Διατροφή Κάλυψη των αναγκών της κανάρας για ασβέστιο κατά την αναπαραγωγή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stelans
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stelans

PB New Member
Εγγραφή
29 Μαϊ 2020
Μηνύματα
244
Πόλη
Πειραιάς
Καλησπέρα στη παρέα. Επειδή σκέφτομαι μήπως ξεκινήσω την πρώτη μου αναπαραγωγή θα ήθελα να ρωτήσω αν είμαι καλυμμένος με το θέμα του ασβεστίου στη θυληκια. Όλο το χρόνο είχε σουπιοκοκκαλο το οποίο τιμάει δέοντος αλλά και grit της Manitoba το οποίο επίσης τρώει. Μέχρι τώρα της έβαζα μια φορά την εβδομάδα αυγό με τσοφλι (δεν είμαι σίγουρος αν έτρωγε ωστόσο τσοφλι) και 2 φορές την εβδομάδα φρούτα και λαχανικά εναλλάξ (Ειδικά από λαχανικά μπρόκολο ραδίκια πιπεριά τα εξαφάνιζε). Φυσικά θα τα αυξήσω αυτές τις μέρες τα παραπάνω. Πιστεύετε είμαι καλυμμένος αναφορικά με το ασβέστιο γιατί διάβασα το άρθρο με τη δυστοκια και ομολογώ πως τρομοκρατήθηκα λίγο. Φυσικά τα πουλάκια είναι έξω και τα έβλεπε το χειμώνα λίγο ο ήλιος για μερικά λεπτά για τη σύνθεση της βιταμίνης D.
 
Καλησπερα προσωπικα δεν εχει χρειαστει ποτε να δωσω ασβεστιο στα πουλια μου ,βεβαια ολοτον χρονο η διατροφη τους ειναι πληρης οσον αφορα τα θρεπτικα συστατικα που εγω εκτιμω οτι πρεπει να υπαρχουν στην διατροφη τους καιοχι μονο την ανναπαραγωγικη περιοδο κατι που απο οτι λες ακολουθεις και εσυ .Αρα προχωρας και καλη αναπαραγωγικη περιοδο !
 
Όταν παρουσιάζεται έλλειψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, συμβαίνει είτε επειδή τα πουλιά είχαν διατροφικές ελλείψεις όλον τον υπόλοιπο χρόνο, είτε επειδή υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα.

Κατά την άποψή μου, η χορήγηση συμπληρώματος ασβεστίου αποκλειστικά, έτσι για καλό και για κακό, είναι λάθος. Όταν τα πουλιά είναι σωστά προετοιμασμένα και από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής οι περισσότεροι χορηγούμε κάποια κατάλληλη για αυτήν την περίοδο πολυβιταμίνη μέσω της αυγοτροφής, η οποία περιέχει επαρκή ποσότητα ασβεστίου, η επιπλέον χορήγηση ασβεστίου προληπτικά δεν χρειάζεται.
 
@Stavros Κατάλαβα με καλύψατε πλήρως. Από ότι είδα στη συσκευασία έχει στα συστατικά ασβέστιο η πολυβιταμίνη της beaphar που βάζω.
 
σωστη προετοιμασια απο πολυ νωρις ειναι η λυση ωστε ο οργανισμος της καναρας
σταδιακα να εχει ολο το ασβεστιο που χρειαζεται...παντα κοκκαλο σουπιας στο κλουβι και
καλοβρασμενο αυγο μαζι με το τσοφλι
 
Το "μυστικό" βρίσκεται στο σουπιοκόκκαλο. Οταν τα σουπιοκόκκαλα που χρησιμοποιούμε είναι φρέσκα, καθαρά, και ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη, η κατανάλωση είναι εμφανής απο τα θηλυκά και κανένας λόγος για οτιδήποτε πρόσθετο. Αν φυσικά έχουμε στο κλουβί ένα σουπιοκόκκαλο που το θηλυκό μας δεν το πλησιάζει κάν, τότε υπάρχει φόβος,κάποιες φορές, σε κάποιο απο τα τελευταία αυγά να υπάρξουν προβλήματα, ιδιαίτερα αν μιλάμε για μεγάλη φωλιά (5-6 αυγά).
 
Ευτυχώς δοξα τω θεώ εμένα το κατανάλωσε όλο σε ένα εξάμηνο και ήδη της το αντικατεστησα τώρα. Σας ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές σας!
 
Μπορεί να μην το έφαγε όλο. Γιατί ξύνουν και το ράμφος τους στο κόκκαλο. Εμένα τουλάχιστον έτσι κάνουν. Αρσενικά και θηλυκά νόμιζα ότι έτρωγαν πολύ σουπιοκοκκαλο όλο τον χρόνο αλλά δεν ήταν έτσι. Για να είμαι σίγουρος λοιπόν μόλις δω το πρώτο αυγό, βάζω στο ζευγαράκι 3 σταγόνες ασβέστιο στην ποτίστρα εώς και το τελευταίο αυγό.
 
Το θέμα με τα συμπληρώματα είναι, ότι είτε τα χρειάζονται είτε όχι θα τα πάρουν θέλουν δεν θέλουν επειδή χορηγούνται μέσω της τροφής ή του νερού. Με το σουπιοκοκκαλο υπάρχει η επιλογή να παίξουν αν θέλουν ή να το φάνε αν το χρειάζονται. Εντάξει, το σουπιοκόκκαλο δεν είναι συμπλήρωμα διατροφής αλλά σκεφτείτε ότι όσοι νοιάζονται για τη φροντίδα των πουλιών δίνουν μία στοιχειωδώς σωστή διατροφή όλο το χρόνο καλύπτοντας αρκετές από τις διατροφικές τους ανάγκες. Κατά την προετοιμασία για την αναπαραγωγή μάλιστα, χορηγείται συνήθως κάποια πολυβιταμίνη η οποία περιέχει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου για να καλύψει αυτό το θέμα. Ποιος ο λόγος λοιπόν για επιπλέον συμπλήρωμα και μάλιστα κάποιο που περιέχει αποκλειστικά μόνο ένα μέταλλο.

Υπό αυτές τις συνθήκες ^ οι περιπτώσεις όπου υπάρχει πραγματική έλλειψη ασβεστίου είναι πολύ σπάνιες και αυτές κατά την άποψή μου οφείλονται παθολογικοί λόγοι και όχι διατροφικοί, που σημαίνει ότι όσο ασβέστιο και να δώσει κανείς, δεν έχει σημασία αφού πρέπει να αντιμετωπιστούν τα παθολογικά αιτία και όχι το σύμπτωμα

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όταν μιλάμε για βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία που μπορούν να χορηγηθούν μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής, δεν είναι πάντα αθώα και ούτε λειτουργούν με τη λογική όσο περισσότερα τόσο καλύτερα.
 
Back
Top