Φροντίδα Κάθε πότε αλλάζονται οι πατήθρες;

Hlias-patra

PB New Member
Εγγραφή
23 Μαρ 2017
Μηνύματα
68
Πόλη
Πάτρα
Ειδικά οι ξύλινες κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάζονται με καθαρές και οι παλιές να πλένονται να καθαρίζονται και να στεγνώνουν καλά ώστε να μειώνεται το μικροβιακό φορτίο που μπορεί να σωρευτεί πάνω τους ώστε να είναι έτοιμες για την επόμενη αλλαγή.
οι ξυλινες καθε ποτε χρειαζονταιο καθαρισμα και πως τις καθαριζουμε;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καταρχάς καλό είναι να έχεις δυο σετ. Ένα που θα έχεις στα κλουβιά σου και ένα να περιμένει.

Προσωπικά, κάθε εβδομάδα βγάζω αυτές που είναι στα κλουβιά και βάζω τις άλλες. Αυτές που βγάζω τις πλένω με καυτό νερό, υγρό πιάτων και ξύδι. Κατόπιν τις αφήνω να στεγνώσουν και τις ψεκάζω με αντιπαρασιτικό.
Ένα καθάρισμα με ένα ελάχιστα νωπό πανάκι πριν τις ξαναβάλω μετά από μια εβδομάδα κ. Ο. Κ.
 
πηρα απο το πρακικερ σημερα
ΚΑΒΙΛΙΑ ΡΑΒΔΩΤΗ ΟΞΥΑ Φ.10MM
ελπιζω να τους αρεσει αυτη η αλλαγη που εγινε..
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Όταν θα τις κόψεις πλύντες καλά και αφού στεγνώσουν επάλειψε τες με λάδι..άστες να στεγνώσουν και μετά ξανά ώσπου να μην "τραβάνε" άλλο..Αστές μερικές μέρες να τραβήξουν εντελώς και θα είναι μια χαρά.

Εγώ από 12αρες(για να έχω περιθώριο να τις διαμορφώσω) καβίλιες,όχι ραβδωτές,έφτιαξα πρόσφατα τις παρακάτω.
60995

Για ποιο εύκολη προσθαφαίρεση στο κλουβί χρησιμοποίησα πλαστικές "τάπες" με εγκοπές που πουλάνε στα περισσότερα e-shop.
60996
 
:)Όχι Ηλία:) ή... λίγο καφρίλα 😉

Τουλάχιστον όμως ένα καθάρισμα έπρεπε να γίνει γιατί σίγουρα θα ήταν μέσα στις σκόνες κλπ.. Δεν θα συμβεί κάτι φοβερό, τώρα ή αύριο, όμως με το πέρας του χρόνου χωρίς κάποια φροντίδα οι πατήθρες γίνονται πολύ εύκολα εστίες μικροβίων κλπ.

Άρα. Έχεις άπλετο χρόνο να.. Επανορθώσεις👍
 
μπηκαν σφηνωτες μεσα στα καγκελα με τα πριονιδια μαζι! Το συγκεκριμενο μεγεθος εφαρμοζει οπως πρεπει αναμεσα στα καγκελα δεν χρειαζεται τιποτα!

παντως αυριο πρωι πρωι θα τις βγαλω και θα ριξω ενα νερακι καλο!
 
Ειδικά για τις πατήθρες που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για εξάπλωση ασθενειών χρειάζεται τακτική αλλαγή. Ο λόγος είναι απλώς... αρχικά δέχονται μεγάλες μικροβιακές φορτίσεις από τα πόδια των πουλιών και στη συνέχεια μπορούν να τα μολύνουν όταν αυτά τρίβουν το ράμφος τους πάνω τους.
Συνεπώς το πλύσιμο δεν επαρκεί... χρειάζονται απολύμανση αλλά για μένα είναι απαραίτητη και η μικροβιακή αποφόρτισή τους.
Δηλαδή κάθε μήνα αλλαγή με καθαρές, "ξεκούραστες" και απολυμασμένες πατήθρες.
 
Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα με τις ξυλινες.. Απο την μια καλυτερες για το πελμα του πτηνου απο την αλλη ελοχευουν κινδυνοι και ειδικα σε περιπτωσεις που δεν γινουν καποια πραγματα σωστα..
 
Συνεπώς το πλύσιμο δεν επαρκεί... χρειάζονται απολύμανση
Κύριε Γιάννη, όταν λέτε το πλύσιμο δεν επαρκεί, εννοείτε αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω με υγρό πιάτων, καυτό νερό και ξύδι; Γιατί κι εγώ έτσι τις καθαριζω κάθε εβδομάδα. Απομαλυμανση με ποιο προϊόν;
 
Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα με τις ξυλινες.. Απο την μια καλυτερες για το πελμα του πτηνου απο την αλλη ελοχευουν κινδυνοι και ειδικα σε περιπτωσεις που δεν γινουν καποια πραγματα σωστα..

Καλή καθαριότητα σε μια επαναλαμβανόμενη συχνότητα και όλα θα είναι μια χαρά..
Άλλωστε αυτό, κατά την γνώμη, μου δεν ισχύει μόνο για τις πατήθρες αλλά για όλο τον εξοπλισμό συν το κλουβί(σημαντικό! )Αντίστοιχοι και μεγαλύτεροι κίνδυνοι ελλοχεύουν και εκεί..
Το να καθαρίζεις μόνο της πατήθρες και το κλουβί συν τις ποτίστρες-ταΐστρες να μην απολυμαίνεται και αποπαρισιτώνεται ποτέ ή όποτε θυμηθούμε, δεν κάνουμε τίποτα..
Μια ρουτίνα είναι που εάν τηρηθεί όλα θα είναι μια χαρά!

Με την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού και με μέθοδο όλα γίνονται εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά.
Ο δικός μου ρυθμός είναι:
-Ποτίστρες κάθε μέρα.
-Πατήθρες, ταΐστρες, σχάρα, πάτος, κάθε εβδομάδα(για κλουβιά που η σχάρα και ο πάτος είναι αποσπώμενα)
-Ολόκληρο το κλουβί κάθε 3-4 εβδομάδες. Και αυτό για να μην ταλαιπωρείται το πουλάκι μιας και η διαδικασία που κάνω εγώ είναι να βάζω το πουλάκι σε άλλο κλουβί για όσο διαρκεί η καθαριότητα.
-Ψεκασμός με αντιπαρασιτικό κάθε εβδομάδα(ειδικά Ανοιξη-Καλοκαίρι)

Αναφέρομαι στην περίπτωση μου που υπάρχει ένα πουλάκι σε κάθε κλουβί..Αν υπάρχουν παραπάνω πουλάκια αλλάζει το πράγμα με την συχνότητα να πρέπει να γινεται πυκνότερη και την μέθοδο να αλλάζει αναλόγως των συνθηκών, εξοπλισμού κλπ..
 
όταν λέτε το πλύσιμο δεν επαρκεί,
Για να είναι πιο σαφή τα όσα γράφω και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις να μου επιτρέψετε να τα αναπτύξω λίγο.
Ασφαλώς και η τακτική καθαριότητα είναι η βασική ενέργεια που πρέπει να μην αγνοείται.
Καθαριότητα λοιπόν με καλό πλύσιμο για να είναι καθαρές οι πατήθρες...
Από μόνη της δε φτάνει... και χρειάζεται περιοδική απολύμανση από απλά οικιακής χρήσεως απολυμαντικά όπως η χλωρίνη μέχρι ισχυρά και πιο επαγγελματικά.
Είναι όμως απαραίτητο να υπάρξει ξεκούραση στον εξοπλισμό και μικροβιακή αποφόρτιση για να μην υπάρχει έτοιμο έδαφος σε εστίες μικροβίων.
Για παράδειγμα.. όσο καλά να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε την ξύλινη πατήθρα αν δεν μείνει μια δυο βδομάδες να στεγνώσει από τα νερά και την αποθηκευμένη στο εσωτερικό της υγρασία δεν θα είναι απόλυτα ασφαλής για τα πτηνά μας. Μάλιστα καλό είναι στη διαδικασία στεγνώματος να βάλουμε και τον ήλιο (μερικές ώρες όταν υπάρχει) ώστε αυτό που θα πάρουμε να είναι ασφαλές και καθαρό για τη νέα χρήση.
Στο άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Διαχείριση-εκτροφής-ωδικών-πτηνών.33036/ στο 3ο θέμα περιλαμβάνει και την αναγκαιότητα όλων όσων παραπάνω περιγράφω παραπάνω.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top