεν με ενόχλησε καθόλου.
Την επόμενη μέρα επειδή το κλουβί έχει μια πατήθρα, προτίμησα να την βάλω ως "πατήθρα στις ταϊστρες". Έβαλα και μια κούνια πολύχρωμη αλλά δεν είδα να την τιμά! Την μπανιέρα επίσης. Μήπως βιάζομαι; Το κοκατίλ κάθεται στην πατήθρα ατάραχο όλη την ώρα, ακόμη και τώρα, βάζω μουσική, ακούει πουλιά απο τον ακάλυπτο χώρο αλλά δεν σφυρά, δεν σκαρφαλώνει, δεν εξερευνά το κλουβί του. Μόνο όταν κάνω παρεμβάσεις στο κλουβί σκαρφαλώνει απο 'δω κ 'κει και μετά επιστρέφει στην πατήθρα.Άνοιξα το πορτάκι να του βγάλω τις φωτό όπου και βλέπετε και όπως παρατηρείτε με αφήνει να πλησιάσω αρκετά. Τα πούπουλα της ουράς τα χαϊδεύω άνετα. Μοιάζει λες και το είχε κάποιος εξημερώσει και το παράτησε στο πετ σοπ με τα άλλα!😕
Τι γίνεται;Έτυχε σε κανέναν παρόμοια περίπτωση;Επίσης παρατήρησα οτι έχει φουσκωτά μάγουλα και ένα γκρι σημαδάκι στο ράμφος χωρίς να μοιάζει για ακάρεα! Μετά απ'όλα τα παραπάνω,έχω τις εξής απορίες:

1. Να αγοράσω δεύτερη πατήθρα να βάλω πίσω και ψηλότερα του κλουβιού;
2. Νερό του έβαλα στο ένα απ'τα δύο μπολάκια του κλουβιού. Να αγοράσω ποτίστρα καλύτερα;
3. Την κούνια μήπως καλύτερα να την αφαιρέσω και να την ξαναβάλω μετά απο μια εβδομάδα μαζί με άλλα παιχνιδάκια αφού έχει εξοικειωθεί καλύτερα;
4. Ποιές είναι γενικά οι εντυπώσεις μετά απ'όλα τα παραπάνω και τις φωτό;
Σας ευχαριστώ...
 

Συνημμένα

  • elvis the cockatiel (8).webp
    elvis the cockatiel (8).webp
    72,1 KB · Προβολές: 261
  • elvis the cockatiel inside.webp
    elvis the cockatiel inside.webp
    66,4 KB · Προβολές: 208
  • elvis the cockatiel inside (6).webp
    elvis the cockatiel inside (6).webp
    60,9 KB · Προβολές: 279
  • elvis the cockatiel inside (7).webp
    elvis the cockatiel inside (7).webp
    48,7 KB · Προβολές: 289
Κατ' αρχάς να χαίρεσαι το καινούριο σου φιλαράκι! Είναι πολύ όμορφο! Δώσ' του χρόνο να ηρεμήσει, να γνωρίσει το νέο του χώρο και τα νέα πρόσωπα (αν μένουν κι άλλοι μαζί σου) τα οποία έχει γύρω του. Έχε υπομονή μαζί του, είναι ακόμη πολύ στρεσαρισμένο από τις αλλαγές στη ζωή του και από το ταξίδι. Σε ό,τι αφορά το κλουβί τώρα, επειδή είναι ίδιο μ' αυτό που είχαμε για τον Ρόκο (το αλλάξαμε όπως σου είπα σε άλλο ποστ σου λόγω χρυσής μπογιάς) θα σου έλεγα τα εξής: Σίγουρα χρειάζονται και άλλες πατήθρες-όχι μόνο μία- γιατί έχει το μειονέκτημα να είναι τα κάγκελά του κάθετα και όχι οριζόντια. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου τους παπαγάλους που αρέσκονται στο να σκαρφαλώνουν, οπότε μερικές πατήθρες (εμείς τις είχαμε βάλει με τρόπο που σχημάτιζαν σκάλα), θα τον διευκολύνουν στο να κινείται άνετα σε όλο το κλουβί. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξεις -και σου το λέω γιατί εμείς το πάθαμε και ακόμη το θυμόμαστε☹- είναι οι ενώσεις που έχει το κλουβί ειδικά στις γωνίες. Οι αποστάσεις από τα 2 σίδερα είναι τέτοιες που μπορεί να μαγκώσει κάποιο νύχι και να σπάσει! Αν μπορείς, πίεσέ τες με κάποια τανάλια, ώστε να κλείσει το κενό τελείως. Έχε υπομονή μαζί του, δώσ' του χρόνο και χώρο και κάποια στιγμή θα χαρείς μία εκπληκτική σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας!
 
Συμφωνω μ'αυτα που σου ειπε η Μαρια! Να του δωσεις χρονο να ηρεμισει. Να το χαιρεσαι. Ειναι πολυ ομορφο. Να μην το πιεσεις ουτε για μπανιο ουτε για παιχνιδακια.Αφησε το να εξοικειωθει με το περιβαλλον γυρω του αλλα και με σενα! Και μια επισημανση, δεν επρεπε να το φερεις σε επαφη με το ζακο της φιλης σου! Και ο λογος ειναι οτι αν το κοκατιλ φερνει καποια αρρωστια πανω του και κολλουσε το ζακουδακι; Τα παιχνιδια να τα βαζεις σταδιακα και εξω απο το κλουβι μεχρι να τα συνηθιζει! Και παλι να σου ζησει το νεο σου φιλαρακι!
 
Nα σου ζησει. Τα whiteface ειναι οι αδυναμιες μου.Αν ειναι οντως 12 μηνων οπως σου ειπε ειναι θηλυκο γιατι αν βλεπω καλα στις φωτογραφιες στις φτερουγες του εχει κατι περλες.Αν μπορεις βαλε μια φωτογραφια απο την πλατη του.
 
Καλορίζικο, να σου ζήσει, είναι πολύ όμορφο! Μπράβο σου που επέλεξες βάσει συμπεριφοράς "... Το whiteface μου άρεσε πολύ και περισσότερο η συμπεριφορά του. Καθόταν μπροστά έναντι των άλλων σαν να λέει "pick me.."
Στις ερωτήσεις σου:
2. Νερό του έβαλα στο ένα απ'τα δύο μπολάκια του κλουβιού. Να αγοράσω ποτίστρα καλύτερα;
Εμείς στο ένα έχουμε τροφούλα & στο άλλο νερό.
4. Ποιές είναι γενικά οι εντυπώσεις μετά απ'όλα τα παραπάνω και τις φωτό;
Μου αρέσει ο τρόπος που το αντιμετωπίζεις, το φροντίζεις, της αλληλεπίδρασης! Μόνο αν προσέξεις ότι συνεχίζει να "ψάχνεται" ακούγοντας κασέτες με ήχους άλλων πουλιών, μπορείς να περιοριστείς στους φυσικούς ήχους πουλιών που έχετε, και θα του αρέσουν όταν το βγάζεις με το κλουβάκι του έξω και θα είσαι μαζί του, από κοντά! (Ο δικός μας ήταν δυσαρεστημένος με ήχους από Η/Υ, ΤV κ.ά.) Όμως ενθουσιάζεται, απαντά & μιμείται τα καλέσματα - ήχους των πουλιών που ακούει και βλέπει! Καλή συνέχεια!
 
να το χαιρεσαι, και μονο 35 ευρω; Μην το πεις ουτε του παπά!
Απο τις φωτο μια χαρα μοιαζει.
 
ειναι πανεμορφο! Και ζηλευω(με την καλη ενοια) γιατι ειναι απο τους αγαπημενους μου χρωματισμους...
καποιες συμπτωσεις που εχουμε... Εχω και εγω ενα white fece κοκατιλ(κλασικο ομως)... Εχω ενα περλε(σαν αυτο που ελεγες να παρεις) και το παροτλετ μου το λεω ελβις...
νομιζω πως αν ειναι οντως οσο σου ειπε ειναι κοριτσακι... Μια και δεν ειναι εντελως white face αλλα εχει και ποιο σκουρες σκιες στο πρωσοπο...
να σου ζησει και να την χαιρεσε!
 
Συμφωνω με τον Αγγελο και το Φωτη οτι προκειται μαλλον για θηλυκο για τους 2 λογους που σου ειπανε αν ειναι οντως ενος ετους. Χρειαζεται μερικα ακομη παιχνιδακια και σιγουρα αλλη μια πατηθρα αν ειναι ανετα τοτε και τριτη. Μπορεις να παρεις μια ξυλινη και μια σχοινενια αφου εχει ηδη μια πλαστικη για να εχει διαφορετικα υλικα να παταει επανω, ειναι καλο για τα πελματα τους. :)
 
Βαγγελη ειδες που δεν βιαστηκες και πηρες ενα κοκατιλ που σου αρεσε 😉
Καλοριζικο και να την χαιρεσαι...
Στις ερωτησεις σου:
1)Επειδη ειχα περιπου το ιδιο κλουβι με το δικο σου, ειχα κανει το εξης..Αφησα την πατηθρα εκει που ειναι η κεντρικη και σε μια γωνια του κλουβιου, ειχα βαλει μια ξυλινη πατηθρα πιο κοντουλα και πηγαινε εκει και κοιμοταν! Αν το βολευει η κουνια και ανεβαινει βαλτην πιο μεσα σε γωνια 😉
2)Καλα εκανες! Τους αρεσει πιο πολυ να ειναι ετσι διαθεσιμο και φρεσκο παρα σε ποτιστρα..
3)θα δεις αν του αρεσει η κουνια αστην! Ο χωρος δεν σου επιτρεπει και πολλα παιχνιδια, θα το ανακαλυψεις και μονος σου!
Θα στριμωχτει κι ασε που δεν θα παιζει με ολα! Ας του εχεις μια ποικιλια και καθε τοσο να του τα αλλαζεις για να μην βαριεται...😛
4)Πολυ καλες οι εντυπωσεις και πολυ ομορφο το κοκατιλακι σου!
Αστο λιγο καιρο να σας συνηθισει, να του σφυρας οτι σκοπο θελεις θα το μαθει.. (το πιο ευκολο ειναι το καμακι:D)και θα πανε ολα καλα..
Αντε να το δουμε και στο χερι σου... https://community.petbirds.gr/threads/Εκπαίδευση-παπαγάλων-εξημέρωση.5707/
 
Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας, να είστε όλοι καλά εσείς και τα κατοικίδια σας.

Λευτέρη, ευχαριστώ για την πληροφορία για τα κενά,θα το δώ άμεσα.
Μαρία, δεν πήγε καν το μυαλό μου στην μετάδοση ασθένειας απο το κοκατίλ στο ζακό κ αντίστροφα.Ήθελα μόνο να ξεκουράσω το κοκατίλ και να δω αντιδράσεις με τον ζακό! Σόρρυ πάντως☹.
Φώτη,όντως έχει πέρλες στις φτερούγες γκρί-θα επισυνάψω φωτό.
Ρούλα, μ'αρέσουν επίσης οι αφρικανικοί γκρι (ζακό) και θα έδινα προτεραιότητα σε έναν τέτοιο αλλά τα οικονομικά δεν είναι στην καλύτερη τους κ έτσι αρκέστηκα με ένα εξίσου όμορφο κ έξυπνο είδος παπαγάλων.
Νίκη-pommerouge, σ'ευχαριστώ πολύ.
Χρήστο,όντως μόνο 35 ευρώ😱! Στην Καβάλα κ Ξάνθη απο 45 κ πάνω(είπαμε, επαρχία, λίγοι είμαστε ότι θέλουμε κάνουμε!).
Άγγελε 2,το κοκατίλ αφού πείστηκα ότι είναι θυληκό, μετονομάζεται σε "Έλλη".
Ανέστη,θα το δω το θέμα κ ενημερωτικά διάβασα ότι οι πατήθρες με άμμο (άγρια υφή) δεν είναι ότι καλύτερο για τα πέλματα τους!
Νίκη,όντως, η υπομονή αμοίβεται τελικά σε όλα! Στην κούνια δεν ανέβηκε καθόλου. Γενικώς δεν είναι υπερκινητικό κ ομιλητικό, κάθεται όλη την ώρα στην πατήθρα κ με χαζεύει. Πρίν λίγο ενώ καθόταν στην ταϊστρα της πόρτας, άνοιξα την πόρτα να αφαιρέσω την κούνια κ επειδή δεν έφευγε,την αφαίρεσα απο το πάνω άνοιγμα!Βλέπω να το χαϊδεύω σαν σκύλο σύντομα (ελπίζω)!

Το μόνο αρνητικό (περί καθαριότητας) είναι που με την κίνηση στην ταϊστρα, γεμίζει τον τόπο σπόρους (αργεί και το σκουπάκι απο ebay uk που κέρδισα:D).
Τα μάγουλα που είναι ελαφρώς πρησμένα είναι φυσιολογικό; Τα pellets είναι τα sticks κλπ; Πότε να δοκιμάσω να του δώσω φρούτα κ λαχανικά;Να το ψεκάσω με νερό η είναι πολύ νωρίς;
Ευχαριστώ ξανά...
 

Συνημμένα

  • elvis the cockatiel inside (1).webp
    elvis the cockatiel inside (1).webp
    65,5 KB · Προβολές: 221
Επισης πρεπει να κοιμαται τουλαχιστον 10 ωρες σε ησυχο δωματιο χωρις φωνες και φασαρια! Να μην το κρατας μεχρι αργα. Να του δινεις φρουτα και λαχανικα. Και επειδη δε θα εχει δει ποτε στη ζωη του φρουτα και λαχανικα θα σε ζορισει στην αρχη. Δοκιμασε αυτο το κολπακι που εκανα και εγω στα δικα μου https://community.petbirds.gr/threads/Τα-lovebirds-μου-τρώνε-επιτέλους-φρούτα.9757/ Εχει επιτυχια!
 
Τα pellets είναι τα sticks κλπ;

Οχι, τα στικς δεν εχουν καμια σχεση με τα πελλετς, τα στικ καλυτερα να τα αποφευγεις εχουν πολυ ζαχαρη κ παχαινουν, ειναι junk food, τα πελλετς ειναι κροκετες, δες κ εδω

Να σου ζησει! Ειναι πολυ ομορφο!
 
  • Like
Αντιδράσεις: mariah
Επισης ξεχασα να σου πω πως στο δωματιο που θα κοιμαται καλο θα ηταν να του βαλεις και ενα φωτακι νυκτος για να νιωθει ασφαλεια. Τα κοκατιλ παθαινουν αρκετα συχνα night frights επειδη φοβουνται και αρχιζουν να χτυπιουνται μεσα στο κλουβι.
 
Tι εννοεις οτι εχει ελαφρως πρησμενα μαγουλα; 😕

Για τις πατηθρες απο αμμο, που διαβασες οτι δεν ειναι καλες; Εγω εχω διαβασει οτι για τους παπαγαλους που σαν πουλια εχουν "σκληρα" ποδια ειναι καλο να υπαρχουν για να κρατουν τα νυχια τους λιμαρισμενα. Εξαλλου για παπαγαλους κατασκευαστηκαν. 😉
 
Έχω επισυνάψει φωτό στην αρχή του θέματος. Εάν παρατηρήσεις δεν διακρίνεται το κάτω μέρος του ράμφους (σαγόνι) αλλά μάλλον είναι "μαγουλού"! Δεν πρέπει να είναι κάτι κακό γιατί είδα φωτό απο άλλα και διαπίστωσα ότι και άλλα έχουν ελαφρώς πιο φουσκωμένα μάγουλα.

Στο βιβλίο (εκδόσεις Καρακώτσογλου) που διάβασα λέει:το γυαλόχαρτο που διατίθεται στο εμπόριο και που μπορεί να βοηθήσει τη φθορά των νυχιών αν το τυλίξετε γύρω απο την κούρνια, δεν συνιστάται, γιατί, στην πραγματικότητα, μπορεί να πληγώσει τις πατούσες του πουλιού.
 
Επισης ξεχασα να σου πω πως στο δωματιο που θα κοιμαται καλο θα ηταν να του βαλεις και ενα φωτακι νυκτος για να νιωθει ασφαλεια. Τα κοκατιλ παθαινουν αρκετα συχνα night frights επειδη φοβουνται και αρχιζουν να χτυπιουνται μεσα στο κλουβι.

Το γνωρίζω το θέμα των night frights,το διάβασα στο θεμά που μιλά γενικά για κοκατίλ. Έχω ένα φωτεινό ψηφιακό ρολόι μόνιμα ανοιχτό καθώς κ μία Παναγίτσα με λαμπάκι κερί επίσης μόνιμα ανοιχτό και πιστεύω αρκούν. Ευχαριστώ πάντως 😉
 
Στο βιβλίο (εκδόσεις Καρακώτσογλου) που διάβασα λέει:το γυαλόχαρτο που διατίθεται στο εμπόριο και που μπορεί να βοηθήσει τη φθορά των νυχιών αν το τυλίξετε γύρω απο την κούρνια, δεν συνιστάται, γιατί, στην πραγματικότητα, μπορεί να πληγώσει τις πατούσες του πουλιού.

Δεν έχει καμία σχέση η πατήθρα με άμμο με το γυαλόχαρτο που αναφέρεις. Το γυαλόχαρτο είναι πολύ άγριο σε σχέση με τις πατήθρες άμμου ή τσιμέντου, και μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία μιας και το πόδι δεν μπορεί να αναπνεύσει σωστά. Όπως είπε και ο Ανέστης είναι απο τα πλέον φημιζόμενα είδη για παπαγάλους και το προτείνουν αρκετοί πτηνίατροι, αρκεί να τοποθετούνται σωστά μέσα στο κλουβί. Δεν πρέπει ποτέ να είναι στο υψηλότερο σημείο στο οποίο κουρνιάζουν για να κοιμηθούν, αλλά σε σημείο που απλά θα κάθονται και θα περιποιούνται τον ευατό τους. Γίνονται απο φυσικό ξύλο (συνήθως μανζανίτα) και τα ''χτυπάνε'' με ένα είδος αμμοβολής, που επικάθεται μέσα στους πόρους και πάνω στο ξύλο.
 
Back
Top