Ασθένειες Ισχύει ότι το καναρίνι κάνει πτερόρροια επειδή το έχω μέσα;

Dimitris Tsiap

PB New Member
Εγγραφή
13 Ιαν 2021
Μηνύματα
6
Πόλη
Κοζάνη
Θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με τη φροντίδα του καναρινιού μου, που είναι περίπου 4 μηνών, αρσενικό (επιβεβαιωμένο) και δεν κελαηδάει ιδιαίτερα.Το έχω σχεδόν μόνιμα μέσα στο σπίτι γιατί κατοικώ στην Κοζάνη, όπου το χειμώνα οι συνθήκες είναι δύσκολες και αυτήν την εποχή αναμένονται θερμοκρασίες -5 ως -15 °C, άρα δεν μπορώ εκ των πραγμάτων να το αφήσω στο μπαλκόνι ή στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας γιατί έχει κι εκεί κρύο (ανοίγουν τα παράθυρα). Άρα το έχω μέσα στο σπίτι (20 - 22 °C) και άρχισε να έχει πτερόροια και μου είπαν ότι δε θα κελαηδήσει αν συνεχίσω να το έχω σε τέτοιες συνθήκες. Αυτό ισχύει;
 
το έχω μέσα στο σπίτι (20 - 22 °C) και άρχισε να έχει πτερόροια
Να τοποθετήσεις το κλουβί μακρυά από θερμαντικά σώματα, δίνε βραστό αυγό 2 φορές την εβδομάδα και πολυβιταμίνες στο νερό του.
Όταν προσαρμοστεί σίγουρα θα κελαηδήσει.
 
του καναρινιού μου, που είναι περίπου 4 μηνών, αρσενικό (επιβεβαιωμένο) και δεν κελαηδάει ιδιαίτερα
Τεσσάρων μηνών καναρίνια δεν τραγουδούν ιδιαίτερα ούτως ή άλλως. Μετά τους οκτώ μήνες να περιμένεις πλήρες ρεπερτόριο.

Άσχετο, αλλά αν είναι τεσσάρων μηνών σημαίνει ότι γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο, που φαίνεται κάπως περίεργο.

Άρα το έχω μέσα στο σπίτι (20 - 22 °C) και άρχισε να έχει πτερόροια
Πτερόρροια (φυσιολογική) κάνουν σε συγκεκριμένη εποχή. Αν εκτός από τη θερμοκρασία των 20 - 22 βαθμών είναι και η διάρκεια του φωτισμού στο χώρο που ξεπερνά τις 12 ώρες, είναι λογικό να έχει πτερόρροια.

Πρέπει να βρεις ένα χώρο με χαμηλότερη θερμοκρασία και χωρίς τεχνητό φωτισμό, που να ξημερώνει και να βραδιάζει με το φως του ήλιου για να απαλλαγείς οριστικά από το πρόβλημα.
 
Καλησπέρα, μεγάλη υπόθεση για την απρόσκοπτη εσωτερική εκτροφή είναι όσα είπε ο Σταύρος στην τελευταία παράγραφο.Όμως ξεκίνησες λάθος , ζευγαρώνοντας τόσο αργά με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δεις εάν συμβαίνει κάτι σωστά ή όχι. Τα γιαβρία περίπου τριών μηνών κάνουν μια πτερόρροια . Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κάνουν μαζικά με τα υπόλοιπα στο κουμάσι το καλοκαίρι. Τώρα για να βρεις άκρη δες την συμπεριφορα του πουλιού , εάν τρώει και πίνει κανονικά , κουτσουλιές , φωτισμό και θερμαντικά σώματα (πράγματα που σου είπε σωστά ο Σταύρος ) και εφόσον δεν υπάρχει κάποια διαταραχή , πάμε καλά . Η φωνή στην πτερόρροια που κάνουν τα γιαβριά δεν επηρεάζει το σαλιάρισμα που προφανώς θα λέει το δικό σου "αρσενικό"πουλάκι. Καλή συνέχεια .
 
Μπορεί να κάνω λάθος για την ηλικία του, αφού αυτός που μου το χάρισε δεν ήταν σίγουρος για το πότε γεννήθηκε. Λογικά θα γεννήθηκε το καλοκαίρι. Άρα θα είναι 5 - 6 μηνών.
[automerge]1610637514[/automerge]
Όσον αφορά το φωτισμό, επειδή βρίσκεται σε ενιαίο χώρο σαλονιού και κουζίνας, έχει αρκετό τεχνητό φωτισμό. Θα ήταν σωστό να σκεπάσω με μια πετσέτα το κλουβί; Ή μου προτείνετε κάτι άλλο;
 
Dimitris Tsiap εάν είναι έτσι κάνε αυτό που είπα, σου είπε και ο Σταύρος. Πιστεύω πως εάν είναι θέμα διαβίωσης παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα και κάποια βιταμινούλα όλα θα πάνε κατ΄ ευχή . Συγνώμη τι χρώμα είναι το πουλάκι ;
 
Καλησπέρα @Dimitris Tsiap. Ενστερνίζομαι την ανασφάλεια και ανησυχία σου σχετικά με την διαμονή ενός καναρινιού σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης συμφωνώ απόλυτα με όσα σου έγραψε ο @Stavros, αλλά εφόσον δεν υπάρχει εσωτερικός χώρος που να πληρεί της προυποθέσεις που σου ανέφερε, στη θέση σου θα σκεφτόμουν την μόνιμη διαμονή σε εξωτερικό χώρο. Άλλωστε τα πουλιά στη φύση πως επιβιώνουν που εκτός από το κρύο έχουν να αντιμετωπίσουν και την αναζήτηση τροφής; Τουλάχιστον τα καναρίνια μας την τροφή τους την έχουν εξασφαλισμένη. Τι μένει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε; Τις καιρικές συνθήκες και τα αρπακτικά.


1610712465518.webp
Μπορείς να πάρεις ένα χαρτόκουτο αφήνοντας την μια μόνο πλευρά ανοικτή, τοποθετώντας το κλουβί μέσα. Αφήνεις την πρόσοψη ανοικτή μεν, προστατευμένη δε με μια σήτα και όταν η θερμοκρασία θα πέφτει κάτω από το 0 μπορείς να καλύπτεις και την πρόσοψη με ένα νάιλον. Εξυπακούεται ότι θα έχεις αφήσει κάποιο κενό ή τρύπα για να περνάει οξυγόνο. Και επειδή το χαρτόκουτο είναι ελαφρύ, στην περίπτωση που το κλουβί είναι καρφωμένο σε τοίχο, μπορείς να το βάλεις σαν πλαίσιο γύρω από αυτό. Η λύση που σου προτείνω είναι πολύ απλή, αλλά μπορεί να γίνει άμεσα. Φρόντισε την πρόσοψη να μην την χτυπά απευθείας ο αέρας. Άν τελικά σε βολέψει, μετά μπορείς να προχωρήσεις σε μια κανονική κατασκευή πιο ανθεκτική.
 
Back
Top