Οπως μπορουμε εδω
20 Things You Must Know About Nutrition
να δουμε
" 11. Birds Cannot Digest Milk If you think about it, this makes sense. Mammals are nourished during infancy with their mother's milk. Birds would never be in a situation in the wild where they would drink milk. For this reason, birds do not possess the digestive enzymes necessary to process milk. Parent birds regurgitate food to their babies in the nest. Although you might have heard about pigeons feeding their babies crop milk, this is actually sloughed cells from the crop and secretions, and not a milk product at all.
Milk sugar is called lactose. Mammals have a digestive enzyme, lactase, to digest milk sugar. Birds simply lack lactase and cannot digest milk products containing lactose. Birds will develop diarrhea when lactose in the diet reaches between 10 and 30 percent. Products that contain a significant amount of lactose are dried skim milk and dried whey. Humans may also suffer from an inability to digest lactose, and this is called lactose intolerance.
Some milk products contain little or no lactose, and these may be safely fed to birds. And actually, these products (cheese and yogurt) are a good source of calcium for birds. Some owners have asked me if they can feed birds items containing lactose if they also give them one of those products for humans (such as Lactaid) to aid in the digestion of milk sugar. Unfortunately, that is also dangerous, as one of the by-products of lactose digestion is galactose, which is also toxic to birds. So these products must never be used in birds..."
το γαλα δεν μπορει να απορροφηθει απο τον οργανισμο των καναρινιων λογω της υψηλης περιεκτικοτητας του στο ενζυμο λακτοζη, το οποιο δεν μπορουν να μεταβολισουν, οπως και καποιοι ανθρωποι που εχουν δυσανεξια σε αυτο. Εννοειται η παροχη του στη διατροφη των πουλιων θα τους επεφερε προβληματα στο γαστρεντερικο τους συστημα ειδικα αν η ποσοτητα του γαλακτος πλησιαζε στο 30 με 40% της ημερησιας διατροφης τους. Δηλαδη μονο 30% των 4γρ που τρωνε(=1,2 γρ ανα πουλι γαλακτος )θα ειχε ασχημες συνεπειες.
ομως υπαρχουν γαλακτοκομικα προιοντα που ειτε δεν περιεχουν λακτοζη (εχει εξαχθει στην επεξεργασια τους), ειτε εχουν ηδη μεταβολισμενη απο τη φυση τους την μεγαλυτερη ποσοτητα
πχ το γιαουρτι http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=6098&pr=1 στο οποιο τα προβιοτικα που περιεχει κατα την πηξη του μεταβολιζουν μερος της λακτοζης (οχι πληρως). Αν αυτα τα προιοντα δεν εχουν κατι να προσφερουν στις αναγκες του πουλιου (το αυγο καλυπτει τις αναγκες για ζωικες πρωτεινες) δεν υπαρχει λογος να προσφερονται καθολου.
αν ομως εχουμε την περιπτωση οπου στο πουλι πρεπει (μετα ή στη διαρκεια ασθενειας και ειδικα οταν γινεται χρηση αντιβιοτικων ) να χορηγηθουν προβιοτικα να ενισχυσουν την διαταραγμενη πανιδα του γαστρεντερικου του (και δεν υπαρχει η δυνατοτητα εξευρεσης ειδικων προβιοτικων σκευασματων πχ σε χωρια ή μικρες πολεις
(βλεπε σχετικο πινακα εδω
Προβιοτικά Πρεβιοτικά Τρόφιμα)
τοτε μπορουμε(ειτε διαλυμενο στο νερο με συχνη αλλαγη και ανδευση του, ειτε στην αυγοτροφη του ) να προσθεσουμε μικρη ποσοτητα γιαουρτιου. Αυτο πρεπει να ειναι "ζωντανο" που μονο αν ειναι το παραδοσιακο στα πηλινα δοχεια (δεν βαζουμε την πετσα που ειναι σχετο λιπος) εξασφαλιζεται κατι τετοιο και κατα προτιμηση να ειναι και βιολογικο.
(βλεπε και εδω
"http://www.holisticbird.org/pages/dprobiotics.htm" )